obok których nigdy nie przechodzę obojętnie i do nich zalicza się pieczony kalafior .Kocham go miłością dozgonną ,jem surowy w sałatce ,przegryzam kiedy wpadnie mi w oko w lodówce .Dzisiejsza propozycja to pasta z pieczonego kalafiora z prażonym słonecznikiem ,kokosem i dynią . Składniki: jeden duży ,dorodny kalafior ,podzielić na mniejsze różyczki ,można obgotować go przed pieczeniem 5 minut w gorącej
Ladylaura.Sylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. Dania na Sylwestra. Menu na Sylwestra. Menu sylwestrowe, dania sylwestrowe, przekąski sylwestrowe. Drinki na Sylwestra. Finger Food. Koreczki. Grzanki
Kulinarne Przebojeakurat leżało na blacie kuchennym i postanowiłam, że zrobię sałatkę. Piękną, kolorową i smaczną. No cóż, chyba mi się udało! Sałatka z awokado na liściach szpinaku Skaładniki spora garść świeżego szpinaku owoc awokado kulka mozarelli pomidor granat prażone ziarna słonecznika Pesto pietruszkowe: pęczek pietruszki ząbek czosnku oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz, sól ocet winny szczypta chili Składniki na pesto
Sajkofanka smakubruschetty, która dopełnia w całości smak ( przepis na bruschettę ziołową znajdziecie TUTAJ ). Bardzo fajna lekka sałatka na lunch, czy obiad. Polecam :) Składniki: garść sałat ( roszponka, rukola, lodowa) 5 pomidorków koktajlowych ok 50g szynki wędzonej 100g sera feta ćwierć czerwonej papryki pół cebuli czerwonej ziarno słonecznika (według uznania) bagietka kostka masła z dużą zawartością tłuszczu 3-4 łyżki ziół prowansalskich(...)szynkę (cienkie plasterki). Posypujemy ziarnem słonecznika. Bagietkę kroimy pod kontem w kromki. Wcześniej odstawione masło łączymy z ziołami i smarujemy nim bagietkę. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na góra 5-7 minut. W tym czasie do miseczki wlewamy ocet, miód i oliwę. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę. Gotową bruschettę wykładamy na sałatkę
ChilliJemySeler naciowy, świeży ogórek, papryka i szczypiorek w orzeźwiającej sałatce wiosennej Połączenie selera naciowego z ogórkiem szklarniowym daje tu niezwykle świeży posmak . Dodatek soczystej, czerwonej papryki ożywia całość . Dorzucony szczypiorek - przed momentem obcięty z własnej, doniczkowej plantacji hodowanej na parapecie okiennym - nadaje niesamowitej rześkości . Żurawina wprowadza krzynę słodyczy . Słonecznik dodaje głębi smaku . Olej rzepakowy łączy te wszystkie składniki w orzeźwiający(...)zabierać się za jedzenie należy! Sałatka pyszna - z pełnym przekonaniem się tu zaklinam - zróbcie i wypróbujcie sami :) Składniki na 1 średnią miskę: 2-3 łodygi selera naciowego - jeśli młode, to mogą być wraz z listkami 1 czerwona papryka - mała 1/2 ogórka szklarniowego - długiego 1-2 garście szczypiorku 2 garście suszonej żurawiny 2 garście słonecznika 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Grunt to przepis!makaronem, do sałatek, jako pasta do pieczywa, czy po prostu zdrowy dip do warzyw.Składniki:2 garści (z 2 pęczków) liści młodej rzodkiewki1 garść pestek słonecznika2 ząbki czosnku1 łyżka soku z cytryny100 ml oliwy z oliwek lub oleju arachidowego (ja daję pół na pół)sól morska do smakuPrzygotowanie:Liście oddzielić od rzodkiewki i umyć. Słonecznik podprażyć na suchej patelni
Food Squareskładników. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. Dodatki takie jak majonez czy ser nie są źródłem zdrowia, jednak sałatka jest doskonałym pomysłem na przemycenie dużej ilości selera do naszego organizmu. Panom w szczególności polecany jako afrodyzjak. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania(...)wystudzeniu kroimy go w kostkę. Do ryżu dodajemy ananasa, selera, pokrojony w słupki ser żółty, rodzynki, słonecznik i posiekaną natkę pietruszki. Sos Do majonezu dodajemy jogurt naturalny i musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i mieszamy do połączenia się składników. Sałatkę wstawiamy do lodówki na około 2 godziny przed podaniem. by Małgorzata
Wędrówki po kuchnijest naprawdę pyszna i bardzo szybko się ją przyrządza. A jak u was z sałatkami? Często wybieracie taki lekki posiłek zamiast typowego schabowego? Składniki: dwie garście roszponki 2 plastry szynki parmeńskiej 30 g sera koziego 1 jajko owoce granatu 3 pomidorki koktajlowe łyżka pestek słonecznika łyżka pestek dyni ocet balsamiczny Sposób przygotowania: Na talerz kładziemy wcześniej opłukaną i osuszoną
Dominacja smakuosączyłem, pokroiłem w paski. Cebulę pokroiłem w kostkę, paprykę w paski, a ogórki w pół plasterki. Wymieszałem z fasolą, kaparami, słonecznikiem uprażonym na suchej patelni, dodałem natkę pietruszki. Sos : połączyłem musztardę, oliwę, 3 łyżki wody, roztarty tymianek. Sosem polałem sałatkę, wymieszałem, doprawiłem. Przełożyłem do salaterki, posypałem natką pietruszki
R'n'G Kitchenziołowym dressingu. Podaję z bagietką, ciepłymi chrupiącymi i serowymi lub czosnkowymi grzankami. Smakuje do przekąsek z ciasta francuskiego. Do sałatki możecie dodać – zamiast suszonej figi – inne suszone owoce, smakują śliwki, rodzynki, żurawina. Jeśli chcecie dodajcie pestki dyni lub słonecznika – polecam! Składniki: 2 mini sałaty rzymskie 1 mała cebulka 3 łyżki pokruszonej fety 1 pomidor 4 suszone figi
Zasmakuj KuchniZainspirowana ostatnią sałatką z kupnym sosem musztardowym, postanowiłam zrobić sałatkę tym razem z sosem własnej roboty Składniki: makaron, łosoś wędzony, mix sałat, pomidorki np. cherry, papryka, feta, pestki słonecznika. Sos musztardowo miodowy: miód, musztarda , musztarda , olej z orzechów włoskich. Przygotowanie: makaron ugotować al dente, ostudzić i przełożyć do miski. Dodać pokrojonego łosoia, pomidorki (w całości lub przekrojone), sałate, pokrojoną paprykę
Państwo Wojtczuk gotująpastą z zielonego groszku, bobu albo tapenadą i jajko na miękko. Możecie ugotować sobie parówki albo frankfurterki i zrobić szybką sałatkę z rukoli, papryki i ogórka. Pewnie smakowałyby Wam również kanapki z serem kozim i miodem gryczanym posypane pestkami słonecznika. Pokruszona feta wymieszana z migdałami i mango też. Spróbujcie zrobić sobie rano naleśniki z twarogiem i truskawkami, polane syropem klonowym
GRUBY WAŁEKtalerz dajemy w pierwszej kolejności ryż, a następnie paprykę, cebulę, ananasa, kawałki wędzonego łososia. Całość prószymy groszkiem, sezamem i słonecznikiem. Po czym delikatnie oblewamy sosem sojowym. Łososia na sposób azjatycki można również zrobić w misce i podać jako sałatkę
Smakowy Rajmyjemy i kroimy na małe paseczki. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy kolorowym pieprzem. Z wierzchu posypujemy prażonymi ziarenkami. Do sałatki użyłam mieszanki prażonych ziaren Euforia, którą otrzymałyśmy od firmy Ziarenkowo w ramach współpracy. Skład tej mieszanki to łuskany słonecznik, konopia siewna i pestki dyni. Pomysł na takie mieszanki prażonych ziaren bardzo mi się podoba, są one przygotowywane bez użycia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiomega – 3 i dlatego warto go używać. Olej ten często gości w moich potrawach, najwięcej używam go do smażenia i sałatek.składniki:500-600 g filetu łososia bez skóry5 suszonych pomidorków z oleju40 g rukoli1 łyżka słonecznika Kresto1 mały ząbek czosnku5 łyżek oleju rzepakowegosólopakowanie ciasta francuskiego 375 gjajko lub białko do posmarowaniaDo blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory
Monia miesza i gotuje