pilawu, ale ja postanowiłam ją wykorzystać jako składnik sałatki, Sałatka z bulgurem i kurczakiem Składniki: 1 szklanka suchego grubego bulguru 2 szklanki bulionu lub wody 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 ogórka węża 1/3 małej czerwonej papryki 3 plastry sera feta koperek sok z cytryny oliwa z oliwek EV sól pieprz olej do smażenia(...)odrobiną oleju, odstawiamy do przestygnięcia. Paprykę, ogórek i fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, bulgur mieszamy widelcem i wszytko dodajemy do miski. W szklance mieszamy sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i koperek. Sosem zalewamy sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody GatitySałatka kalafiorowo- brokułowa Składniki : brokuł mały - 1 szt kalafior - 1/2 szt ser feta - 1 opak jajka - 4 szt pomidor - 2 szt sos czosnkowy w słoiku - 180 g SPOŁEM sól i pieprz szczypiorek pokrojony - 2 łyżki Przygotowanie : Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie, al dente. pomidory umyć, osączyć, pokroić na ćwiartki. Ser feta pokroić w kostkę
Kuchnia Danusiczasami jest tak, że zostanie nam coś z poprzedniego dnia. I wtedy na szybko możemy sobie przygotować taką oto sałatkę. Sałatka z fasolką szparagową Składniki: 30 dag ugotowanej na parze fasolki szparagowej 10 dag fety 2 spore pomidory oliwa z oliwek EV sól świeżo zmielony pieprz ok. łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku sok z cytryny Wykonanie: Pomidory(...)ucieramy czosnek z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i natkę, dokładnie mieszamy. W misce układamy fasolkę szparagową, pokrojoną w kostkę fetę i pokrojone pomidory. Warzywa polewamy sosem, mieszamy. Jeśli mamy ochotę do sałatki możemy dodać podgrzaną fasolkę, też bardzo fajnie smakuje
Kulinarne przygody Gatityoczy. W sezonie letnim często przygotowuję sałatkę z arbuzem , dzisiaj jednak postawiłam na truskawki. Dodatkowym plusem jest fakt, iż przygotowanie tej sałatki zajmuje dosłownie 3 minuty. Składniki: 250 g truskawek, 80-100 g sera feta, 120 g mixu sałat np. ze szpinakiem, rukolą, 1 łyżka ziaren słonecznika, świeżo zmielony pieprz, Sos balsamiczny: 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)półmisku. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na połówki lub ćwiartki, jeśli są bardzo duże. Fetę pokroić w kostkę. Na sałacie ułożyć fetę oraz truskawki. Popieprzyć. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, posypać na wierzchu sałatki. Przygotować sos balsamiczny: wymieszać ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i miód. Gotowym sosem polać sałatkę. Smacznego
Moja kraina smakówśniadanie lub lunch. To bardzo zdrowa i smaczna przekąska. Do przygotowania sałatki użyłam świeżych warzyw, sera oraz pysznego schabu pieczonego firmy Hańderek. SKŁADNIKI: 1 główka sałaty lodowej, 250g kolorowych pomidorków koktajlowych, 1 ogórek, 1 cebula czerwona, 6 plastrów Schabu tradycyjnie upieczonego Hańderek , 100g sera sałatkowego typu feta, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka soku(...)lodową płuczę i rozdrabniam na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrawam na pół. Ogórka oraz cebulę czerwoną obieram i kroję w kostkę. Schab pieczony oraz ser feta także kroję w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do miski. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Delikatnie mieszam. 2. Jogurt naturalny mieszam ze śmietaną, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz odrobiną soli
Tradycyjna kuchnia Kasiorzecha włoskiego, niezwykle soczyste i słodkie. W mojej sałatce jest minicukinia i nie ma dzikich liści kaparów… wybaczcie, nie znalazłam. Składniki na 2 porcje: • ok. 15 małych pomidorków koktajlowych • 2 mini cukinie • 1/2 cebuli • 1/2 papryki • kilka oliwek • kilka kaparów • 2 kawałki sera feta • 1 łyżeczka octu winnego • 3 łyżki oliwy • sól, pieprz(...)Cebulę posiekać w cieniutkie paski i posolić. • Wymieszać wszystkie warzywa z oliwą, octem, solą i pieprzem. • Na wierzchu położyć kawałek fety, polać łyżeczką oliwy i posypać suszonymi ziołami. • Sałatkę posypać oliwkami i kaparami
To co kochamzupełnie innym wydaniu, nie posztakowana tylko w całości, posypana różnymi dodatkami. Bez soli, bo boczek i feta są już dostatecznie słone, za to z oliwą i sosem balsamicznym, który nadaje sałatce wyrazistości. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu oraz całoroczna. Składniki na 4 porcje: • 2 małe główki sałaty rzymskiej
To co kochamoliwy Kilka kropli octu balsamicznego sól, pieprz Wykonanie: Na półmisek wykładamy mix sałat oraz pokrojoną sałatkę lodową. Kroimy w kostkę ogórka i pomidora i wykładamy na sałatę. Następnie posypujemy serem fetą pokrojonym w kostkę (tutaj przyda się mój sposób na krojenie sera feta, który zamieściłam na blogu). Na wszystko równomiernie wykładamy tuńczyka. W szklance mieszamy oliwę z octem balsamicznym(...)oraz solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem. Na wierzch posypujemy koperkiem
Olga Piecze i GotujeSzpinak, feta i suszone pomidory to zestaw niezawodny na ciepło. Postanowiłam sprawdzić, czy na zimno - w formie sałatki też się sprawdzi. I wiecie co? Spawdza się;) Składniki: Opakowanie młodego szpinaku 8 pomidorów susznych w oliwie ser feta garść pestek słonecznika lub dyni Przygotowanie: Pomidory pokroić, fetę pokruszyć, wymieszać ze szpinakiem i pestkami słonecznika. Wlac łyżkę oliwy z pomidorów. Można
Kulinarne Inspiracjecytryny nadają sałatce super świeżość i wyrazisty, lekki smak. Można podawać ją jako samodzielne danie lub dodatek do mięs i grilla. Składniki: około szklanki kaszy bulgur bakłażan 2-3 szt. pomidorów świeże listki mięty (około 2 łyżek) sok z jednej cytryny 1 łyżka kaparów 3 łyżki oliwy extra vergine ząbek czosnku dowolna ilość sera fety szczypiorek/ dymka (opcjonalnie) natka pietruszki(...)nich pestki. Pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do kaszy. Plastry bakłażana pokroiłam na części. Liście świeżej mięty posiekałam i dodałam je do sałatki. Dorzuciłam bakłażana. Na koniec dodałam kawałki sera fety. Polałam składniki oliwą, sokiem z cytryny, dodałam starty ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Wymieszałam. Na wierzch posypałam kapary. Smacznego
potrawyregionalneSkładniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 1 garść zielonych oliwek 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w wodzie lub sosie własnym) 150-200 g sera typu feta 2 pomidory 1 owoc granatu 2 łyżki oleju przyprawa do sałatek Sposób przygotowania: 1. Ser i pomidory pokroić w kostkę, tuńczyka odsączyć z zalewy, nasiona granatu oddzielić. 2. Wszystko umieścić w dużej misce, lekko zamieszać
Kuchnia domowa AniSałatkę, którą chcę Wam dzisiaj zaproponować, przygotowałam do pracy. Jest pożywna, bo ma makaron, kabanosy i fetę w towarzystwie warzyw. Składniki: 3 garście makaronu, np. świderków 1 podwójny kabanos płaski prostokąt twardej fety mały ogórek szklarniowy kilkanaście pomidorków koktajlowych lub śliwkowych mini, mogą być w 2 kolorach (czerwone i żółte) pół puszki kukurydzy 2 łyżki posiekanego szczypiorku kilkanaście dowolnych oliwek(...)łyżki oleju (użyłam z czosnkiem bazylią i suszonymi pomidorami) pieprz i sól zioła do sałatek ok. 1 łyżeczki Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić. Pomidorki i kabanosa pokroić w grubsze plastry, ogórki w pół plasterki, fetę w kostkę, oliwki przekroić na pół. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie składniki połączyć ze szczypiorkiem W kubku dobrze połączyć
Czerwień i błękitwraz z jogurtem, posiekaną sałatą, doprawiamy pieprzem cayenne, mieszamy. Masą faszerujemy połówki wydrążonych wcześniej jajek. Pomidory faszerowane fetą. Składniki: pomidory koktajlowe, 1op. sera feta, 1 łyżeczka jogurtu greckiego świeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru) zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka) Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki(...)odrobiną jogurtu, ze świeżym, posiekanym szczypiorkiem i suszonymi ziołami. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy pomidory. Pomidory faszerowane fetą będą doskonale smakować z bagietką lub czosnkowym pieczywem. Do takiego serka można podać krążki pumpernikla, chętni mogą sobie tym serkiem smarować chlebki. Ogórki faszerowane sałatką ryżową z tuńczykiem A deser w Sylwestra też musi być obowiązkowo, proponuję: deser Panna Cotta w wersji light
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDobry humor zaczyna się na talerzu. A w poniedziałkowy poranek niczego innego Wam nie życzę tylko dobrego humoru. Mam nadzieję, że meksykańska sałatka z kolorowymi warzywami
dolcevitainmykitchensiekamy Mięsko obieramy od kości, siekamy. Całość mieszamy z mixem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pomidorki myjemy, odcinamy górę, drążymy środek (można wykorzystać do sałatki ze śmietaną). Lekko solimy i pieprzymy wnętrze. Fetę kroimy w kosteczkę i dzielimy na dwie części. Jedna pójdzie do pomidora, druga na wierzch Do każdego pomidora nakładamy mieszankę – do połowy. Na to wykładamy
Latosiowydom