której czuć smak wszystkich składników,oczywiście po odpowiednim " przegryzieniu się" dominują w niej śledzie. Stad jej nazwa - śledziowa - Bo mogła by być zwykłą sałatką z dodatkiem śledzi. Sałatkę śledziową robię często, zawsze wtedy kiedy zostaną mi ugotowane ziemniaki z obiadu. ( nie lubię wyrzucać jedzenia) Ale przede wszystkim kiedy mam nieodpartą ochotę na śledzie. Akurat tym razem miałam matiasy(...)jabłko 1 malutkie, lub pól dużego - ogórki kiszone 3 małe, lub 2 duże - zielona cebulka - majonez, śmietana 12% Wykonanie Śledzie, ziemniaki, jajka, ogórki, zielona cebulkę i jabłko kroje w drobna kosteczkę. Dodaję majonez i śmietanę ( tyle aby sałatkę dało się dobrze mieszać) I odstawiam do lodówki na co najmniej godzinkę. Po tym czasie jest gotowa i smaczna, polecam spróbować
Kuchnia z widokiem na ogródRosolli, bo tak brzmi oryginalna nazwa tej sałatki, to tradycyjne fińskie danie bożonarodzeniowe. Jednak tak bardzo pasuje do mojego stołu wigilijnego, na którym dominują potrawy rybne, że bez wahania przystąpiłam do jej przygotowania. Bardzo odpowiada mi jej smak. Wykorzystuje się tu proste składniki, dostępne przez cały rok. Bez żadnych egzotycznych upiększeń :) Mój syn nie przepada za smakiem surowej cebuli(...)gotować ze skórką do miękkości. Marchew i ziemniaki umyć i gotować ze skórką do miękkości w osobnym garnku. Ugotowane i wystudzone warzywa obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Ogórki konserwowe pokroić
zadanie-gotowaniewarzyw dają nam pyszną sałatkę, którą możemy podać na różne uroczystości. Składniki: · 1 opakowanie makaronu kokardki · Por · 1 papryka czerwona · Ogórek świeży · 5 jajek ugotowanych na twardo(...)skórki i kroimy w kostkę. 5. Jajka obieramy ze skorupek i drobno siekamy. 6. Doprawiamy pieprzem oraz solą i łączymy z majonezem. 7. Dodałam jeszcze ser pokrojony w kostkę oraz ogórki konserwowe żeby wzbogacić walory smakowe. 8. Wszystko razem mieszamy, przekładamy do naczynia i dekorujemy. 9. Sałatka gotowa
Kulinarna Chwiladoskonale trafiliście. Moja propozycja sprawdzi się przy każdej okazji, a wiosną i latem może doskonale zastąpić obiad, czy też kolację. Sałatka jest lekka i jednocześnie pożywna, a dodatek musztardy idealnie współgra z resztą składników. Polecam! 1 puszka tuńczyka 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki ciecierzycy 1/2 papryki konserwowej 1/2 pęczka szczypiorku Dodatkowo: 4 łyżki majonezu (płaskie; lub według(...)gustu) 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, a następnie wraz z papryką pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać, natomiast tuńczyka, kukurydzę oraz ciecierzycę należy odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać z musztardą oraz majonezem. Całość doprawić do smaku. Gotowa sałatka idealnie smakuje bezpośrednio po przygotowaniu, jak zarówno uprzednio schłodzona w lodówce
Di gotujestylu PRL. Składniki: cztery ziemniaki, trzy marchewki, pół selera, dwie garście mrożonego groszku, mała cebula, trzy korniszony, trzy-cztery łyżki dobrego majonezu, kilka wymoczonych matiasów, natka, sól, pieprz, żelatyna, jajka ugotowane na twardo. Zrób tak: ziemniaki, marchewkę i seler ugotuj w mundurkach, na ostanie trzy minuty dorzuć groszek, odcedź, ostudź, obierz i pokrój w kostkę (oczywiście z wyłączeniem groszku). Przełóż(...)plastikowe pojemniki na żywność (najłatwiej później gotowe śledzie wyjąć). Na dnie każdego z nich wylej cienką warstwę galaretki, delikatnie wyłóż warstwę sałatki, zrób miejsce na środku, umieść w nim zwinięty kawałek śledzia, a w środek włóż połówkę jajka, zalej kolejną porcją galaretki tak, żeby wszystko przykryła, połóż po listu pietruszki i odstaw do lodówki na kilka godzin. W tym czasie
Kulinarna PolskaCześć! Chciałam wyczarować na święta sałatkę, na którą każdy miałby ochotę. Ciężko tak wymyślić coś, co przypadłby do smaku każdemu. Rozwiązaniem była sałatka wielowarzywna. Jednak ten smak i wygląd jest już dość oklepany. Pomyślałam, ze podam ją inaczej. W formie tortu Pomysł całkiem, całkiem. Jednak nie robiłam jej w ten sposób wcześniej i obawiałam się, że przed samym podaniem rozpadnie(...)marchew kolejno układalam pokrojoną w kostkę szynkę, cienką warstwę majonezu, kukurydzę, majonez, ser żółty starty na tartce o grubych oczkach, majonez, jajko starte na tartce, majonez i na koniec odrobinę żółtego sera. Jest dowolność składników w tej sałatce. Dodajemy to, co nam smakuje najbardziej. Można dodać pokrojone ogórki konserwowe, ziemniaki. Jednak trzeba liczyć się z tym, ze nie wszystko zmieści
Pieprzyć z Fantazjądodatkiem ketchupu i przekonajcie się jak bardzo zmieni swój smak. Oczywiście na lepsze :) Składniki na omlet 4 jajka 50g salami 1 cebula 12 oliwek sól pieprz 50g mozzarelli masło do smażenia dodatkowo: ketchup Przeczytaj także: Omlet z szynką, serem żółtym z sałatką z rukoli Domowy omlet z oliwkami – przepis Salami i cebulę kroimy w drobną kostkę. Oliwki kroimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wewnątrz skóry. Ta operacja ma na celu zwiększenie przestrzeni wewnątrz owocu tak, by do środka zmieściło się jajko. Oczywiście im większe awokado będziemy mieli, tym mniej miąższu będziemy musieli usunąć. Wydrążoną część owocu zachowujemy, wykorzystamy go przy innej okazji, np. do sałatki lub najłatwiej i najoczywiściej - na kanapki :) Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok 200 stopni, w naczyniu żaroodpornym rozkładamy papier
Taste Of My DayCześć :) Chciałam wyczarować na święta sałatkę, na którą każdy miałby ochotę. Ciężko tak wymyślić coś, co przypadłby do smaku każdemu. Rozwiązaniem była sałatka wielowarzywna. Jednak ten smak i wygląd jest już dość oklepany. Pomyślałam, ze podam ją inaczej. W formie tortu :) Pomysł całkiem, całkiem. Jednak nie robiłam jej w ten sposób wcześniej i obawiałam się, że przed samym podaniem rozpadnie(...)marchew kolejno układalam pokrojoną w kostkę szynkę, cienką warstwę majonezu, kukurydzę, majonez, ser żółty starty na tartce o grubych oczkach, majonez, jajko starte na tartce, majonez i na koniec odrobinę żółtego sera. Jest dowolność składników w tej sałatce. Dodajemy to, co nam smakuje najbardziej. Można dodać pokrojone ogórki konserwowe, ziemniaki. Jednak trzeba liczyć się z tym, ze nie wszystko zmieści
Pieprzyć z FantazjąCześć :) Chciałam wyczarować na święta sałatkę, na którą każdy miałby ochotę. Ciężko tak wymyślić coś, co przypadłby do smaku każdemu. Rozwiązaniem była sałatka wielowarzywna. Jednak ten smak i wygląd jest już dość oklepany. Pomyślałam, ze podam ją inaczej. W formie tortu :) Pomysł całkiem, całkiem. Jednak nie robiłam jej w ten sposób wcześniej i obawiałam się, że przed samym podaniem rozpadnie(...)marchew kolejno układalam pokrojoną w kostkę szynkę, cienką warstwę majonezu, kukurydzę, majonez, ser żółty starty na tartce o grubych oczkach, majonez, jajko starte na tartce, majonez i na koniec odrobinę żółtego sera. Jest dowolność składników w tej sałatce. Dodajemy to, co nam smakuje najbardziej. Można dodać pokrojone ogórki konserwowe, ziemniaki. Jednak trzeba liczyć się z tym, ze nie wszystko zmieści
Pieprzyć z Fantazjąkukurydzy 4 jajka 1 jabłko 3 łyżki majonezu sól pieprz Pory posiekać drobno. Kukurydzę odcedzić na sicie. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i dodać majonez. Wszystko dokładnie wymieszać. żółta sałatka
O kuchni z uczuciemmiałam za bardzo pomysłu na kolację, chodziła za mną ryba i przypomniałam sobie przepis na szybką sałatkę, którą zobaczyłam na blogu Feel eat . Trochę ją zmodyfikowałam. Składniki na 2 porcje: Puszka tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie jeden por (biała część) dwa jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe Mała puszka kukurydzy mały kubek jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy Dijon(...)cienkie paski, sparzyć. Tuńczyka odsączyć z puszki, dodać do miski wraz z porem i pokrojonymi w kostkę jajkami oraz ogórkami. Dodać odsączoną kukurydzę z puszki. Jogurt naturalny wymieszać z musztardą, solą i pieprzem na jednolity sos. Następnie połączyć go z pozostałymi składnikami sałatki. Odstawić na chwilę w celu przegryzienia się smaków. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówJest bardzo smaczna, zdrowa i zdecydowanie mniej kaloryczna. A wiosna niedługo ;-) SKŁADNIKI: - garść rukoli - garść roszponki - jajko ugotowane na twardo - pomidorki koktajlowe - 3 czarne oliwki - kapary zielone - ogórek zielony - siemienie lniane - kilka kostek sera feta (o zmniejszonej ilości tłuszczu) dressing do sałatki: - oliwa z olwiek, miód, musztarda, odrobina chili drobno posiekanego, sól morska
SMYKWKUCHNIPyszna sałatka z brokułami - smakuje naprawdę rewelacyjnie szczególnie teraz, gdy warzywa są takie smaczne. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.Składniki:1 brokuł3 pomidory4 jajka3-4 ogórki kiszonepół pęczka szczypiorkuSos (ilości można modyfikować - podaję mniej więcej jakich ja użyłam):2 łyżki majonezu1-2 łyżki ketchupu4 łyżki jogurtu naturalnegosól, pieprzSposób przygotowania:1. Różyczki brokuła ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki(...)półtwardo.2. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. 3. Ugotowane na twardo jajka pokroić w dużą kostkę.4. Ogórki kiszone pokroić w półplasterki.5. Szczypiorek drobno posiekać.6. Składniki sosu wymieszać i doprawić do smaku.7. Sos dodać do sałatki i delikatnie wymieszać.Smacznego
Kuchnia domowa Ani