już kiedyś pisałam nie lubiłam awokado ale teraz bardzo mi smakuje i często robię z nim sałatki. Jednak nigdy nie robiłam znanego sosu guacamole więc czas było to nadrobić. I oto przedstawiam Wam moją wersję. Do sosu podałam chipsy błonnikowe i macę, produkty które otrzymałam do testowania od Sonko. Część macy spałaszowaliśmy ze zupką a resztę schrupalismy(...)właśnie z guacamole. Razem z guacamole chrupaliśmy również chipsy błonnikowe o smaku szpinaku i 7 warzyw. Chipsy błonnikowe Sonko to pyszna i chrupiąca przekąska z pełnoziarnistej kukurydzy popcornowej o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Chipsy są również naturalnym źródłem minerałów między innymi magnezu, fosforu czy żelaza. Dostępne są w siedmiu smakach: pizza, szpinak, 7 warzyw, grzyby, włoskie
Monia miesza i gotujetygodniu, raczej wolę raz na miesiąc. I tak podczas kilku upalnych dni, kiedy nie odpalam piekarnika i gotuję niewiele, na obiad najczęściej mam coś do szybkiego podgrzania albo sałatkę z sezonowych warzyw, mąż chodzi wokół lodówki i pyta średnio trzy razy dziennie kiedy w końcu zjem MAKRELĘ! Tłumaczę mu na spokojnie, że zjem, tylko nie bardzo mam kiedy. Na śniadanie(...)patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Dodatki: mała wędzona makrela 150 g startego żółtego sera kukurydza 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy wszystkie ości, a samo mięso dzielimy na większe kawałki. Jednocześnie sprawdzamy czy nie pozostały małe ości. Na placki naleśnikowe nakładamy
bistro mamaSałatka jest prosta i smaczna. Przyznam, że również doskonale syci! Przepis posiadam ze starych zapisków (robię po swojemu) i nie mam pojęcia skąd wzięła się jej nazwa... Wiem jedno - warto ją przygotować! Koniecznie sami spróbujcie! 250g makaronu (najlepiej typu: kolanka, muszelki, rurki) 250g opakowania mrożonej marchewki z groszkiem 200g kiełbasy (najlepiej drobiowej; może być nawet mortadela) 1 papryka(...)czerwona 1 papryka zielona 1 ogórek kiszony 1 cebula (mała) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka natki pietruszki/koperku Dodatkowo: majonez + jogurt naturalny (w proporcji 1:1) sól, pieprz Makaron ugotować według przepisu z opakowaniu i pozostawić do ostudzenia. Natomiast marchewkę z groszkiem należy gotować (w osolonej wodzie) przez 4 minuty. Kukurydzę odlać z zalewy, natkę pietruszki/koperek posiekać
Di gotujesię za kwaśna. Ostatnio, w chwili desperacji dodałam do niej gruszkę i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Składniki: Pomidor Ogórek Sałata rzymska Gruszka konferencyjna - twarda Papryka czerwona Kukurydza z puszki Natka pietruszki Jogurt naturalny Majonez sól i pieprz Metoda: Warzywa pokroimy w małe paseczki/słupki. Gruszkę trzemy na tarce na dużych okach. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do miski(...)pieprz. Odstawiamy na 15 minut, żeby się przegryzło. Na koniec solimy do smaku. Wskazówki: Do surówki można dodać ser żółty i kaszę jaglaną, żeby zamienić ją w szybką pyszną sałatkę piknikową. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkaOdstawić do ostygnięcia. 2. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem w taki sposób aby był ok. 2-3 cm nad poziomem kaszy. Co jakiś czas wymieszać i odstawić do ostygnięcia. 3. Kukurydzę odsączyć, ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić, paprykę dokładnie umyć i pokroić, natkę drobno posiekać. 4. Mięso pokroić w sporą kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć na niewielkiej(...)podsmażone mięso. 7. Ostygnięty brokuł pokroić na mniejsze cząstki. 8. Dodać majonez oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. (Należy pamiętać aby składniki nie były ciepłe, ponieważ wchłoną majonez a sałatka będzie sucha
A Ty Smakuj MnieSukces tkwi w prostocie - tak tą sałatkę skwitował mój mąż. Bo to faktycznie nic nadzwyczajnego, kilka składników, które zawsze są w mojej lodówce i w Waszych zapewne też. Przygotowana w 10 minut, zniknęła ze stołu w niewiele dłuższym czasie ;) Skoro robię ją w tym tygodniu już drugi raz, to postanowiłam się podzielić przepisem :) Może i Wam posmakuje. SKŁADNIKI(...)żółtego sera 100 g wędzonej szynki 2 jajka ugotowane na twardo 2 średnie ogórki kiszone 2 łyżki kukurydzy pieprz 1 łyżeczka musztardy Dijon 2-3 łyżki majonezu A jak to zrobić: Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę, oraz jajka i ogórki. Wsypać kukurydzę, wymieszać. Wszystkie składniki doprawić pieprzem, musztardą i majonezem. Ponownie wymieszać
Kuchnia w opałachktórym można różnorodnie kombinować. Mnie najbardziej odpowiada z sosem czosnkowym, a mój brat i A. wolą wersję pomidorową. Wszystko to kwestia gustu. Składniki to także nasza wola, można dodać kukurydzę, ser feta czy ser żółty pokrojony w kostkę. Mięso również można wielorako przyprawić – zrobić panierkę z płatkami kukurydzianymi czy usmażyć/ upiec w ziołach. A oto wersja obiadu, którą zrobiłam(...)miałam te podłużne) lub 2 normalnej wielkości 4 razy ogórek gruntowy Pół małej cebuli 1 papryka – najlepiej żółta, ja miałam tylko czerwoną, więc taką dałam, ale zlewała się w sałatce z pomidorami Sól Pieprz Ok. 0,5 kg piersi z kurczaka Przyprawa kamis chrupiąca panierka do kurczaka Mleko – odrobina do talerza do maczania mięsa 1 jajko 4 duże placki tortilli
Fabryka pomysłówpyszna, prosta przekąska:) Aromatyczna i zdrowa sałatka. Połączenie warzyw, sera bundzu (owczego + krowiego) z kaszą gryczaną to zdrowe i syte śniadanie, kolacja, przekąska w ciągu dnia. Można jeść samą lub z dodatkiem chrupiących złotych bagietek. Na pewno do tego coś gorącego, zielona herbata, delikatna herbata liściasta.. Nic więcej nie trzeba! Składniki: 250 g bundzu kilka koktajlowych pomidorków(...)pokrojonych w ćwiartki 0,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 2 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 1 średnia cebula garść kukurydzy mrożonej garść fasoli zielonej ciętej mrożonej kilka talarków papryczki chili bazylia, lubczyk, vegeta natur, sól, pieprz - do smaku oliwa z oliwek Sposób przygotowania: ser bundz, jajka, paprykę kroimy w średnią kostkę, cebulę drobno siekamy na patelni rozgrzewamy kilka
Zasmakuj Kuchniskładnik został dokładnie przeanalizowany przez dwie sfrustrowane swoją obecnością przy garach kobiety. W konsekwencji sałatka wyszła na prawdę smaczna, wyrazista i syta :) - bo co dwie głowy, to nie jedna :) Sałatka to jedna z lepszych jakie jadłam. Wystarczy jej by zapełnić dwa spore półmiski. Jak wygląda u Was relacja z rodzicielkami w zaciszu kuchennym? Zgadzacie się w kucharzeniu czy raczej macie(...)okresie świątecznym? :) Przepis własny, Składniki: dwa woreczki ryżu (polecam paraboliczny ;)) dwa słoiczki selera naciowego konserwowego (łącznie około 1 l) 30 dag sera morskiego 30 dag szynki drobiowej puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli konserwowej słoiczek 0,5 l papryki konserwowej słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 5 jajek słoiczek majonezu - 0,5 l sól i pieprz do smaku Wykonanie
Poezja Smaków - blog kulinarnySylwestra zrobiłam sałatkę z dodatkiem boczniaków. Dziś chcę Wam podać na nią przepis. Sałatka będzie również miłym akcentem na wszelkiego rodzaju rodzinnych uroczystościach. Choć do Wielkanocy daleko, to jestem pewna, że na tę okazję sprawdzi się idealnie. Zamiast boczniaków można również użyć pieczarek. Nie polecam natomiast groszku z puszki, a groszek mrożony, który jest dużo lepszy w smaku można znaleźć(...)każdym większym sklepie. Składniki: 250 g boczniaków 4-5 jajek ugotowanych na twardo 150 g żółtego sera w kawałku szklanka mrożonego groszku 2/3 puszki kukurydzy kilka korniszonów (użyłam 2/3 słoika ogórków w plastrach) 3 pory (tylko białe części) 3 łyżki majonezu 2 łyżki łagodnej musztardy mały kubek kwaśnej śmietany 9-12% posiekana natka pietruszki (3-4 łyżki) sól
Czerwień i błękitAromatyczna i zdrowa sałatka. Połączenie warzyw, sera bundzu (owczego + krowiego) z kaszą gryczaną to zdrowe i syte śniadanie, kolacja, przekąska w ciągu dnia. Można jeść samą lub z dodatkiem chrupiących złotych bagietek. Na pewno do tego coś gorącego, zielona herbata, delikatna herbata liściasta.. Nic więcej nie trzeba! Składniki: 250 g bundzu kilka koktajlowych pomidorków pokrojonych w ćwiartki(...)szklanki kaszy gryczanej niepalonej 2 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 1 średnia cebula garść kukurydzy mrożonej garść fasoli zielonej ciętej mrożonej kilka talarków papryczki chili bazylia, lubczyk, vegeta natur, sól, pieprz – do smaku oliwa z oliwek Sposób przygotowania: ser bundz, jajka, paprykę kroimy w średnią kostkę, cebulę drobno siekamy na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, dodajemy paprykę
Zasmakuj Kuchniparmezanu lub innego twardego sera czubata łyżeczka suszonej wędzonej papryki sól 2 łyżki oleju do smażenia Przygotować formę na polentę (u mnie to keksówka) i kawałek folii spożywczej. Do kukurydzy wlać 0,5 litra wody. Zagotować. Dodać masło, parmezan i wędzoną paprykę. Gotować do miękkości polenty i odparowania wody. Cały czas mieszać. Część polenty można użyć od razu jak puree(...)Wygładzić wierzch polenty, dociskając kaszę do dna. Odstawić do zastygnięcia. Po kilku godzinach pokroić polentę na paluszki. Obsmażać z obu stron na rozgrzanym oleju. Paluszki podawać z surówkami lub sałatkami, np. z sałatką z makreli i warzywami . Można też podgrzać w sosie pomidorowym. Dopiero co ugotowana polenta może być podana jak puree z ziemniaków. ----- Podobne
Weekendy w domu i ogrodzieKolejny przepis na bardzo smaczną, zdrową i pożywną sałatkę. Jest to idealne rozwiązanie na pyszną kolację. Kasza jaglana to samo zdrowie. Zaliczana jest do najzdrowszych kasz. Posiada mało skrobi, za to bardzo dużo przyswajanego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, B1, B2, B6 a także żelaza i miedzi. Dla mnie największą wartością jest to, że jest lekkostrawna(...)uczula a co najważniejsze: nie posiada glutenu. Składniki: - 2 pomidory - 2 ogórki - 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej - około 5- 6 oliwek - pół puszki kukurydzy - pół główki sałaty - wędzony łosoś Sos winegret z musztardą - 4 łyżki oliwy - łyżka soku z cytryny - sól i pieprz - łyżeczka musztardy Sposób przygotowania: Aby kasza jaglana nie miała gorzkiego posmaku, przed gotowaniem musimy
Pan i Pani Smith w kuchniSurimi chodziło za mną od dawna, a wczoraj zauważyłam je na sklepowej półce i od razu włożyłam do koszyka. W internecie przejrzałam kilka przepisów, jednak żaden
Pasja SmakuDawno nie jadłam tak dobrej surówki. Nie jestem fanką majonezu ale ta jest po prostu pyszna! Można spotkać przepis na wielu blogowych kulinarnych blogach, a
W Moim Magicznym Domu