przygotowaniu, wyraziste w smaku to moje ulubione sałatki. Moja sałatka ziemniaczana poza ugotowanymi w skorupkach ziemniakami, to kukurydza, por, sporo natki posiekanej z pietruszki i majonez. Mnóstwo smaku. Zachęcam do przygotowywania takich sałatek właśnie jesienią i zimą. Sekret udanej sałatki ziemniaczanej to odpowiednie ziemniaki. Tym razem wykorzystałam malutkie, które przeznaczone są do pieczenia. Po ich ugotowaniu, wystarczy ziemniaki zalać zimną(...)delikatnym naciśnięciu, schodzi bez problemów! A jaki jest Wasza ulubiona sałatka ziemniaczana? Sałatka ziemniaczana z kukurydzą / 2 porcje Składniki: 300 g malutkich ziemniaków (polecam gatunek, który przeznaczony jest do pieczenia) 1/2 szklanki konserwowej kukurydzy 1/3 pęczka natki z pietruszki 1/2 jasnej części pora 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki myjemy. Gotujemy razem ze skórą w osolonej
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 1 duży por 2 gruszki 1 wężowy ogórek 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 opakowania sosu do sałatek (koperkowo-ziołowy) Sposób przygotowania : Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki. Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. To samo robimy z ogórkiem. Jogurt mieszamy z majonezem. Łączymy z sosem
Pobite gary Barbaryłyżki gęstego majonezu 1 łyżka miodu lub cukru 1 łyżka mielonego pieprzu ( można mniej ) sól do smaku Ziemniaki i marchewkę gotujemy w łupinach . Studzimy , obieramy . Kroimy na malutkie kawałki . Kukurydzę i fasolę przepłukujemy na sitku i zostawiamy do odcieknięcia . Ogórki także kroimy w kosteczkę , dokładamy do kukurydzy i fasoli ,żeby lekko przeschły , sałatka wtedy nie będzie puszczać wody . Cebulę obieramy(...)małe kawałki . Wszystkie składniki umieszczamy w misce , dodajemy miód , musztardę , majonez , pieprz i sól do smaku . Mieszamy . Odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki ,żeby smaki się połączyły . Podajemy schłodzoną z dowolnymi dodatkami . Osobiście lubię ułożoną , grubą warstwą , na chrupiącym toście Smacznego ! Artykuł „Kaszubska” sałatka pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżytysiąca wysp – (ang.: Thousand Island dressing ) – to popularny sos do sałatek i kanapek, którego podstawowym składnikiem jest majonez i ketchup. Nam osobiście pasuje do wszystkiego – jest idealny nie tylko do sałatek, burgerów itp., ale także do różnego rodzaju mięs, np. z grilla, czy też jako dip do frytek, czy chipsów. Pewnie tyle ile osób, tyle jest przepisów(...)width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos tysiąca wysp – Składniki: 6 czubatych łyżek majonezu (u mnie Winiary) 3 czubate łyżki ketchupu pikantnego (u mnie Madero) 1 łyżeczka octu winnego (u mnie ocet winny z czerwonego wina) 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu chilli cayenne 1 mały
Kulinarne Przebojekrzyczała “zjedz mnie” Taka sałatka będzie ciekawą odmianą imprezowego stołu, bo zazwyczaj większość sałatek na spotkaniach ze znajomymi, opiera się na klasycznych recepturach z majonezem, które oczywiście też uwielbiam, jak np. sałatka z kurczakiem, ananasem i kukurydzą czy dobrze znana sałatka jarzynowa . Do mojej sałatki użyłam owoców, które pozostaną świeże kilka godzin i na pewno po obraniu
Kuchnia Bazyliiświeżej natki pietruszki, posiekać. Przygotowanie: Do jajek, kukurydzy ( jeżeli nie lubisz zbyt dużo kukurydzy w sałatce użyj małą puszkę ), ogórka, paluszków surimi dodać sok z cytryny, majonez, musztardę, posolić, popieprzyć i wymieszać. Górę sałatki posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
W kuchni u Monikimoje słowa. Myślę, że zaczynacie rozumieć trochę moją radość i moją sałatkę... Składniki: 1 zielona sałata 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka 1 ogórek 1 połówka piersi z kurczaka ser feta chilli oregano curry sól pieprz oliwa z oliwek sos: 2 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka oliwy z oliwek curry świeżo zmielony pieprz Sposób wykonania: Warzywa dokładnie myjemy(...)oliwek, kilka minut, żeby nie przesuszyć mięsa. Przenosimy do miski. Wierzch sałatki dekorujemy startą na tarce fetą i świeżą bazylią. Jogurt mieszamy z majonezem, oliwą z oliwek, curry i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnyprzepis na prostą i smaczną sałatkę, oczywiście bezglutenową. Dobrze mieć w lodówce na weekend jakąś dobrą sałatkę. Polecam :-) Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego (np. świderki) 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasów 1 słodka papryka kilka plastrów szynki majonez sól, pieprz Wykonanie: 1. Do miski wrzucamy ugotowany i przestudzony makaron bezglutenowy, kukurydzę, pokrojony w cząstki ananas, pokrojoną w kosteczkę paprykę(...)szynkę. 2. Dodajemy kilka łyżek majonezu (ja daję całkiem sporo), solimy, pieprzymy, mieszamy i przekładamy do miski. 3. Przed podaniem warto schować do lodówki. Jak każda sałatka, również ta najlepiej smakuje schłodzona
Kawa z mlekiemSpotkałam się już z kilkoma wersjami tej sałatki. Zapewne sami robiliście już podobną. Jeśli nie - szczerze polecam. Składniki -saszetka brązowego ryżu (albo Dzikiego&Parboiled) -filet z kurczaka -puszka ananasów -puszka kukurydzy -5 dag rodzynek sułtanek -sól -pieprz -majonez -olej Przygotowanie Filet z kurczaka(...)pokroić w kostkę i podsmażyć na gorącym tłuszczu. Ananas odsączyć i pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki wymieszać, dodać rodzynki, majonez, sól i pieprz. Przygotowaną sałatkę wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Smacznego
Zielona Kuchniazajadać nawet i z 3 dni (dłużej się nie uchował) albo przygotować z mniejszej ilości produktów. U mnie nic się nie zmarnowało, z warzyw przygotowałam sałatkę jarzynową (dodałam tylko 6 jajek, majonez, musztardę, ogórki i kawałek pory, doprawiłam solą i pieprzem i mieliśmy cudowną bardzo warzywną sałatkę jarzynową (bez ziemniaków), buraczki dogotowałam i zjedliśmy w plastrach do obiadu. Tak więc
Smaczne Zdrowejabłko, jajka i szczypiorek pokroić w dość grubą kostkę Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kilkoma łyżkami wcześniej połączonym majonezem z jogurtem i musztardą. Sałatki nie pozostawiać na dzień następny
Proste Potrawyśniadanie lub możemy ją podać na lekki obiad lub kolację. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 1 brokuł 1 czerwona cebula 200 g ryżu 200 g salami z papryką 1 czerwona papryka na sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki octu balsamicznego (można użyć winnego(...)Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do sałatki. Wystudzony brokuł drobno kroję i dodaję do sałatki. Salami kroję w cienkie paseczki i dodaję do sałatki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie sosu: Do jogurtu dodaję majonez i pozostałe składniki sosu, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli
Uwaga Babcia Gotujesoczystego kurczaka sprawia, że sałatka stanowi pełny, wartościowy i pożywny posiłek. Jako bezpieczną i szybszą bazę do sosu można zamiast żółtek użyć dobrej jakości majonezu, jednak polecam Wam choć raz przygotować sos od podstaw. Sałatka Cezar to wspaniała kompozycja dosłownie kilku prostych składników. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad czy kolację. Gorąco polecam! Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania(...)delikatnie mieszamy. Sałatę przekładamy na talerze. Na sałacie układamy pokrojonego w plastry kurczaka oraz grzanki. Polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu. * w szybszej i bezpiecznej wersji sosu, żółtka należy zastąpić 100 g majonezu i zmiksować wszystkie składniki w blenderze ** grzanki można przygotować z każdego, białego pieczywa Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniopakowania i od razu z trzech zrobiłam po powrocie sałatkę ( tak, tak zjedli wszystko ). Wam podaję przepis na 1/3 porcji więc spokojnie :) Sałatka jarzynowa 1 opakowanie mrożonej sałatki jarzynowej Poltino 8 łyżek majonezu ( u nas tylko Kielecki ;)) 200 gram jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku pieprz i sól do smaku Warzywa ugotowałam na parze. Gdy one się gotowały wymieszałam(...)majonez z jogurtem ( przez to sos jest lżejszy ) dodałam do niego obrany i drobno posiekany czosnek, wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Pozwoliłam warzywom trochę się przegryźć z sosem. Sałatka szybko zniknęła, pyszna była to fakt ! Sałatka jarzynowa szybka w zrobieniu
Kuchnia na wzgórzupieprz 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 20 dużych muszli makaronowych, ugotowanych al dente i wystudzonych Wykonanie: Kurczaka mieszamy z winogronami i szczypiorkiem. Dodajemy majonez doprawiamy solą i pieprzem. Sałatką napełniamy ugotowane muszle i układamy na półmisku. Przed podaniem schładzamy. SMACZNEGO
Smak mojej kuchni