blaszkę wyłożoną papierem (można wykorzystać papier, w który było zawinięte ciasto francuskie) miejscem zawinięcia do spodu. Ponacinałam, posmarowałam jajkiem i posypałam uprażonymi płatkami migdałów. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.Upieczonego kurczaka w cieście francuskim podałam z sałatką. Danie sprawdza się, jako obiadowe (np. z filiżanką czerwonego barszczu), kolacyjne, czy też do podania gościom. Składniki nadzienia można
mojewypiekiinietylkowiele wersji tego dania, ale camembert kokosowo pistacjowy, to moje ulubione. Przekąska lub danie kolacyjne. Podane z sałatką i ryżem idealnie nada się też na obiad. Składniki: - 1 serek camembert (250g)- ok.150g wiórków kokosowych- ok. 50g orzeszków pistacjowych niesolonych- 1 jajko- olej kokosowy Wiórki kokosowe i orzeszki pistacjowe mielimy w blenderze (osobno – najpierw wiórki, potem orzeszki
mojewypiekiinietylkosałatek, a przygotowane w poprawny sposób można powiedzieć, że są królami kuchni i sałatek. Sałatka ziemniaczana, to idealna sałatka z dużą ilością ziemniaków, a w dodatku cebulka i niesamowicie smaczny sos majonezowo-śmietankowy. Bardzo polecam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 5 jajek 0,5 cebuli 50 g dymki 6 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy
Kuchnia Łukaszadosyć sporych porcji. Będzie idealna na drugie śniadanie do pracy. Ja zjadłam ją sobie w ramach lekkiego obiadu :) Sałatkę podałam z jogurtowym dressingiem, ale jeśli nie lubisz jogurtu naturalnego, możesz spokojnie polać ją np. odrobiną oliwy z oliwek. Podałam również z jajkiem na twardo, choć nie jest ono potrzebne. Taką miałam ochotę i już ;) Polecam, zwłaszcza po świątecznym obżarstwie :)Czytaj
Kraina Tysiąca Smakówpopieprzyć z obu stron i odstawić na godzinkę. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Kanie panierować w jajku oraz bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać. Ja podałam z sałatką z mieszanki sałat i pomidorków koktajlowych
Monia miesza i gotujeDzień dobry, Lubicie zupę szczawiową?Ja bardzo:) Moja Mama gotowała ją od czasu do czasu kiedy byłam dzieckiem, obowiązkowo dodawała do niej jajka ugotowane na twardo. Zupa nie miała zbyt apetycznego koloru (szaro-zielony), ale była naprawdę pyszna, lekko kwaśna. Także w domu mojego Męża istniała tradycja przygotowywania tej zupy.Niestety ostatnio Mama przestała ją gotować, wydaje mi się(...)kamicę nerkową, reumatyzm i artretyzm. Reszta z nas spokojnie może posilić się zupą szczawiową, czy sałatką od czasu do czasu, bo przecież nie zjecie tego całego wiadra:) Warzywa zawierające szczawiany poleca się łączyć z produktami bogatymi w wapń (mleko, śmietana, jogurt, sery, jajka), aby od razu uzupełnić wapń wiązany w jelitach przez szczawiany. Stąd do zupy szczawiowej wskazany jest jednak
Chilli Czosnek i OliwaCzy na obiad muszą być potrawy mięsne? Nie. Na pewno będą smakowały kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2-3
Salonik smakówJako ewidenty pożeracz brokułowy przedstawiam Wam kolejną wariację sałatkową :)Składniki:- 1 opakowanie tortellini z szynką- 1 średni brokuł- 3 jajka- 1 ogórek gruntowy- 1 puszka kukurydzy
Zainspirowana w kuchnisałatka to zdecydowania moja ulubiona z pośród wszystkich sałatek z tuńczykiem. Gościła u nas na wielu imprezach i zawsze znikała bez śladu. Muszę się Wam przyznać, że jak już spróbuję to nigdy nie kończę na zjedzeniu jednej łyżki, nawet nie czekam aż się przegryzie. Do tego wszystkiego jest bardzo prosto i niedroga. Jeśli jeszcze nie robiliście spróbujcie koniecznie. Składniki(...)Gotujemy ryż tak by pozostał sypki, tuńczyka odsączamy z zalewy, podobnie postępujemy z kukurydzą. Jajka, ogórki i cebulę siekamy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, solimy, pieprzymy i na koniec dodajemy jogurt wymieszany z musztardą (możecie użyć majonezu, ale ja chciałam, by moja sałatka była lżejsza). Sałatka najlepiej smakuje gdy pozwolimy się jej przegryźć przez kilka godzin
Cynamonowe szczęściePrzedstawiam przepis na przepyszne ciasto - jabłecznik. Przepis pochodzi z zapisków mojej mamy, z PRL'u, gdy piekło się głównie na pszennej i margarynie. Zatem przepis
Kawa z mlekiemSoczyste polędwiczki z indyka w bezglutenowej panierce z płatków kukurydzianych to świetna propozycja obiadowa a także pyszna przekąska. Najlepiej komponują się z lekką sałatką i sosem musztardowo-majonezowym lub chipotle z mango. Chrupiące polędwiczki z indyka w bezglutenowej panierce Pikantne polędwiczki z indyka w bezglutenowej panierce z płatków kukurydzianych to świetny sposób na szybki obiad. Przygotowuje się je w niecałe(...)Przepis jest bardzo prosty i składa się z zaledwie kilku składników. Do przygotowania panierki potrzebujesz tylko mąki z ciecierzycy, mleka roślinnego, przypraw oraz bezglutenowych płatków kukurydzianych. Panierka nie zawiera jajek więc jest bezpieczna dla osób uczulonych na ten składnik. Bezglutenowe nuggetsy z indyka bez smażenia Nuggetsy w wersji standardowej przygotowuje się na głębokim tłuszczu. Niestety, jak wiadomo nie jest
Book of spellsKotlety mielone to tradycyjny, polski obiad. Nie ma domu w którym chociaż czasem na stole nie królowałby klasyczny kotlet mielony w otoczeniu pysznych ziemniaczków (lub kaszy) i ulubionych sałatek. Potocznie nazywane "sznycle" to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i smaczny niedzielny obiad.Kotlety Mielone - Składniki:500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebulałyżka musztardyjajko bułka(...)pieprzponadto: bułka tarta do obtaczaniaolej do smażeniaKotlety Mielone - Sposób przygotowania:Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy
Słodka Stronabyło czasu, ani okazji do jej przygotowania. Moim zdaniem jak na sałatkę wygląda bardzo efektownie. Pozwoli zaskoczyć gości, gdyż na pierwszy rzut oka może być pomylona z ciastem. SKŁADNIKI: 24 krakersy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 czerwonej cebuli 1 ogórek korniszon 60 g żółtego sera 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki majonezu posiekany szczypiorek sól pieprz papryka(...)drobnych oczkach tarki, wymieszać z dwoma łyżkami majonezu i doprawić papryką. Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem, dodać drobno posiekaną cebulę i pokrojony w drobną kostkę ogórek. Doprawić solą i pieprzem. Jajka przekroić na pół i wyciągnąć żółtka. Białka zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wymieszać z pozostałym majonezem i doprawić szczyptą pieprzu. Żółtka rozdrobnić widelcem. Na desce ułożyć dwa rzędy krakersów
Kuchnia w opałachsałatka nicejska po mojemu, zdrowa i kolorowa SKŁADNIKI 6 liści sałaty, 1 puszka tuńczyka w kawałkach, 1 pomidor, 1 ogórek, kawałek zielonej papryki, 2 jajka ugotowane na twardo, świeże listki bazylii Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu jabłkowego, sól, pieprz WYKONANIE Sałatę rwiemy na kawałki. Pomidora i jajka kroimy w cząstki, ogórka w kostkę. Paprykę
słodki bratekSzybka, prosta i przede wszystkim smaczna sałatka z ryżem i tuńczykiem . Zaletą tej sałatki jest niewielka ilość majonezu, którą wykorzystamy do jej przygotowania. Majonez będzie nam
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!