Sezon na kalarepę już rozpoczęty. Z kalarepy można przygotować takie potrawy jak zupy np. oberiba, sałatki, surówki lub może stanowić zdrową przekąskę. Kiedyś ktoś zaproponował mi kanapkę w której zamiast chleba jest plaster kalarepy. Byłam lekko niepewna smaku, jednak był to strzał w dziesiątkę. Takie kanapeczki gościły by u mnie bardzo często niestety w Anglii bardzo ciężko dostać kalarepę. Składniki(...)żółty, szynka dowolny dodatek warzywny – u mnie rzodkiewka, awokado oraz oliwki Sposób przygotowania: Obierz kalarepę i pokrój ją w plasterki. Na wierzch ułóż dowolne dodatki białkowe (ser, szynka, jajko, warzywa strączkowe, tofu) oraz polepszające walory smakowe (oliwki, awokado, rzodkiewka, zioła
wysmienityświeżo mielonym pieprzem, a następnie wetrzeć świeżo starty imbir. Odstawić karpia pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin, by ryba się zamarynowała. Kawałki ryby obtoczyć w mące, potem rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na ciemno złoty kolor. Usmażone kawałki karpia wkładać do garnka i od razu przykrywać pokrywką. Ten zabieg pozwoli zachować wysoką temperaturę(...)przechować dodatkowo właśnie w piecu w temp. do 170 stopni C. To jednak warto robić, gdy smaży się naprawdę hurtowe ilości karpia . W czasie Wigilii smażonego karpia jadamy z sałatką jarzynową lub sałatką z pieczarek i pora , a w Święta dojadam z sałatką Coleslaw
Weekendy w domu i ogrodziewodzie z 3-4 łyżkami octu. Buraki umyć, przełożyć do garnka i ugotować do miękkości. Ostudzić,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kosteczkę.Następnie pokroić drobniutko cebulę i ogórki obrane ze skórki. Ogórki jeśli puściły zbyt dużo soku należy delikatnie wycisnąć.Groszek odsączyć z zalewy(...)próbujemy. Na końcu dodajemy sól, jeśli jest taka potrzeba ( należy bowiem pamiętać, że śledzie pomimo namoczenia, mogą ciągle jeszcze być wystarczająco słone ). Odstawiamy do lodówki, aż smaki się połączą. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. Życzę smacznego i zapraszam po kolejne przepisy z Kresów, które już wkrótce pojawią się na blogu. Smacznego
Gosia gotujezdecydowanie lepszy humor. Poza tym znalazłam bardzo obiecującą ofertę wakacyjną, co napawa mnie ogromnym optymizmem. A co do jedzenia... Brzuchy pewnie macie pełne żurku, białej kiełbasy, szynek najróżniejszych, sałatek, babek, mazurków i serników. Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam coś zupełnie nieświątecznego, bez czego jednak większość śniadań się nie obejdzie - pieczywo. Miałam akurat w domu jogurt naturalny, i potrzebowałam bułeczek(...)sezamuMąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać połową mleka. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie do zaczynu dodać resztę mleka, jogurt, jajko i sól. Zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić. Ciasto ma być gładkie, może się delikatnie lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajek, sól ,pieprz -jaja Rozgrzej piekanik do 200 stopni. Do brytfanny Toscana dodaj odrobinę oleju i usmaż cebulkę i parówki Polsoja na zloty kolor. Jajko zmiksuj z przyprawą do jajek Skworcu , solą i pieprzem... Wlej do brytfanny. Zamknij. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, aż omlet się zetnie. Wyjmij z piekarnika i zobacz jak pięknie się prezentuje jajo(...)całej brytfannie. Nic się nie przypaliło, nic nie przywarło. Pokrój w kwadraty omlet. Kromki razowego chleba lekko podgrzej na patelni. Ułóż na nich kwadraty zapiekanki i podawaj z sałatką. Szybko, pysznie i zdrowo... i co najważniejsze bez grama stresu! SMACZNEGO
Z Kuchni Do KuchniAbadanie, czy w Bandar Abbas). Podstawowym daniem w kuchni perskiej jest kebab (nie mylić z tureckim donner kebabem), plus ryż (w języku farsi „polo”) i przyprawy, warzywa np sałatka Szirazi (z pokrojnego w kostkę pomidora, ogórka i cebulki) czy smażone pomidory. Danie to ma długą tradycję militarną. Można wyjśnić to dość bojowniczym (lub jak wolicie zadziornym) temperamentem starożytnych Persów(...)wierzchu jeszcze posypywali tradycyjną przyprawą perską tzw sumakiem (lub sumor) . Wchłania ona część tłuszczu, co obniża poziom cholesterolu w organizmie. Do tego ryż basmati, do którego podawano świeże żółtko jajka (surowe). To pewnie za jego zasługą starożytni Persowie słynęli z legendarnego wigoru. Dla dodania kolorów – smażone pomidory, przysypane kurkumą, pieprzem i oliwą z oliwek. Tu zadziwia tradycyjna mądrość ludowa. Dziś
MODA NA BIOŁatwa babka majonezowa najszybsze ciasto świata Łatwa babka majonezowa - przepis na szybkie ciasto , które zawsze się udaje. Kochają je dzieci i dorośli, jest tak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTo jest ciasto po prostu fenomenalne! Zrobicie go dosłownie w 5 minut. Jest puszyste, a zarazem lekko kruche. Mocno czekoladowe z piękną nutką masła orzechowego. Do
Kuchnia ŁukaszaJuż od dawna myślałam o zrobieniu tego słynnego spaghetti, ale przypomniałam sobie o nim dziś (w sumie nie wiem dlaczego). Włosi mnie inspirują, Włochy uwielbiam, włoskie
Karola gotujeTak, to właśnie ten smak z dzieciństwa - smak placuszków serowych. Dobrze pamiętam, jak będąc w przedszkolu karmiono nas bardzo podobnymi placuszkami na śniadanie. Jak nie dziwnie
Kuchnia Łukaszakrócej się gotuje i ma delikatną strukturę, przez co po ugotowaniu wystarczy rozgnieść ją widelcem. Zielona soczewica gotuje się dłużej i jest bardziej zwarta. Często dodaje się ją do sałatek. Przygotowując farsz do pierogów można użyć zarówno jednej, jak i drugiej soczewicy, jednak w każdym przypadku warto ją dobrze doprawić. Mimo swego dość charakterystycznego smaku soczewica lepiej smakuje z dodatkami(...)słoniny lub boczku. Przyjemnego aromatu dodaje jej również podsmażona cebulka. W Gliniku Dolnym (gmina Frysztak, powiat Strzyżów) farsz z soczewicy wzbogaca się smażoną cebulą, gotowanymi ziemniakami oraz ugotowanym jajkiem i ten właśnie przepis dzisiaj proponuję. Pochodzi on z publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”. Pierogi
Trzeci talerzmleka 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka mielona olej do smażenia *** Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę *** *** W miseczce łączymy jajko z mlekiem i mąką *** *** Dodajemy pokrojoną rybę, szczypiorek i paprykę *** *** Dodajemy bułkę tartą, solimy, pieprzymy oraz doprawiamy szczyptą ostrej papryki mielonej. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Masę wykładamy na rozgrzany olej(...)SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Siekane kotleciki z dorsza pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemZ okazji 100. Rocznicy Odzyskania Niepodeległości RP przygotowałam dla Was najlepsze i najpopularniejsze polskie przepisy , które znajdziecie na blogu. Fasolka po bretońsku Kluski śląskie Bigos Knedle
Moja smaczna kuchniaPyszne wytrawne gofry z dodatkiem cukinii. Można zajadać same jako przekąskę. Można z nich zrobić pyszną kanapkę lub podać jako dodatek do sałatki czy zupy krem. składniki: 1 młoda cukinia ok 600 g 1 szklanka mleka ok 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oleju rzepakowego 2-3 łyżki drobno startego(...)końcówki i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i przełożyć na sito aby cukinia ociekała ze soku, zostawić na ok 1 godzinę. Mleko, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i olej zmiksować na gładkie ciasto. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser. Wymieszać łyżką. Potem dodać dobrze odciśniętą z soku startą cukinię. Ponownie masę wymieszać dokładnie
Monia miesza i gotujeJeśli chcecie wiedzieć więcej na ten temat odsyłam Was od fachowej literatury. Ja wspomnę tylko, że musi być spożywany na zimno by zachował swoje właściwości np. jako dodatek do sałatek, kanapek, różnego rodzaju past czy koktajli. Jeśli zachęceni jego właściwościami zdecydujecie się na zakup oleju poszukajcie takiego dobrej jakości, świeżego, naturalnego, nierafinowanego i niekonserwowanego, ja polecam oleje od Oleania(...)myjemy i kroimy w cienkie paseczki, a następnie mieszamy z przyprawami i odstawiamy żeby trochę nimi nasiąknął (ja nie miałam na to czasu, ale lepiej jest przygotować mięso wcześniej) Jajko mieszamy z jogurtem i sezamem i w tej mieszaninie obtaczamy kurczaka. Paski układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 minut. Sałata
Cynamonowe szczęście