Składniki : 1/2 puszki kukurydzy ( takiej 425 g) mała kapusta pekińska 3 ogórki konserwowe podwójna pierś z kurczaka ok. 2-3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu przyprawa gyros 1 cebula Przygotowanie: Kapustę i cebulę skroić dość drobno, sparzyć na sitku wrzątkiem- odcisąć Mięso pokroić też w drobne kawałki, posypać przyprawą gyros i smażyć na maśle klarowanym, do momentu aż straci surowiznę(...)przysmaży się na rumiano Ogórki można obrać cienko ze skórki i również pokroić w drobną kostkę. Składniki połączyć, wymieszać, dodać majonez i keczup, ponownie wymieszać. Ta wersja sałatki różni się od mojego Gyrosa ,( tu też jeszcze inna wersja) ale uważam, że jest godna polecenia. Choćby dlatego, że robi się ją dość szybko i jest naprawdę smaczna. Alu, dziękuję
Proste PotrawySkładniki, 4 osoby: 1/2 świeżego ogórka 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula czerwona sałata lodowa 1/2 opakowania paluszków krabowych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu ząbek czosnku sól i pieprz do smaku cytryna Przygotowanie: Ogórka i cebulę pokroić w kostkę, paprykę w 3 cm paski. Paluszki krabowe sparzyć i pokroić w kostkę, a cebulę(...)miski i wymieszać. W szklance wymieszać majonez, jogurt. Czosnek rozgnieść, bardzo drobno posiekać i dodać do szklanki. Sos dodać do warzyw, wymieszać. Sałatę lodową pourywać przed samym podaniem sałatki. Ilość sałaty dodawać wedle uznania. Na koniec skropić sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz i wymieszać
cooklifeCzas przygotowania: 30 min.Koszt przygotowania: ok. 25,00 złSKŁADNIKI:500 g filetów z piersi kurczaka1 czerwona papryka1 żółta papryka1 zielona papryka1 puszka kukurydzy1 puszka czerwonej fasoli350
kulinarnyJaJest to właściwie połączenie dwóch sałatek. Danie smaczne, pożywne, a jak wiosennie wyglądające! Świetnie nada się również na wielkanocny stół. Zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: I. Kurczak: 2 piersi z kurczaka lub 1 podwójna 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka curry oliwa z oliwek I. Sos: 250 ml majonezu light 5 łyżek (200 ml) jogurtu greckiego 2 garście startego parmezanu(...)chluśnięcie Tabasco 1 łyżka syropu z ananasa kilka kropel soku z limonki III. Całość: 1 puszka plastrów ananasa 1 i 1/2 słoiczka selera konserwowego 2 małe puszki kukurydzy (użyłam złocistej i z chili) 1 por 6 jajek 1 szklanka startego parmezanu rzeżucha szczypiorek sól Sposób przygotowania: Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W małej miseczce
DominikaDolciSałatka królewska, pod taką nazwą mam ja zapisaną w swoim zeszycie z przepisami :) I nazwa do niej doskonale pasuje bo jest wyśmienita. Pojawia się w mojej rodzinie prawie na każdej większej czy mniejszej imprezie i szybko znika ze stołu. Pracy nie ma z nią wiele, więc można ją także przygotować na co dzień na śniadanie, czy kolację. Polecam spróbować :) Składniki(...)szynka najlepiej konserwowa w kawałku - 30 dkg. - duży por ( tylko biała część) - ananas z puszki - 4 plastry - jajka ugotowane na twardo 2 szt. - słoiczek selera konserwowego - puszka kukurydzy (mniejsza) - majonez - sól, pieprz Wykonanie Por kroję w cieniutkie półplasterki, wkładam do małej miseczki i zasypuję dwoma szczyptami soli,aby puścił sok, zmiękł i stracił goryczkę. Szynkę, jajka i ananasa kroję
Kuchnia z widokiem na ogródSałatka migdałowa, na pierwszy rzut oka można odnieść wrażenie że nie ma nic wspólnego z powyższym zdjęciem ale tak nie jest migdały są i mają się w tej sałatce całkiem dobrze. Składniki : 1 brokuł 4 jajka 4-5 średnich ziemniaków 3-4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka soli czosnkowej 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu Przygotowanie : Brokuł podzielony(...)migdałowe prażę na suchej ceramicznej patelni na lekko złoty kolor. Ugotowane i ostudzone ( po prostu zimne) ziemniaki kroję w nieduże nieregularne kawałki. Wszystkie te składniki łączę dodając puszkę kukurydzy i łyżkę soli czosnkowej i mieszam dodając również wcześniej połączony majonez z jogurtem. Sól czosnkowa użyta w przepisie
Mechanik w kuchniziąb, sypiący czy skrzypiący pod stopami śnieg. Z drugiej zaś strony, lubię przyjemne ciepło, promienie słońca, letnie sukienki i kwiaty we włosach. W kuchni zaś lekkie potrawki, kolorowe sałatki i świeżo wyciśnięte soki. Tęsknie za tym. Byle do lata! Zimą zaś królują jednogarnkowe, sycące potrawy, pikantne i silnie rozgrzewające. Zauważyłam, że odkąd zrezygnowałam z mięsa, królują u mnie różnego rodzaju(...)znaczenie. WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA /własny;/ 3-4 porcje 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonej fasoli 1/2 szklanki drobnej białej fasoli 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 duża cebula 2-3 duże ząbki czosnku 2-3 nieduże marchewki 1 mała pietruszka 1 puszka pomidorów bez skóry 1/2 śmietanki 12% (można pominąć) 1 liść laurowy
W kuchni Karmel-itkizrzucić zimowe okrycia i pokazać to co się ma do ukrycia. W związku z powyższym postanowiłam nieco odchudzić swoją kuchnię. Do brokułów przekonałam się dopiero po zrobieniu pysznej sałatki . Tym razem postanowiłam spróbować zjeść je na ciepło. Jako, że uwielbiam zupy , mój wybór padł na zupę brokułową. Był to strzał w dziesiątkę. Przepis na zupę powstawał w czasie(...)stałe zagości w moim menu. Polecam. Składniki: mięso drobiowe na wywar (ja użyłam 2 podudzi z indyka) 2 brokuły (każdy o wadze 50 dag) włoszczyzna 3-4 dymki kukurydza konserwowa 5 szt. ziela angielskiego 3 liście laurowe kurkuma sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce. Pora wkładamy
Pobite gary BarbarySkładniki (1-2 porcje): opakowanie naturalnego tofu firmy Polsoja marynata: łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm , sól morska, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka i ostra, zioła prowansalskie 0,5 puszki kukurydzy 1-2 pomidory 1-2 garści mieszanki sałat sos musztardowo-miodowy: 1 łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm + 1 łyżeczka octu balsamicznego + 1 łyżeczka musztardy Dijon + 1 łyżka miodu Sposób przygotowania(...)kilka godzin, a najlepiej na całą noc zamarynowane tofu wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię smażymy z każdej ze stron, aż ładnie się zrumieni do miski wrzucamy składniki na sałatkę wraz z tofu wszystko polewamy sosem musztardowo-miodowym SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBabeczki z tuńczykiem i kiełkami...Kruche, złociste babeczki.Wypełnione nadzieniem z tuńczyka.Udekorowane kiełkami brokułu.Pyszna ozdoba stołu!Polecam!Składniki:Ciasto:130 g mąki;60 g
Gospodyni MiejskaIdealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju pieczonego mięsa. Można ją również wykorzystać jako pasta do kanapek. Składniki - 16 dag tartego chrzanu - 2 jabłka - 20 dag żółtego
Świat SmakuDzisiaj na szybko pyszna, zdrowa suróweczka obiadowa o wyraźnym lekko pikantnym smaku, a to za sprawą rzodkwi i pora. Nie wiem jak Wy, ale ja
Nie tylko w kuchniLekka salatka z salaty lodowej Witam moi drodzy czytelnicy :) Dzis pokaze Wam kochani przepis na smaczna salatke, ktora robie bardzo czesto na sniadanie, kolacje
PychaDaniagłoduję, nie opycham się i jestem przeszczęśliwa. Zdarzają się wprawdzie wpadki. A to nie zdążę, a to zapomnę, ale zwykle nie mam takich problemów. Jest za to inny. Zima! Sałatkę czy surówkę do czasu zjedzenia trzymam oczywiście w lodówce, więc jest zimna. Sama myśl o takim posiłku, gdy za oknem panują minusowe temperatury, nie nastraja zbyt pozytywnie. W związku(...)dań spełniających te kryteria, jest wegetariańskie leczo. Proste, szybkie i sycące. Bez boczusia, bez kiełbaski, za to z papryką i cukinią. Można je sobie dowolnie urozmaicać. Raz dodać kukurydzę, raz czerwoną fasolę, a innym razem grilowanego kurczaka. Dziś jednak przepis na wersję podstawową. Wegetariańskie leczo (porcja dla 2 lub 4 osób, w zależności od tego, czy leczo będzie waszym samodzielnym
Ratunku obiaddużych pieczarek 1 cebula 2 szklanki sosu salsa 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 szklanki fasolki z puszki 4 ogórki konserwowe 1/2 szklanki wody olej Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki. Fasolkę i kukurydzę z puszek przepłukujemy wodą i odcedzamy. Na rozgrzaną z kilkoma(...)niezbyt drobno cebulę i smażymy całość na wolnym ogniu aż do zarumienia się pieczarek, co jakiś czas mieszając. Gdy już pieczarki są gotowe, zalewamy je salsą, dodajemy fasolkę i kukurydzę. Całość mieszamy i zagotowujemy. Teraz możemy przejść do głównego etapu, czyli układania składników w naczyniu żaroodpornym. Najpierw smarujemy dno i ściany naczynia olejem, na spodzie układamy tortille tak, aby dokładnie
Lamarida.pl