większość smakołyków. Między innymi chlebki do żurku na 10 osób - tak więc sporo roboty przede mną. Do tego ciasta i inne znakomitości. A wieczorem dla relaksu przygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają nam jutro godzinę snu. Będę nieprzytomna na święta! :) Dziś ostatnia przedświąteczna propozycja - Gniazdka Kokosowe. Bardzo proste i bardzo(...)ekstraktu waniliowegoszczypta soli50 g wiórków kokosowychorzechy w kolorowej polewie / jajeczka czekoladoweSposób przygotowania:Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy masło i ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy ekstrakt, żółtka i jajko - dalej miksujemy.Na gorącą patelnie wsypujemy wiórki i prażymy - na złoty kolor - odstawiamy do przestudzenia.W drugiej misce łączymy mąkę pszenną z ziemniaczaną, dodajemy ostudzone wiórki, sól i mieszamy.Sypkie składniki wsypujemy
Słodkie Przyjemnościpołudniowych Włoch , dobrze znany z tego , że niesamowicie się ciągnie po roztopieniu.Wytwarzany ze świeżego mleka bawolic , a względnie z mleka krowiego , bądź też ich mieszanki.Bardzo często dodaję go do sałatek … pizzy … kanapek czy też jako dodatek do mięs.Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione tosty zapiekane właśnie z mozzarellą , która ciągnie się tak , że nie można(...)kanapki – to lubię najbardziej!SKŁADNIKI :*chleb pszenny ( tostowy ) – 8 kromek* mozzarella – 1 szt* masło – 2 łyżki* olej – 1 łyżka* mąka – 0,5 szkl* jajko – 2 szt* sól – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mozzarellę kroimy w plasterki.Na kromkę chleba kładziemy 2 plasterki sera i przykrywamy 2 kromką.Do głębokiego talerza wlewamy mleko , do drugiego wsypujemy
Ostra na Słodkosałatce … czy w zupie …. – każdą z przyjemnością zajadam!Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione kotleciki z czerwonej soczewicy.Delikatne , niesamowicie sycące , zdrowe – świetnie smakują zarówno soli , jak i z ulubionym sosem np. pomidorowym.Są świetną alternatywą dla mięsa i z całą pewnością posmakują nie tylko wegetarianom.Polecam!SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – ok. 250 g* jajko
Ostra na Słodkodogi, sałatki lub tacki z warzywami na grilla, gotowe owsianki czy też "pomysł na obiad w proszku".Osobiście - nienawidzę takich specyfików. Fakt - w zimie można czasem się poratować, ale nadeszła wiosna, niedługo lato - korzystajmy z darów natury! Owoców, warzyw i innych pyszności! Gotujmy, przyrządzajmy, dbajmy o siebie - nasz wygląd i zdrowie.Składniki na jeden omlet:2 jajka (osobno żółtka
CzarnawisienkaProsta, zielona surówka z sałaty lodowej i dużej ilości zieleniny w postaci koperku i szczypiorku. Smaku dodaje również sos vinegret musztardowy. Taka
To co kochamPomidory, to moje ulubione warzywa. Teraz w sezonie pomidorowej obfitości jadam je do każdego posiłku, a za kilka tygodni będę nucić: Addio pomidory Addio
Codziennik KuchennySkładniki: sałata zielona 1 główka, pomidory 6 sztuk, ogórek zielony 1 sztuka, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa - do
W Mojej Kuchni LubięDostałem od Alego kilka książek kucharskich dla Oli. Opisałem to na naszym drugim blogu w poście " Rewanż po saudyjsku " ( tutaj link ) Na szczęście oprócz wersji arabskiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładniki: 1 słoiczek pieczarek marynowanych (170 g po odsączeniu) 300 g ogórków konserwowych 1 mały groszek konserwowy 1 mała cebula biała 1 słoiczek majonezu 1 łyżka
Domowy Smak Jedzeniamieszamy jajka, ser i pieprz. Gotujemy makaron al dente. Odsączamy go i dodajemy na patelnię do usmażonych kurek wraz z kilkoma łyżkami wody. Zalewamy masą jajeczną i mieszamy. Podajemy od razu. Marynowana scorzonera Wężymord przypomina w smaku szparagi. Jest twardym korzeniem, który możemy marynować jak topinambur czy ogórki. Co zrobić z takim nietypowym warzywem? Jest pyszne w sałatce, do chrupania
Ugotowane pozamiatanejajka (oddzielnie żółtka i białka) 4 łyżki proszku budyniowego 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki sody 1-2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie 50-80 g rodzynek sól olej lub masło klarowane do smażenia Do podania: jogurt lub śmietana serek grani sos owocowy/czekoladowy/waniliowy cukier puder dowolny dżem lub konfitura sałatka owocowa w wersji
Rodzinka w kuchnilubi sałatek? chyba nikt :P w każdym domu pojawiają się w szczególności na święta i na imprezy domowe :) Ja uwielbiam je robić nawet bez okazji i zjadać na śniadanko :P SKŁADNIKI: 340g kukurydzy konserwowej ZACZAROWANY OGRÓD (szukajcie w sklepach PoloMarket) 560g ananasa w puszce (u mnie już pokrojony) 160g kiełbasy krakowskiej suchej 200g sera wędzonego 4 gotowane jajka 400g groszku
Dziś Ja gotujedodajemy jajka, cebulę, czosnek i przyprawy... Jak widać na zdjęciu mamy jeszcze groszek i marchewkę, też można dodać :) Wszystko łączymy razem.... Cebulę i czosnek wcześniej podsmażamy... ...wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub przez blender z przystawką do puree .... Formujemy kotlety, obtaczamy w mące i chwilę smażymy :) ...na złoto brązowy kolor... Obiad gotowy... dodajemy coś jeszcze, surówkę, sałatkę lub jakieś
chleba naszegotuńczyka, jajko, przyprawy oraz drobno posiekaną cebulkę lub szczypiorek. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę (najlepiej dłonią). Z masy formować w dłoniach niewielkie, płaskie kotlety. Smażyć na nieprzywierającej patelni, na małej ilości klarowanego masła lub oleju, po około 4-5 minut z każdej strony, do zrumienienia. Podawać na ciepło lub zimno, na przykład z sałatą z pomidorami. Sałatka
Even Better Foodzapiekanki, sałatki… między innymi takie przepisy znajdziemy u Jamiego, czyli dokładnie to, co najczęściej przygotowujemy w naszych kuchniach Co najbardziej urzekło mnie w tej książce i dlaczego chcę Was do niej zachęcić? Przede wszystkich prostota przepisów, bo znajdziemy w niej chociażby zapiekankę z kurczaka i ziemniaków, a właśnie takie głównie składniki królują w większości naszych domów. Owsianka, jajka
NiePieprz.pl