salatka z jajkiem - 9434 przepisów (strona:423/629)

Domowe nuggetsy z dorsza 183

Nuggetsy zwykle kojarzą się nam z kurczakiem w chrupiącej panierce smażone na głębokim tłuszczu. Dziś chciałbym Wam pokazać przepis na odrobinę inne danie – zdrowe nuggetsy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasteczka owsiane z rodzynkami 145

Dziś przepis ze starych notatek kulinarnych mojej mamy, ciastka mojego dzieciństwa, przepyszne, teraz w wersji bez mąki pszennej, ale niestety nie są bezglutenowe - dlatego ten przepis

Kawa z mlekiem
Spaghetti po azjatycku 178

Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Parówki w cieście francuskim 194

sprawdzają się na różnego rodzaju imprezach, również w Karnawale. Parówki w cieście francuskim są proste, szybkie i smakują każdemu, szczególnie dzieciom! Parówki w cieście Rogaliki z parówką i serem Sałatka ziemniaczana z parówką Naleśnik z warzywami i parówką Naleśnik z parówką i warzywami Naleśniki z parówką i serem Fasolka szparagowa a’la gulasz Ja polecam zaopatrzyć się w specjalny wałek(...)macie to wystarczy ciasto pokroić w paski i owinąć nim parówki przed pieczeniem. Składniki: cienkie parówki z szynki opakowanie ciasta francuskiego (wystarczy na ok. 10 parówek) jajko (opcjonalnie) Jak przygotować parówki w cieście francuskim? Jeśli parówki mają osłonki to je usuwamy. Ciasto francuskie nacinamy wałkiem, rozciągamy i kroimy aby wystarczyło owinąć parówki lub kroimy wzdłuż na paski o szerokości około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z marynowaną cukinią 155

zachęcić- dzielę się z Wami przepisem na pyszną sałatkę z marynowaną na słodko cukinią .  Jej smak tylko lekko odbiega od ananasa- a pytając wśród Rodziny "Co jest w sałatce?" nikt nie był w stanie stwierdzić tego za pierwszym razem. Większość obstawiała właśnie owoce, nawet przez chwilę nie myśląc, że może to być cukinia.  Mam już pomysł na wykorzystanie(...)powiedzieć :) Za ciepło na piekarnik...  Składniki: 1 słoik papryki marynowanej (850g) 1 słoik marynowanej cukinii a'la ananas (700ml) 1 słoik selera konserwowego (370g) 1 puszka kukurydzy 4 jajka na twardo 30 dkg szynki konserwowej 4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę oraz selera przelewamy wodą i odcedzamy. Selera siekamy drobniej, podobnie

Kuchnia w czekoladzie
Serowe chmurki z akacją 144

Lekko słodkie i aromatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;).  O tym wszystkim w najbliższych postach bo sezon akacjowy w pełni. Pierwsza propozycja to pyszne, puszyste i proste(...)Polecam :) Ilość porcji: 15 placków Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 150 g serka naturalnego (np. Bieluch lub ricotta), 1 szklanka płatków akacji (tylko białe części), 50 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, olej. Do podania: owoce sezonowe, miód lipowy lub  cukier puder, świeże płatki akacji. T kaniny lniane  Kardelen   by  Mira

SzczyptaSmaQ
Kotlety de volaille 577

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotlet de volaille to kotlet z piersi kurczaka nadziany masłem ziołowym, panierowany w mące, jajku i bułce tartej

Marta Gotuje
Wytrawny sernik z łososiem. 232

stopni i zapiekamy 15-20 min. Wyjmujemy i studzimy. Ser łączymy ze śmietaną, kaparami, koperkiem, sokiem i skórką z cytryny. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Następnie dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy łososia i paprykę mieszamy. Gotową masę wylewamy na przestudzony podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy(...)solą i sokiem z cytryny i rozprowadzamy ją na górze sernika i pieczemy kolejne 10 min. Po upływie tego czasu sernik wyjmujemy, kiedy lekko przestygnie podajemy ciepły z ulubioną sałatką

Malinowe Pocałunki
Sałatka Cezar 175

stanowi pełny, wartościowy i pożywny posiłek. Jako bezpieczną i szybszą bazę do sosu można zamiast żółtek użyć dobrej jakości majonezu, jednak polecam Wam choć raz przygotować sos od podstaw. Sałatka Cezar to wspaniała kompozycja dosłownie kilku prostych składników. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad czy kolację. Gorąco polecam! Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 20 min Czas przygotowania(...)wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy je z wierzchu oliwą. Pieczemy ok. 8 -10 minut w temperaturze 180°C , aż się lekko zrumienią. Podczas pieczenia grzanki należy przemieszać. Sos Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białko. Żółtka łączymy z musztardą i ucieramy. Dodajemy kolejno czosnek, sos Worcestershire, sok z cytryny i ucieramy blenderem na jednolitą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli

Wędrówki po kuchni
Szpinak kremowy – gęsty i dobrze doprawiony 142

nikt mnie nie zmuszał do jedzenia paskudnej brunatnej brei, nikt nie karmił łyżką pełną zielonej papki pachnącej trawą. Uwielbiam szpinak w każdej postaci – na surowo w zielonym smoothie i sałatce, dodany do kanapki zamiast sałaty, na ciepło w zupach czy szakszuce, albo dodany do makaronu w szybkim włoskim sosie. Szpinakowe pierogi i naleśniki? Dwa razy mnie namawiać nie trzeba! Szpinak(...)przygotowany według dzisiejszego przepisu kremowy szpinak jest świetnym dodatkiem do obiadów z jasnym mięsem i rybą w roli głównej – albo do zjedzenia samodzielnie, po mojemu – z pitą i nieśmiertelnym jajkiem w koszulce. Przy szykowaniu szpinaku ważne jest, żeby zachować jego żywy kolor i strukturę – nikt poza niemowlakami nie lubi papki! Ja zdecydowanie najbardziej (poza świeżym) lubię korzystać ze szpinaku

Karo in the Kitchen
Rogaliki serowo-makowe 103

zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem jajka *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15-20 minut – do zrumienienia. Po przestudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ(...)DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Rogaliki serowo-makowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Kurczak faszerowany mięsem mielonym i pieczarkami 426

obiady (nam jeszcze został kawałek na kanapki). Farsz nie jest skomplikowany ani zbyt wyszukany dlatego każdy powinien sobie z nim bez problemu poradzić. Do tego jakaś lekka sałatka (tudzież pieczone ziemniaki) i zwykły kurczak nabiera niecodziennego charakteru :) Składniki: 1 kurczak o wadze 1,5-1,7 kg Przyprawy do natarcia kurczaka: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej(...)ząbki czosnku sok z cytryny Farsz: 500 g pieczarek 300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) mały pęczek pietruszki 1 czerstwa bułka mleko sól, pieprz, vegeta 1 jajko Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z pozostałymi przyprawami i dokładnie natrzeć nimi kurczaka (również w środku). Na koniec skropić kurczaka sokiem z cytryny

My simple kitchen
Karnawałowe szaleństwo z kiełbasą w roli głównej – pomysły na dania, które skradną serca gości 141

wędzenia i parzenia. Jak można zaczarować karnawałowe dania, wykorzystując wspomniane kiełbasy? Wśród kampanijnych propozycji widnieją trzy wyjątkowe dania, które zdobędą uznanie każdego. Jajko niespodzianka, czyli smażona podwawelska ekstra w jajku na miękko z czarnym pieprzem i tymiankiem, Pieczeń Wereszczaka – pieczona żywiecka z duszonymi ziemniakami w sosie maślano korzennym z czerwoną cebulą i miodem pitnym oraz Kanapka Maillarda (Przypiekanka chlebowa(...)kiełbasą krakowską, podany z sosem musztardowym i kiszonym ogórkiem w miodzie. Ponad to, idealnym uzupełnieniem lub alternatywą dla wskazanych przepisów, może być pizza z wykorzystaniem kiełbasy żywieckiej, a także sałatki i kanapki. Post Karnawałowe szaleństwo z kiełbasą w roli głównej – pomysły na dania, które skradną serca gości pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara

Codogara
PRZEPIS NA ZURYSKI TORT PARAFIALNY i FOTORELACJA Z WARSZTATÓW 144

szwajcarskiej. Było smacznie, miło i gwarnie. Kuchni jest dość prosta, a zarazem bardzo smaczna. Czyli tak jak lubię najbardziej! Podczas wydarzenia przygotowaliśmy m.in.: - kotleciki w sosie miodowo-musztardowym - szwajcarską sałatkę ziemniaczaną - zuryski tort parafialny PRZEPIS NA ZURYSKI TORT PARAFIALNY - 300g mąki pszennej - 200g masła - 100g cukru - 1 jajo, szczypta soli Nadzienie: - 2 jabłka - 50 g cukru - sok z połowy cytryny(...)kukurydzianej - 100g kwaśnej śmietany - 50 g dżemu owocowego - 3 jabłka - masło do wysmarowania formy Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Wylepić małe foremki do tart, wstawić do lodówki. Jajka ubić z cukrem, dodać marcepan, sok z cytryny, migdały, skrobię i śmietanę. Do foremek wylepionych ciastem, na spód wyłożyć dżem, wlać krem, na wierzch położyć plasterki jabłka. Pieczemy

SMYKWKUCHNI
BURGERY OWSIANE Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ 121

Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy: startą marchewkę i cukinię, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną cebulkę, ziarna słonecznika, sól, pieprz, zioła. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, płatki owsiane i wyrabiamy jak mielone. Formujemy burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. przez 10-15 min., kolejne(...)drugą stronę i pieczemy jeszcze 5-10 min. ale już tylko z funkcją grilla.   Gotowe burgery zapiekamy razem z serem w bułce, następnie podajemy z warzywami: pomidorem, sałatką, kiełkami i czym jeszcze chcemy. Dodatkowo możemy dodać ketchup lub/i majonez

Kuchnia MagdaLeny