Składniki: 350 g kapusty kiszonej 1 mała marchewka 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki kminku pieprz 2-3 łyżki oleju z pestek dyni Kapustę odcisnąć i pokroić na
kulinarnyswiatdomiwarzywami, sałatkami czy sosami w słoiczkach... Gdy już jednak wszystkie powyższe zbiory zostaną zebrane, sprzedane, i skonsumowane lub zawekowane, rozpoczyna się okres, który jeszcze kilka lat temu uważaliśmy za koniec obcowania ze świeżymi płodami rolnymi prosto z pola.. Niesłusznie, jak się okazało- bowiem październik i początek listopada to czas zbiorów przepysznego, uniwersalnego i bardzo przydatnego warzywa: dyni
Aromatyczne Podróżenich smakiem. Czasami nie mamy czasu na własnoręcznie zrobione tortellini, wtedy do sałatki dodajemy te już gotowe, kupione w sklepie z farszem grzybowym. Ewentualnie jeżeli do świątecznej kolacji robimy uszka, możemy nimi zastąpić tortellini. Składniki: tortellini ok 30 szt 250 g suszonych pomidorów w zalewie garść pestek dyni sól i pieprz do smaku łyżka zalewy z suszonych pomidorów Przygotowanie: Tortellini
cooklifetermicznej składniki. Zacznijmy przygotowywać śniadanie, obiad, kolację od dużej porcji sałatki. Micha surowizny dziennie to podstawa, by czuć się i wyglądać zdrowo. Składniki na 2 porcje: 1/4 główki białej kapusty, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1/2 awokado, szklanka kiełków słonecznika, 1/2 dużego ogórka, 2 garści pestek dyni, sól, czarny pieprz do smaku. sos: 2 łyżki oliwy z oliwek
Jeść, by żyć w zdrowiuprzepis wysłała mi Pani Wiktoria Sitkiewicz - bardzo dziękuję:) Sałatka wygląda znakomicie o czym świdczyła mina kolegi gdy wzięłam ją ze sobą na obiad do pracy!:) Składniki : opakowanie tortellini z szynką 500 g słoik suszonych pomidorów (użyłam tych z żurawiną z Biedronki) garść pestek dyni pęczek pietruszki lub bazylii Wykonanie : Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidory
cucinarePikantna zupa z pieczonych warzyw , mimo iż ma długą listę składników, jest wyjątkowo łatwa i szybka do przygotowania. Dzięki dodatkowi imbiru, czosnku i cynamonu doskonale rozgrzewa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPierwszy raz jadłam ją u znajomych. Odrobinkę pozmieniałam, zrobiłam w domu i... goście byli zachwyceni :) Składniki: suszone pomidory awokado mix sałat oliwa z oliwek czosnek
chwile dla mnienajzdrowsze ale z sałatą, rukolą, szpinakiem i innymi zielonymi mi nie po drodze. No może poza groszkiem i kapustami bo te uwielbiam w każdej postaci. W tej sałatce brokuł nie dominuje, świetnie łączy się z pozostałymi składnikami dzięki dressingowi. Przepis pochodzi z "Bike&Cook". Odrobinę go zmodyfikowałam ale myślę, że to nie zaszkodziło. Salatka brokulowa z pomidorami(...)sera typu feta lub bryndzy 1 pomidor ok 120 g (lub tyle samo koktajlowych) po 1 łyżeczce pestek słonecznika i pistacji (lub innych pestek np. dyni) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy po 1 łyżce oliwy i octu winnego (u mnie jabłkowy) Brokuły dzielimy na małe różyczki, wkładamy do garnka i zlewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minutę
Dzieje kuchennej Wiewiórydań, nie tylko do makaronów. Ja użyłam go jako sosu do sałatki i posmarowałam nim focaccię przed pieczeniem. Pesto będzie również doskonałym dodatkiem do past kanapkowych lub zup. W tradycyjnym pesto znajdziemy orzechy pinii, które również kosztują niemało. Zamiast nich używam migdałów, orzechów arachidowych, włoskich, a nawet pestek dyni czy słonecznika. Składniki pesto: 3 łyżki płatków migdałowych 2 ząbki czosnku
Czerwień i błękitpieczone frytki z batatów pieczone młode warzywa , pieczona dynia ) ale obok pietruszki przechodziłam z obojętnością... Wszystko do czasu, aż koleżanka opowiedziała mi jak pyszna jest upieczona z miodem i czosnkiem. Będzie idealnym dodatkiem do mięsa, pyszna jest też pokrojona w małe kawałki, jako jeden ze składników sałatki. Pieczona pietruszka z miodem i czosnkiem Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatitygaram masala ; blog: Smaczne opowieści GROCH Groszek z marchewką i dynią ; blog: Czerwień i błękit Zupa grochowa ; blog: Moje domowe kucharzenie Zupa solferino (z groszkiem zielonym) ; blog: Moje domowe kucharzenie Krem z zielonego grochu czyli zielona grochówka ; blog: Smakołyki Angeli Zupa grochowa z bekonem ; blog: Kulinarne odsłony Pati Sałatka z jajkami, porem i groszkiem ; blog: Czerwień i błękit Sałatka pieczarkowa
Weekendy w domu i ogrodziePyszna sałatka z mozzarellą, porzeczką i orzeszkami piniowymi idealna na kolacje! Smak podkreślamy sosem koperkowym i voila :) Składniki na 2 porcje: *garść roszpunki *1 mozzarella *1 pomindor *1 ogórek *garść czerwonych porzeczek *mieszanka orzeszków piniowych, żurawiny, nasion słonecznika i dyni Sos koperkowy: *2 łyżeczka majonezu *2 łyżki jogurtu naturalnego *koperek *pieprz Przygotowanie chyba jest zbędne :) Smacznego
FITBUuKSałatka z czerwonego ryżu z brokułem, buraczkami, adzuki i suszonymi pomidorami Składniki: - 100g czerwonego ryżu jaśminowego - sól himalajska - 2 buraczki(...)łyżeczki ziół prowansalskich - 80g ugotowanej fasolki adzuki - kilka suszonych pomidorów - 1 łyżka pestek dyni - 1 łyżka rodzynek - 1 łyżeczka oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie) - Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka
Wegańska kuchnia orientalnaPieczona dynia Pieczona dynia to smak jesieni. Można przygotować z niej zupy, ciasta, kluseczki. Świetnie smakuje także jako samodzielne danie - podana z masłem, oliwą, kozim serem
Korniszonki