Mniami! Makarony są o tyle fajne, że można łączyć je ze wszystkim. Podawać w różnych wydaniach np. na słodko czy na słono. Do wykorzystania w lodówce
Justa próbuje gotowaćDziś przedstawiam pomysł na szybki i bardzo smaczny, a jednocześnie efektowny obiad - są to roladki drobiowe ze szparagami. Pyszne, zdrowe i lekkie danie, które z pewnością wszystkim zasmakuje. Ponieważ zbliża się sezon na szparagi pomyślałam, że przyda się taka oto inspiracja. Składniki : 3-4 piersi z kurczaka lub indyka (ładne, zgrabne i równe) pęczek zielonych szparagów 2 łyżki(...)pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone, a szparagi miękkie. Podawać z ulubioną surówką, u mnie sałatka z zielonego ogórka z jogurtem z dodatkiem sosu sweet chilli (pychotka). Smacznego
Codzienne Gotowanietakże śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech oraz Słowacji. Można je kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi.Ponieważ ciasto jest naturalne w smaku, do langoszy pasują także słodkie dodatki. Tym razem podałam je z konfiturą wiśniową, ale sprawdziłam również wersję na ostro – z sosem czosnkowym. Obie(...)rzucać na olej. 5. Piec jak pączki na głębokim oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym. 6. Podawać na słodko, z konfiturą, ale świetnie też smakują z sosem czosnkowym lub sałatką. Smacznego
W mojej kuchniPieczone udka/podudzia z kurczaka. Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny. Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula2 ząbki czosnku Marynata:4 łyżki wody4 łyżki oleju1 łyżka miodu2 łyżki sosu sojowego2 łyżki przyprawy do kurczaka2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnejpieprz czarny mielonypół łyżeczki papryki czerwonej mielonejziele angielskieliść laurowySkładniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam(...)naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku ok. 50 minut (30 minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę). Podawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką. Pozostałą marynatę można wykorzystać do bazy sosu, dodać pół opakowania śmietany lub pół litra wody zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej roztrzepanej w zimnej wodzie
NA MOIM TALERZUDziś przedstawiam bardzo proste i zarazem smaczne danie dla wegetarian. Jadłam je ostatnio na pewnym bałkańskim obiedzie :) Może to być przystawka, dodatek do kanapek, sałatek, co kto lubi. Można ją też, bo o papryce mowa przełożyć do słoika i przechowywać przez jakiś czas w lodówce. Ja zjadam ją np. z dodatkiem serów :) Składniki na jedną blaszkę do pieczenia(...)worka foliowego i zawinąć tak aby mogła się sparzyć. Odstawić do ostygnięcia. Zdjąć skórkę i pokroić na mniejsze plastry. Dzięki temu, że papryka była w worku skórka bardzo szybko odejdzie. Przekładać warstwami do naczynia, w którym będziemy przechowywać paprykę: papryka, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, zioła i oliwa. Można też ułożyć na płasko na talerzu bądź półmisku i zaserwować
Jemy Pijemyżółty kolor naszych zębów . Powodem jest powszechna przyspieszona produkcja sosu sojowego - zamiast naturalnej fermentacji, wykorzystuje się kwas solny, który uszkadza szkliwo naszych zębów. 6. Ocet balsamiczny świetnie wzbogaca smak sałatki. Niestety kombinacja koloru brązowego i używanych do jego produkcji kwasów rewelacyjnie wzbogaci potrawę jak i nasze białe zęby , ale w plamy . 7. Sos pomidorowy jest smaczny(...)diety niektórych z wymienionych pokarmów ( napoje gazowane mam nadzieję, że dla Ciebie nie istnieją.. ), ale szczególnie dbać o zęby po ich spożyciu. Polecam również lekturę mojego wpisu: Jak szybko i tanio zyskać zdrowy i biały uśmiech? Przypominam wszystkim zaiteresowanym o kończacej się ofercie Specjalnej na moją w pełni ekologiczną, własnoręczne wykonaną, domowa Vegetę. Zostało już niewiele
IzaGotujeMoi drodzy, przed nami Święta i sylwestrowe szaleństwa. W kuchni będą unosić się niesamowite zapachy, stoły uginać się od jedzenia, a wokół słychać będzie tylko gwar
Słodkie okruszkizdecydowanie lepszy humor. Poza tym znalazłam bardzo obiecującą ofertę wakacyjną, co napawa mnie ogromnym optymizmem. A co do jedzenia... Brzuchy pewnie macie pełne żurku, białej kiełbasy, szynek najróżniejszych, sałatek, babek, mazurków i serników. Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam coś zupełnie nieświątecznego, bez czego jednak większość śniadań się nie obejdzie - pieczywo. Miałam akurat w domu jogurt naturalny, i potrzebowałam bułeczek(...)sól. Zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić. Ciasto ma być gładkie, może się delikatnie lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeefekt totalnego eksperymentu. Została mi resztka nasion amarantusa i postanowiłam zrobić coś, czego jeszcze w moich kulinariach nie było. Miała być sałatka z warzywami, ale ostatecznie uznałam, że galaretowata konsystencja amarantusa nie bardzo pasuje do planów. I stąd kolejne oszukane sushi :) Składniki : 100 ml ziaren amarantusa 4 płaty nori 4 rzodkiewki pół papryki natka pietruszki lub liście bazylii(...)górną część nori i zwijać roladkę za pomocą maty. Podawać np. z sosem sojowym. Uwaga! Amarantus jest bardziej mokry niż ugotowany ryż do sushi, w związku z czym nori szybko wilgotnieje i ma tendencję do falowania. Roladki są bardziej wilgotne niż sushi, więc trzeba je zjadać od razu po zrobieniu
Weekendy w domu i ogrodzieKASZA KUSKUS - stanowi jeden z głównych składników kuchni orientalnej oraz afrykańskiej. W świecie muzułmańskim ziarenka kuskusu są symbolem szczęścia i bogactwa. Natomiast dzielenie się kuskusem symbolizuje
wege i kropkapowód do szczęścia. To jedno z moich ulubionych warzyw. Nie tylko idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw ale również jako danie główne – od przepysznej zupy szparagowej do sałatki ze szparagów czy prezentowanych dzisiaj szparagów z sosem holenderskim. W sklepach czy na targowiskach mamy do czynienia z trzema rodzajami szparagów. Białymi, zielonymi i fioletowymi. I mimo, że są pędami(...)Szparag fioletowy wyrastają niewiele ponad ziemię. Ze wszystkich odmian zawierają najwięcej cukru i bardzo mało błonnika. Niestety ich uprawa jest bardzo trudna. Poprzez fakt, że rosną nad ziemią dosyć szybko zmieniają swoją barwę na zieloną. Trudność w uprawie tej odmiany ma wpływ na cenę. To najdroższa ze wszystkich odmian. W moje ręce trafiły szparagi białe. Od razu wymyśliłem
Jacob Tasteswłoskie desery ( Panna cotta, Tiramisu, Crema Catalana) oraz przystawki jak: Bruschetta z grillowanymi warzywami czy z świeżymi pomidorami. W karcie znajdą coś dla siebie również miłośnicy mięsa, ryb i sałatek. Do picia mamy do wyboru oczywiście wina, typowe napoje zimne: coca cola, fanta, woda gaz lub n/gaz, piwo, cydr, napoje ciepłe: kawa, herbata, grzaniec oraz co uważam za hit świeżo(...)ochotę sobie poprawić humor to zmawiam coś do domu. Na stronie restauracji można zamówić online , co bardzo mi się podoba, że nie trzeba koniecznie dzwonić. Zmówienie przebiega szybko , sprawnie, panel łatw y w obsłudze i to wszystko bez wychodzenia z domu. Je śli nie mamy przy sobie gotówki np. , tak jak ja ;). Nie ma żadnego problemu aby za zamówienie
Projekty ze smakiemsię bez niego żyć. Oczywiście nie obyło się również bez zdziwienia naszej rodziny i początkowej konsternacji, co dla nas przygotować, gdy przyjeżdżamy w odwiedziny. Na szczęście nasi bliscy szybko zaakceptowali nowe zasady i uwzględnili je podczas przygotowywania posiłków, za co pięknie im dziękujemy :) Czy mogę nadal prowadzić bloga o kuchni śródziemnomorskiej , jeżeli nie jem mięsa? Uważam(...)tego wyboru w pełni świadomie. Wiem, że troszkę się rozpisałam, ale bardzo chciałam się z Wami podzielić moimi przemyśleniami. Z kolei przepis będzie krótki. Jest to kolejna po sałatce z buraków i fety zimowa sałatka, którą przygotowałam w weekend. Zwykła marchewka zmienia się nie do poznania dzięki orientalnemu dressingowi z pomarańczy i kuminu. Z marchewki wycięłam długie wstążki przy
Chilli Czosnek i OliwaOkropnie wyczerpani kilkugodzinnym spacerem w totalnie zatłoczonym centrum, pojechaliśmy na przedmieścia do prawdziwej bawarskiej oberży. Zajadając sznycle, pieczonego prosiaka, sałatkę z grillowanym indykiem, popijając monachijskie piwo a na koniec kawę, spędziliśmy kolejne przemiłe 2 godzinki. I jeszcze kawka, po bawarskim obiedzie(...)tylko jeść! Zuzia, "dziurkująca" chińską pałeczką kluski śląskie :) Nie uwierzylibyście, jak szybko i profesjonalnie powstawały z jej rąk malutkie, niezwykle kształtne kluseczki, a robiła to o wiele sprawniej ode mnie! ;) Po obiedzie zabrałyśmy się z Aśkiem za ciastka, które również wybrała Zuzia
Kuchnia PrezydentowejPostanowiłam przez tydzień być na surowej diecie, żeby zobaczyć jak będę się czuła. Dzisiaj na śniadanie zjadłam pyszną surówkę z sosem. Składniki (dla 2 osób): - 3
Co na wege obiad?