delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą ją spożywać diabetycy. Cieszy się dużą popularnością(...)Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. W zależności od użytego bulionu (mięsny czy warzywny) zupę możemy przygotować w dwóch wersjach – wegetariańskiej lub mięsnej, i obie są wyśmienite. Ale to oczywiście moja opinia. Aby poznać Waszą – zupę polecam do przetestowania. Smacznego. Uwaga - zieloną soczewicę należy solić dopiero pod koniec gotowania (około
mojewypiekiinietylkowegetariańskie. W tej drugiej kategorii szczególnie lubię wszelkie potrawki, miksy z kaszą lub makaronem oraz właśnie kotleciki, których stworzyłam już sporo różnych rodzajów. Potem te przepisy, które przypadną nam do gustu, staram się publikować dla Was na blogu, jak dzisiejszą wersję z burakiem i kaszą jaglaną. Polecam podać ją w bułkach lub w formie lekkiej sałatki z winegretem. Składniki
Fabryka pomysłówSurówka z pora Kiedyś należałem do grupy ludzi, którzy mówili, że z owoców najlepiej lubią schabowego, a z warzyw kiełbasę... :-)
Dieta Rozdzielna i ZdrowieWracam po weekendzie majowym z głową pełną inspiracji, bogatsza o kulinarne doznania i chcę się nimi szybko podzielić. Maj jest dla mnie miesiącem szparagów. Można z
Smakowity Blog Kulinarnysałatek, grillowanych warzyw lub mięs. Serwować z oliwkami, chlebkiem typu pita, pokrojonym w słupki twardymi warzywami. Świetnie zastępuje masło. Sama zawsze mam w domu puszkę ugotowanej ciecierzycy i słoik tahiny, aby w każdym momencie, w ekspresowo krótkim czasie, móc przygotować tę pyszną i zdrową przekąskę. Jestem pewna, że posmakuje nie tylko amatorom zdrowej żywności i kuchni wegetariańskiej
cool and mintyLubicie wyzwania? no to proszę... obiad bez mięsa, ryby, laktozy, glutenu, jajek a jednak da Wam dużego kopa energetycznego. Len to nie jest smakołyk lecz dzięki
Kuchnia PROzdrowotnaW jednym z dyskontów pojawiły się fioletowe ziemniaki, postanowiłam więc je zakupić i przygotować coś ładnego na bloga. Bardzo lubię ich używać do sałatek, ale tym
Quinoa Raz!KUSKUS ZE SZPARAGAMI Sezon na szparagi dobiega końca, dlatego mam dla Was szybką propozycję na pyszny obiad lub kolację, którą możecie podać zarówno na ciepło jak
Słodko-Słony Świat Ilonywegetariańskiego czasopisma Slowly Veggie! - nieco go zmodyfikowałam, ponieważ chciałam zużyć warzywa samotnie plątające się po lodówce. Tak naprawdę możesz wykorzystać takie, na jakie masz ochotę. Zwłaszcza nie musisz się przejmować, jeśli nie uda Ci się znaleźć kapusty pak choi – bez problemu możesz ją zastąpić młodymi szparagami, których tak pełno w sezonie na bazarach. Dressing sprawia, że ta sałatka
Roślinna - blog wegańskiUbóstwiam wszystko co bazyliowe, wręcz mam ostatnio bazyliową manię. Mogłabym jeść same liście bazylii, tak jak np.sałatę. Dodaję również duże liści do zupy
Smaczne ZdrowePrzeglądając ostatnie wpisy na moim blogu zauważyłam, że prawie same słodkości serwuję - chyba to tęsknota za wiosn ą tak mnie ku słodkiemu skłania;) Dzisiaj jeszcze deser
Zdrowa Kuchnia SowyPikantna słodycz!, tak można by określić dzisiejszą przekąskę na zimno. Choć nie ma tu mięsa i ostrej papryki, to jest to szaszłyk sycący i z charakterem
Kuchnia PROzdrowotnaDzisiaj przedstawiamy pomysł na idealną wegańską przekąskę na imprezę, bądź po prostu na obiad w nieco innym wydaniu. Nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje
Bananowe Polesałatek, zapiekanek, naleśników. Minusy: - zawiera alergeny: gluten i soję - zawiera karagen - produkt mocno przetworzony - wysoka cena. Ogólnie nie jestem zwolenniczką produktów sojowych fake meat, i ominęłabym ten produkt w sklepie (skusiła mnie promocja). Raczej nie warto (mimo wielu zalet) bo: produkt mocno przetworzony i w składzie ma kontrowersyjny karagen. Poleciłabym (jako krótkotrwałe rozwiązanie) osobom, które są na diecie wegetariańskiej
Qlinarnie i QlinarnieW takie dni jak dzisiaj kompletnie nie chce się jeść, szuka się tylko cienia, wody oraz składników zawierających jak największą jej ilość 😉 Dlatego dziś powstała u
Kuchnia MagdaLenyKaszę bulgur uwielbiam, bo jest bogata w minerały, proteiny i przede wszystkim jest bardzo pożywna. Nasza dieta powinna się składać z dużej ilości kasz, dlatego staram
rabarbarowoDzisiaj mam propozycję na ziemniaki z grilla. Tak przygotowane ziemniaczki smakują jak frytki domowej roboty. Są idealnym dodatkiem do mięs z grilla. W szczególności do skrzydełek
Smak mojego domuJeśli lubicie brukselkę tak jak ja, to polecam gotowanie jej z dodatkiem mleka i cukru.W domu nie ma nieprzyjemnego zapachu, a samo warzywo jest delikatne
Gosia gotuje