stosowania diety dr Dąbrowskiej są absolutną podstawą. Przede wszystkim sycą, dodają energii i rozgrzewają. Dzięki zupom można na tej diecie spokojnie wytrwać pełne 42 dni. Wywar warzywny na włoszczyźnie, przyprawy i dodatek głównego składnika zupy, np. pomidor, ogórek kiszony, kalafior, brokuł, cebula, burak, kapusta – tworzą bardzo smaczne kompozycje. Warto przygotować sobie taką zupę(...)obiad, a zmiksowaną w postaci kremu do popijania w pracy. Jest to znakomita porcja błonnika i witamin. Wypróbujcie też moje Gorące dania i Sałatki i surówki . Moje propozycje zup: Rosołek z vegetti cukiniowym Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 2 cebule – sól czarna, 3 liście
To co kochamwymaga wiele pracy, ale bardzo szybko znika z talerza. Ja wykorzystałam do zrobienia sałatki obręcz do ciast dzięki której mogłam ją przygotować bezpośrednio na talerzu. Nie będzie możliwe przełożenie sałatki na talerz jeśli zrobicie w tortownicy z dnem. To taka moja mała podpowiedź. Polecam! Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 świeży długi ogórek + 1/2 ogórka do dekoracji(...)pieczarek 4 łyżki majonezu 6 jajek ugotowanych na twardo 3 rzodkiewki do dekoracji 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Pierś z kurczaka ugotować w bulionie warzywnym lub mięsnym. Po ugotowaniu drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko zeszklić na maśle klarowanym, dodać starte na tarce pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż wyparuje cała
O kuchni z uczuciemWegański wywar warzywny podstawowy jest przepisem bazą to większości zup, które można jeść w trakcie diety doktor Dąbrowskiej. Z reguły gotuję taką porcję, a potem dzielę ją na przykład na trzy części. Z jednej robię zupę marchewkową, z drugiej ogórkową, a z trzeciej kalafiorową. Wtedy codziennie mam inny smak. Można też na jej bazie przygotować pyszny rosół wegański(...)kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatitymiejscu – lodówce lub spiżarni. Na deser wypróbuj podawany na słodko omlet cesarski KAISERSCHMARRN z Austrii Print Kartoffelsalat – niemiecka sałatka ziemniaczana Każda niemiecka gospodyni ma swoją sprawdzoną recepturę na Kartoffelsalat. Ten prosty, tradycyjny i smaczny przepis dostałam podczas podróży do Bawarii. Danie Sałatka Kuchnia Niemiecka Czas przygotowania 30 minutes Czas gotowania 2 hours Porcje 6 Autor smakowitehistorie.com Składniki 6 średnich ziemniaków(...)ogórki konserwowe szczypiorek 150 ml bulionu 4 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki oliwy pieprz, sól Składniki na bulion warzywny 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula ½ selera ½ pora pieprz, sól, sos sojowy, kurkuma Sposób przygotowania Przygotuj esencjonalny bulion warzywny. W dużym garnku gotuj przez co najmniej 2 godziny marchewki, pietruszkę, selera, pora, przypaloną cebulę. Dopraw kurkumą, sosem sojowym, solą
smakowitehistorie.commiejscu – lodówce lub spiżarni. Na deser wypróbuj podawany na słodko omlet cesarski KAISERSCHMARRN z Austrii Print Kartoffelsalat – niemiecka sałatka ziemniaczana Każda niemiecka gospodyni ma swoją sprawdzoną recepturę na Kartoffelsalat. Ten prosty, tradycyjny i smaczny przepis dostałam podczas podróży do Bawarii. Danie Sałatka Kuchnia Niemiecka Czas przygotowania 30 minutes Czas gotowania 2 hours Porcje 6 Autor smakowitehistorie.com Składniki 6 średnich ziemniaków(...)ogórki konserwowe szczypiorek 150 ml bulionu 4 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki oliwy pieprz, sól Składniki na bulion warzywny 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula ½ selera ½ pora pieprz, sól, sos sojowy, kurkuma Sposób przygotowania Przygotuj esencjonalny bulion warzywny. W dużym garnku gotuj przez co najmniej 2 godziny marchewki, pietruszkę, selera, pora, przypaloną cebulę. Dopraw kurkumą, sosem sojowym, solą
smakowitehistorie.comdokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka). Wszystkie dania są proste
Moje Kuchenne Rewelacjewzględu na dietę Mamy ( a i chyba swój smak) zdecydowanie wolę wywary drobiowo warzywne jako podstawy wszelkich zup. A , że nie przepadam za mięsem w zupie to mam problem. Zupa ugotowana , a warzywa i mięso na którym wywar ugotowałam zostają. Przerabiam go na farsze , sałatki . Z mięsa robię potrawki , panieruję i obsmażam, wkładam w różne sosy. Jednym z takich pomysłów
Buniabaje w kuchniprzy sporządzaniu każdej sałatki - panuje tutaj całkowita dowolność. Ja dorzuciłam kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych, ser feta i plasterki ugotowanego ziemniaka. Składniki: (nie podaję proporcji, zależą one od naszych upodobań) pierś z kurczaka (równie dobrze możemy wykorzystać gotowane mięso z rosołu, bez skóry) pomidorki koktajlowe ser feta ziemniak majonez jogurt grecki czosnek świeżo zmielony pieprz bulion warzywny do ugotowania piersi(...)Wykonanie: Pierś gotujemy w bulionie warzywnym. Studzimy, kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy al dente, w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zachowały swój ładny zielony kolor. Ziemniaki gotujemy, studzimy, kroimy na plastry. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Fetę kroimy w kostkę lub kruszymy na kawałki. Jogurt mieszamy
Walijskie PichcenieProponuję dziś niezwykle prosty przepis na przepyszną zupę rodem z Meksyku - jest to zupa kukurydziana . Przy niewielu składnikach mamy możliwość otrzymania maksimum smaku , coś niesamowitego. Zupa
Kawa z mlekiemBrokuły u nas rządzą ostatnimi czasy. Dziś znów pyszna aromatyczna zupa na kolację (lubimy ciepłe zupy na kolację), bo znów chłody atakują nas tego dziwnego lata
Kawa z mlekiempasta zapraszam TUTAJ . OBIAD ⇨ Makaron z tuńczykiem w warzywnym sosie Pomysł na te danie zaczerpnęłam z jadłospisu od Green Box'a. Szczerze, na początku byłam do niego nastawiona sceptycznie, bo jakoś tuńczyk nie pasował mi do gorącego dania. Ja zawsze jadałam go na zimno, najczęściej do sałatek. Ale z ciekawości postanowiłam spróbować. Efekt końcowy totalnie mnie zaskoczył(...)intensywną twardością (na prawdę jest bardzo twardy), lepką powłoczką (prawdopodobnie od syropu z agawy, który skleja całość) i wyraźnym smakiem sezamowym (to akurat na plus). KOLACJA ⇨ Zupa warzywna z kaszą pęczak Zupę połączyłam z kaszą pęczak, aby nieco ją odżywić. Później okazało się, że takie połączenie zaproponowano także w jadłospisie od Green Box. Na co dzień
Zdrowie na języku :Pwarzywo smakuje również Dziubasowi. Kiedy mój maluch obraża się na warzywa, wiem, że czas wyciągnąć asa z rękawa. W 90 % mam wygraną w kieszeni. Ostatnio tak właśnie zniknęła mi sałatka z buraczków. Pomyślałam sobie, że czas przygotować zupę z młodych warzyw, prosto z działki babci. Mogłabym siedzieć w jej grządkach i upajać się tym widokiem. Co prawda niecierpliwy(...)ochoczo do swojej paszczy. Bezcenne! Relację zamieściłam na Instagramie i Facebooku Czujna matka zawsze ma w ręku włączony aparat. Zapraszamy na nasze aromatyczne danie. Do przepisu wykorzystałam słynny bulion warzywny: Jak przemycić kilka warzyw i mnóstwo witamin w jednym dodatku do potraw. Rozgrzewający i aromatyczny bulion warzywny, który nie widział kostki rosołowej. 4 małe buraki 1 litr bulionu warzywnego
KrupeczkiHej! Teraz czas na surówkę, bo ostatnio zaniedbałam się we wpisach warzywnych. No więc naprawiam się i zamieszczam wpis na pyszną surówkę z cukinii. Bardzo smaczna
Tylko pysznieGdy mamy w lodowce pare składników a czujemy lekki głód i nie wiadomo co z tym zrobić podpowiadam- sałatkę :) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaNie wiem dlaczego fasolka jest po bretońsku . Podobno w Bretanii jest w ogóle nieznana. Jednak najważniejsze, że jest bardzo smaczną jednogarnkową potrawą. Składniki: 300g drobnej
Salonik smaków