Kto z nas nie lubi zapiekanek. Są szybkie w przygotowaniu, można do nich dodać wszystko, co ma się pod ręką i nie wymagają dużej ilości tłuszczu
zdrowo i aktywnieKto z nas nie lubi zapiekanek. Są szybkie w przygotowaniu, można do nich dodać wszystko, co ma się pod ręką i nie wymagają dużej ilości tłuszczu
Zdrowie i pysznie na talerzuBakłażan, zwany z francuska oberżyną, jest bardzo popularny we Francji i serwowany w różnej postaci, świetnie komponuje się z papryką, pomidorami, ziołami. To piękne fioletowe
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaNie tak dawno mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych marki Oleje Świata zorganizowanych przez firmę Oleofarm , gdzie oprócz świetnej zabawy i jedzenia poznaliśmy również kilka produktów
Kuchenne WariacjePrzepis na rybę dostałam od Mamy. Nie wiem dlaczego taka nazwa tej ryby bo z Japonią, nie ma nic wspólnego:-) nazwa jak nazwa. Rybę się je
IMPRESJA SMAKUtemperatury 180 stopni. 2. Wybijamy jajka i dobrze je roztrzepujemy przy pomocy widelca, rózgi bądź miksera. Warto się do tego przyłożyć, bo wtedy nasze muffinki będą pulchniejsze 3. Do jajek dodajemy mleko, przyprawy oraz opcjonalnie sodę oczyszczoną i jeszcze chwilę mieszamy. 4. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli szynkę, ser oraz warzywa i dokładnie mieszamy. 5. Otrzymaną w ten sposób masę(...)chlebek, znajdziecie TUTAJ . Koniecznie dajcie znać, co myślicie o takim pomyśle na śniadanie lub kolację Smacznego! A jeśli szukacie innych pomysłów na śniadanie lub kolację polecam moje przepisy: Szybka sałatka a la hawajska Pasztet z soczewicy Prosta sałatka z rzodkiewki Artykuł Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację – prosty przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik królewski z kokosem to wybitnie smaczny deser, któremu ciężko się oprzeć! Sernik jest lekki, delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek kokosu
Przepiski.plCykoria jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Oprócz tego, zawiera dużo składników mineralnych jak: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, miedź
Zielona KuchniaPasty kanapkowe są przez nas bardzo uwielbiane, powstało już tyle wersji i kombinacji :) aż trudno zliczyć. Ta z jest z dodatkiem rybki. No, ale ta rybka
Delicious Titbitsukładać jeden na drugim na talerzu. 3. Grubo pokrojone grzyby zesmażyć na maśle z 1 cebulą na złoto, doprawić pieprzem i estragonem, lekko ostudzic. Kaszę dokładnie wymieszać z mięsem, jajkiem, surową cebulą i grzybami smażonymi z cebulą, dodać przyprawy i skwarki. Nagrzać piekarnik do 180°C. Duże naczynie żaroodporne z pokrywą wysmarować masłem i wyłożyć pozostawionymi liśćmi kapusty. 4. Zawijać(...)suszone i gotować ok. 20 minut. Wlać śmietankę rozrobioną z mąką, dodać przyprawy i gotować jeszcze 5 minut lub do zgęstnienia. Podawać kiszeniaki z sosem grzybowo-warzywnym i sałatką z gotowanych buraczków lub ćwikłą z chrzanem. Zaznaczam, że kiszona kapusta w takich gołąbkach
Kuchnia PrezydentowejTe placuszki polecam podać z sosem tzatziki - smakują rewelacyjnie!Składniki (na ok. 10 sztuk):1 cukinia (u mnie 300 g)4 ziemniaki1 mała cebulka2 jajka4 łyżki
Kuchnia domowa Anilekarze i dietetycy odradzają picie w trakcie i po jedzeniu, ale ja nie potrafię zjeść kanapki, bez filiżanki dobrej herbaty.Składniki na kanapki: pieczywo razowe z ziarnami wędlina jajko serek śmietankowy (ponieważ nie lubię i nie jem masła, serek używam w jego zastępstwie) kiełki Szczególnie chcę zwrócić Waszą uwagę i zachęcić do spożywania kiełków, które nie dość, że są bardzo(...)warzyw i owoców dostępnych zimą, nie zawierają tyle wartości odżywczych, co one. Dlatego zamiast syntetycznych witamin w tabletkach zachęcam Was do dodawania tych małych witaminowych bomb do kanapek, sałatek i innych potraw i wypróbowania ich działania na sobie :) Powracając do śniadania, najlepiej smakuje ono w towarzystwie ukochanej osoby. Poniżej zdjęcia mojego posiłku. A Wy jakie śniadania jecie? P.S. Jeśli udało
Taste Of My Daydziałają przeciwzapalnie, hamują rozwój bakterii i wirusów. Odtruwają organizm z toksyn! Smak jagód kaukaskich jest wyjątkowy lekko słodki z delikatną goryczką. Świetnie smakują na surowo jako dodatek do deserów, sałatek i ciast, na przykład tak jak w dzisiejszej propozycji. Kruche ciasto przygotowane jest z mąki typu krupczatka z dodatkiem mąki ryżowej. Oczywiście, jeśli nie macie ryżowej mąki, ciasto można zagnieść(...)Time 50 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 300 g mąki pszennej typu Krupczatka 200 g mąki ryżowej 200 g zimnego masła 3 żółtka 1 duże jajko 1 łyżka śmietany 18 % 125 g cukru Składniki na krem 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 160 ml skondensowanego mleczka słodzone sok z 1/2 cytryny Dodatkowo 2 szklanki
SprawdzonaKuchnia.plNiedzielne, zdrowe śniadanie to nasza propozycja na fajny posiłek dający energię na cały dzień. Najlepiej przygotować go wtedy kiedy mamy wolne, albo odrobinę więcej czasu…
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Brązowy ryż z cukinią i selerem to zdrowa propozycja na szybki obiad. Ryż podamy razem z gotowanym jajkiem na wpół miękkim. Takie danie to idealna propozycja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto pomarańczowe z migdałami przepis na ciasto z pulpy z wyciskarki Ciasto pomarańczowe z migdałami i cynamonem smakuje obłędnie o każdej porze roku. Jesienią i zimą
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajuż się upiekł. Co to za smak? Próbowaliśmy kawałek po kawałku i nikt nie potrafił określić, jak skategoryzować ten wypiek. Dla mnie chlebek świetnie się sprawdził, jako dodatek do sałatki ze świeżych warzyw. Smaczny był również posmarowany kremowym białym serkiem, taka kanapka na śniadanie. Cały czas jednak zastanawiam się z czym jeszcze buraczany chlebek będzie się dobrze komponował? Składniki(...)misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dodajemy starte buraki, mieszaninę płatków i nasion ( 1 łyżkę zostawiamy do obsypania chlebka). Nie mieszamy, odstawiamy na bok. W kolejnej misce łączymy jajka, olej, jogurt, miód i parmezan. Wlewamy do miski z burakami, mieszamy wszystko łopatką. Dodajemy ser feta i bardzo delikatnie mieszamy, starając się nie rozetrzeć fety. Przekładamy ciasto do foremki, posypujemy
Tajemnice Smakuprzystawki podają jeszcze ocet balsamiczny – ja wolę najprostszą wersję. dojrzałe pomidory malinowe, mozzarella w kulce, liście bazylii, dobrej jakości oliwa, sól i pieprz – opcjonalnie – oliwki Sałatka caprese – symbolizuje włoską flagę. Także jest banalnie prosta. Wystarczy pokroić na plastry pomidory i mozzarellę. Ułożyć naprzemian. Posypać solą, pieprzem i skropić dobrą oliwą extra virgin. Na wierzchu lub między(...)zwykłych – nie błyskawicznych), 500-600 g mielonej wołowiny, 350 g gotowanej szynki w plastrach (u mnie włoska mortadela), 1 litr passaty pomidorowej i niecały 1 litr wody, 5 jajek ugotowanych na twardo, cebula, 60 ml czerwonego wytrwanego wina, 2-3 kule mozzarelli, 2 ząbki czosnku, parmezan do posypania, oliwa, sól Na każdym przyjęciu warto podać coś na ciepło
Poezja smakuZawsze ciemne, szare i nie fotogeniczne. Dodatkowo często wyglądają nie apetycznie i są jedynie dodatkiem do posiłku obok sałatki. Wystarczy mały trik i danie wygląda inaczej, prezentuje się lepiej i wygląda apetycznie. Kto potrafi dokonywać takich cudów? Wiadomo! Agnieszka! Specjalistka, EKSPERT od zdrowego odżywiania... a dokładniej od ZDROWEGO PRZYGOTOWANIA jedzenia. Internet(...)mogę dobrać co chcę, usiłuję zastąpić posiłek wg diety rozdzielnej, czymś z menu wegetariańskiego, bo o wegańskim to nie ma co marzyć. Niestety jak obserwuje to mięso jest zastąpione jajkiem sadzonym więc... ostatni raz jadłem coś na konferencji - wykupiłem obiad w sierpniu 2015 roku... I co? I źle się czułem. Wracając do naszego obiadu, mięso czy jajko może
Dieta Rozdzielna i Zdrowienieco pracochłonny, ale warto go zrobić, zwłaszcza przed świętami! kilka jajek 4 galaretki owocowe (np. cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa, agrestowa) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z jajek zrobić wydmuszki - szerszą część jajka rozbić delikatnie robiąc niewielki otworek, zawartość wylać do miseczki i zrobić np. jajecznicę. Skorupki dokładnie opłukać, a następnie zalać wrzącą wodą. Skorupki będą czyste, wyparzone. Ustawić je otworem do góry, najlepiej(...)galaretek są świetną i efektowną dekoracją świątecznego stołu, a przy okazji bardzo smacznym deserem! *galaretki, które zostaną można wlać do miseczki, po zastygnięciu pokroić i podawać wymieszane np. z sałatką owocową . *należy dokładnie umyć wydmuszki przed wyparzeniem, bo resztki białka ścinają się i potem galaretka ma w sobie białe "farfocle". (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKiedy nadchodzi jesień i zima w naszym jadłospisie częściej goszczą różnego rodzaju zapiekanki. Bardzo często robię zapiekanki typu "co się nawinie", takie sprzątanie lodówki. Latem na podobnej zasadzie komponuję sałatki. Czasami udaje się stworzyć coś na tyle ciekawego, że warto zapisać jak danie powstawało. Zdarzało mi się słysząc zadowolone głosy męża i pytanie: "zapisałaś, jak to robiłaś? " odpowiadać: "to bardzo(...)ochotę, sprawdźcie, czy macie w domu: - 6 średniej wielkości ziemniaków - 1 spory por - 1 średnia cukinia - ok. 120 g kiełbasy typu śląska/grillowa/tradycyjna - 2 garści tartej mozzarelli - 4 jajka - 250 ml mleka 3,2% - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki masła klarowanego Pora kroimy na kawałki ok. pół centymetrowe, kiełbasę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła
I tu będę miała takie temiękkości w osolonej wodzie. Następnie je odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do puree lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Do ziemniaczanej masy dodajemy jajka oraz obie mąki i płaską łyżeczkę soli, a następnie wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy kule o śr. 4-5 cm (najlepiej, gdy dłonie posypiemy sobie mąką wtedy ciasto nie będzie(...)ziemniaka na pół i pocierajcie przez chwilę połówki o siebie. Jeśli wytworzy się woda, to znaczy, że ziemniaki są twarde i po ugotowaniu nie będą się rozsypywały (najlepsze na sałatki, do zup i do obiadu). Jeżeli natomiast połówki kleją się do siebie, znaczy to, że ziemniaki są mączyste. Jednak gdy okaże się, że Wasze ziemniaki nie mają przeznaczenia „kluskowego
MyCookBook.plRozbite posypujemy przyprawą do kurczaka i naszą mieszanką przypraw barbecue. Układamy na półmisku i pozostawiamy na czas przygotowania farszu. Odciskamy namoczone bułki, wbijamy do nich jajka, dodajemy delikat do mięs do smaku,dokładamy mięso mielone i wyrabiamy na jednolitą masę.Na każdy płat udka nakładamy mielone mięso do 2/3 długości płata, kładziemy paseksurowej marchewki i zwijamy(...)Smakują rewelacyjnie i nie przypominają w smaku zwykłych pieczonych udek z kurczaka.Warto się trochę nagimnastykować dla tych doznań smakowych.Można podawać np. z frytkami i zestawem sałatek. W naszym zestawie jest surówkaz białej kapusty, z kiszonego ogórka i wielowarzywna.Smacznego
Maminek kulinarny