Najpopularniejszym daniem typu gyros jest uwielbiana sałatka warstwowa. Wielu z nas też robi zapiekankę gyros lub pizzę. Dzisiaj mam dla was pomysł na pyszne kotleciki z piekarnika. Robi się je szybko i z podobnych składników jak zapiekankę. Sprawdzą się one na obiad czy kolację, a także na różnego rodzaju imprezy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g filetu z piersi kurczaka(...)czerwona papryka 1 czerwona cebula kawałek (około 5 cm) pora 1 mała puszka kukurydzy 1 duże jajko lub 2 mniejsze 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy gyros (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa. Cebulę obrać, pokroić
Danka Pichcikopytka. To jeden z łatwiejszych i tańszych pomysłów na obiad. Kopytka można przygotować ze świeżo ugotowanych ziemniaków lub wykorzystać te, które zostały nam np. z obiadu lub z przygotowań sałatki. Takie kopytka wspaniale smakują z dowolnym sosem, bułką tartą i tłuszczykiem lub polane tłuszczem i cebulką (tak najczęściej jada mój mąż, ja wolę wersję z sosem). Polecam na obiad(...)surówka z pekińskiej kapusty z ogórkiem kiszonym I obiad gotowy Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków* 9 czubatych łyżek mąki pszennej – użyłam mąki luksusowej typ 550 PZZ Białystok 1 jajko płaska łyżeczka soli Propozycja podania: ulubiony sos (u mnie jasny, z dnia poprzedniego) lub bułka tarta + masło lub tłuszcz+cebulka *waga po ugotowaniu, to około 4-5 średnich ziemniaków Przygotowanie
Słodkie okruszkisię wyczuć jesień. Te wszystkie kolory, zapach odchodzącego lata, silny wiatr i pyszne jedzenie . Więc co zrobić, gdy na wyprzedaży są duże i dojrzałe awokado? Zrób z nich pastę, sałatkę, guacamole lub cokolwiek! Dostarczysz sobie zdrowy tłuszcz, cenny w nadchodzącą pogodę. Dzięki tłuszczom witaminy A, D, E i K mogą się rozpuścić i zostać przyswojone przez organizm. Potrzebujemy takiego doładowania(...)Dojrzałe to znaczy , po naciśnięciu skórki powinien zostać odcisk. Po obraniu musi mieć żywy, zielony kolor i przyjemny zapach. Zanim coś z niego zrobisz – spróbuj! Według mnie, połączenie jajka i awokado to arcydzieło. Nie żartuję . Pasta z jaj i awokado jest zabójczo kremowa i gładka . Ten duet na pierwszy rzut oka wygląda zbyt harmonijnie i w zasadzie taki jest
Słodkie Gotowaniepestkami, dobrze opłukać i osuszyć ręcxznikiem papierowym. na patelni z olejem rzepakowym podsmażyć na złocisto pokrojoną cebulę z cukrem, wystudzić mięso drobiowe mielone dokładnie wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkiem, cebulą z olejem z patelni, kucharkiem, przyprawą do kurczaka, śmietaną gęstą, posiekanym koperkiem faszerować nadzieniem papryki do pełna układać w szybkowarze, wlać z dwie szklanki wody, po zasyczeniu pary na średnim(...)wywaru można zrobić sos lub zamrozić i dodać np. do zupy paprykowej, gulaszu przed podaniem posypać posiekanym koperkiem - papryki kolorowe lubimy bardzo i to w różnych daniach, od sałatek po faszerowane, papryka z szybkowara jest krucha, miękka, aromatyczna, doskonała na lekki obiad czy na kolację........SMACZNEGO!!! #myambition - zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEN w sklepie Dajar "zobacz
W Mojej Kuchni Lubiępieprzem.Po minucie lekko podlać wodą, żeby uniknąć przypalenia. Woda musi całkowicie wyparować. Jak już warzywa są miękkie to zdjąć z patelni. Do miski wrzucić wszystkie warzywa, pokruszone mięso dorsza, jajko, posiekany koperek, zmielone pestki dyni lub bułkę tartą. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażenie – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsy na złoty kolor. Nie trzeba(...)naczynie żaroodporne lekko posmarować olejem. Położyć klopsy i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C i piec 35 minut. Klopsiki muszą się zarumienić. Podawać z ziemniakami lub sałatką warzywną. Smacznego
Kuchnia Pokoleńboczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni lekko zrumienić pokrojony boczek. Następnie dodać pokrojoną cebulę. Smażyć aż cebulka się dobrze zrumieni. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę, wystudzony zrumieniony boczek i cebulkę (bez wytopionego tłuszczu) oraz przyprawy do smaku. Masę trzeba dobrze doprawić, soli nie trzeba dodawać za dużo jeśli boczek jest słonawy. Wszystko dokładnie wymieszać(...)Zrobiłam duże kotlety i wyszło mi 9 sztuk. Następnie kotlety usmażyć na oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor. Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie sos pieczarkowo-śmietankowy i sałatka z buraczków z białą kapustą
Monia miesza i gotujePamiętajcie, że szpinak lubi dużą ilość czosnku, inaczej będzie trochę mdły. Na blogu znajdziecie też: szpinakowy chłodnik , spaghetti z sosem szpinakowym , ziołową sałatkę ze szparagami , tartę ze szpinakiem i ricottą , tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym . spaghetti ze szpinakiem i pesto , szybką tartą z warzywami Koniecznie wypróbujcie tez pyszny(...)Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 3,5 g suchych drożdży 50 g roztopionego masła 250 ml letniego mleka 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko do pomalowania ciasta Farsz: 400 g mrożonego szpinaku (brykietu) 100 g sera feta 4 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy
Kulinarne przygody Gatityczegoś należałoby zacząć, a ja zaczynam od poplątania z pomieszaniem.... Uwielbiamy sałatkę gyros, więc postanowiłam wpakować ją do calzone :) Gyrosik w pysznym drożdżowym cieście :) Składniki Na ciasto: 450 g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 250 ml ogrzanego mleka, 50 ml letniej wody, 2 łyżki oliwy, Na farsz(...)kapusty pekińskiej, puszka kukurydzy, 2 średniej wielkości czerwone cebule, 250 g pieczarek, przyprawa do gyrosa, Dodatkowo: sos czosnkowy, dowolne zioła do posypania calzone, 1 jajko do posmarowania Sposób przygotowania Drożdże rozrobić w mleku. Do miski przesiać mąkę, dodać rozrobione drożdże, oliwę, sól i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
Nie tylko w kuchnimokro, ja staram się patrzeć na świat przez słoneczne okulary. I czekam na pierwsze nowalijki. Rzodkiewki, pomidorki, ogóreczki. Wypatruję dnia, w którym pokażę Wam sałatkę grecką w moim wykonaniu, sałatkę hawajską i z tuńczykiem. Teraz co prawda też zdarza mi się je przygotować, ale powiem szczerze, że znacznie lepiej prezentują się w słoneczku, przy temperaturze 25 stopni. Póki co przepis(...)trzydniowy, szybki i każdego dnia tak samo smakowity. Paszteciki Ciasto: 3 szkl. mąki krupczatki 150g zimnego masła 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% Farsz: 1 udziec z indyka 2 nóżki z kurczaka kawałek wołowiny rosołowej warzywa do rosołu bułka tarta przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, papryka ostra
Przepysznik - BLW i nie tylkopomoca lyzki pozbawiamy ja gabczastego srodka razem z pestkami.Scieramy cukinie zawsze ze skorka.Wlasnie ta zielona czesc jest dla nas najwartosciowsza.Odlac wode,a mase cukiniowa wymieszac z jajkami i maka ,oraz ze startym na tarce zoltym seremi posiekana natka pietruszki.Nie zalujcie zoltego sera.On bowiem spowoduje dobre zwiazanie masy cukiniowej i dzieki jego dodatkowi brzegi placuszkow stana sie chrupiace.Smazyc male placuszki(...)ciasta ,poniewaz placki sa bardzo delikatne i wieksze ,beda sie po prostu lamaly podczas odwracania.Gotowe ukladac na papierowym reczniku do odsaczenia z nadmiaru tluszczuSwietnym uzupelnieniem tego obiadowego dania jest salatka z pomidorow.Smakuja wysmienicie takze z ketchupem.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz Przepis: Suszone ziemniaki wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 25minut. W międzyczasie rozbijamy kotlety, przyprawiamy je i maczamy w jajku z dwóch stron i następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych, które lekko miażdżymy (najlepiej w woreczku foliowym). Smażymy z obu stron na rumiano. Po odcedzeniu ziemniaków dodajemy masło i porządnie(...)Dodajemy przyprawy i mieszamy. Kilka słów o suszonych ziemniakach firmy SyS Otrzymałam je w ramach testowania od firmy SyS. Stanowią wyśmienity dodatek do dań z mięsem jak również do sałatek czy zup. Smak mają taki sam jak "normalne" ziemniaki :) Zabierają dużo mniej miejsca i są bardziej praktyczne w przechowywaniu. Jak dla mnie bomba
Emcia PichciRyżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem to świetna propozycja dla miłośników bezglutenowych wypieków. Idealnie kruche, z mocnym aromatem kokosa będą dobrym dodatkiem do popołudniowej herbaty
Cztery FajeryZupa szczawiowa - wiosenny przysmak kuchni polskiej Zupa szczawiowa to polski przysmak, który ze świeżego szczawiu można przygotować tylko wiosną! Wtedy listki mają najwięcej kwaśnego smaku, są
KorniszonkiPierwszy raz od niepamiętnych czasów zrobiliśmy pierogi, ale żeby ułatwić sobie życie ciasto było tym razem wyrabiane w automacie do chleba i muszę przyznać, że tak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszwarcwaldzka w plastrach Jak przygotować Cevapcici w szynce szwarcwaldzkiej? Mięso z wołowiny mielimy wraz z czosnkiem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, wodę, oliwę i dobrze wyrabiamy ręką. Można dać jajko, ale jak dodamy wodę i oliwę i dobrze mięso wyrobimy, nie ma takiej potrzeby, gdyż mięso dobrze się klei i nie rozpada. Tak przygotowane mięso odstawić na lodówki. Następnie ręcznie(...)szwarcwaldzkiej. Smażymy kotleciki na posmarowanej oliwą patelni grillowej, często je przewracając. Ćevapčići są gotowe jeśli są dokładnie zarumienione. Ja je podałam je z gotowanymi ziemniakami podsmażonymi na patelni i sałatką, polecam też podać do mięsa sos tzatziki. Smacznego! The post Cevapcici w szynce appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobiłam krem z dyni i marchewki. Oliwa bazyliowa Oliwę aromatyzowaną bazylią polecam Wam do sałatek, makaronów oraz dań warzywnych. Pięknie komponuje się nie tylko z pomidorem (np. w sławnej sałatce Caprese), ale również z cukinią, bakłażanem, szpinakiem oraz papryką. Ja dodałam ją do kremu paprykowego z dodatkiem pieczonej ciecierzycy. Oliwa truflowa W sezonie na grzyby polecam Wam oliwę z biała(...)gulaszu z dodatkiem grzybów. Biała trufla, nazywana "białym złotem", w postaci świeżej jest kosztowna. Dzięki aromatyzowanej oliwie będziecie mogli cieszyć się jej wyszukanym smakiem. Bardzo dobrze łączy się z jajkami (można nią polać jajecznicę czy omlet), daniami z ziemniaków, dodajemy ją też do makronów (z sosami z dodatkiem śmietany), carpaccio wołowego i pieczeni. Ma intensywny smak, dlatego wystarczy jej niedużą
Chilli Czosnek i Oliwatakie gorące dni, jak dziś zupełnie nie chce się gotować. W związku z powyższym, żeby cokolwiek mieć coś na ząb przyrządziłam lekką, tanią i szybką sałatkę ze świeżym szpinakiem w roli głównej. Można do niej dorzucić, co się chcę i co się ma pod ręką. Ja nie zrobiłam zakupów. Przyzwyczajona do warszawskiego życia, w którym nie odróżnia się świątku(...)niedzielę. Jasne, że mogę pójść do jakiegoś sklepiku osiedlowego i zapłacić za oliwki jak "Żyd za mokre zboże" , więc wykorzystam to co mam. Składniki: opakowanie szpinaku 4 jajka gotowane 10 pomidorków koktajlowych lub 2 malinowe jak najmniejsze sól, świeżo mielony pieprz czarny składniki na sos: 300 ml octu balsamicznego 100 ml miodu płynnego
pieprzny smaczekpieprz olej Wykonanie: Wołowinę myjemy, osuszamy, a następnie mielimy. Cebulę oraz czosnek obieramy - cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Zmieloną wołowinę umieszczamy w misce, dodajemy jajko, bułkę tartą, pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie dłonią, a następnie formujemy z mięsa walce, które nabijamy na patyczki do szaszłyków. Patelnię grillową smarujemy odrobiną oleju(...)następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-17 min. Podajemy z sosem jogurtowym oraz ulubioną sałatką - u mnie: sos jogurtowy z miętą oraz surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną papryką, pomidorem i kukurydzą
Kuchnia MagdaLenypiersi, smażone w głębokim tłuszczu. Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne, miękkie i bardzo soczyste. Podaję je zawsze z sosem czosnkowym i sałatką z kapusty pekińskiej lub sałatką colesław . Potrzebujemy: pierś z kurczaka (moja ważyła 650 g) 0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego do smażenia Składniki marynaty do mięsa: 3/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu(...)czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka majeranku (u mnie zioła Skworcu ) 2 łyżki oleju lub oliwy Na panierkę: 1 jajko 100 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/4 płaskiej łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie: Piersi kroimy na kawałki o grubości około
Smak mojego domucappuccino i do tego serniczek na cieście red velvet – no niebo! To nie jest tylko kawiarnia. Poza fantastyczną kawą i babeczkami o tysiącu smakach, znalazłam tosty, pancakes czy sałatkę. Mają 6 takich kawiarni/restauracji rozsianych po całym mieście. Warto, choć raz wpaść do każdej na kawę. I wiadomo na upały najlepsze są lody. Nie mam ulubionej lodziarni w Barcelonie(...)tylko dwa lub trzy. Moje ulubione połączenie – kokos, truskawka i oczywiście biała czekolada! Śniadanie na mieście Nic tak nie podkręca mi apetytu, jak klimatyczne miejsca pachnące bekonem i jajkami. Trafiliśmy na bistro, gdzie śniadanie było wykwintne. Milk Bar&Bistro – ta popularna restauracja skusiła Nas amerykańskimi naleśnikami z bekonem, jajkami po benedyktyńsku z sosem holenderskim, oraz pieczonymi ziemniaki
Pink Envelopepyszna i wyrazista sałatka doskonale zastąpi danie obiadowe. Szczególnie teraz gdy na dworze upał i nie mamy ochoty na gorące potrawy. Całą gamę wiosennych smaków dopełnia ostro słodki sos. Kiedy sezon na szparagi się skończy , można zastąpić je zieloną fasolką . POLECAM ! Nie podaję dokładnej ilości składników, ponieważ wszystko zależy od naszych apetytów:) POTRZEBUJEMY: kilka młodych ziemniaków szparagi lub fasolka(...)zielona tuńczyk w oleju czarne oliwki musztarda dijon miód ocet winny sól, pieprz grubo mielony szalotka jajka Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Szparagi gotujemy przez kilka minut w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Jajka gotujemy na twardo. Oliwki przekrawamy na pół. Szalotki drobno kroimy. Z musztardy + miodu+ oleju z tuńczyka +szalotki przygotowujemy sos. Proporcje w jakich zmieszamy
WYSPA SZCZĘSLIWAzmuszony został do jej zrobienia, nie mając żadnych innych składników w swojej restauracji. Sałata rzymska, grzanki i parmezan – tak oto w 1942 roku powstała najbardziej znana na świecie sałatka. Wariacji na jej temat jej bardzo dużo. Cezar z kurczakiem, z grillowanym łososiem, czy nawet z krewetkami. Ja również postanowiłem zrobić swoją wersję bazując na dwóch podstawowych składnikach – sałacie(...)coś lekkiego i innego niż kotlet czy inne smażone lub gotowane danie, dlatego ta propozycja jest idealna na lekką ale pożywną kolację. Składniki (na dwie osoby): Mix sałat 2 jajka 200g fileta z kurczaka Kilka pomidorków koktailowych 100g makaronu razowego 1 ogórek małosolny 1 gruszka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu Kilka kropel sosu słodkiego chilli
Jacob TastesPyszne, mięciutkie, ciągnące się i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka jaglane z czekoladą . Przygotowanie takich ciasteczek, to dosłownie chwilka czasu, najdłuższe w tym będzie gotowanie
Kuchnia ŁukaszaSałatka jarzynowa... Sałatka jarzynowa jak sama nazwa wskazuje jest z jarzyn, u mnie dodatkowo pojawia się tam szynka... Składniki: 4 ziemniaki kawałek selera 3 pietruszki korzeń 5 marchewek cebula 6 ogórków konserwowych 5 jaj puszka groszku konserwowego ok. 25 dkg szynki majonez 2 łyżki musztardy sól, pieprz jabłuszko (opcjonalnie) Wszystkich warzyw prócz cebuli miałam mniej więcej tyle samo. Z resztą(...)każdy robi według własnego uznania. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler gotujemy do miękkości. Gotujemy jajka na twardo. Kroimy w kosteczkę warzywa, jajka i szynkę. Mieszamy, dodajemy sól, pieprz, majonez i musztardę, wszystko do smaku
Pelusiowa Kuchniazgodnie z przepisem na opakowaniu. Różyczki brokuła również ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie bądź na parze. Cebulę, paprykę i brokuły pokroić w drobną kostkę. Roztrzepać w misce jajka z odrobiną mleka, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie połączyć z makaronem. Na patelni rozgrzać olej wraz z warzywami. Obsmażać kilka minut, posolić i zalać masą jajeczną z makaronem(...)ogień i trzymać pod przykryciem przez ok. 10-15 minut do czasu aż wierzch się zetnie. Odstawić. Udekorować świeżą natką pietruszki. Jako dodatek do gotowej potrawy świetnie sprawdzi się sałatka (u mnie miks sałat ze szpinakiem, pomidorki cherry i jogurt) oraz sos czosnkowy czy ketchup. :) Smacznego
Kuchnia Ellieniezwykle delikatny smak, a po ugotowaniu nie rozpada się jak czerwona. Będąc zamiennikiem mięsa idealnie nadaje się jako farsz do pierogów oraz krokietów, a także dobrze komponuje się z sałatkami. Oprócz witamin z grupy B zawiera potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często gości w mojej kuchni, mam nadzieję, że nie znudzi się również Wam :-) Naleśniki(...)suchej); 2 szklanki wody; 100 g pieczarek (małych); 50 g sera feta; 1 cebula; 1 ząbek czosnku; pieprz, kminek. Naleśniki: 1 szklanka mąki gryczanej; 1 szklanka mleka 2%; 1 jajko; gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, sól; 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Zaczynamy ! Na samym początku płuczę soczewicę i gotuję
Życie na widelcuPaluszki surimi – produkt sporządzony na bazie zmielonego mięsa białych ryb , najczęściej mintaja , dorsza , czy też morszczuka z ekstraktem krabowym. Popularne zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich.Wykorzystywane do sałatek … jako przekąska … do nadziewania chlebów czy też past. Dziś mam dla Was przepis na chrupiące tosty zapiekane z pastą krabową – zachwycą nie tylko wielbicieli owoców morza, ale i sprawią(...)białko – 2 szt* sezam – 80 g* olej Kujawski czosnkowy – 125 mlPASTA:* paluszki krabowe(surimi) – 200 g* cebula – 1 szt* ser cheddar – 3 łyżki* jajko – 1 szt* sól – 1 szczypta* pieprz – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pieczywo smarujemy z dwóch stron białkiem i obtaczamy w sezamie.PASTA:Paluszki krabowe mielimy.Mieszamy z drobno posiekaną cebulą
Ostra na SłodkoUwielbiam wszystkie dania i wypieki z cynamonem! A najbardziej to chyba drożdżówki cynamonowe polane lukrem, są na prawdę pyszne, mięciutkie, pulchniutkie no po prostu ,,niebo
Kuchnia Łukasza