Lekka sałatka pachnąca wiosną i świeżymi warzywami. Tuńczyk i wyrazisty dressing z sosem Worcester dopełniają całości. 1 niewielka kapusta pekińska 3 ogórki gruntowe 8 pomidorków koktajlowych 8 rzodkiewek ½ puszki zielonego groszku 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku Dressing: 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu(...)pieprz Kapustę pekińską pokroić w cienkie paski. Pomidorki koktajlowe przekroić na 4 części. Ogórki dobrze umyć i pokroić w pół-plasterki. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Tuńczyka odsączyć i lekko rozdzielić widelcem. Kapustę, ogórki, rzodkiewkę, groszek, szczypiorek i koperek wymieszać w misce. Na koniec dodać pomidorki i tuńczyka. Delikatnie przemieszać. Składniki dressingu wymieszać ze sobą i polać nimi sałatkę przełożoną
Trzeci talerzOstatnio moją ulubioną sałatą jest rzymska w wersji mini. Nieco delikatniejsza w smaku niż na przykład kapusta pekińska, ale dłużej po dodaniu sosu utrzymuje świeżość od masłowej. Dzisiaj przepis na sałatkę z jej udziałem. Składniki: ok. 200 g chudego parzonego boczku 2 sałaty rzymskie mini kostka niezbyt miękkiej fety (użyłam ziołowej) puszka czerwonej fasoli opakowanie pomidorków śliwkowych lub koktajlowych
Czerwień i błękitzabrać do pracy. Jako podkreślenie jej charakteru i smaku posłużył mi Sos czosnkowy FOLWARK , który idealnie się do niej nadał. Sałatka z grillowanym karczkiem SKŁADNIKI: około 150 g grillowanego karczku 70-100 g kapusty pekińskiej około 15 oliwek zielonych 1 pomidor zielona cebulka lub szczypiorek Sos czosnkowy FOLWARK PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską szatkujemy, oliwki kroimy w plastry
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszna i błyskawiczna sałatka, która posmakuje każdemu. Wystarczy usmażyć mięsko i boczek, dodać pokrojone ogórki kiszone, cebulę i fasolkę, wymieszać wszystko z kapustą pekińską i polać ulubionym sosem :) Przepis jest sprawdzony i polecany przez moją rodzinę :) Składniki : 400 g piersi z kurczaka lub indyka główka kapusty pekińskiej 3 łyżki oliwy 100 g chudego boczku puszka czerwonej fasoli(...)boczek, smażyć na małym ogniu, aby tłuszcz się wytopił. Każdego ogórka przekroić na pół, a następnie na plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Fasolkę odsączyć z zalewy na sitku. Kapustę pokroić na paski. Przygotować dużą miskę. Umieścić w niej kapustę, mięso, boczek, fasolę, cebulę i ogórki. Wymieszać. Podawać polane wybranym sosem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogróżnymi dodatkami, żeby mu się nie znudziły. Dziś przedstawiam najprostszą wersję ze składników, które przeważnie zawsze mamy w domu. Taka sałatka jest bardzo syta, zwłaszcza zjedzona ze świeżym pieczywem. Składniki: filet z kurczaka czerwona papryka 1/3 główki kapusty pekińskiej 1/2 puszki kukurydzy 2-3 ogórki konserwowe 1/2 małej cebuli 2 łyżki majonezu sól pieprz łyżeczka przyprawy do kurczaka łyża(...)usmażyć na oleju. Kapustę zeszatkować, paprykę i ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Majonez wymieszać z solą i pieprzem. Wszystkie składniki razem połączyć i odstawić w chłodne miejsce. Sałatka najlepiej smakuje po około godzinie, kiedy smaki się przegryzą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakażdy ją robi inaczej-ale mimo to jest to jedna z najpopularniejszych sałatek-ja moją mieszam od razu nie robię warstwowo jak większość i taką lubię najbardziej,a wy? SKŁADNIKI: KAPUSTA PEKIŃSKA, 4-5 KORNISZONÓW CEBULKA KUKURYDZA PIERŚ W KURCZAKA PRZYPRAWA GYROS MAJONEZ,KETCHUP,SÓL, PIEPRZ prażona cebulka PRZYGOTOWANIE: Kapustę kroimy na kawałki,dodajemy odsączoną kukurydzę,pokrojone w grubszą kostkę
Swojskie jedzonkoSkładniki (na 6 os.) 1 główka kapusty pekińskiej 2 marchewki 2 jabłka 1/2 cebuli 8 ogórków kiszonych 4 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób Kapustę pekińską poszatkować
Kuchenne aromatyGrubo krojona, chrupiąca i kolorowa surówka z kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli. Kusi barwami, wybornie smakuje, świetnie pasuje jako dodatek do drugiego dania, ale również sprawdzi
Dietologpropozycja powinna przypaść Wam do gustu. Słodki smak mandarynek dobrze się łączy z ostrym sosem chrzanowo-czosnkowym. Zrobiłam taką sałatkę na przyjęcie i zniknęła w mgnieniu oka. Znaczy więc, że była pyszna. Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej puszka mandarynek w syropie szklanka tortellini z szynką 300 g szynki konserwowej w kawałku 200 g żółtego sera w kawałku puszka kukurydzy(...)kostkę, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mandarynki odsączyć. Majonez i jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, chrzanem i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić sałatkę do lodówki na kilka godzin, żeby się przegryzła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniahabanero są jednymi z najostrzejszych papryczek o posmaku moreli. Jeżeli ktoś lubi ostre jedzenie polecam spróbować. Składniki: kapusta pekińska, ogórek świeży, papryka, feta, papryczka habanero, ziarna słonecznika, ziarna dyni, pieprz, crema di balsamico (z Lidla), olej lub oliwa z oliwek. Przygotowanie: Sałatkę poszatkować, paprykę, fetę i ogórka pokroić. Papryczkę habanero (ja wzięłam 2 plasterki) pokroić w malutkie kawałeczki najlepiej
Państwo Wojtczuk gotująNiyrołzki 1 sie czowiekowi zachce zjejś 2 cojsik lekszego 3 , żeby potyn niy trza bōło 4 bez godzina dochodzić do siebie i wypić trzi sznapsy 5
Chop w kuchniobiecałem będą sałatki!. Tym razem sałatka lekka a zarazem pożywna i aromatyczna. Wędzony łosoś norweski, mozzarella, pekińska, ogórek, pestki słonecznika i dressing limonkowy na bazie oleju ryżowego. Sałatka szybka, pełna witamin i czekająca wręcz na przyrządzenie. Dressing polecam przygotować wcześniej a sałatkę zrobić ok 20 min przed podaniem. Olej ryżowy to świetny zamiennik oliwy z oliwek! możecie(...)smażyć, przyrządzać na jego bazie dressingi jak i spożywać prozdrowotnie!. Zapraszam do kuchni i polubienia bloga! Dla 3 osób Czas przygotowania 10 minut Składniki: Kapusta pekińska pół średniej wielkości Łosoś wędzony 75 g Mozzarella 1 duża kulka Ogórek kawałek 3 łyżki soku z limonki Cukier lub ksylitol Olej ryżowy 10 łyżek Przygotowanie: 1/ Przygotowujemy dressing łącząc olej ryżowy z sokiem
Kuchnia PROzdrowotnasałatkach jest to dokonała kombinacja! W dzisiejszej sałatce słodkie śliwki, gruszka i winogrona fantastycznie kontrastują ze słonym serem feta. Sałatka może być fajną propozycją na drugie śniadanie lub lunch zabrany ze sobą do pracy. Kapustę pekińską można zastąpić sałatą, ale wtedy dobrze jest majonez dodać bezpośrednio przed jedzeniem. Zresztą...spróbujcie sami! Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 2 dojrzałe gruszki mała(...)ewentualnie solą. Ja soli nie dodaję, wystarczy mi ta, która jest w majonezie i serze feta. Na końcu dodać pokrojone niezbyt drobno listki świeżej melisy, które orzeźwiająco podkręcą smak sałatki. 👉 Lubisz sałatki? Spróbuj także tych: Kolorowa sałatka z kaparami, oliwkami, fetą i sosem vinaigrette Sałatka z ananasem, gruszką, szynką szwarcwaldzką i fetą, z dodatkiem pestek granatu
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka, która moim zdaniem jest absolutnym HITEM! Przepis pochodzi z blogu Więcek bloguje... Składniki: 1 główka kapusty pekińskiej (średniej wielkości) 1 słoik ogórków konserwowych 2 puszki kukurydzy 2 podwójne filety z kurczaka 4 cebule (jeżeli ktoś nie lubi zbyt dużo cebuli, to naturalnie można jej użyć mniej) przyprawa Gyros keczup majonez kilka łyżek oleju. Osobiście preferuję kethup TORTEX(...)posypać przyprawą do gyrosa (w oryginalnym przepisie 2 łyżeczki, ja daję trochę więcej dla bardziej wyrazistego smaku), smażyć do uzyskania złocistego koloru. Gdy mięso jest już usmażone układać warstwy sałatki w kolejności: mięso keczup ogórki cebula kukurydza majonez keczup kapusta. SMACZNEGO
Praktyczna plSAŁATKA PEŁNA WITAMIN Dziś przepis na sałatkę zdrowia składająca się m.in. z jarmużu i selera naciowego. Sałatkę polecam jako dodatek do obiadu bądź kolacji lub np. do II śniadania w pracy. Składniki: - 4 garście jarmużu, - 3 garście kapusty pekińskiej; - 2 łodygi selera naciowego; - 10-12 pomidorków koktajlowych; - 1/2 długiego zielonego ogórka; - szczypta soli i pieprzu; - 3 łyżki kefiru. Przygotowanie(...)jarmuż rwiemy na drobne części, kapustę pekińską oraz seler naciowy kroimy i wszystko razem mieszamy; - pomidorki koktajlowe kroimy na pół a ogórka w cienkie plasterki - dodajemy do pozostałych warzyw; - na koniec dodajemy kefir oraz doprawiamy całość solą, pieprzem i oczywiście innymi dowolnymi przyprawami. Dlaczego warto dodawać do sałatek seler naciowy? Wszystko o selerze naciowym dowiesz się tutaj -> KLIK
MintTaste