Sałatka SZTOS! Prosta, szybka a przy tym przepyszna! Sałata lodowa, jajka z niemal płynnym żółtkiem, prażone migdały,m ser feta, pomidorki koktajlowe, papryka i ogórek a do tego grzanki i najlepszy sos z masła orzechowego. Jak dla mnie nic dodać, nic ująć. Takie sałatki mogłabym jeść każdego dnia na śniadanie, do znudzenia. Składniki: kilka liści sałaty lodowej garść(...)pieczywo tostuję lub grilluję. Składniki sosu orzechowego umieszczam w garnuszku i podgrzewam na wolnym ogniu do połączenia i uzyskania jednolitej masy. Sałatę i warzywa umieszczam na talerzu. Układam jajka, posypuję migdałami i polewam całość sosem. Podaję z grzankami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaprzypadkiem wrzuciło się do garnka za dużo, pół papryki pozostałej z przygotowywania sałatki, samotny plaster sera… Za mało, żeby się najeść, ale z drugiej strony za dużo, żeby wyrzucić. Mam więc kilka niezawodnych pomysłów na dania z resztek. Z kilku kromek czerstwego pieczywa (np. chałki) i jajka można usmażyć pyszne grzanki, podać je z miodem(...)ulubionych dżemem. Makaron, pokrojoną wędlinę, kawałek papryki lub brokuły da się przerobić na pyszną zapiekankę albo omlet z dodatkiem jajka. Ser świetnie się komponuje z gruszką, orzechami i rukolą – z tych składników można wyczarować szybką i pyszną sałatkę. Z pozostałych po obiedzie ziemniaków warto zrobić kopytka lub kluski śląskie. Czerstwe bagietki, chleb lub bułki są idealne do zapiekanych puddingów
Obiad gotowyłatwa do wykonania. Ja zrobiłam z dwóch porcji , ale na początek można zrobić mniejszą ilość sałatki. Zapewniam jednak, że dość szybko znika ze stołu. Składniki: • 36 sztuk krakersów • 6 jajek ugotowanych na twardo • 100 g sera żółtego • 8 łyżek majonezu • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym • 2 łyżki keczupu • sól, pieprz(...)jajek zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z 3 łyżkami majonezu, wyłożyć na krakersy. • Żółtka zetrzeć na tarce i posypać sałatkę po wierzchu. • Sałatkę przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki. • Przed podaniem udekorować sałatkę zwijając plastry sera białego
To co kochamtwardo* 1 puszka kukurydzy* 1 puszka czerwonej fasolki* 15 dag żółtego sera* 5 łyżek majonezu* mały słoiczek lub 1/2 butelki (225 ml) ketchupu* 1/2 czerwonej papryki* sól, pieprzSposób wykonaniaJajka drobno posiekać, wyłożyć na dno naczynia przeznaczonego na sałatkę, oprószyć pieprzem i solą, wyłożyć majonez na jajka i rozsmarować.Oddzielić mięso od kości i pokroić w kostkę, wyłożyć na majonez
Mix smakubyło. Dzisiaj przedstawiamy sposób wykonania przepysznej, bardzo ładnie prezentującej się sałatki. Podajemy ją w szklanej dekoracyjnej misce aby pokazać kolorowe warstwy. Idealnie pasuje na różne spotkania rodzinne i imprezy. Składniki: - 6 dużych jajek - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - pęczek szczypiorku - około 20 dag sera żółtego - 4 - 5 ogórków konserwowych - majonez kętrzyński - ketchup - sól Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy(...)warstwie majonezu. Szczypiorek kroimy i wkładamy do salaterki z sałatką. Następnie kukurydzę odcedzamy i tworzymy kolejną warstwę. Kolejną warstwą są ogórki, które kroimy w cienkie słupki. Wszystko przykrywamy warstwą ketchupu (koło 5 - 7 łyżek) Na wierzch tarkujemy na grubych oczkach ser. Warstwy: Na dnie miski: jajka majonez fasola szczypiorek kukurydza ogórki ketchup
Pan i Pani Smith w kuchnipuszki ananasa szynka konserwowa 30 dag ser żółty 20 dag kilka łyżek majonezu Odcedzić seler, kukurydzę i ananasa. Jajka, ananasa, szynkę i ser żółty pokroić w kostkę. Wsypać do miski wszystkie składniki, dodać majonez i dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można sałatkę odrobinę dosolić
Karola gotujeSmaczna sałatka, która nie ma w sobie ani śmietany, ani majonezu, a mimo to składniki łączą się spójnie ze sobą. Wszystko to za sprawą sera. A kiedy w lodówce wszystkiego po troszku, to przynajmniej mamy możliwość "zużycia". Składniki: Dla 10-12 osób: 1 mała główka sałaty lodowej 4 jajka ugotowane na twardo 6 parówek wieprzowych (cienkich) 1 puszka kukurydzy(...)papryka w kostkę. Dodajemy odcedzoną i przepłukaną kukurydzę, a także ser pokrojony na kawałki i jajka w drobną kostkę. 3. Do pokrojonych składników dodajemy przestudzone parówki, mieszamy i doprawiamy solą (ostrożnie, bo ser jest bardzo słony) i pieprzem. Smacznego! Ps. Sałatka ta smakuje rewelacyjnie z grzankami czosnkowymi. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieSałatka z mozzarellą Składniki: - olej Kujawski ze smakiem – z pomidorami, czosnkiem i bazylią - 100 g mieszanki sałat - 1 pomidor - ½ papryki czerwonej - 100 g sera feta - 1 kulka sera mozzarella - 1 jajko - bułka tarta - mąka - olej do smażenia Przygotowanie: Do mieszanki sałat dodajemy pokrojonego pomidora, paprykę posiekaną w cienkie paski, i pokrojonego w kostkę ser feta, całość mieszamy z olejem Kujawskim(...)odstawiamy na kilka minut do przejścia smaku. W między czasie kroimy w plastry ser mozzarella. Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Tak przygotowany ser smażymy na oleju. Po usmażeniu podajemy z przygotowaną sałatką. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl Do zabawy
Kulinarne życieżółty pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Kukurydzę odlać z zalewy, dodać do sera żółtego. Ogórki pokroić w kostkę, pora w piórka. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki połączyć, dodać majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Sałatkę przełożyć do salaterki
Kuchnia Danusiszczególnie wtedy jak się "przegryzie". Zreszta, co ja będę się rozpisywać, Evenki sałatki to wszystkie mi smakują:) Składniki: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych i pokrojonych w kostkę; 20 dkg wędzonego żółtego sera pokrojonego w kostkę; 2 łodygi selera naciowego drobno pokrojonego; 3 młode cebulki drobno pokrojone; 2 jajka ugotowane na twardo i drobno posiekane; 1 szklanka gotowanej szynki, pokrojonej(...)kostkę; 2 łyżki soku z cytryny; 1 szklanka majonezu (wymieszałam pół na pół z jogurtem); sól i pieprz; Wykonanie: Ziemniaki, ser, seler, cebulkę, jajka i szynkę wymieszać. Majonez przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, polać tym sałatkę i dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 1 godzinę
In my kitchenkochanie wróć za pół godziny, może coś się znajdzie :) Po takich słowach patrzę, co jest :) i powstaje jakiś mały plan na Sałatkę "nic do jedzenia" Gotuję: makaron, groszek z marchewką, jajka. Kroję: cebulę, ser, cukinię i paprykę. Wystawiam: sól, pieprz i majonez. Wszystko wrzucam do miski, majonez na końcu. Po wymieszaniu, wykładam do misek
chleba naszegosię prosiły o przygotowanie tej zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet omlet, tartę, pizzę lub risotto. Mój
Smakowity Blog KulinarnyIdealna na przyjęcia Składniki 20 dkg sera żółtego 25 dkg szynki 1 słoik korniszonów 4 jajka 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz Sposób przygotowania … Czytaj dalej Sałatka z szynką i serem
czarrna od kuchnipokrojone w cienkie paseczki obsmażone na 2 łyżkach oleju, doprawione wg własnego smaku, najkorzystniej na ostro 4 do 5 sztuk korniszonów pokrojonych w paseczki 3 jajka ugotowane na twardo i posiekane 15 dkg sera żółtego średnio twardego (gouda) startego na grubym tartce średni słoik majonezu Dodatkowo : tortownica lub inne naczynie o prostych ściankach średnicy ok.20-22 cm folia spożywcza przeźroczysta Tortownicę(...)warstwą majonezu i dociskamy.Teraz układamy ziemniaki,potem mięso z kurczaka dociskamy i smarujemy majonezem. Kolejna warstwa to korniszony, trochę majonezu i jajka, sól, pieprz znów smarujemy cienką warstwą majonezu, na końcu ser żółty. Naczynie z sałatką wstawić do lodówki, aby się połączyły smaki i warstwy. Do tortownicy dołożyć duży talerz i obrócić sałatkę wykładając na talerz, delikatnie zdjąć
W kuchennej krainiesmaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem. Sałatka brokułowa 1 brokuł 2 jajka 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula czerwona 3 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 150 g sera żółtego light sól pieprz Odcinamy różyczki brokuła od łodygi i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minut. Odcedzamy i odstawiamy(...)tarce lub siekamy. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki. W misce umieszczamy brokuły, jajka, cebulę, kukurydzę, czosnek i ser żółty. Dodajemy jogurt grecki i doprawiamy solą i pieprzem. Całość energicznie mieszamy. Wstawiamy na lodówki na godzinę, aby składniki dobrze się przegryzły. Sałatkę brokułową podajemy z ulubionym pieczywem. Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem 100 g kaszy gryczanej prażonej
My Chcemy Jeść