trzeba przekonywać do jej ponownego zjedzenia. Od jakiegoś czasu testuję możliwości wykorzystania komosy ryżowej, dodaję ją do zup, jako dodatek do sosów i bazę sałatek. Sałatka z komosy z pieczoną dynią najlepiej smakuje na zimno. Można ją zabrać na piknik lub jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 2 szklanki ugotowanej czerwonej komosy ryżowej 2 szklanki dyni (hokkaido(...)kostkę 100 g sera feta lub sera lazur kilka łyżek siekanej natki pietruszki sok z cytryny 2-3 łyżki oliwy z oliwek olej do pieczenia dyni sól Przygotowanie: Obraną dynię pokroić w niewielką kostkę, skropić olejem. Piec przez kilka minut (do miękkości) w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Komosę ryżową przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć
Codziennik KuchennySałatka Składniki: pęczek mizuny pęczek rukoli garść kiełków rzodkiewki garść oliwek pieczona dynia olej lniany olej dyniowy oliwa z oliwek ocet jabłkowy rozmaryn kurkuma Dynię obrałam, pokroiłam na małe kawałki. Następnie przyprawiłam kurkumą, rozmarynem, dodałam oliwy z oliwek i wstawiłam do piekarnika na 20 min, temp. 200 º C. Mizunę i rukolę umyłam, wysuszyłam i przełożyłam do miski. Dodałam
nietadietaKolejna kolorowa sałatka w moim wykonaniu. Słodkie pieczone warzywa - buraczek i dynia w zestawieniu z lekko ostrą rukolą i nasturcją. Bardzo fajne zestawienie smakowe. składniki: 2 garście rukoli 250 g pieczonej dyni(...)pieczony buraczek czerwony (200g) 50 g fety 1 garść ziaren słonecznika zioła włoskie olej arachidowy do skropienia 3-4 kwiaty nasturcji Składniki na 2 porcje sałatki. Na talerzach ułożyć rukolę. Pieczoną dynię pokroić w dużą kostkę. Czerwony buraczek obrać i również pokroić w dużą kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Pokrojone warzywa ułożyć na rukoli. Posypać prażonym słonecznikiem i pokruszonym
Monia miesza i gotujesłodkiej gruszki ze słonym serem feta bardzo nam smakowało. Do tego dressing z oliwy, octu i miodu i wychodzi genialne połączenie smaków. Całość udekorowałam chrupiącymi, prażonymi pestkami dyni. Samo zdrowie :) Polecam! Sałatka z fetą i gruszką Składniki na 4 porcje: opakowanie mixu sałat 20 pomidorków cherry 2 gruszki, miękkie opakowanie sera feta Na dressing: 4 łyżki oliwy
Smak mojej kuchnipłaska łyżeczka miodu 4 łyżki octu jabłkowego lub winnego 4 łyżki oleju o neutralnym smaku sól i pieprz, zioła do sałatek, curry i słodka papryka olej do smażenia 2-3 łyżki pestek dyni Kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem, curry i słodką papryką. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, ostudzić. Rukolę i sałatę rzymską, umyć i osuszyć, a rzymską dodatkowo(...)przekroić na pół, mozzarellę i oliwki odsączyć z zalewy. W kubku dobrze połączyć ze sobą miód, ocet i olej, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać składniki razem z pestkami dyni
Czerwień i błękitzimno pól łyżeczki bazylii lub ziół prowansalskich Wykonanie: Na talerz wykładamy rukolę, na nią połówki pomidorków, kawałki mozzarelli, posypujemy ziarnami. Olej mieszamy z dowolnymi ziołami, polewamy sałatkę. Przepyszne prażone pestki dyni i słonecznika zakupiłam w sklepie internetowym UWOLNIJ KUCHNIE.PL . Znajdziecie tam mnóstwo pysznych produktów niezbędnych do przygotowania zdrowych posiłków, jest to bowiem sklep ze zdrową żywnością. Ceny
Z Majeczką w kuchniwszystkie listopadowe warzywa i owoce, znajdziecie jest pod tym linkiem, gorąco polecam tutaj . Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Prażone jabłka babci Małgosi Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Kasza(...)mozzarellą w brokułowym pesto Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Pełnoziarnista kanapka
Moja smaczna kuchniaŚwięta się skończyły więc wracamy w pełny prozdrowotny kurs! Poszalejemy z mąkami co oznacza że w naszych ciastkach na słono zabraknie mąki pszennej :). Będą za to
Kuchnia PROzdrowotnaTakie sałatki są zawsze smaczne, zdrowe i kolorowe. Składniki na 1 porcje: dressing: 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka musztardy ognistej, 1 łyżka zalewy z kaparów, ponadto: garść rukoli, ok. 7 szt. rzodkiewki, kiełki rzodkiewki, kiełki brokułu, kilka szt. czarnych oliwek, pomidorki koktajlowe, 4 duże kapary z ogonkiem, 1 łyżka słonecznika łuskanego Kresto, 1 łyżka pestek dyni. Przygotowanie: Dressing: Musztardę(...)szachownicę i wkładamy na chwilę do zimnej przegotowanej wody. Na talerz nakładamy rukolę, kiełki brokułu, kiełki rzodkiewki, dodajemy oliwki, pomidorki, kapary i rzodkiewki. Do sałatki dodajemy prażony słonecznik, dynię i polewamy dressingiem. Smacznego
Moniki Smakołykizdrowe i pełne witamin surówki, które wzbogacą każdy obiad. Drugi to pyszne inspiracje na sałatki z warzywami, jak sałatka z pieczarkami, buraczki z zielonym ogórkiem czy sałatka z rukoli i dyni. W rozdziale trzecim autorzy umieścili bardziej sycące pozycje z łososiem, jajkami, tuńczykiem, kurczakiem itp. Ciężko nie skusić się na pyszną sałatkę śledziową z buraczkiem, sałatkę z pieczonym kurczakiem
Słodkie okruszkikawałki puszka tuńczyka (jednolity w sosie własnym) – razem z zalewą świeżo zmielony pieprz kilka listków bazylii do dekoracji pestki dyni do dekoracji garść zielonych oliwek bez pestek do dekoracji chlust oliwy do dekoracji Przepis na pomidorową sałatkę panzanella z tuńczykiem Sucharki ułożyć na talerzu. Pół szklanki wody wymieszać z octem. Polać tą mieszanką sucharki i ułożyć na nich posiekane(...)środku miejsce na tuńczyka. Na górę wykładamy puszkę tuńczyka. Zalewa z niego również ma wsiąknąć w sucharki. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy sałatkę pieprzem, listkami bazylii, oliwkami, pestkami dyni i polewamy solidnym chlustem oliwy. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie! Artykuł Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneDynia marynowana to doskonała propozycja do sałatek lub dań na ciepło. Składniki 1 kg dyni bez miąższu i skórki 1 l wody 3/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki soli 6 goździków 1/2 szkl octu 10 % 1. Dynię kroimy w niedużą kostkę. … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywspaniałych propozycji śniadaniowych , w sobotę: Grissini z kremowym serkiem z czosnkiem niedźwiedzim, rukolą i prosciutto Roladki z cukinii, z serkiem ziołowym, chrupiącą papryką i pestkami z dyni Rożki owocowe Tosty caprese Kanapkowa sałatka z kremowymi serami, suszonymi pomidorami, pestkami z dyni i włoskimi orzechami w niedzielę: Kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem podane na waflach ryżowych Koktajl borówkowo - truskawkowy Bruschetta
Moja smaczna kuchniaWszystkich miłośników sałatek zapraszam na pyszną brokułową, idealną na imprezę. Łatwa i szybka w przygotowaniu, na pewno zachwyci naszych gości! :) Składniki: 1 brokuł 3 jajka ugotowane na twardo 250 g szynki, chudej 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy 1 pęczek koperku 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól pieprz 5 łyżek pestek dyni Wykonanie: Brokuła(...)minut. Ostudzić. Jajka, szynkę i paprykę pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Sałatkę ułożyć warstwowo: brokuły, jajka, kukurydza, koperek, sos jogurtowy, szynka, papryka, sos i pestki dyni
Trufelkowowww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam brokuła, więc często przyrządzam różne sałatki z jego udziałem. Ta jest szybka i rewelacyjna w smaku, a c hrupiące dodatki nadają jej dodatkowego charakteru. Idealnie sprawdzi się jako przekąska w wersji solo oraz dodatek do lekkiego obiadu. (2 porcje) 150g pomidorków koktajlowych 150g brokuła 1 jajko 1-2 łyżki majonezu(...)zamiast pieprzu) Różyczki brokuła ugotować na parze. Jajko pokroić na szóstki - bądź ósemki a pomidorki przeciąć na połowę. Całość delikatnie połączyć z majonezem i doprawić do smaku. Sałatkę posypać sezamem, pestkami dyni, orzechami, natką pietruszki, koperkiem oraz rukolą
Di gotuje