Smaczna sałatka nie wymagająca dużo czasu. Prosta i kolorowa. Składniki: 100 g wędzonego łososia 100 g białego koziego sera 8 pomidorków koktajlowych około 60 g roszponki Dressing: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Roszponkę myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone na ćwiartki (mniejsze(...)pół) pomidorki koktajlowe i pokrojony w kostkę kozi ser. Łososia pokrojonego w cieniutkie plasterki zwijamy w małe ruloniki i układamy w sałatce. Wszystkie składniki na dressing dokładnie mieszamy, aż się połączą. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sałatkę. Smacznego
Oryginalny smakjajkiem, łososiem i mozzarellą 1 porcja: 1 jajko ok. 30 g wędzonego łososia 1/2 (ok. 60 g) sera mozzarella w kuleczkach 2 garści sałaty 100 g pomidorków koktajlowych dressing: sok z 1 limonki lub 1/2 większej cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1,5 łyżeczka oleju rzepakowego łyżeczka pestek słonecznika i dyni Jajka gotujemy na twardo(...)ćwiartki. Umytą sałatę układamy w miseczce, dodajemy jajko i pomidorki oraz kuleczki sera mozzarella. Z sosu, oleju i soku z limonki przygotowujemy dressing dokładnie mieszając składniki. Sosem polewamy przygotowaną sałatkę, pestkami posypujemy. Porca ma ok. 460 kcal
KucharzycaZnacie imprezowe rollsy z tortilli? Mam dla Was pomysł na ich nieco inną wersję – nieco zdrowszą, bo w naleśnikach i w stylu azjatyckim. Możecie je
Flymetothespoondzisiejsza propozycja to zaproszenie do zastąpienia obiadu sałatką :) Wystarczy ciepła grzaneczka do niej i mamy popołudniowy posiłek z głowy :] Różnica między hodowlanym a dzikim łososiem jest głównie taka że dziki jest chudy i ma mało tłuszczu, dlatego dobrze nadaje się do sałatki. Dziko żyjący będzie też odznaczał się zdrowszym mięsem ze względu na naturalny pokarm który spożywa. Ma ładną soczystą(...)barwę która dobrze prezentuje się na talerzu. Wiosennym akcentem sałatki będzie delikatny ogórek małosolny. Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki; 2 małe dzwonki dzikiego łososia pieprz cytrynowy kilka listków ciemnej sałaty strzępiastej garść zielonego groszku 5 główek rzodkiewki 2 małe ogórki małosolne olej z pestek dyni kawałek limonki sól himalajska odrobina oleju Przygotowanie: 1/ Łososia nacieramy
Kuchnia PROzdrowotnaKolejny, cudowny i ... upalny weekend trwa ... :) A Wy być może zastanawiacie się co zjeść, gdy na zewnątrz wysoka temperatura, upał ... Aż ... Jeść się nie chce ... :) Mam
Garniec Magaliegrillowy w pełni, co stwarza kolejne pole do popisu. Grillujemy mięsa, warzywa, owoce… i nie tylko. Oczywiście nie obędzie się bez dodatków. Wszelkie sosy, dipy, sałatki, surówki i napoje zawsze mile widziane. Szaszłyki z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała(...)minut lub w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 30 minut (pod ruszt z szaszłykami wstawiamy blaszkę). Gotowe szaszłyki podajemy ze świeżym pieczywem i ulubioną sałatką lub surówką. Pachnące, apetyczne, kuszące barwami – szaszłyki z łososia to danie na poprawę humoru. Zaletą szaszłyków jest to, że można je przygotować praktycznie ze wszystkiego – z różnych gatunków mięs, warzyw, czy też owoców. Ciekawostką
mojewypiekiinietylkopale ale (AIPA) to wysokochmielowe piwo z karmelowymi posmakami, może dobrze posłużyć za sos o wielowymiarowym smaku. Można polecić go jako skromny dodatek do wołowych steków, sushi, łososia, wysokogatunkowych serów czy sałatki. Zapraszam do wypróbowania. Dla 3 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Piwo (200ml) w stylu American pale ale, american imperial pale ale lub west coast ipa (Jeśli
Kuchnia PROzdrowotnaWigilię oprócz karpia? Ja dziś proponuje pysznego łososia z gruszkami, cytryną na sałatce z liści pietruszki, kolendry oraz pieczonej papryki i czerwonej cebuli. Po prostu pycha :) Składniki: 4 kawałki łososia bez skóry 2 gruszki 1 czerwona cebula 10 cm papryki ramiro liście pietruszki i kolendry 4 łyżeczki słodkiego sosu chili 1 łyżka masła 1 łyżka miodu olej rzepakowy z Wielkopolski
Gosia gotujePomysł na świąteczną i sylwestrową przystawkę z jajek przepiórczych, łososia wędzonego, buraków karmelizowanych, pasty Tarama oraz sałat Podanie sałatki czy przystawki w sposób elegancki, wykwintny z dodatkiem pasty Tarama pochodzącej z Grecji, składającej się z ikry z dorsza, suchego białego chleba, oliwy, tartej czerwonej cebuli oraz soku z cytryny. Dobór świeżych sałat jest dowolny. Na moim talerzu
Wino Francja KuchniaSałatka treściwa i wyrazista w smaku za sprawą łososia. Jej słodycz przełamałam ogórkami konserwowymi i sokiem z cytryny, a lekko pikantnego smaku dodała rzeżucha i szczypta pieprzu. Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(...)małe kawałki. Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę, dodać rzeżuchę, majonez, posolić i popieprzyć do smaku, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Sałatkę wyłożyć na talerz, udekorować rzeżuchą, cienkimi paskami papryki, kawałkami łososia i cząstką jajka
Kulinarne przemysleniaminut. Po tym czasie kładziemy go na rozgrzany ruszt i pieczemy z każdej strony przez ok. 12-15 minut. Najlepiej podać go z lekką sałatką . Smacznego! Inne ciekawe przepisy na grilla znajdziecie TUTAJ ! Artykuł Grillowany łosoś – szybko i smacznie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!razu gotowe danie. Pamiętaj też jednak, że kasza jaglana ugotowana na sypko, dodana do sałatek świetnie przyjmuje wszystkie dresingi. Wypróbujcie nasze przepisy kaszą jaglaną: Pieczony łosoś z pieczonymi warzywami i jagłami Sałatka z kaszy jaglanej z nasionami dyni i słonecznika Pieczone buraki z chmurkami z koziego sera Pieczona cieciorka z wołowiną Zdrowy snickers, czyli kasza jaglana z orzechami
Niedzielny kucharzDziś polecam delikatną sałatkę mieszankę świeżej "zieleniny" z awokado, łososiem i ziarnami słonecznika. Składniki: Cykoria endiva Cykoria Roszponka Szpinak Awokado Ziarna słonecznika Wędzony łosoś Oliwa Składniki wkładamy do miski zalewamy oliwą i delikatnie mieszamy. Sałatka doskonale smakuje z grzankami z czosnkiem i oliwą
Smaki Przyprawy i KoloryDziś polecam delikatną sałatkę mieszankę świeżej "zieleniny" z awokado, łososiem i ziarnami słonecznika. Składniki: Cykoria endiva Cykoria Roszponka Szpinak Awokado Ziarna słonecznika Wędzony łosoś Oliwa Składniki wkładamy do miski zalewamy oliwą i delikatnie mieszamy. Sałatka doskonale smakuje z grzankami z czosnkiem i oliwą
Kulinarna rozmowaŁosoś marynowany w soli i cukrze Przepis na gravlax łososia po norwesku. Łosoś marynowany w soli i cukrze z dużą ilością koperku czyli gravlax to bożonarodzeniowy przysmak mieszkańców krajów skandynawskich. Peklowany łosoś jest prawdopodobnie jednym z najłatwiejszych do przygotowania wykwintnych świątecznych dań. Efekty palce lizać, zachwyt domowników i gości bezcenny, ale koszty kilkanaście razy niższe, niż w delikatesach(...)marynowania wybierz filety ze skórą. Przygotowany w ten sposób łosoś jest znacznie zdrowszy niż wędzony, a jednocześnie mniej tłusty. Mięso jest miękkie, bardzo delikatne, po prostu pycha. Gravlax to surowy filet łososia peklowany w soli, cukrze i koperku. Łosoś marynowany w soli i cukrze 750 g filetu z łososia ze skórą, ale bez ości 4-5 łyżek gruboziarnistej soli
Cztery Fajery