Tłusty Czwartek za nami. Brzuszki pełne słodkości i tłustości, domagają się czegoś lżejszego, prawda? Ciekawe ile wszamaliście pączków wczoraj? ;) Ja dzisiaj chcę Was namówić na sałatkę
Codzienna kuchnia niecodziennaOdwieczne pytanie - co jeść w pracy? Co zjeść, żeby dostarczyć choć odrobinę wartości odżywczych, jednocześnie zaspokoić głód, nie spędzać godzin w kuchni i nie przytyć
Taste Of My DayŚliwki często są kojarzone z pozytywnym wpływem na układ trawienny, jaki bezsprzecznie mają, jednak to nie wszystkie ich zalety. Owoce te obok witamin (A, B, C
Taste Of My DaySzpinak jedni lubią, inni nienawidzą. zazwyczaj kojarzy się z bezkształtną papką :) Jednak każdemu polecam spróbować świeżych liści szpinaku, smacznych w nieoczywisty sposób i niezwykle zdrowych, dzisiaj
Taste Of My DayWprawdzie to nie moja receptura, ale myślę, że warto byście ją poznali. Z okazji pewnego poniedziałku, kiedy jeszcze wszystko, a raczej wszyscy byli na swoim miejscu
Kuchnia po mojemuGdy dopada nas głód szczególnie wieczorem, gdy nie mamy pomysłu na zdrową kolację albo chcemy zabrać ze sobą coś lekkiego a jednocześnie pożywnego do pracy na
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo prosta, efektowna wersja sałaty stanowiąca dobry dodatek do obiadowego dania, ale również stanowiąca wersję sałatki - samodzielnej przekąski, choćby do pracy (na wynos) Składniki: 1 główka kruchej sałaty (może być lodowa) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli pęczek szczypiorku pęczek natki pietruszki 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka majonezu sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy(...)kawałki. Kukurydzę, fasolę odcedzamy z zalewy przekładamy do miski z sałatą. Dodajemy posiekany szczypiorek z natką pietruszki, polewamy śmietaną wymieszaną z majonezem. Doprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym, dokładnie wymieszać. Sałatka wyśmienita jako dodatek do obiadu jak również można zabrać se sobą do pracy na drugie śniadanie. Przepyszna sałatka przygotowana przez Czesławę Smacznego
kgwjanczewoKasza na obiad, kasza na kolację, kasza na drugie śniadanie do pracy? Tak. Wystarczy przyrządzić ja w odpowiedni sposób, a nie będzie nudna. Kasze dodają nam
Codzienna kuchnia niecodziennaOjczyzną fig jest Azja Mniejsza oraz kraje śródziemnomorskie. Jeśli będziecie na wakacjach w Grecji, Włoszech, Chorwacji czy Turcji skorzystajcie z możliwości skosztowania świeżych fig prosto z
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:1 kg ugotowanego bobu100g boczku lub szynki1 cebula2-3 ząbki czosnkunatka pietruszkisól, pieprz Przygotowanie:Ugotowany bób obieramy z łupinek. Na patelni smażymy boczek/szynkę
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:jajko ugotowane na twardofasolka szparagowa ugotowany ziemniakpomidorki koktajlowetuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki)kilka czarnych oliwekfilety anchois w oliwiecebula pokrojona w krążki
Smakowity Blog Kulinarny... nawet i w żałobie. Święta zbliżają się wielkimi krokami. Wprawdzie dla mnie są w tym roku zupełnie zbędnym elementem kalendarza i skoro nie ma już z
Kuchnia po mojemuNo i co? Jak zwykle? Święta, święta i po świętach? U Was też? Jak zwykle ogrom wykonanej pracy, nieprzyzwoite obżarstwo, trochę śmiechu w gronie najbliższych
Kuchnia po mojemulekkiego i biec dalej w poszukiwaniu przygody. Nawet gotować się nie chce bo przecież tak łatwo sięgnąć po chrupiące sałaty, młode warzywa czy soczyste owoce. Do takich letnich sałatek czy przekąsek doskonale nadają się sery, które podkreślą walory innych składników same stając się gwiazdami na talerzu. Aromatyczne, pełne smaku, przenoszą nas w odległe krainy, na łąki mlekiem płynące. Tak właśnie(...)sera. Mam nadzieję, że wielbiciele produktów regionalnych, takich najwyższej jakości, podzielą moje zdanie. "Powiedz mi co jesz a powiem Ci kim jesteś" Jean-Savarin Anthelme Brillant W sałatce, którą Wam dzisiaj proponuję użyłam sera Brillat savarin affine. To potrójnie kremowy ser brie, podpuszczkowy, z pasteryzowanego mleka krowiego i śmietanki, dojrzewający ok. 1-2 tygodnie, czasami do 5 tygodni
Smaczna Pyza