Bardzo prosta i szybka sałatka z ryżem, wędliną i serem. Przygotowanie: 15 minut Koszt: tanie Z okazji zbliżających się coraz szybszym krokiem świąt przygotowałam dzisiaj
zdrowo i aktywnieniedzielne południe polecam przepis na pyszną sałatkę jarzynową z ciecierzycą. Sałatka jest szybka i łatwa do przygotowania. To doskonała przekąska dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 3 marchewki, 2 pietruszki, ½ selera, ½ puszki groszku konserwowego, ½ puszki ciecierzycy konserwowej, 3 jajka, 5 łyżek majonezu Kieleckiego Lekkiego SPOŁEM , 1/2 łyżki sosu Kieleckiego Amerykańskiego SPOŁEM , sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)Marchewkę, pietruszkę oraz selera gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Warzywa obieram i kroję w małą kostkę. Groszek oraz ciecierzycę odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Wszystkie składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez, sos oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wszystko razem mieszam. Sałatkę podaję z wędliną i pieczywem
Tradycyjna kuchnia KasiWspaniała sałatka z czerwonych buraczków na kolację. Robię taką sałatkę też ze śledziami, tylko bez pieczarek. Sałatka z buraków Składniki: buraki - 2 szt większe pieczarki marynowane - 1 słoik jajka - 4 szt szczypiorek - 0,5 pęczka groszek konserwowy - 1 puszka majonez sól i pieprz Sposób przygotowania: Buraki ugotować do miękkości , obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jajka ugotować
Kuchnia Danusigroszku konserwowego majonez i jogurt sól, pieprz Przygotowanie: Pora drobno pokroić i ewentualnie sparzyć na sicie Jajka i rzodkiewkę pokroić Groszek osączyć na sicie, ewentualnie ugotować z mrożonki Składniki połączyć , dodać do smaku sól, pieprz i polać zmieszanym majonezem z jogurtem Wszystko, sałatka gotowa
Proste Potrawydodatkiem żółtego sera - jednak na Święta zawsze robię wersję klasyczną. Składniki: 4 marchewki 1 duży seler 4 pietruszki 6 jajek 6 dużych ziemniaków 8 ogórków kiszonych puszka groszku puszka kukurydzy musztarda sarepska majonez sól pieprz Sałatkę jarzynową powinno się mieszać dopiero na samym końcu, by ugotowane warzywa nie zmieniły się w warzywną papkę :) Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy
Gotowanie i blogowanieposłużył mi do przygotowania tej sałatki. Składniki: 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę baleronu 1 szklanka pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych 1/2 szklanki pokrojonego białego pora 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 1 szklanka majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sol i pieprz do smaku Dodatkowo do dekoracji : Jajko na zajączka baleron na uszy, ogonek(...)Sposób przygotowania : Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać majonez, musztardę i śmietanę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na podłużny półmisek i uformować jajko. Całość posmarować majonezem, aby nie były widoczne poszczególne elementy sałatki. Mrożony groszek i marchewkę ugotować i ostudzić ( wybieram groszek mrożony, bo po ugotowaniu ma piękny zielony kolor). Na końcu zrobić dekorację. Myślę, że taka sałatka
Gosia gotujeugotowana, a następnie polana tradycyjnym greckim dressingiem: oliwą, sokiem z cytryny i posypana solą, to horta vrasta (gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto(...)kolei Francuzi pałają szczególną miłością do konkretnej roślinki – mniszka lekarskiego , naszego popularnego mlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne sałatki . Młode liście mlecza mają pieprzowy smak (podobny do rukoli), który świetnie komponuje się z typowo francuskimi składnikami, jak jajka, boczek czy sos winegret. Francuzi nie tylko nie traktują mlecza jak chwast, lecz wręcz uprawiają go w swoich ogródkach. Jedzmy zieleninę
Chilli Czosnek i OliwaJesteśmy smakoszami wszelakich past kanapkowych :) ...więc oto kolejna propozycja - połączenie delikatnego młodego groszku, jajek i żółtego sera - mniam :) Już dawno, żadna pasta tak mi nie
Delicious Titbitszachwycona jej wyglądem i smakiem. Połączenie warzyw i buraków - niby proste, ale bardzo smaczne. Ponadto sama nazwa śledzie pod pierzynką już zachęca do spróbowania sałatki. Poniższa sałatka jest obowiązkowa na święta bożonarodzeniowe. Dodatkowo znika jako pierwsza ze świątecznego stołu :) Składniki: 1 opakowanie śledzi a'la matyjas (250 g) 1 słoik majonezu (250 ml) 4 ziemniaki 4 buraki(...)oczkach. Przygotowane składniki ułożyć w szklanym naczyniu. Schować na kilka godzin do lodówki, aby smaki sałatki mogły się ze sobą "przegryźć". Układanie sałatki: śledzie odrobina majonezu cebula sól, pieprz ogórki ziemniaki sól, pieprz majonez buraki majonez jajka sól, pieprz
Ugotowaćjabłka sól, pieprz Tradycyjna Sałatka Warzywna (Jarzynowa) - Sposób przygotowania:Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, a pora sparzyć wrzącą wodą. Jabłka ścieramy na tarce.Wszystkie składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę (pora możemy poszatkować w drobne paseczki).Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy kukurydzę, groszek, majonez i łyżeczkę musztardy
Słodka Stronapokrojone na kawałki (różne wsady) - rolada szpinkakowa z łososiem - ziołowy chlebek do odrywania- melon w szynce szwarcwaldzkiej - sery plesniowe/winogrona/bagietka Większość przepisów jest na blogu, a dziś przy okazji publikuję sałatkę na krakersach. Od kiedy zobaczyłam ją na blogu Cynamonowy pył , wiedziałam, że muszę ją zrobić. Jest efektowna i bardzo smaczna. Idealna również na świąteczny wielkanocny stół. Rolada szpinakowa(...)dużą porcję (można proporcje zmniejszyć o połowę) 36 sztuk krakersów 2 puszka szprotek lub sardynek w sosie pomidorowym ( w sumie ok. 400 g ) 6 ugotowanych na twardo jajek 200 g żółtego sera ok. 5 łyżek majonezu sól, pieprz szczypiorek do posypania Blaszkę do pieczenia, najlepiej dość wysoką, wykładamy papierem do pieczenia i układamy kolejne warstwy: 12 sztuk
bistro mamaSkładniki: - w opisie sałatka jarzynowa, 20 plastrów szynka konserwowa, 20 sztuk małe chilli marynowaneSAŁATKA:ugotowane 6 ziemniaków, 3 marchwie, mały seler, 2 pietruszki, 4 jajka pokroić na kostkę - dodać pokrojone 3 większe ogórki kiszone, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z majonezem - schować do lodówki na godzinę aby smaki się przegryzły na plaster szynki konserwowej nałożyć czubatą łyżkę sałatki i przykryć
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowania: 25 minut Składniki: Zupa 250 g jogurtu (gęstego i tłustego), 100 g kaszy jęczmiennej, 700 ml wody, 1 jajko, 2 łyżeczki brązowego cukru nieratyfikowanego, 1 łyżeczka zmielonych suszonych płatków dzikiej róży lub 1/2 łyżeczki wody różanej, 1/2 łyżeczki cynamonu. Sałatka owocowa 100 g sezonowych owoców (np. borówek i jabłek), 1/4 awokado, 10 g płatków migdałów, 1 łyżka płynnego miodu(...)soli, zagotować, gotować 15 minut na średnim ogniu. W między czasie przygotować sałatkę owocową. Owoce umyć, odsączyć, jabłko i awokado obrać i pokroić w kostkę wielkości borówek, wymieszać z miodem, melasą z granatów i posiekanymi ziołami, odstawić na bok. Migdały uprażyć na suchej patelni. Jogurt ubić z jajkiem, brązowym cukrem, cynamonem i płatkami róży, dodać kilka łyżek gorącego wywaru
SzczyptaSmaQSałatka jarzynowa towarzyszy nam przez całe życie. Nie znam osoby, która nie spotkała się z nią choć raz. Jest to chyba nieodzowny element każdej większej imprezy rodzinnej, świąt. Jedynym różniącym ją szczegółem są dodatki. Niby taka sama, ale w każdym domu prezentuje się inaczej. Moja zazwyczaj wygląda tak. A podana w porcelanie Bogucice Gina robi wrażenie(...)mnie pozostawia wiele do życzenia. Kiedy gotowane warzywa są już pokrojone dodajemy posiekaną drobno cebulę, pokrojone ogórki, jabłko i jajka. W momencie, kiedy soliłam wodę w której gotowane były warzywa nie mam potrzeby dodawania soli do sałatki. Wiec wsypujemy pieprz czarny dodajemy opcjonalnie trochę musztardy i całość delikatnie mieszamy. Majonez dodaję tuż przed podaniem do odebranej ilości warzyw. Dzięki
Malinowe Pocałunkitemacie ryb, proponuję pyszną sałatkę warstwową z wędzoną makrelą. Ozdabiając ją wzorowałam się na przepisach wypatrzonych na portalu przyslijprzepis.pl, ale składniki zestawiłam według własnego upodobania. Składniki: 2 ziemniaki (20 dag) 2 marchewki (25 dag) kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 2 ogórki konserwowe (10 dag) 10 dag żółtego sera – u mnie morski 2 jajka 1 średnia wędzona makrela sól majonez(...)marchwi – szczypta soli – 1/2 pora – 1/2 ogórków – 1/2 sera – 1/2 jajek – cała makrela. I znów od początku w takiej samej kolejności. Zakończyłam warstwą jajek, którą posmarowałam kilkoma łyżkami majonezu. Trzonkiem widelca zrobiłam w sałatce otworki i powtykałam w nią wędzone szprotki ogonkami do góry, oraz szczypior dymki w charakterze szuwarów. Posypałam niewielką ilością pokrojonego szczypioru
Kuchenne zapiski Edyty