Choć nie uporałam się jeszcze z tematyką kulinarną Świąt Bożego Narodzenia to zajmę się najpierw tym co przed nami. Szaleństwo tej jedynej w roku nocy, kiedy z czystym sumieniem można zacząć od nowa. Zostawiamy za sobą bagaż doświadczeń z całego roku i z ciekawością oczekujemy na to co nadejdzie. Może dlatego tak ważne jest(...)sycącej, ale nieobciążającej kolacji na upojny wieczór we dwoje: Składniki: 2 steki wołowe z rostbefu lub polędwicy (o grubości ok 1,5 - 2 cm) sól, pieprz masło czosnkowe ulubiona sałatka ziemniaczki pieczone Przygotowanie: Steki (pakowane próżniowo) rozpakować by odzyskały barwę. Rozgrzać patelnię grillową. Smażyć z każdej strony po ok. 4 minuty (w zależności jaki stopień wysmażenia wołowiny preferujemy). Pod koniec
Kuchnia po mojemuPrzygotowania do Świąt czas zacząć! Lada dzień ten przepis będzie dla Was jak znalazł. Każdy, kto gotował buraczki w łupinkach, wie, że jest to dość czasochłonne. Ale nie z użyciem szybkowaru! Oto, jak się do nich zabrać: przede wszystkim, zaopatrzcie się w buraczki o porównywalnej wadze, wówczas wszystkie ugotują się idealnie w tym samym(...)końca (w pełni zrelaksowani rzecz jasna), w kuchni będą już na Was czekać gotowe maleństwa. Co można przygotować z ugotowanych buraczków? Barszcz wigilijny, różnego rodzaju sałatki, przeciery, surówki, placuszki i co tam sobie jeszcze wymyślicie :-) Buraczki (bulwy): 50 g -70 g Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 20 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: wedle uznania Buraczki
Szybko SzybkowarPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatitywydawnictwa Publicat do zrecenzowania delikatnie przypominają że to już. Opisuję książkę jak najszybciej - może będzie inspiracją dla Was do przygotowania świątecznego stołu. Pierwsza strona opowiada o tym czym są święta wielkanocne i jakie zwyczaje się z nimi wiążą. Następnie przechodzimy do dekoracji na stół: czapeczka na jajko, jajko z wizytówką, łąka w wazonie, która jest przepiękna, szmatkowe pisanki(...)ciasta. Serniki, mazurki, babki na milion sposobów. Dlaczego warto mieć? Zawsze stoły świąteczne są zastawione sprawdzonymi potrawami, które pojawiają się na nich dwa razy do roku. Każdy ma swoją sałatkę jarzynową i żadna inna nie będzie tak dobra jak ta domowa. Każdy ma swoją szynkę w galarecie, ulubionego śledzia, itd. Ja zawsze do świątecznych klasyków lubię dodać jedną nową potrawę
Brzuszki Łakomczuszki(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasta bez pieczenia w ostatnim czasie stały się coraz bardziej popularne. To świetny wynalazek, szczególnie dla osób, które nie mają piekarnika lub
Przepiski.plW przypływie natchnienia takie cudeńko mi się stworzyło:) Podobno pyszne, szczególnie w opinii mojego synka;) Bardzo proste w wykonaniu i o dziwo szybko się
Lawendowe Niebooszczędzić czas. Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami nie tylko świetnie się prezentują, ale też doskonale smakują. Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje wiele czasu, dlatego idealnie sprawdzą się na święta. Takie jajka można podać dziecku, które skończyło 12. miesiąc życia. Ogórkowy wielkanocny królik Ogórkowy wielkanocny królik to nie tylko świetna ozdoba naszego świątecznego stołu. To także świetny sposób(...)tysiąca wysp Sos tysiąca wysp to świetny dodatek na świąteczny stół. Jest banalnie prosty w przygotowaniu. Dobrze komponuje się zarówno z jajkami, jak i z pieczonymi mięsami. Błyskawiczna sałatka ze szpinakiem Błyskawiczna sałatka ze szpinakiem to świetne urozmaicenie świątecznego menu. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Składniki świetnie się ze sobą komponują, dlatego nie trzeba do niej dodawać żadnego dressingu
Dieta bez mlekaDla osób odwiedzających mojego bloga wybrałam 20 wytrawnych przekąsek na imprezę. Są to różnorodne potrawy - mięsne, wegetariańskie, wegańskie, każdy znajdzie coś dla siebie. Niektóre przekąski są
Codziennik KuchennyNareszcie po Świętach. Nie, nie, proszę sobie nie myśleć, że jestem emocjonalnym ekshibicjonistą, który ma zamiar wygłosić tyradę na temat ciekawskich ciotek, czepiających się wujków, nieznośnej rodziny bliższej i dalszej. Nic z tych rzeczy. Do tego kontrowersyjnego stwierdzenia skłonił mnie fakt, że pracowałam sobotę, niedzielę oraz poniedziałek, zaczynając dzień o godzinie drugiej lub pierwszej z uwagi(...)pomysł i bardzo nie chcę z nim czekać do kolejnej Wielkanocy... Dzisiaj natomiast mam coś zaskakującego; nawet dla mnie. Ale jestem pewna, że po świątecznych smakołykach (tu jajeczko, tam sałatka, babki, mazurki i serniczki wpadają na talerze nie wiadomo kiedy; wszyscy to znamy. Wszyscy się wstydzimy, ale rozumiemy) przyda się przepis na coś, co będzie można jeść bez wyrzutów sumienia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwiąt pozostało już tylko 10 dni - najwyższa pora pomyśleć co przygotować dla kochanej rodzinki i gości. Święconka, świąteczne śniadanko, obiadek, przekąski i słodkości. Trochę tego jest... Święconka: przede wszystkim jajka, baranek z masła, chlebek, wędlina- kiełbaski, jakaś dobra szyneczka, ciasto: wielkanocna babeczka, sól, chrzan, te wszystkie potrawy mają symboliczne znaczenie i muszą się znaleźć w święconce, dekoracyjnie(...)cebulką, jajka w sosie wiosennym ( przepis podany wcześniej), jajka po szkocku (przepis podany wcześniej), pasztet świąteczny zapiekany, kiełbaska swojska biała, wędzona na gorąco, no i oczywiście pyszny świąteczny bigosik, sałatka gyros( przepis podany wcześniej), sałatka warzywna(wszyscy ja znacie), sałatka z selerem naciowym( przepis podany wcześniej). Świąteczny obiad: oczywiście Żurek(przepis podany wcześniej), i tym razem w chlebku, warzywa glazurowane
Kuchnia Beatykonsekwencji do wspaniałych i świeżych morskich stworów zobowiązuje prawda? :) Dlatego Wigilia w krajach południowej Europy to prawdziwy festiwal frutti di mare . Jest różnorodnie i wykwintnie, bo w takie święto na stół powinny trafić same najlepsze frykasy. W Hiszpanii na przystawkę podaje się małże lub krewetki z aioli, potem zupę rybną lub z owoców morza. Następnie na stół trafia(...)stole powinny pojawić się dania z węgorza ( anguilla ) oraz solonego dorsza ( baccala ). Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza, zupy oraz makarony (przykład to popularne w Neapolu vermicelli alle vongole ). Dziś mam dla Was zupę z ryb i owoców morza przygotowaną na modłę włoską
Chilli Czosnek i Oliwawyobrażacie sobie Święta lub Wigilię bez śledzi? Ja nie. To taka tradycja kulinarna, którą wyniosłam z domu rodzinnego. Zawsze u mnie są śledzie w oleju, ale tym razem pokażę Wam też przepis na moje śledzie w śmietanie . Składniki: - 4 śledzie a'la matias - śmietana 18% (około 4-5 łyżek) - 1 łyżeczka musztardy (u mnie kremska) - 1/2 cebuli(...)ścieram na tarce. Dodaję wszystko do śledzi. Śmietanę mieszam z musztardą, cukrem i pieprzem. Zalewam nią śledzie z jabłkiem. Wszystko dokładnie mieszam, ewentualnie dodaję więcej cukru lub musztardy. Sałatkę śledziową przechowuję w lodówce. Podaję ze świeżym pieczywem. Espumisan Max to wyrób medyczny
Kuchnia co dniaDzięki uprzejmości firmy SemCo przed świętami poznałam bardzo fajną linię zdrowych olejów tłoczonych na zimno. Między innymi, olej Ostropestowy, który zachwycił mnie swoją delikatnością. Olej ciekawy, także ze względu na bogate właściwości rośliny, z której został wytłoczony. Olej ten zainspirował mnie do kulinarnego szaleństwa i powstała karnawałowa przekąska w wersji wspierającej wątrobę. Kto powiedział, że humus można robić tylko(...)zachęcam do spożywania alkoholu – co to to nie, jednak wiem jakie jest życie. Uważam zresztą, że wszystko jest dla ludzi, jednak w odpowiednich ilościach. Jeśli przesadzicie, to i sałatka z samego ostropestu nie pomoże Zatem przede wszystkim sugeruję umiar – to jest najlepsza recepta na dobre poimprezowe samopoczucie. Warzywa korzeniowe pokrojone w słupki powbijane w pastę z cieciorki
DietologRzodkiew japońska/daikon (jap. 大根 Raphanus sativus longipinnatus), to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy w niej mnóstwo cennych witamin (C, PP oraz witaminy z grupy B), soli
mojewypiekiinietylkocodziennie, ale pojawia się na moim stole regularnie czy to w formie duszonej jako dodatek do dań mięsnych albo rybnych czy też w formie świeżych liści, które dodaję do sałatek . Jestem zdania, że jest to najlepszy możliwy dodatek do łososia . Rzadziej stosuję go jako element zielonych koktajli, ale na razie pora roku nie sprzyja jeszcze smoothies i im podobnym(...)tych dwóch postaciach zostanie on także wykorzystany dzisiaj. Dlaczego akurat dzisiaj skoro na blogu tak długo było cicho na temat szpinaku …? Ano właśnie dzisiaj obchodzi on swoje święto – Międzynarodowy Dzień Szpinaku ! Keto Green Velvet Cake Keto Green Velvet Cake – zielony zawrót głowy Wybór padł na zieloną wersję słynnego Red Velvet Cake (tutaj znajdziecie wariację na jego temat w postaci
Modern Cave Girl