szybka propozycja obiadowo - kolacyjna. U nas jak zwykle powstała z potrzeby wykombinowania obiadu z produktów znajdujących się w lodówce. Jak zwykle z poprzedniego obiadu zostało o jeden kotlet za mało na pełnowymiarowy obiad dla naszej rodzinki. Syn dostał więc cały kotlet, a my swój zagospodarowaliśmy na pyszne grzanki. Pysznie, lekko, kolorowo i sycąco. Składniki: 2 kajzerki 1 duży kotlet(...)schabowy mieszanka ziołowa do grilla mix sałat garść pomidorów koktajlowych kilka piór czerwonej cebuli 1/3 papryki czerwonej vinaigrette ziołowy Przygotowanie: Sałatkę przygotowujemy z podanych składników. Przekrojone kajzerki opiekamy w tosterze lub w piekarniku. Rozbitego kotleta ze schabu środkowego przyprawionego jak na grilla - grillujemy na patelni posmarowanej oliwą. Dosłownie kilka minut z każdej strony wystarczy. Sałatkę kilka minut przed podaniem
Kuchnia po mojemukażdej strony (po 4 minuty). I gotowe! Przyrządzamy tuż przed samą kolacją wigilijną, bo taki jest najsmaczniejszy. 5. Ryba po grecku Wbrew wszystkiemu, rybę po grecku robi się szybko. A na pewno dużo szybciej, gdy się ma elektryczną szatkownicę do warzyw :) Rybę po grecku warto przygotować dzień wcześniej, ale taka na ciepło też jest smaczna. Składniki : filet(...)koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy. Przykrywamy przygotowanymi warzywami rybę. I gotowe! 6. Sałatka śledziowa z burakiem Jaką sałatkę zrobić, by zmieścić się w czasie 30 minut? I by kojarzyła się ze świętami? To było wyzwanie! Spróbowałam zrobić warstwową sałatkę śledziową, też w wersji uproszczonej, bo bez ziemniaków w mundurkach. Pyszna wyszła! Ale gdyby ktoś miał więcej
dobra gospodyni dom wesołym czyniZielonego koloru na dworze coraz więcej, więc u mnie na talerzu też się pojawia. Dziś kolejne danie z serii łatwych i szybko przygotowywanych. A że wiosna od trzech tygodni, to czas czyścić zamrażarkę z zapasów, by robić miejsce na nowe warzywne mrożonki. Składniki : ciasto francuskie opakowanie mrożonego szpinaku ok. 80 g sera z niebieską pleśnią sól pieprz ziołowy(...)drobno i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Szpinak z serem wyłożyć na ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Jeść gorące z dodatkiem sałatki lub np. grzybków marynowanych . ----- Podobne: Zielone naleśniki z makrelą Ciasto ze szparagami, porami i serami Jarmużowa rolada z tuńczykiem Dawno się tak nie uśmiałam, jak przy książce Marty Obuch "Łopatą
Weekendy w domu i ogrodzieUpałów ciąg dalszy, więc nie wyobrażam sobie nie zjedzenia na obiad czegoś lekkiego. Ważne, aby posiłek był sycący, ale jednocześnie nie sprawiał, że człowiek czuje się ociężale. Zapraszam na sałatkę z wędzonym kurczakiem :) Składniki: 35dag wędzonego kurczaka opakowanie sera feta miks sałat ( rukola, włoska, lodowa) 3 pomidory czerwona papryka cebula sól, pieprz jogurt grecki Przygotowanie: Ser feta pokroić w kostkę(...)kroić) i włożyć do miski. Na nią wyłożyć ser feta. Wsypać warzywa, dodać kurczaka i polać zimnym jogurtem greckim. Popieprzyć i dosolić (solić delikatnie, ponieważ ser feta jest słony). Szybko i sprawnie :) Smacznego
ChilliJemyProste, szybki do przygotowania śledzie z cebulką i ogórkiem pod pierzynką ze śmietany. Do tego dużo koperku i sera korycińskiego. Najlepsze są na drugi dzień, jak troszkę się przegryzą :) Składniki: 1 opakowanie śledzi a'la matiasy (250 g) Seko , 1 cebula, 2 ogórki konserwowe, ok. 300 ml śmietany 12%, 2-3 łyżki posiekanego koperku, ok. 20 g SEROWAR PODLASKI(...)Koryciński Swojski Krystyny Łukaszuk. Przygotowanie: Śledzie kroimy w kosteczkę i układamy na samym spodzie naczynia. Kolejne warstwy robimy z drobno pokrojonej cebulki i ogóreczka. Sałatkę zalewamy śmietaną. Na wierzchu dekorujemy posiekanym koperkiem i drobno pokrojonym serem korycińskim (u mnie z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem
Aga w kuchniJak zwykle trafiłam na ten przepis przypadkiem przegrzebując internet. Bardzo spodobało mi się wizualnie to danie i dopiero później zaczęłam zgłębiać z czego jest zrobione. Okazało
Codzienne GotowanieKochani, wczoraj prowadziłam wirtualną lekcję gotowania dla mojego przyjaciela A. (US soldier stacjonujący w Korei Południowej). Priorytetem była szybkość, smak i wartości odżywcze. W związku z
Spektrum Smakuniego pojawi się już wkrótce na blogu, więc śledźcie go uważnie) i przepyszne ziemniaczki faszerowane bundzem i oscypkiem. Całość dopełniało kilka innych dań z typowo jesiennych składników jak szarlotka , sałatka z pieczonych buraków , faszerowana cukinia, czy ogórki kiszone . Jednak największym wyzwaniem okazało się przygotowanie tak zwanych „smarowideł” do domowego chleba. Wiadomo było, że do takiego chleba bez masła ani rusz(...)smalec fasolowy. Było to dość ryzykowne danie, bo dzieciaki nie za bardzo przepadają za takimi zdrowymi rozwiązaniami. Okazało się jedna, że był to strzał w dziesiątkę. Smalec zniknął bardzo szybko i wszystkim bardzo smakował. Myślę, że lepszej recenzji chyba być nie może:) Smalec jest pyszny, zdrowy no i na pewno zaskoczycie nim swoich znajomych Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami
PatiGotujeMięsny wtorek Zapraszam na kolejne danie kuchni arabskiej, które idealnie nadaje się na letniego grilla. Są to kofty jagnięce, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z młodej
Codzienne GotowanieDługi weekend przed nami, a więc robimy coś, co możemy zrobić wcześniej i co dłużej postoi. Moja propozycja to surówka z kapusty, z cebulką , marchewką i
W kuchennym oknie EwyKolejne pyszne śniadanie i kolejny pomysł na pyszną pastę kanapkową. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na zdrową pastę kanapkową ze słonecznikiem i oliwą z oliwek. Szybka, smaczna i lekka, bo bez dodatku majonezu. Spróbujcie. Dzięki uprzejmości producenta w moim domu zagościły produkty Evege, które chciałabym Wam serdecznie polecić. EVGE Oliwa z Oliwek Extra Virgin oraz EVGE ORGANICZNA(...)Rolnictwa USA. Jej kwasowość jest niższa niż 0,3%, zaś skład chemiczny klasyfikuje ją w czołówce światowych oliw z oliwek. I co najważniejsze? Ta oliwa w połączeniu z pastami, sałatkami i innymi potrawami jest po prostu pyszna. Zapraszam Was na fanpag producenta „Oliwa z oliwek EVGE” po więcej informacji i inspiracji kulinarnych Zdrowa pasta kanapkowa ze słonecznikiem
Słodkie okruszkipokrywą z kwadratowymi otworami a w otworach umieścić koszyczki z roślinami. Same koszyczki wypełniamy jałowym podłożem- Ikea sprzedaje pumeks. Puste miejsca zakrywamy specjalnymi przykrywkami, żeby woda nie parowała zbyt szybko. Warto zapisać sobie datę wlania wody z nawozem, bo po około 6 tygodniach należy ją wymienić (w międzyczasie oczywiście sprawdzamy czy coś nie ubyło, i jeśli tak to dolewamy(...)plony potrafią zaskoczyć. Naszym największym sukcesem była endywia i sałaty rzymskie- liście były duże i soczyste. Wielką przyjemnością było wybrać się na żniwa i przynieść michę zieleniny na zdrową sałatkę. Dla mnie wielkim plusem był 'aspekt science fiction.' Uwielbiam filmy o kosmosie, a ta konstrukcja wygląda jak uprawa warzyw w stacji kosmicznej w "Marsjaninie". Co za frajda! :-) Obecnie rozwijamy drugi
les mirabellesBoska...mega apetyczna, prosta i szybka w skonstruowaniu...Samo zdrowie. Z sezonowymi truskawkami, to dopiero rozkosz dla podniebienia. Składniki 2 garście szpinaku baby 200 g świeżych truskawek 100 g newelli 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu kiełki brokułu Sos: 70 ml oliwy z karczochów 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżka musztardy dijon Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)Wykładamy na talerz. Posypujemy pieprzem, osączonym z zalewy. Truskawki (szypułki usuwamy) kroimy w kostkę, układamy na szpinaku. Na wierzch układamy pokrojoną w kostkę newellę. Olej, miód, musztardę mieszamy, olewamy sałatkę, dekorujemy kiełkami brokułu. Podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G KitchenJajka rozkłócamy z wodą i śmietaną, lekko podbijamy, dosypując soli i pieprzu. Dużą patelnię o grubym dnie rozgrzewamy z tłuszczem, tak by całe dno było równomiernie pokryte cienką warstwą. Szybko zanurzamy kromki chleba z dwóch stron w mieszance jajecznej i kładziemy na gorącą patelnię. Smażymy na średnim ogniu, zaglądając pod spód kromek (trzeba podważyć lekko łopatką lub widelcem(...)minuty, uważając, żeby nie przypalić kromek. Ser nie musi całkowicie się rozpuścić na kromkach, i tak będzie miękki i gorący. podajemy z ketchupem (u mnie własnej roboty) lub z sałatką z pomidorów i szczypiorku. Uwielbiam takie śniadanko. Smacznego
Kuchnia Prezydentowejcieciorką postanowiłam go jakoś wykorzystać . Miałam chęć na jajko więc pomyślałam że stworzę pyszny krem żółtkowo - pasztetowy z dodatkiem szczypiorku i koperku. Nadzienie wyszło pyszne , jajka szybko znikły z talerza(...)krem , dodać sól i pieprz do smaku. Szpryckę do dekoracji napełnić kremem żółtkowo - pasztetowy i nadziewać puste łódeczki z jajek . Wierzch posypać szczypiorkiem lub koperkiem . Podawać na młodej sałatce . Pyszne , proste . Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania pysznych , ekologicznych bez konserwantów , produktów PRIMAVIKA http://www.primavika.pl
Sama słodycz i szczypta chili