Jeśli przetestowaliście już pozostałe moje sałatki warstwowe np. mimozę czy tuńczyka pod pierzynką i chcecie więcej, to mam dla was nowego warstwowca! To takie szybkie i proste, a gwarantuje efekt, smak i zbilansowany posiłek. Składniki: 400 g różyczek brokułów (mogą być mrożone) 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 czerwone papryki puszka kukurydzy konserwowej (odsączona) opakowanie sera feta duży jogurt grecki(...)ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę świeżo mielony pieprz duża garść słonecznika łuskanego Brokuły i ziemniaki gotujemy osobno w osolonej wodzie (al dente) i odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy czosnek z jogurtem. Słonecznik prażymy na suchej patelni, tak by się nie przypalił. Układamy warstwami: brokuła podzielonego na jak najmniejsze różyczki, a następnie ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) i połowę sosu jogurtowego
Ugotowane pozamiatanejabłka i delikatnego smaku gotowanej piersi z kurczaka. Takie sałatki je nie tylko buzia, jedzą też oczy – kolorowe owoce i warzywa sprawiają, że nawet największy niejadek chce jeść ;) Tę sałatkę można właściwie całkowicie dostosować pod siebie. Dodać inne owoce i warzywa, odjąć coś, czego nie mamy w domu lub nie lubimy. Albo zamiast kurczaka wykorzystać krewetki! Do wyboru, do koloru(...)Mała podwójna pierś z kurczaka lub resztki gotowanego/pieczonego kurczaka/indyka 1 cały granat 1 duże jabłko 1 duża papryka (lub 2 małe, najlepiej w różnych kolorach) 3 cebule dymki Prażony słonecznik/płatki migdałów – garść lub dwie 3 łyżki majonezu bez cukru (może być więcej, jeśli lubicie) 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól, pieprz, wegeta/kostka rosołowa Przygotowanie: Kurczaka gotujemy z przyprawami
Jak gotować i nie zwariowaćMam słabość do buraczków i dobrze komponują mi się niemal ze wszystkim, choć przyznaję, że kiedy zobaczyłam niedawno ciasto czekoladowe z buraczkami, zatkało mnie! Ale nie
Trzeci talerzKotlety z buraka i kaszy jaglanej Kuchnia wegetariańska oraz bezmięsna w tej chwili zyskuje na kapitalnym, zdrowym i bardzo smacznym dodatku do dania głównego, w towarzystwie ulubionych sałatek oraz surówek. Zasadniczą rolę tutaj odgrywaj ą składniki oraz sposób ich przygotowania. Popularna wersja tego przysmaku pojawia się w wersji z surowego buraka, ja postanowiłam zamienić na upieczonego, a wybór pozostawiam(...)skomplikowanego, a efektem są znikające kotlety z półmiska i uśmiechnięte buzie :) Zapraszam. Składniki: 2 upieczone buraki 70 g kaszy jaglanej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 garść uprażonego słonecznika 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 garść posiekanej świeżej pietruszki 1 jajko (wysokiej jakości) 2 łyżki mąki (u mnie mąka pszenna z otrębami) sól morska oraz świeżo starty
Wino Francja KuchniaPełna smaków i kolorów sałatka z makaronem, truskawkami, awokado, mozzarellą i bazylią, posypana ziarnami oraz skropiona słodkim winegretem na miodzie, oleju sezamowym i soku z cytryny- pożywna, a zarazem lekka, idealna więc zarówno na śniadanie, lunch, kolację, a nawet i jako deser 😋 4 porcje: * makaron typu kokardki- 200 g * truskawki- po 8-10 szt. na osobę * mozzarella w kulkach(...)osobę * awokado- 1 szt. * świeża bazylia- 1/2 doniczki * słonecznik, sezam- do posypania Słodki sos winegret: * olej sezamowy- 2 łyżki * sok z cytryny- 2 łyżki * miód- 1 łyżka Ugotować makaron (koniecznie al dente!) w lekko osolonej wodzie. Na suchej patelni podprażyć słonecznik oraz sezam. W międzyczasie umyte truskawki przekroić na ćwiartki/krążki, a awokado pokroić w plastry i ułożyć
Kraina Miodem PłynącaZaraza trwa. Gorączki mniej za to gil po pas. Po raz kolejny sięgam po mój ukochany pęczak i robię sałatkę. Spełniła swoja funkcję jako element śniadaniówki, wspaniale zapełniła brzuch w ramach obiadu, pysznie smakowała na kolację. Pomysł pochodzi z książki "Piramida w kuchni. Na wynos". Proporcje podaje ogólne, do wypróbowania co komu w jakich ilościach smakuje. Pęczak z suszonymi pomidorami(...)bazylia pęczak (u mnie ok 200 ml suchego), ugotowany na sypko pomidory suszone z oleju (u mnie 6), pokrojone na paseczki garść posiekanych listków bazylii pestki słonecznika, 2 garści, uprażone na suchej patelni sól, pieprz oliwa (1-2 łyżki) ocet balsamiczny (łyżeczka) ser typu parmezan do posypania Pęczak łączymy z pokrojonymi pomidorami, słonecznikiem, listkami bazylii. Solimy i pieprzymy. Skrapiamy oliwa
Dzieje kuchennej Wiewióryowoc z przyjemnością! Nie ma lepszego połączenia niż gruszka i ser z niebieską pleśnią i ta sałatka idealnie to pokazuje. Kilka składników, odrobina krojenia, pół godziny pracy i pyszna sałatka gotowa. Idealna solo na lekki lunch albo jako dodatek do delikatnego mięsa albo ryby. Now there is a season for pears and I took advantage of it with pleasure! There(...)side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds
Martyna Cookssłowo klucz bardziej smakowałaby NAM, a nie MI, szyneczka, albo pomidory suszone itd. Ja mojego Lubego, za każdym razem gdy przygotowuję obiad, angażuję w wykonanie sałaty lub sałatki do obiadu. To nieskomplikowana czynność, ale facet może ją zrobić od początku do końca sam. Ty w tym czasie możesz wykańczać swój francuski sos na patelni, a On ma szansę wykazania się(...)zapamiętać kilka składników, więc to dla niego pestka! SAŁATA DO OBIADU, SKŁADNIKI: - 3 garście gotowej mieszanki sałat takiej jaką lubicie najbardziej - garść jarmużu - garść szpinaku - 2-3 łyżki ziaren słonecznika - 2-3 łyżki orzechów włoskich - świeża bazylia (10-12 listków) - dymka Dressing do sałaty (duża ilość do buteleczki, wystarczy na 4 zastosowania) - 1/4 szklanki oliwy z oliwek
SMYKWKUCHNIperlisty. Jak się okazuje to tam znalazłam przepis na sałatkę lepszą niż wszystkie zrobione dotychczas :) Oczywiście bez zmian się nie obyło, zrezygnowałam np. z sosów, ale efekt mnie powalił! Sałatka z pieczonej dyni, fety i granatu 1 dynia Hokkaido, po obraniu około 500 g, pokrojona na kawałki 3 cm 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej(...)obierania) 2 czerwone cebule pokrojone w ósemki oliwa z oliwek 100 g owczej fety pestki z połowy owocu granatu 2 łyżki syropu klonowego 2-3 łyżki prażonych pestek z słonecznika łyzka posiekanej natki pietruszki Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy kawałki dyni, cebuli i nieobrane ząbki czosnku. Wszystko skrapiamy oliwą i posypać przyprawami oraz
Dzieje kuchennej Wiewióryzrobić z nich pesto. Rzodkiewka wyrosła bardzo szybko, listki zrywałam już po 2 tygodniach, a chrupiące czerwone kulki po miesiącu już były bardzo duże i zostały wykorzystane do sałatki. I tak sobie myślę, że chyba znów ją posieję, żeby mieć liście na pesto. Smakuje tak świeżo, wiosennie. I choć tradycyjnie się przyjęło, że mieszamy go z makaronem, to również(...)smakuje pysznie. A jak doskonale dopełnia smak grillowanych szaszłyków lub warzyw! Wyśmienite! Składniki : pęczek liści rzodkiewki pęczek rukoli pęczek natki pietruszki 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki tartego parmezanu sok z połowy limonki 2 łyżeczki musztardy dijon Pestki uprażyć na złoto na suchej patelni. Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w kielichu blendera, miksować na pastę
Obiad gotowyrazem sałatka z dodatkiem smażonego kurczaka, z nuta tabasco i octu balsamicznego. Składniki: makaron, mix sałat, kurczak (np. mięso z udka kurczaka), czubryca zielona, papryka, pestki dyni, olej, pieprz, tabasco, ocet balsamiczny (crema lub normalny). Przygotowanie: makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Kurczaka obsypać przyprawami np. czubrycą zieloną (jedna z moich ulubionych przypraw do kurczaka) i usmażyć. Sałaty(...)przełożyć do miski, pokroić paprykę, przełożyć ostudzony makaron, wkroić chłodniejszego kurczaka, posypać pestkami słonecznika. Całość można polać dowolnym olejem może być też ten ze smażenia, doda to wtedy aromatu potrawie. Całość skropiłam kilkoma kroplami tabasco i odrobiną octu balsamicznego w wersji crema
Państwo Wojtczuk gotująrzepakowego, 1 łyżkę np. octu jabłkowego i musztardy djon dodajemy i tu swoich przypraw ulubionych dosypujemy. Pieprzem, chili, wyostrzamy, miodem lekko dosładzamy, ziół dokładamy i całość na gładko mieszamy. Sałatka: Sałaty, różne rodzaje na kawałki dzielimy, a pomidorki koktajlowe: żółte, zielone, czerwone na połowę kroimy. Marchewkę, paprykę różnokolorową na paski tniemy, a czerwoną cebulę na prążki, kostkę, tak jak chcemy(...)odcedzamy. Do miski sałatę, pomidorki, paprykę, cebulę, marchewkę, groszek, kukurydzę przekładamy, świeże listki: bazylii, mięty zwykłej i pieprzowej, zielonej pietruszki dokładamy, posiekanym szczypiorkiem posypujemy, a dla chrupkości prażony słonecznik dodajemy. Małe kuleczki mozzarelli dorzucamy i tuż przed podaniem sałatę dresingiem polewamy. Delikatnie mieszamy i ze smakiem zjadamy. Soli nie dodajemy, bo ziołami, musztardą, przyprawami zastępujemy. Smacznego
Moniki SmakołykiPołączenie smażonych, zielonych szparagów z chrupiącą szynką szwarcwaldzką, jajkiem, soczystymi pomidorkami koktajlowymi oraz ziarnami, polanych winegretem- to smaczny pomysł na sycące danie na ciepło. 2 porcje
Kraina Miodem Płynąca