pokrojone w drobną kostkę 1 łyżeczka soli - płaska 2 duże łyżki świeżej bazylii - drobno posiekana 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej przyprawy mix do sałatki greckiej - można pominąć lub zastąpić czymś innym; generalnie przypraw w tym chlebie nigdy nie za dużo - im więcej, tym lepiej! Pomidory sparzyć wrząca wodą, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda(...)oliwą. Wyrośnięte ciasto kilka razy jeszcze zagnieść aby je "odgazować", a następnie uformować okrągły bochenek. Ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia - papier posypać mąką lub kaszą manną, żeby chleb się zbytnio nie "rozjeżdżał" w trakcie wyrastania. Chlebek naciąć poprzecznie ostrym nożem w kilku miejscach i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Grunt to przepis!posiłku - białko w postaci chudego mięsa kurczaka, węglowodany w postaci czerwinego ryżu i dużo kolorowych warzyw. Zamiast czerwonego ryżu można użyć ryżu brązowego, mieszanki z dzikim ryżem, albo grubej kaszy np. pęczaku. Wszystko to lekko pikantne z dodatkiem pachnącej mieszanki curry... Ostatnio to zdecydowanie moje ulubione danie na wynos! Składniki: 100 g czerwonego ryżu (można zastąpić ryżem brązowym, pęczakiem, komosą(...)zmięknie. Doprawić solą, pieprzem, papryką i curry. Dodać ugotowany ryż. Wymieszać dokładnie i ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku. Można jeść na gorąco lub na zimno - jako sałatkę
Kulinarne Inspiracjejednego młodego kokosa, 1 łyżka chlorelli. Godzina 14 to czas na lunch. Tego dnia w postaci: Sałatki z kapusty i surowego chlebka z siemienia lnianego i słonecznika. Składniki na sałatkę: pół małej kapusty, 1 jabłko 1 cebula, 1 laska selera naciowego, 3 rzodkiewki 1 ogórek, 1 pomidor, 1 awokado kiełki rzodkiewki, brokuła, fasoli mung, łyżka koperku i kolendry, sól, pieprz(...)stopniach przez 9h. Po wysuszeniu łamiemy na kawałki i się delektujemy! Jagódka zjada mała miseczkę surówki razem z nami, a później je zupkę. Dzisiaj: Zupa wielowarzywna z kaszą jaglaną. Składniki na 1 porcję: pół marchewki, pół laski selera, pół cukinii, kawałek białej kapusty, 2 łyżeczki oleju kokosowego, 2 łyżki suchej kaszy jaglanej. Przygotowanie: Kaszę płuczemy wrzątkiem, a później zimną, filtrowaną
Jeść, by żyć w zdrowiuPomysł od koleżanki Aśki. Robię od razu na 2-3 obiady lub zamrażam. Na zdjęciu z bitkami wegetariańskimi Primaviki i puree jaglano-ziemniaczanym z czarnuszką ( na
Qlinarnie i QlinarnieDzięki uprzejmości marki Lubella, mam dla Was, moi drodzy czytelnicy - konkurs.Tematem przewodnim konkursu będzie: wiosna i makaron. Czekam zatem na pyszne, lekkie dania, czy to sałatki, czy dania obiadowe lub inne przekąski przygotowane na bazie makaronów Lubella.Jako, że Lubella ma bardzo bogaty asortyment makaronów, na pewno przygotujecie wiele wspaniałości.Z asortymentem makaronów możecie zapoznać się klikając tutaj Nagrodami w konkursie(...)pagu kolorowo-torcikowoJedna osoba może wysłać max 2 zgłoszenia. 6. Nagrody są dwie i w skład każdej z nich wchodzi: 12 opakowań makaronów Lubella oraz 2 opakowania kaszy Lubella.7. Zwycięzców wybieram ja, a ogłoszenie wyników nastąpi na blogu w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu. Na podanie danych adresowych zwycięzca ma 5 dni, jeśli w tym czasie
kolorowotorcikowokiszonego, ale na naszych oczach się to zmienia. I dobrze. Przecież kiszonki mamy w genach. Kiedy nie było lodówek a polska dieta składała się z mało wyrazistych ziemniaków i kasz, to kiszonki dawały nam radość i doznania smakowe. “Kiszonki i fermentacje” zachęcają nas, żeby stale eksperymentowac, kisić, a nie marynować w occie, używać produktów ekologicznych i dziko rosnących i dodawać(...)później, ale też oszczędności na żywności i możliwość obdarowania najbliższych nawet, jeśli mamy ograniczony budżet. Co bym ukisiła z przepisów z tej książki? Dobrze wygląda kiszony soliród, rzodkiewki, sałatka z fenkuła i pomarańczy ze słoika, czy pikantne mieszanki warzywne typu piccalili. Smacznego! The Modern Preserver: Chutneys, Pickles, Jams and More Autorka: Kylee Newton Wydawnictwo: Square Peg Język: angielski Tekst
Ugotowane pozamiataneZostały Ci ziemniaki z obiadu? Zrób kopytka albo placki ziemniaczano-jaglane :) Przepis na ciasto do placków pochodzi z bloga Kolegi . Użyłam połowy ilości składników. A kaszę jaglaną przed ugotowaniem uprażyłam na suchej patelni (mam wrażenie, że po tym triku traci gorycz). To bardzo Weganon zaproponował nadzienie z kapusty i grzybów. U mnie wciąż bardzo dużo dyni w piwnicy, więc trzeba(...)chłodną wodą, by łatwiej było formować placki. Placki smażyć po 2 razy na każdej ze stron, by dynia w środku się poddusiła. Podałam z pesto . Można z inną sałatką o zdecydowanym smaku
Weekendy w domu i ogrodzielaurowe, 1 łyżka sera żółtego, 1 łyżka sezamu, 1 łyżka natki pietruszki | Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu dodając kurkumę i liście laurowe. Następnie pozwalamy jej ostygnąć. Ostudzoną kaszę doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Formujemy kulki. Kulki obtaczamy w sezamie lub posypujemy serem żółtym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około(...)słodką paprykę, sezam i cukier. Całość smażymy 3-5 minut, aż marchewki trochę zmiękną ale nadal będą delikatnie chrupiące. POŁĄCZENIE: Całość układamy na talerzu wg uznania i podajemy z sałatką z sałaty lodowej i pomidorków koktajlowych doprawioną sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem
Mohielladrobiazgowo przestrzegać przepisów. Wystarczy zapamiętać, aby do jednego lub więcej posiłków dziennie dodać jakiś super-produkt , np. do płatków na śniadanie warto dorzucić jagody goji lub acai, a do sałatek i surówek dodać siemię konopne lub aloes. Do smażenia kotletów i zabielania zup najlepszy będzie olej kokosowy (który jest jednocześnie świetnym balsamem do ciała!), a napoje zyskają na smaku(...)SUPERŻYWNOŚĆ. JEDZENIE I MEDYCYNA PRZYSZŁOŚCI. Ta zapiekanka to ostatnio nasz hit. Jest pyszna, bardzo łatwa w przygotowaniu, zdrowa i sycąca. Można do niej użyć resztek kaszy lub ryżu z poprzedniego dnia i poeksperymentować z pozostałymi składnikami. P.S. Świetnie smakuje też z ziemniakami pokrojonymi w plastry lub puree ziemniaczanym. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej + 1 łyżka oleju
Qlinarnie i Qlinarnierosołu.Chinkali mają charakterystyczny kształt. Dziubek ułatwia złapanie pierożka ręką w celu wypicia rosołuPieczarki z seremPieczarki są bardzo popularne w Gruzji. Na każdej suprze oprócz chleba, chaczapuri, serów i sałatki gruzińskiej, zawsze znajdowało się miejsce na pieczarki zapiekane z serem. Podawane są one w glinianym naczyniu zwanym ketsi. Przepis nie jest zbyt skomplikowany – pieczarki, masło i słony gruziński(...)sera. Danie jest ciągnące. Jest to tradycyjne danie… weselne, podawne z czaczą. Zawsze przyrządzane w kotle na żywym ogniu. My nazwaliśmy danie gruzińską owsianką.Gomi - potrawa weselna z kaszy kukurydzianej i seraRybyTradycyjnym daniem rybnym jest ryba w soku z granatów. Nad Morzem Czarnym oczywiście dostaniemy świeże ryby od okolicznych rybaków. Na zdjęciu różne gatunki ryb Morza Czarnego z frytury.Sos
Poezja smakuKiedys taboule kupowalam gotowe w markecie.Tutaj jest bardzo duzy wybor wiec mozna wybierac i przebierac w smakach i dodatkach.Moje ulubione taboule to to bardziej klasyczne z
Przysmaki Karolkiczarnych oliwek 2 łyżki zielonych oliwek 5-6 pomidorów suszonych z zalewy 1/2 łyżki soli 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej przyprawy mix do sałatki greckiej - można pominąć lub zastąpić czymś innym; generalnie przypraw w tym chlebie nigdy nie za dużo - im więcej, tym lepiej! W sezonie, lub jeśli ktoś całorocznie hoduje na parapecie, można(...)posmarować je oliwą.Uformować 2 bochenki. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia - koniecznie użyć 2 blaszek bo inaczej bochenki się skleją podczas wyrastania. Papier można posypać mąką lub kaszą manną, żeby chleb się nie "rozjeżdżał" i nie tracił formy. Należy liczyć się z tym, iż ułożone na dużej blasze, chlebki trochę się rozpłyną - powstanie płaski, typowo śródziemnomorski chleb
Grunt to przepis!Najnowsze wydanie zawiera kolorowe zdjęcia, bez których nie może obejść się już żadna książka kucharska. Przepisy są przeredagowane, ale przede wszystkim ich odbiór jest już zupełnie inny. Budyń z kaszy jaglanej czy kotlety sojowe weszły już na stałe do naszej kuchni i jedzą je nawet mięsożercy. “Naturalna kuchnia wegetariańska” zawiera sporo przepisów podstawowych na zupy, kotlety czy chleby, więc będzie(...)wyszło pierwsze wydanie “Naturalnej kuchni wegetariańskiej”. Co bym ugotowała z tej książki? Na pewno gofry owsiane, jabłka z granolą, budyń z ryżu, surówka z natki pietruszki i sałatka z cieciorki czy pieczeń Salomona. Proste i pyszne wydaje się mleko kokosowo-owsiane czy kukurydziane. A na deser? Placek z dynii i bułeczki jabłkowo-owsian Naturalna kuchnia wegetariańska Autor: Carolin Mueller
Ugotowane pozamiataneżelazo, wapń czy potas. Mąka wspaniale nadaje się do słodkich wypieków, najróżniejszych placuszków, gofrów, a nawet zagęszczania zup czy sosów. Mąkę migdałową można również spokojnie dodawać do owsianek, sałatek itd. Polecam, warto spróbować tego wspaniałego produktu. Mąka zakupiona na BioIndygo.pl spełniła w pełni moje oczekiwania. Produkt bardzo dobrej jakości, idealnie zmielony. Warto zajrzeć do sklepu. A wracając do przepisu(...)proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy tylko do połączenia składników (najlepiej drewnianą łyżką, choć ja czasem robię to króciutko mikserem na najmniejszych obrotach). Masę wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 165 stopni do tzw. suchego patyczka około 45 minut (czas pieczenia może być różny, zależy od piekarnika). Po wystygnięciu
Słodkie okruszkiposiada właściwości przeciwzapalne - na lśniące włosy i mocne paznokcie To oczywiście nie wszystkie zalety czosnku niedźwiedziego, warto docenić jego walory kulinarne. Wprost niezastąpiony do mięs (również dziczyzny), ryb, serów, sałatek, zup, sosów, nalewek… i nie tylko. Niedźwiedzie pesto zadomowiło się w mojej kuchni na stałe. Składniki: - świeże liście czosnku niedźwiedziego - ziarna słonecznika - różowa sól himalajska - parmezan (lub Grana Padano(...)dlatego najlepiej przygotować w mniejszych słoiczkach. Niedźwiedzie pesto nadaje się… chyba prościej napisać do czego się nie nadaje, ale ja używam – do makaronów, mięs, ryb, serów, wędlin, jajek, kasz, ryżu… i nie tylko. Wybornie smakuje nawet z pajdą chleba. Ponieważ właśnie teraz jest najlesza pora zbioru czosnku niedźwiedziego warto ten okres wykorzystać. Czosnek niedźwiedzi można również suszyć,, mrozić
mojewypiekiinietylko