wodzie z odrobiną kwasku cytrynowego lub sokiem cytrynowym (nie straci koloru). Paprykę kroimy w sporą kostkę, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, makaron i brokuł. Jogurt łączymy z majonezem, wyciskamy czosnek, doprawiamy i dodajemy poszatkowany koperek. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy dokładnie, po czym wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe
W poszukiwaniu inspiracjiBrokuły uwielbiam i często jadam głównie w sałatkach. Robiłam już zupę krem z brokuła a teraz dla odmiany normalna zupka z kawałkami warzyw. Do zupy dodałam serek topiony, który bardzo dobrze smakuje z brokułem. składniki: 2 l bulionu drobiowego 4 duże ziemniaki 3 średnie marchewki 1 średni brokuł 200 g serka topionego ( ja dałam emmentaler) Bulion wlać do garnka
Monia miesza i gotujeszybką i pyszną sałatkę. Sprawdzi się w sam raz na obiad w upalne dni, ma w sobie i mięso i warzywa! Polecam!Składniki:1 brokuł1 czerwona papryka1 duży pomidor1 pierś z kurczakaprzyprawa do kurczakaolej do smażeniaSos:2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżeczka sosu tzatziki (można zastąpić zmiażdżonym ząbkiem czosnku i solą)Sposób wykonania:1. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki
Kuchnia domowa Anidziś wiadomo, że zielone warzywa zalicza się do grupy warzyw o największej ilości witamin. Dlatego dziś polecam pyszną i odżywczą sałatkę :) Sałatka z zielonych warzyw Składniki: 1 brokuł 200 g brukselki 1 pierś z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa. 3 jajka 1 łyżka majonezu(można zastąpić śmietaną 12%) 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz koperek Sposób wykonania(...)Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z przyprawą. Dodajemy do reszty składników. Sałatkę doprawiamy majonezem, jogurtem, drobno posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem. Smacznego
Smaki NataliiGotuję wodę w dużym płaskim garnku, na garnek nakładam metalowe sitko, na sitko układam umyte i podzielone na części brokuły. I paruję około 10 minut. Wychodzą jędrne i zielone. Stosuje je do wszystkich dań i sałatek. Możecie zauważyć, że łodyżki tez zjadam, tylko wcześniej je obieram. Są pyszne :) Co do mrożenia, tak przygotowane brokuły rozdzielam na porcje, mrożę. Potem
Kuchnia z widokiem na ogródlepsze samopoczucie i w końcu na zdrowie. Ta sycąca sałatka to najlepsze antidotum na wszystko. Szybka, smaczna i zdrowa! Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: – 1 szklanka pęczaku – 1 brokuł – sól, pieprz do smaku Sos – 4 łyżki oliwy – 1 łyżeczka musztardy(...)osolonej wodzie – ok. 20 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. – Ugotować brokuł w posolonej wodzie – ok. 7 minut, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. – Wymieszać składniki sosu z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić. – Wymieszać sałatkę z sosem i odstawić do lodówki na godzinę
To co kochamSkładniki: brokuł (10 dag) seler naciowy (1 łodyga) liście rzodkiewki (z 4 sztuk) pestki dyni (2 łyżki) oliwa z oliwek (1 łyżeczka) ziemniak (1 duży) sól Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Ziemniaka kroimy w kostkę. Polecam nie obierać. Pieczemy w temperaturze 220 C. Najlepiej bez tłuszczu na papierze. Wyjmujemy kiedy będzie rumiany. Seler i liście rzodkiewki myjemy(...)wrzucamy do gotującej się posolonej wody. Gotujemy ok. 4 - 5 minut. Prażymy pestki dyni. Wszystkie składniki oprócz ziemniaków mieszamy. Dodajemy łyżeczkę oliwy i trochę soli. Ziemniaki wykładamy sałatki, aby zachować chrupiącą skórkę
Weganka gotujedziękuję :) Sałatka z tuńczyka i brokuła Składniki: brokuł mały - 1 szt pieczarki marynowane - 1 słoik jajka - 3 szt 1 woreczek ryżu tuńczyk w kawałkach w oleju - 1 puszka szczypiorek - 1 łyżka natka pietruszki(...)kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do miski i przygotować sos. Sos : Jogurt grecki przelać do szklanki , dodać przeciśnięty czosnek, oregano, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę przygotowanym sosem, wymieszać. Udekorować szczypiorkiem i natką pietruszki. Smacznego :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Kuchnia DanusiChrupkie, krótko gotowane brokuły, ser typu feta, szynka, sos czosnkowy i prażone ziarna - ta sałatka to w mojej kuchni zdecydowana faworytka wśród wszystkich sałatek . Lubimy ją ze względu na smak i łatwość wykonania. składniki: 1 brokuł (lub paczka mrożonego) 150 g szynki konserwowej 200 g sera typu feta 4 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 2 łyżki
babka w formiemusztardy łagodnej2 ząbki czosnkuWYKONANIEBrokuł odgotowujemy, uważamy żeby nie przegotować. Ostudzić.Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy ziołami do drobiu, obsmażamy. Ostudzony kładziemy na brokuły.Pomidory kroimy w większe kawałki.jajko na cztery i dodajemy do sałatki.Przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z wszystkimi składnikami, czosnek wyciskamy i również dajemy do sosu . Polewamy sałatkę. Można wymieszać od razu lub dopiero na talerzuSMACZNEGO
W kuchennym oknie EwySałatka z krewetek, pęczaku i pieczonych buraczków, sałatka z kaszą jaglaną i wędzonym twarogiem, kremowa zupa z kapusty, parmezanu i pęczaku, krem ze smażonych brokułów, bigos z dorszem – takie jest menu na ten tydzień. Za dwa tygodnie Święta!!! Czasu na przygotowania zostało już naprawdę niewiele, szczególnie jeśli chodzi o przygotowanie organizmu na świąteczne biesiadowanie, używanie sobie, podjadanie, dojadanie i przejadanie(...)słodyczy i delikatności oraz lekki dresing na bazie mango i szalotki. Czytaj dalej Wtorek: Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem Zaskakująco dobrze dobrany zestaw marynowanych, kwaskowych składników (kapary, ogórki kiszone, grzyby), ze słodkimi, pieczonymi (papryka) i dymnym, wędzonym tarogiem. Środa: Krem ze smażonych brokułów Prosty i równocześnie odkrywczy pomysł na przygotowanie dość przecież standardowego kremu z brokułów. Jak się
Niedzielny kucharzreguły sałatki mało składnikowe przegrywają z tymi obfitującymi w różnorodność smaków i kolorów. Ta sałatka absolutnie nie znajdzie się poza podium! Prosta, szybka, niskokaloryczna i naprawdę pyszna. Spróbujesz? Składniki: 1 brokuł 1 kostka sera Feta 1/2 czerwonej papryki 1 duży jogurt naturalny 2-3 ząbki czosnku szczypta soli odrobina soku z cytryny Brokuła podzielić na różyczki, dokładnie umyć(...)miski z zimną wodą, odcedzić, wyłożyć na półmisek. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu, dokładnie wymieszać, polać brokuły. Fetę pokroić w kostkę, ułożyć na brokułach z jogurtem. Całość posypać pokrojoną w kostkę papryką. Sałatka jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu, może też spokojnie poleżakować w lodówce. Smacznego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJeżeli szukasz łatwego, szybkiego i oryginalnego przepisu dobrze trafiłeś. Sałatka ta sprawdzi się w wersji na wynos, jak i jako pożywna kolacja. Składniki: 1 brokuł 1 mały jogurt naturalny 1/2 opakowania fety pestki słonecznika Przygotowanie: Ugotuj brokuła (najlepiej na parze). Następnie podzielonego na różyczki, ostudź, dodaj pokruszoną fetę, zalej jogurtem naturalnym i posyp pestkami słonecznika. Continue Reading
Głodni Wrażeń - fit przepisyMagda Na pewno niektórzy czytając opis tej sałatki zastanawiają się jak ona może smakować, przecież to taka przedziwna kombinacja smaków – brokuły, słony boczek i słodkie daktyle? Otoż…smakuje nieziemsko dobrze! Będziecie zaskoczeni jak te smaki niesamowicie do siebie pasują, a wszystko połączone lekko kwaskowym, czosnkowym dressingiem. W każdym kęsie jest dokładnie czuć każdy wymieniony w przepisie składnik(...)jest właśnie magia tej sałatki. Nie bądźcie sceptyczni, to trzeba po prostu spróbować! Składniki (na 3-4 porcje): 2 brokuły 200g cienkich plasterków boczku surowego mała czerwona cebula 8-10 suszonych daktyli 4 łyżki nasion słonecznika Na dressing: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki octu jabłkowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz
Smaczna Strona