Uwielbiam takie wiosenne połączenie jajek, szczypiorku, ziemniaków i sosu chrzanowego. Świeży i wyraźny smak. Całość sycąca i przyjemnie drażniąca podniebienie. W wykonaniu, tak jak i
Ze smakiem bez glutenuwiosennymi warzywami teraz trzeba z nich korzystać ile się da! W kanapkach, sałatkach, obiadach, kolacjach, deserach,.... Na wszystko przyjdzie czas. Dzisiaj zapraszam na kolejną śniadaniowo - lunch'ową opcję - pyszny wiosenny omlet. Ze świeżym szpinakiem, z cukinią, szparagami i parmezanem. Zmasowany atak zielonych warzyw! Składniki: 2 jajka, kilka zielonych szparagów, mała cukinia, garstka liści szpinaku, parmezan, oliwa, masło, czosnek
Plate of JoyĆwikła to nieodzowny element polskiej Wielkanocy do jajek, kiełbasy, czy mięsa. A dobra ćwikła to oczywiście przygotowana samodzielnie, domowym sposobem najlepiej takim sprzed 100 lat. A
Bernika - moj kulinarny pamietnikSKŁADNIKI: Mix sałat z botwinką i szpinakiem 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka tuńczyka w sowie własnym w kawałkach makaron razowy kokardki Lubella żółte
ClauditteMissCookingBardzo pożywna i pyszna kurczakowa sałatka:). Proste składniki, łatwe przygotowanie, więc może macie ochotę wypróbować jej smak? Składniki: 3-4 piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera marynowanego w wiórkach 1 puszka białej fasoli 4-5 jajek kilka łyżek majonezu lub jogurtu naturalnego sól pieprz można dodać orzechy włoskie Piersi udusić w lekko osolonej wodzie(...)następnie obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron, ostudzić i pokroić w kostkę. Ugotowane jajka drobno pokroić. Kukurydze i seler odcedzić. Jeśli dodajemy orzechy to warto je wcześniej uprażyć na patelni. Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać, dodać majonez lub jogurt, przyprawić do smaku. Bardzo treściwa i pyszna sałatka. Polecam
Apetyczna babeczkaKolejna pyszna sałateczka. Tym razem z dodatkiem jajka więc idealnie pasuje również na świąteczny wielkanocny stół.składniki:1 słoiczek selera konserwowego1 puszka ananasa1 puszka czerwonej fasoli
Monia miesza i gotujegrona poniższych sałatek z ziemniaków. Polana sosem o smaku curry jest naprawdę pyszna. SALATKA Z ZIEMNIAKÓW I SZYNKI SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I BURAKAMI SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM REKINEM Składniki do sałatki: 6-8 sztuk ziemniaków 4 jajka garść kaparów 6-8 małych korniszonków Składniki na sos: opakowanie gęstego jogurtu greckiego 2 - 4 zabki czosnku
potrawyregionalnemój apetyt na grzyby osiągnął poziom krytyczny, postanowiłam zrobić kotlety z pieczarek. Podane na sałatce z czosnkowym sosem sprawdziły się u nas jako obiad. Następnym razem wykorzystam je do burgerów:) Kotlety pieczarkowe Składniki (na 8 sztuk): 500g pieczarek 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 jajko 2 łyżki mielonych płatków owsianych (maki owsianej) 1 łyżka kaszy manny 1/3 szklanki pestek słonecznika(...)soczewicy. Pestki podprażyć na patelni, wsypać do masy. Dodać jajko, płatki i bułkę, posiekana natkę pietruszki, doprawić do smaku, wymieszać. Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, smażyć na oleju na zloty kolor z obu stron (na średnim ogniu). Usmażone kotlety osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sałatka, sosem, można również podać w burgerach. Smacznego
Obiad gotowywiórki, 5 jajek, 100g polędwicy sopockiej, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Kukurydzę oraz seler odsączam z zalewy. Polędwicę sopocką kroję w cienkie paski. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez i mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz
Tradycyjna kuchnia KasiWiosna puka do drzwi, więc zapraszam ją na talerz wiosennej sałatki z wędzonej makreli. Główny składnik wędzona makrela – pozostałe „na winie”. No może nie tak do końca, bo starałam się jednak, aby była skomponowana i zrównoważona smakowo. Składniki: - 1 makrela (ok. 300g)- 3-4 jajka ugotowane na twardo- pęczek szczypiorku- 1 nieduża czerwona cebula- kawałek młodego pora(...)kawałki, odkładamy (makrela zostanie dodana na samym końcu, aby zachować strukturę ryby). Jajka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną paprykę, 4 łyżki odsączonej kukurydzy, pokrojony w cienkie talarki por, drobno pokrojoną cebulę, posiekany szczypiorek. Solimy, oprószamy pieprzem, dodajemy paseczki skórki cytrynowej, 1 łyżkę soku z cytryny. Sałatkę mieszamy. Dodajemy kawałki makreli, skrapiamy olejem sezamowym, delikatnie łączymy składniki. Posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy
mojewypiekiinietylkoProponuje na dziś żeberka wieprzowe, podsmażane na patelni, a następnie duszone w sosie chrzanowym. Podane z kopytami i sałatką wiosenną Składniki na kopytka: ugotowane ziemniaki 500 g mąką pszenna typ 500 Kłos Pol ( dodajemy na oko) jajko 1 szt pieprz i sól do smaku Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych oliwa z oliwek 4 łyżki 4 ząbki czosnku(...)klei znaczy, że już jest ten moment by pokroić je na skos, a następnie wrzucam do gotującej się osolonej wody . Gotuje do wypłynięcia. Podaje z żeberkami i sałatką
Różowa kuchniapołowicznie kuchnię, a teraz piszę posta. Da się? Da się. A co do samej sałatki, podpatrzyłam ją u moich tyskich rodziców na świętach. I już. Nie pytałam nawet o składniki, zrobiłam ją na czuja, trochę po swojemu. Wyszła jak cza :). Składniki: 5 jajek biała część dużego pora 1 puszka kukurydzy 1 ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki
KardamonovyTym razem prosta, szybka i bardzo zdrowa sałatka z jarmużem i tuńczykiem choć robię ją również w wersjach z mięsnymi dodatkami. Gorąco polecam Wam jedzenie tego
Ola la LCHFpysznie, że na pewno dołożycie sobie drugą porcję :). Polecam serdecznie! SAŁATKA Z KALAREPKĄ, RZODKIEWKĄ I SOSEM MUSZTARDOWYM. Składniki: 6 dużych liści sałaty 5 - 6 młodych liści kalarepki 1 młoda kalarepka 1 średni ogórek pół pęczka rzodkiewek 3 ugotowane jajka Sos: 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej 4 - 5 łyżek oleju lub oliwy ząbek czosnku(...)Ogórek i kalarepkę obrać i pokroić w kostkę. Jajka obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Musztardę wymieszać dokładnie z octem i olejem lub oliwą z oliwek. Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem i delikatnie wymieszać. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnych