bardzo dobrze się komponuje w sałatce, a codziennie można zrobić inną! Zasugerowałam się przepisem z kuchnia-domowa.pl Liczba porcji: 5 1 por 3 jajka 100 gram groszku 100 gram kukurydzy 50 gram sera żółtego 2 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać. Pora umyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w półksiężyce. Ogórki pokroić
Czerwony Gupiksekundę;) Tarta, moja ukochana tarta;) Składniki: ciasto 210 gram mąki 100 gram masła 1 jajko farsz 200 gram kurek 1 cebula 1/4 pora 200 ml śmietanki 1 opakowanie ricotty 50 gram żółtego sera 1 łyżka masła 1 łyżka przyprawy do sałatek firmy Prymat ulubione świeże zioła u mnie kolendra i natka pietruszki Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę
Życie zaczyna się w kuchniIdealna na zwykłą kolacje czy też imprezy okolicznościowe. Dodatek selera daje ciekawy smak :) Warto spróbować- Zapraszam! Sałatka z selerem Składniki: mały słoiczek selera konserwowego (ok 1 duża garść) 2 jajka na twardo 3 duże ogórki konserwowe 1 duża garść pokrojonego w kostkę sera żółtego 1 duża garść pokrojonej w kostkę szynki 1 mała puszka kukurydzy 3-4 łyżki majonezu sól
Tagebuch po polskupapryki (czasem paprykę zastępujemy też pomidorami). Chociaż jednym ze składników jest brokuł - absolutnie nie jest mdła. Sałatka, mimo, że powstała przypadkowo, na stałe zagościła w naszym menu. Zresztą… spróbujcie sami :) Składniki: brokuł 3 jajka papryka czerwona 2 małe cebule 4 plastry żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu szczypta pieprzu cayenne sól pieprz Wykonanie: Brokuł dzielimy
MyCookBook.plpodanego w taki sposób myślałam że nigdy nie zjem... Chyba zacznę częściej jadać takie sałatki z dodatkiem owoców. A Wy? Lubicie takie połączenia? Składniki: Dla jednej osoby: 35g świeżej rukoli 1 krążek sera camembert 8 średnich truskawek świeżych 1 małe jajko 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego tymianku (ewentualnie suszony) 1/2 szklanki włoskich orzechów 4 łyżki słonecznika łuskanego
Kuchnia w czekoladzieposiekanego szczypiorku * sól, pieprz Sposób przygotowania: Piersi gotujemy na kostce rosołowej, studzimy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, także kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dokładamy pozostałe składniki. Majonez mieszamy najpierw z chrzanem, następnie mieszamy z sałatką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wierzch posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry
Pobite gary BarbarySmaczna, pożywna, kolorowa sałatka dobra zarówno na śniadanie, kolację czy też jako odżywcza przekąska. Połączenie jajek, rzodkiewek i makaronu tortellini (u mnie gotowe Sacchettini czyli pierożki z nadzieniem z sera ricotta i kremem pieczarkowo-truflowym) oraz zieleniny (rzeżucha, bazylia) to znakomite zestawienie nie tylko na wielkanocny stół
Milion Smakówprzepis na szybką i bardzo smaczną sałatkę :) Składniki: -750 g selera w zalewie octowej (masa selera po odsączeniu zalewy) -1 puszka kukurydzy -6 jajek ugotowanych na twardo -1 cebula czerwona -100 g sera żółtego -150 g szynki konserwowej -majonez -sól, pieprz czarny i ziołowy -szczypta cukru Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, czarnym pieprzem oraz szczyptą cukru
KasiekGotujeczasu na stanie przy kuchni, a jeść trzeba, to zrobiłam coś szybkiego, zdrowego i dla każdego.Sałatkę, jajko, halibut,grzanki.Szybko i smacznie!Składniki-halibut niebieski, dzwonko-mix sałatek z rukolą,botwinką-glassa sojowa Ponti-oliwki -Słoneczne Pola od Ziarenkowo-jaja na twardo-ser Rycki Cezar-pomidorki koktajloweMyjemy sałatkę, wykładamy na talerz. Gotujemy jajo, dokładamy .Dajemy też halibuta ,niekoniecznie całe dzwonko
Z Kuchni Do Kuchnimyjemy. Rozkładamy sałatę na talerze, polewamy lekko sosem.Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy zieloną fasolkę i kukurydzę.Jajka kroimy na ćwiartki. Lekko solimy i pieprzymy.Dodajemy tuńczyka.Polewamy resztką sosu.Dla G. obowiązkowo była bagietka :) Sałatka fajnie smakuje też z dodatkiem makaronu lub sera. Smacznego i zdrowego
Kitchens Alphabetwodzie, odcedzamy, układamy na kaszy polewamy klarowanym masłem. Schab rozbijamy tłuczkiem, solimy, panierujemy w mące, potem jajku i bułce tartej, smażymy na oleju z jednej strony, obracamy układamy plaster sera na to oliwki, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy drugą stronę. Podajemy z sałatką (przepis na blogu) Pozdrawiam cieplutko! Smacznego! Zapraszam
SMYKWKUCHNIInna wersja sałatki z pora i sera żółtego. Na sylwestra próbowałam odrobinę inną wersję tej sałatki ale z przyjaciółką już nie pamiętamy do końca co ona do niej dodała. Tak to jest jak się od razu gdzieś nie zapisze przepisu. Składniki 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 5- 6 jajek 250-300 dag wędliny (u mnie polędwica sopocka(...)sprawdzi się też szynka konserwowa lub gotowana) 1 por (biała część) 2 garści żółtego sera (startego na grubych oczkach) 1 łyżka ostrej musztardy (u mnie rosyjska) majonez sól, pieprz, słodka papryka Jajka gotujemy na twardo i rozdrabniamy. Wędlinę kroimy w kostkę. Kukurydzę i seler odsączamy na sicie. Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół i jeszcze raz każdą połówkę
Piekielna Kuchnia PatiAnanas –1 puszka Kukurydza –1 puszka Szynka – 30 dag Seler – 1 słoiczek Jajka na twardo – 4 szt Ser żółty- 10 dag cebula dymka -1 szt majonez
Camilla w kuchnipuszka tuńczyka (użyłam w oleju) 2 jajka (ugotować, zetrzeć) 1/2 dużej cebuli (posiekać, użyłam białej i czerwonej) żółty ser (ilość wg uznania, zetrzeć) Dodatkowo: majonez sól, pieprz Wszystkie składniki układać warstwami w kolejności, którą zaprezentowałam powyżej. Dowolne warstwy (można każdą) posmarować (cienko) majonezem i delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem. Sałatka na końcu powinna być posypana (obficie) żółtym serem. Udekorować
Di gotujetalerzyka czy na stojąco. Miłej zabawy! Przepisy na Sylwestra Zimne przekąski sylwestrowe Tatar po szwedzku Jajka faszerowane krewetkami Koreczki śledziowe Koreczki z marynowanego sera Mini kanapki z łososiem Zapiekane daktyle Sylwestrowe przekąski na ciepło Mini zapiekanki z francuskiego ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets z awokado Kruche pierogi z grzybami Przekąska z klopsików i francuskiego(...)ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie Klopsiki z parmezanem Mini kebab Pieczone żeberka Wołowy woke Sałatki Sałatka z kaszą i kalafiorem Sałatka ziemniaczana Sałatka makaronowa z indykiem Sałatka z kurczaka i awokado Desery na Sylwestra Śliwka w czekoladzie Deser gino Snikers bez pieczenia Pieczywo Oliwkowe zawijańce Bułki ala pizza Nadziewane bajgle Ciasta i ciasteczka Faworki Krajanka czekoladowa Brownie
codojedzeniapodać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko z szynką na sałatce, poza tym grecka, francuska, z kurczakiem, tuńczykiem . Przy wyborze sałatek należy pamiętać, żeby nie zamawiać wszystkich z dodatkiem majonezu. Należy też pamiętać o ilości tych sałatek. Nie robić ich zbyt dużo, ponieważ następnego dnia już ich nie podamy. 5. ryba(...)stołu i iść da tego stołu wiejskiego, po kawałek wędliny. Jeszcze na pewno ktoś zapyta, a ile ma być tych mięs pieczonych, wędlin, ryb. Mięsa pieczone, wędliny i sery - po 3 dag z każdego asortymentu na 1 osobę. Ta ilość w zupełności wystarczy, daje to ok. 30 dag na osobę, do tego pozostałe ryby, tymbaliki , marynaty
Kulinarny karnet ChristopheraSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jajko- olej arachidowy Sałatka: - cukinia- sok z ½ cytryny- różowa sól himalajska- olej sezamowy Z umytej cukinii odcinamy końcówki i szatkujemy na cienkie długie plastry (najlepiej na szatkownicy). Dodajemy różową sól himalajską, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, wciskamy sok z połowy cytryny – odstawiamy. W blenderze miksujemy migdały i sezam na panierkę. Jajko lekko ubijamy. Ser kroimy na porcje, obtaczamy(...)jajku, a następnie w panierce migdałowo sezamowej (można dosypać trochę płatków migdałowych, aby zróżnicować strukturę). Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy (ma wysoką temperaturę dymienia) i kładziemy panierowany ser. Smażymy na złoto, ze wszystkich stron. Cukinię odsączamy dokładnie z wody (na sitku i ręcznikiem papierowym). Doprawiamy różową solą himalajską oraz skrapiamy olejem sezamowym – mieszamy. Podajemy usmażony ser na sałatce.Przygotowując brie
mojewypiekiinietylkotylko. Do mojej sałatki wykorzystałam dwa rodzaje tuńczyka rozdrobnionego - w wodzie i oleju. Tuńczyki otrzymałam do testowania od firmy Graal za co serdecznie dziękuję. Składniki: 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w wodzie Graal 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju Graal 150 g sera żółtego gouda 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 4 jajka Sos majonezowy(...)Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Oddzielić białka od żółtek i zetrzeć na tarce. Ser żółty zetrzeć na tarce. Tuńczyki odsączyć z zalewy i wymieszać razem. Groszek, kukurydzę odsączyć z zalewy, szczypiorek drobno pokroić. Majonez wymieszać z musztardą i śmietaną. W naczyniu układać kolejno warstwy - żółty ser, groszek, połowa sosu, szczypiorek, białka, tuńczyki, kukurydzę, sos i żółtka. Sałatkę odłożyć
Ala piecze i gotujetartą. Kawałki mozzarelli zamoczyć najpierw w jajku potem w bułce tartej. I jeszcze raz tak samo. Na patelnię wlać olej, tak żeby dno było pokryte 5 mm warstwą. Mocno rozgrzać olej i do gorącego włożyć mozzarellę. Smażyć do momentu aż ser się zarumieni. Przewrócić na drugą stronę i smażyć ponownie do zarumienienia. Wyjąć ser z oleju i rozłożyć na papierowym(...)ręczniczku, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Wykonanie sałatki – sałatkę wrzucić do miski, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, ogórek pokrojony w kostkę, pokrojoną rzodkiewkę . Doprawić solą, pieprzem i polać oliwą. Podawać ser ciepły w towarzystwie sałatki i bułeczki. Smacznego
Kuchnia Pokoleńobiad lub odświętną kolację. Tuńczyk wymaga minimum. W sałatce przewijają się różne akcenty smakowe, zaś połączenie tych dań zapewnia fantastyczne doznania na naszym podniebieniu. Próbujcie! Składniki 300g świeżego tuńczyka 5 łyżeczek oliwy z oliwek sól, pieprz garść rukoli 1 jajko 100g kaszy kuskus 1/2 pomidora 1/2 awokado ser pleśniowy srebrzysty orzechy włoskie oliwa z oliwek(...)kuskus i zalać wrzątkiem wg instrukcji na opakowaniu. Posolić lekko po przestudzeniu. Do salaterki przełożyć rukolę, następnie kuskus, dodać kawałki obranego awokado, plasterki pomidora i sera pleśniowego. Na sam koniec dodać kilka orzechów laskowych. Sałatkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, polać odrobiną oliwy i skropić sokiem z połowy granatu. Tuńczyka przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć po 3minuty z każdej strony
Raj dla PodniebieniaSkładniki: 50 g rukoli 4 jajka 1 pomidor 1/2 kolorowej papryki ser żółty sos: 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Czosnek przecisnąć przez praskę, … Czytaj dalej Sałatka z rukoli
czarrna od kuchniwytrawne posiłki o poranku). Polecam podać ją lekko podgrzaną (wg mnie najlepsza), w towarzystwie lekkiej sałatki winegretem. Inspiracja: Zawsze głodna Składniki na formę o średnicy 27 cm: Ciasto: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (około 1,5 woreczka) 2 jajka 2 łyżki tartego sera, np. parmezanu Sól Pieprz Szczypta ostrej papryki w proszku Farsz: 300 g piersi z kurczaka marynata
Fabryka pomysłówmoich jesiennych i zimowych potrawach aby wzmocnić odporność. Tym razem zrobiłam mocno czosnkową, kolorową sałatkę brokułową. Brokuły lubią czosnek a ja bardzo lubię to połączenie. składniki: 1 duży brokuł 5 jajek 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 150 g żółtego sera, u mnie gouda 5 łyżek majonezu 5 łyżek jogurtu naturalnego 3-4 ząbki czosnku mielony pieprz kolorowy Jogurt
Monia miesza i gotujeBardzo prosta sałatka. Wbrew pozorom łagodna w smaku. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Składniki: -słoik papryki konserwowej -20 dag żółtego sera -2-3 ogórki kiszone -4-5 jajek ugotowanych na twardo -2 cebule -mały słoiczek majonezu -pieprz, sól do smaku Cebulę obrać, drobno posiekać i sparzyć. Paprykę odsączyć i pokroić w paski. Jajka i ogórki pokroić
Kulinarne przemysleniakomplementu niż jego „mniam mniam”. Placuszki powstały pod wpływem chwili (kaszę gotowałam do sałatki ) i na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole (nie tylko w formie śniadania). Składniki: (na 1 porcję – 5 placuszków) 3 łyżki białego sera 1 jajko 4 płaskie łyżki mąki ( u mnie koszalińska Młyny Stoisław ) 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej (u mnie
Słodkie okruszkizwyczajnie na patelni :-) SKŁADNIKI Kotlety: ok. 500 g mięsa wołowego 1/2 dużej cebuli 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody sól, pieprz Sałatka z ogórków: 3 ogórki konserwowe 1/4 cebuli 1 łyżeczka oleju pieprz mielony Dodatkowo: Sałata Pomidor Czerwona cebula Ser topiony w plasterkach lub mozzarella w plasterkach Keczup, majonez, musztarda lub inne sosy (dowolnie, co lubicie
Czary - gary w kuchnistudzimy, kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Cebulę, ser żółty, ogórki, polędwicy kroimy w kostkę lub małe paseczki, przekładamy do miski, dodajemy pieczarki, jajka, posiekaną pietruszkę i groszek. Przyprawiamy przyprawami i dodajemy majonez. Przed spożyciem sałatkę najlepiej włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki aby składniki się przegryzły
słodki bratekbiały, ale nie kolor jest najważniejszy. Najważniejszy jest smak. I właśnie ta sałatka go ma. Sałatka pysznie smakowała z chrupkim pieczywem kukurydziano-gryczanym Tovago . Składniki: 1 słoik selera konserwowego 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 3 jajka ugotowane na twardo 50 g sera żółtego w plasterkach 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Seler odsączyć z zalewy
Ala piecze i gotujespaghetti - sałatka z makaronem ryżowym - sałatka z zupek chińskich - sałatka z kurczakiem i ananasem Oprócz sałatek możecie postawić garść przystawek, czyli np. koreczki z żółtego sera i oliwek, talerz szynek, talerz różnorodnych serów. Dobrze sprawdzi się także tutaj pocięta w plastry pieczeń z jajkiem podana na zimno. Mi nie pozostało teraz nic innego jak życzyć Wam udanego wieczoru
Poezja Smaków - blog kulinarnyplasterku sera żółtego Przykrywamy paszteciki naciętymi prostokątami ciasta, łączymy widelcem i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy paszteciki 15 minut - u mnie termoobieg, środkowa półka Podawać z surówką lub ulubioną sałatką Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPapryka leżała w lodówce kilka dni i zaczęła już niemal żebrać, żeby ją zjeść. Na surówkę już nie bardzo się nadawała, bo się lekko pomarszczyła. Na
Codzienna kuchnia niecodziennaPolecam serdecznie. Przepis bierze udział w akcji: Boczniak rządzi, do której serdecznie wszystkich zapraszam! Sałatka z boczniaków z ryżem. Składniki: 250 g boczniaków, 3/4 szklanki ryżu brązowego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, cebula, 3 ogórki kiszone, 100 g żółtego sera, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 - 3 łyżki majonezu, łyżka natki pietruszki lub szczypiorku, sól
Miksturownik