Sałatka z wędzonym łososiem i roszponką, to idealne zestawienie witamin, które możemy sobie zaserwować na lekki lunch do pracy lub na kolację. Intensywność łososia, ciekawy, kremowy smak awokado i roszponki oraz świeżość pomidorów malinowych, chrupkość grzanek i słonecznika sprawi, że zapomnicie o deszczu za oknem, a wspomnicie sobie lato:) Składniki : 100g roszponki 2 pomidory malinowe
zobacz ich smakbardzo zdrowy i świetnie się prezentuje w różnego rodzaju surówkach i sałatkach. Dzisiaj proponuję surówkę na bazie selera naciowego, papryki, jabłka i ogórka kiszonego. Jest przepyszna, można do niej dodać odrobinę majonezu (jeśli ktoś woli w ten sposób). 5 łodyg selera naciowego 1 jabłko 3 łyżki prażonych nasion słonecznika 0,5 czerwonej papryki 3 ogórki kiszone natka pietruszki Sos: kilka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielodówce. Zawsze jest to eksperyment i zazwyczaj jest on udany, gdyż sałatki nie potrzebują wielu dodatków by były pyszne. Wystarczy odpowiedni dressing i ulubione składniki. Składniki: kilka listków botwiny i szpinaku szczypta soli łyżka soku z cytryny kawałek papryki 1 pomidor malinowy kawałek ogórka ser feta prażone nasiona słonecznika 3 jajka ugotowane na miękko lub półtwardo dressing: łyżka oliwy
Mango Papajaprostu zawsze i wszędzie :) Dzisiejsza propozycja to przepis na przepyszną sałatkę na bazie świeżego szpinaku. Połączenie smaków jest genialne, naprawdę warto spróbować! SKŁADNIKI (2-3 porcje) 3 duże garści świeżego szpinaku pół szklanki suszonej żurawiny 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią 2 łyżki orzeszków pinii lub pestek słonecznika (można pominąć) sos: 1 łyżka miodu 2 -3 łyżki octu balsamicznego
DefinicjaSmakumieszanki Ziołowo Mi! od ZIARENKOWO . Bazę tej mieszanki stanowią prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego (patrz: Słoneczne Pola). Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako
Z Majeczką w kuchniwyczuć nieznaczną goryczkę. Trochę jak taka... zmodyfikowana rzodkiewka ;) Niemniej do sałatek nadaje się wybornie i nie jeden raz będę z nią kombinować na tej płaszczyźnie. SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY /własny; współpraca z Winiary;/ 3-4 porcje 200g startej czarnej rzepy 40g startego korzenia pietruszki 50g łuskanego słonecznika 1 posiekany pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu Winiary 1 łyżka
W kuchni Karmel-itkizaczyna się pojawiać klasyczna sałatka jarzynowa . Przygotowana tradycyjnie, tak jak to się robiło u babci; z zielonym groszkiem, konserwowym ogórkiem i kwaskowym jabłkiem. Dziś natomiast zapraszam Was na jej trochę odmienioną wersję, tym razem dodałam do niej topinambur i brukselkę, pyszne i zdrowe jesienne warzywa. Parę słów o topinamburze Topinambur, nazywany też słonecznikiem bulwiastym, karczochem jerozolimskim czy też ziemną(...)oraz minerały: krzem, magnez, fosfor, żelazo, potas i miedź. Warto spożywać je w celu wzmocnienia układu odpornościowego oraz przeciwdziałania stanom przewlekłego zmęczenia. Zawarta w słoneczniku bulwiastym inulina jest pożywką dla rozwoju mikroflory bakteryjnej, umożliwiającej prawidłowe trawienie w jelicie. Inulina pobudza także perystaltykę jelit, dzięki czemu pomaga pozbyć się zaparć i zapobiega ich powstawaniu. Ułatwia także przyswajanie żelaza, wapnia i magnezu
Kulinarne przygody GatityBuraki bez wątpienia odwzajemniają moją buraczaną miłość bo ciągle podpowiadają mi co mogę z nich przyrządzić. Inspiracji i pomysłów nie ma końca, a na stole co chwile jest nowa sałatka, zupa, czy deser. Pośród tych wszystkich nowości zapomniałam wspomnieć na blogu o jednym z moich ulubionych dań obiadowych z udziałem burka, czyli pesto buraczanym. Danie to łączy moje dwie wielkie(...)zaczniemy jeść. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut + czas gotowania buraków Składniki: 2 średniej wielkości buraki 2 małe ząbki czosnku 50ml oleju 50g żółtego sera Garść nasion słonecznika lub orzechów włoskich Garść liści bazylii Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Makaron dla 4 osób Buraki umieszczamy w garnku z osoloną woda i gotujemy do miękkości (można również upiec
Kolizje Smakówsię zbytnio, a całość była cudownie orzeźwiająca i soczysta. Tym razem zastąpiłam seler konserwowy świeżą kalarepą i efekt był jeszcze bardziej ożywczy! Chrupiąca, słodkawa w smaku, delikatna kalarepa dodała sałatce jeszcze więcej lekkości. Przy okazji nie sposób nie wspomnieć o prozdrowotnych właściwościach kalarepy , która zawiera przeciwutleniacze , dostarcza witamin (z grupy B, C, K, beta-karotenu) i soli mineralnych (wapnia, magnezu(...)źródło: www.smaczny.pl ] Składniki na 1 średnią miskę: 1/2 pęczka selera naciowego 1 ogórek świeży - długi 2 średnie kalarepy 1 garść żurawiny suszonej 1 garść rodzynek 1 garść ziaren słonecznika - uprażyć na patelni 1 mały pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego sol i pieprz - do smaku Łodygi selera umyć i pokroić w centymetrowe kawałki. Kalarepę obrać z wierzchniej warstwy, pokroić
Grunt to przepis!jest czarująco. A dzisiaj propozycja ulubionej sałatki mojej mamy, może nie do końca jest typowo jesienna, jednak własnie z taką pogodą kojarzy się mamie i dlatego taka nazwa. Składniki: 2 ugotowane woreczki ryżu 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 200 g słonecznika łuskanego 6 ząbków czosnku sól, pieprz i majonez
Niezły Młynekzdrowe kanapeczki z nich zrobimy lub podane z sałatkami będą dla nich najlepszymi dodatkami. Składniki:50 g świeżych drożdży,½ łyżeczki cukru,2 płaskie łyżeczki soli,450 g maki pszennej razowej,250 ml letniej wody,2 łyżki oleju rzepakowego,120 g płatków owsianych błyskawicznych,80 g ziaren słonecznika.Przygotowanie:W dużej misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem
Moniki SmakołykiPierwszy raz jadłam ją u znajomych. Odrobinkę pozmieniałam, zrobiłam w domu i... goście byli zachwyceni :) Składniki: suszone pomidory awokado mix sałat oliwa z oliwek czosnek
chwile dla mnietakich jak indyk czy kurczak. Sprawdzi się też w roli sałatki do kanapek na kolację. Jest też świetnym pomysłem do dań mięsnych z grilla. SKŁADNIKI: - 4 garście umytego jarmużu - paczka kiełków rzodkiewki - 1/4 sera feta - 1 pomidor - 1 średni ogórek zielony - garść mieszanki sałat - 3-4 łyżki ziaren np. słonecznika czy dyni - dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól
SMYKWKUCHNImnie do jedzenia. Natomiast jako lekka przekąska, danie na kolację, sałatka będzie idealna. Dość ostra, bo i takie smaki dzisiaj mnie pociągały. Składniki: (dla 2 osób) 1 bakłażan 1 opakowanie sera feta garść świeżego, posiekanego koperku garść świeżej, posiekanej natki pietruszki garść świeżego szpinaku parę pomidorów koktajlowych prażone pestki słonecznika i dyni olej z papryką chili sól, pieprz patelnia grillowa
gutfuttylko do makaronów. Ja użyłam go jako sosu do sałatki i posmarowałam nim focaccię przed pieczeniem. Pesto będzie również doskonałym dodatkiem do past kanapkowych lub zup. W tradycyjnym pesto znajdziemy orzechy pinii, które również kosztują niemało. Zamiast nich używam migdałów, orzechów arachidowych, włoskich, a nawet pestek dyni czy słonecznika. Składniki pesto: 3 łyżki płatków migdałowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki
Czerwień i błękit