Prosta, minimalistyczna, a smak naprawdę zaskakujący...Składniki: 1 duży świeży brokuł lub paczka mrożonych opakowanie sera feta jogurt grecki 200ml 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku
Anioły w kuchnisię pod ręką w zamrażarce. Składniki: baza do sałatki do liście i tutaj możemy wykorzystać dowolnie: rukolę, świeży szpinak, sałatę lodową, mix sałat, kiełki (to co mamy właśnie w lodówce) następnie zielone warzywka, ja wykorzystałam: fasolkę szparagową, zielone szparagi, groszek, brokuły dodatkowo dobrze smakują podprażone nasionka, orzechy mogą to być nasiona słonecznika, dyni, sezam albo jakiś gotowy miks na dressing(...)wszystkie składniki. Gdy warzywa już są gotowe dajemy im chwilkę na ostygnięcie (dobre są jeszcze lekko ciepłe) i wykładamy na sałatę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy nasionkami. Sałatka cudowna!!! Idealnie pasuje do pieczonej ryby
Brzuszki ŁakomczuszkiWitajcie :) uwielbiam sałatki i mogła bym je jeść na okrągło, dzisiaj propozycja na słodko, skusicie się :) Zapraszam :) Składniki: 1 opakowanie mixu salat lub masłowa 1 pomarańcz 1/2 szklanki uprażonych orzechów włoskich 3 łyżki prażonego słonecznika kilka pomidorków koktajlowych przeciętych na pół 1 kubeczek jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z limonki cukier do smaku Wykonanie: Pomarańczę sparzamy gorącą wodą, obieramy
Sama słodycz i szczypta chilicytryny 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku po łyżce pestek dyni, słonecznika, piniowych orzechów i sezamu Poszatkuj obie kapusty. Marchewkę utrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj składniki na dressing, dodaj do warzyw i jeszcze raz wymieszaj. Upraż nasiona na patelni i posyp sałatkę nimi sałatkę przed podaniem. The post Coleslaw z młodej kapusty appeared first on Blog
codojedzeniaposiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min. Kotlety można zjeść z sałatką lub burgerze
Łycha smakówPonieważ bardzo lubię czerwone buraczki chętnie wykorzystuję je na różne sposoby. Sałatka z buraczków z mozarellą i wędzonym kurczakiem doskonale nadaje się na popołudniową przekąskę, wieczorne spotkanie z przyjaciółmi albo niedzielne śniadanie. Sos Worcester i słodki krem balsamiczny podkreślają smak użytych składników. Chrupiący słonecznik stanowi kropkę nad „i” w tym delikatnym, a jednocześnie pełnym smaków daniu. Składniki: 3 średnie czerwone
Trzeci talerzdlatego smakowała wyśmienicie. Warzywa nie pryskane, bez chemii... samo zdrowie. Tym razem sałatka była dodatkiem do obiadu. Jednak pasuje jako samodzielne danie. Składniki: - sałata rukola - pół główki zwykłej sałaty - 2 pomidory - 3 ogórki gruntowe - pół czerwonej papryki - 4 łyżki kukurydzy - łosoś wędzony - 1/3 szklanki słonecznika - pół opakowania sera feta - 4 łyżki oliwy - łyżka soku z cytryny -sól
Pan i Pani Smith w kuchniBardzo proste i smaczne danie w 15 minut, inspirowane włoską sałatką Caprese ( link do przepisu) , w której główną rolę gra mozzarella, bazylia oraz pomidory. Moja propozycja to sycący, o bardzo ciekawym smaku makaron ugotowany w wywarze warzywnym, z aromatycznym, bazyliowym pesto na słoneczniku z mozzarellą (która dodatkowo wzbogaca smak bazylii i pomidorów) oraz pomidorkami koktajlowymi. Danie, które warto docenić
Kraina Miodem Płynącajajka ugotowane na twardo ugotowany makaron (ilość wg uznania) świeży ogórek nasiona słonecznika sól, pieprz słodki dresing 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku Szpinak poszatkować, dodać pokrojone jajka i ogórki. Przygotować dresing i wymieszać z sałatką
Jadło i czytadłoPolecany jako dodatek do musli, sałatek, koktajli. Idealny jako posypka m.in. do kasz, kanapek. Można używać jako składnik domowych wypieków. 75 dkg mąki 25 mąki żytniej pełnoziarnistej 5 dkg drożdży 1 l wody ciepłej 4 łyżki cukru 2 łyżki płaskie soli 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki otrąb owsianych 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki nasion konopi Wszystkie
Moje domowe kucharzeniesałatkę , wykonanie to raptem ,czas ugotowania brokuła i jajek , a połączyć je można, nawet na drugi dzień w pięć minut i gotowe . Pyszna – prosta . UWAGA ! Nie zalecam przechowywania sałatki w zamkniętym naczyniu do dnia następnego , bo wymieszanie jajka z brokułem i przetrzymanie w szczelnym pojemniku – to jak wybuch elektrowni w Czarnobylu , opary powalają nawet słonia i długo(...)skrapiamy – polewamy niewielką ilością sosu i posypujemy słonecznikiem i tak warstwami , powtarzamy aż do wyczerpania składników . Gotowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smakuje świetnie o każdej porze dnia i nocy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego ! Post Piknikowa , jogurtowo – brokułowa sałatka pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyjest przepyszna, a po trzecie, że nie więdnie, tak jak podobne sałatki np. z sałaty czy kapusty pekińskiej, gdzie po paru godzinach robi się nieestetyczna breja. Sałatka szpinakowa nawet na drugi dzień zachowuje swoja świeżość. Jednak aby pozostała na drugi dzień, trzeba jej zrobić naprawdę bardzo dużo, bo wszystko co dobre znika w oka mgnieniu a więc(...)łuskanego słonecznika uprażonego na patelni na złoty kolor sos: 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub najlepiej użyjcie tej oliwy w której były suszone pomidory 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyża sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny Składniki sosu połączyć ze sobą i wymieszać ze wszystkimi składnikami sałatki. Smacznego
Jadło i czytadło200g szynki 100g groszku zielonego ugotowanego 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 ogórki kiszone 2 jajka na twardo 2 łyżki słonecznika łuskanego prażonego 1
Lubię to gotujęskładnikowa z roszponką TU Sałatka pieczarkowa TU Sałatka ze szpinakiem TU Przekąski na zimno i gorąco: Naleśniki z marynowanym w rozmarynie kurczakiem, gorgonzolą i borówkami TU Ser camembert faszerowany śliwkami TU Roladki z bakłażana nadziewane pastą z pestek dyni i słonecznika TU kulki drobiowe TU Poza tym: pieczywo
pieprzny smaczekzmarnować. Kwas dodany został do barszczu, a buraczki przerobione na prostą sałatkę.składnikiok 120 g kiszonych buraczków( u mnie to była zawartość 1 l słoika)2 średnie kiszone ogórki4 dymki zielone1 grillowana papryka (ze słoiczka)garść bazyliioliwa z oliwekziarnka słonecznika do posypaniapieprz, sólprzygotowanieWszystkie składniki pokroić tak jak lubimy, polać oliwą , dosolić jeżeli
Stare Gary