wiadomo, zupy zawekowałam, z piersi postanowiłam zrobić sałatkę. Wyszła całkiem spoko. Nadal jednak bardziej wolę typową zieleninę od tego typu sałatek, ale od czasu do czasu chętnie wchłonę i takie. Poza tym lubię połączenie ananasa, czosnku i natki, a tutaj to wszystko jest. Składniki: 2 ugotowane piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 mała czerwona cebula(...)naturalnego 1 czubata łyżka majonezu sól pieprz Kukurydzę i ananasa dokładnie odsączamy. Piersi kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Do kurczaka dodajemy pokrojone w małą kostkę: ananas, cebulę i seler naciowy, a także rozdrobniony czosnek i kukurydzę. Do słoiczka wlewamy majonez, jogurt, a także poszatkowaną natkę, zamykamy go i energicznie mieszamy. Do sałatki wlewamy sos, doprawiamy ją solą i pieprzem
KardamonovyZnudziły Wam się tradycyjnie podane sałatki? Sałatka podana w rożku z szynki od razu zachęca do spróbowania, u mnie zniknęła w mgnieniu oka. Składniki: 2 słoiki selera konserwowego 3 jajka 3 ogórki kiszone 1 cebula pół puszki kukurydzy 10 dużych plasterków szynki(...)sól, majonez Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Seler, ogórki, cebulę pokroić. Dodać do jajek. Dodać kukurydzę, sól i majonez według uznania, wymieszać. Zrobić w ręce rożek z szynki, włożyć w niego sałatkę. Szynkę można też pokroić w kostkę i dodać bezpośrednio do sałatki
Cukiernia Pychotkinumerem jeden. Dawniej nie było imprezy, świąt bez tej potrawy. Taka sałatka trochę rodem z PRL-u. Dzisiaj trochę w innej formie, którą i Wam polecam. Składniki: 4 średnie marchewki 5 jajek 5 średnich ogórków kiszonych 1 por 2 średnie jabłka 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 słoik majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Wykonanie: Marchewkę(...)ugotować o pokroić w kostkę.Jajka gotować na twardo, i pokroić w kostkę. Ogórki, jabłko, pora,pokroić w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzić na sitku. Wszystko wymieszać . Dodać musztardę , sól pieprz i majonez. Ponownie wymieszać . Smacznego sałatka jarzynowa bez ziemniaków
O kuchni z uczuciemSałatkę można włożyć do miseczek tuż przed podaniem lub wcześniej, wtedy sałatka dodatkowo przejdzie cytrusowym aromatem. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym pół zielonego ogórka biała część pora 5-6 dużych kawałków papryki marynowanej lub jedna surowa czerwona papryka pęczek koperku kilkanaście sztuk czarnych oliwek pół puszki kukurydzy pół czerwonej cebuli 2 łyżki majonezu czubata łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy(...)Pora i oliwki siekamy w plasterki. Ogórek, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Koperek siekamy drobno. Wszystko mieszamy razem. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy i dodajemy do pokrojonych składników. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos. Zalewamy sałatkę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do "przegryzienia" Życzę smacznego
Czerwona PorzeczkaMusztardówka - sałatka na każdą okazje. Jest to mój debiut sałatkowy. Ktoś kto lubi łączenie smaków będzie zadowolony z połączenia musztardy i ananasa. Smak jest cudowny kiedy czujemy ostrą musztardę, a następnie słodki ananas. Mniam!!! Składniki: 250 g makaronu świderki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 150 g sera żółtego 4 jajka pieprz, sól majonez musztarda sarepska(...)twardo,studzimy, kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do dużej miski wrzucamy: makaron, pokrojone jajka, starty ser, odsączoną: kukurydzę, fasolę, ananas. Dodajemy majonez w stosunku 2/3 do musztardy 1/3 całego sosu do sałatki. Ja lubie gdy sos jest ostry i musztardowy wtedy sałatka jest smaczniejsza i cudownie się komponuje ze słodkim ananasem. Doprawiamy jeszcze nieco solą
W Moim Magicznym Domutalerzu. Można też potraktować ją jako nadzienie do pity lub tortilli – i wtedy smakuje wyśmienicie. Zazwyczaj sałatkę robi się warstwową, jednak jeżeli wolicie można ją od razu wymieszać. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 przyprawa Gyros 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 7 ogórków konserwowych 2 łyżki oleju 2 niewielkie czerwone cebule 1 średnia czerwona papryka Ketchup Majonez
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnetalerzu. Można też potraktować ją jako nadzienie do pity lub tortilli – i wtedy smakuje wyśmienicie. Zazwyczaj sałatkę robi się warstwową, jednak jeżeli wolicie można ją od razu wymieszać. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 przyprawa Gyros 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 7 ogórków konserwowych 2 łyżki oleju 2 niewielkie czerwone cebule 1 średnia czerwona papryka Ketchup Majonez
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSzybka i tania sałatka. Dość ostra bo jej smak przełamałam dużą ilością chrzanu. Składniki: 3/4 szklanki makaronu (użyłam małych zakręconych rureczek) 150 g mortadeli w cienkich plasterkach 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 ogórki konserwowe kawałek czerwonej papryki kawałek żółtek(...)papryki 3 łyżki majonezu 2 łyżki ostrego chrzanu sól Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Mortadelę pokroić na kwadraciki. Kukurydzę i fasolę odsączyć. Papryki i ogórki pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z chrzanem. Wszystkie składniki razem połączyć. Sałatka ta najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajest w sałatkach. Oto przepis na sałatkę z tuńczykiem i jarmużem, której dopełnieniem jest sos sezamowy. Składniki Sałatka 200 g jarmużu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka ciecierzycy 1 puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku 3 szalotki garść oliwek sól świeżo mielony pieprz Sos sezamowy(...)drobną kostkę i wrzucamy do miski z tuńczykiem, kukurydzą i ciecierzycą. Na koniec dodajemy oliwki, które można przekroić na pół. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt grecki mieszamy z sezamem, suszonym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Gotowy sos wstawiamy do lodówki. Sałatkę z tuńczykiem i jarmużem podajemy na zimno z ulubionym pieczywem. Sos podajemy oddzielnie
My Chcemy JeśćOczywiście kupny wegański majonez także dobrze się sprawdzi. Tę sałatkę przyrządza się z łatwością i z taką samą łatwością pochłania. Składniki: 3 szklanki pełnoziarnistego pszennego makaronu (lub innego) ¼ szkl. drobno pokrojonej czerwonej cebuli 2 ½ szkl. pomidorków koktajlowych 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy ½ szkl. liści świeżej bazylii 2 awokado 1 ½ szkl. kukurydzy z puszki ¼ szkl. domowego wegańskiego majonezu sól morska Majonez(...)bardziej płynna konsystencja. Z podanej ilości składników uzyskasz 1 szklankę majonezu. Przechowuj w lodówce. A teraz zabierz się za sałatkę: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej cieciorkę, odcedzoną i opłukaną kukurydzę, pokrojoną czerwoną cebulę. Pomidorki pokrój w ćwiartki, awokado w kostkę, a liście bazylii posiekaj. Dodaj je do miski i całość wmieszaj
Roślinna - blog wegańskiodnalazłam w notesie znajdującym się w domu rodzinnym. Pamiętam, że kiedyś to wszystkie sałatki robiono z majonezem i nikt się nie przejmował kaloriami czy cholesterolem. Pamiętam, że oprócz szybkości przygotowania tej sałatki, zachwycała też swoim smakiem. Myślę, że idealnie nada się na Wielkanoc. Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 słoik szparagów 1 puszka ananasów (lub ok 4 plastry) 1 garść rodzynek
Szybko Tanio Smaczniejakaś parapetówka, goście, dlatego trzeba wymyślać różne przekąski, sałatki i słodkości. Tym razem zainspirowana przepisem z bloga kotlet.tv zapraszam Was na sałatkę krabową, w połączeniu z chrupiącą bagietką smakuje idealnie! Składniki: ok 16 szt paluszków krabowych 1 ogórek zielony 100 g makaronu w kształcie ryżu 1 pęczek koperku 1 puszka kukurydzy 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu świeżo(...)ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, wrzucić do miski. Ogórka pokroić w kostkę, paluszki krabowe w plasterki, pęczek koperku posiekać, kukurydzę odcedzić, wszystko dodać do makaronu. W kubku wymieszać jogurt z majonezem, a następnie z resztą składników, sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Posypać kiełkami. Smacznego
Trufelkowonajwyższą rekomendację mojego Męża :DD, więc bardzo ją Wam polecam! SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ (porcja na 1-2 osoby): 1 duży filet z piersi kurczaka 1-2 jajka 1 garść rukoli lub roszponki 1 garść sałaty (np. endywii, masłowej, lodowej, itp.) 0,5 awokado 5 łyżek kukurydzy konserwowej 10-12 malutkich pomidorków koktajlowych 0,5 czerwonej cebuli 0,5 małego(...)skorki i pokrojone w plasterki awokado, usmażonego i pokrojonego w plasterki kurczaka, następnie kukurydzę, pomidorki (kilka możesz przekroić na pół), kolejną ulubioną sałatę, pokrojoną w piórka cebulę i plasterki ogórka. Z boku ułóż obrane ze skorupek i przekrojone na pół jajko i posyp sałatkę szczypiorkiem. DRESSING: Oliwę, ocet, cukier, sól i pieprz oraz sprasowany czosnek wymieszaj razem dokładnie. Dressingiem polej
Słodko-Słony Świat IlonySałatkę wykombinowałam "na szybko", jak to zwykle u mnie ostatnio bywa. Makaron i jajka gotują się same, reszta składników wymaga tylko lekkiej "obróbki", więc smaczną przekąskę mamy gotową raz dwa! Składniki: 1 opakowanie tortellini z szynką (250g) 1 mały słoiczek selera wybornego 6 jajek 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego 3 ogórki kiszone 2 pęczki szczypiorku(...)odcedzonych i przestudzonych pierożków dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, jajka na twardo, dodajemy przepłukane i odcedzone składniki z puszek czyli kukurydzę i groszek oraz selera. Szczypiorek drobno siekamy i również w całości dodajemy do sałatki. 3. Wcześniejsze składniki łączymy z majonezem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia w czekoladzieSkładniki na sałatkę: 5 listków sałaty lodowej 1 brokuł, jest to jakieś 500 g 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula 500 g piersi z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka 3 ząbki czosnku - naszego polskiego 1 długi ogórek Składniki na sos: 5 ząbków czosnku - naszego polskiego 5 listków oregano 5 listków bazylii 250 ml jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki majonezu(...)lekko chrupiący.). Na kurczaka kładziemy odcedzoną kukurydzę, a nią pokrojonego w kostkę ogórka. ostatnia warstwa to pokrojona w talarki, krążki cebula. Sos: Do miksera wlewamy jogurt i dodajemy majonez. Przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do miksera, potem bazylię i oregano. delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy. Sos przekładamy do osobnego naczynia. Sałatkę oblewamy sosem po nałożeniu
ClauditteMissCooking