Śledź po polsku , a może śledź po japońsku? Tak nazwałam klasycznego śledzia zwanego w Polsce śledziem po japońsku, danie rodem z PRL. Ten śledź z Japonią
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitam serdecznie Propozycja na przygotowanie smacznych troszkę innych śledzi marynowanych bo w winie z cytryną bez octu . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias 2 cebule
Uwaga Babcia GotujeMięciutkie pierniczki Przepis ten dostałam od koleżanki, gdy poczęstowała mnie tymi pysznymi i mięciutkimi pierniczkami w życiu nie pomyślałam, że w skład ciasta wchodzą…ziemniaki
Blog z ApetytemRoladki zrobiłam już jakiś czas temu na niedzielny obiad, są bardzo smaczne, mięciutkie i myślę, że na świąteczny obiad będą jak znalazł. Takie roladki to tradycyjne
Kuchnia z widokiem na ogródKrokiety wiejskie Rumiane i chrupiące krokiety wypełnione pysznym farszem z kapustą kiszoną, wędzonym boczkiem, ziemniakami i cebulką. Coś pysznego! Krokiety polecam podać z domowym sosem czosnkowym
Blog z ApetytemPieguski – pyszne domowe ciasteczka! Kruche, maślane ciasteczka z kawałkami czekolady to coś co uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Robi się ja łatwo i szybko
Blog z ApetytemSernik królewski Jest to tradycyjny polski sernik, pieczony często na święta i różnego rodzaju uroczystości. Składa się z dwóch warstw kruchego ciasta kakaowego oraz masy serowej
Blog z ApetytemRogaliki serowo-makowe Mięciutkie, rumiane i przepyszne drożdżowe rogaliki nadziane masą serową i makową. Doskonałe na przeróżne przyjęcia jak i na święta. Polecam! Składniki
Blog z ApetytemBardzo lubię kawałki mięsa w wędlinie więc postanowiłam upiec, a raczej uparzyć łopatkę w moim ulubionym szynkowarze. Część mięsa zmieliłam w maszynce do mięsa, a część
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePuszysty sernik z mlekiem w proszku Delikatny i puszysty serniczek z polewą czekoladową, który wprost rozpływa się w ustach… Do wypieku ciasta użyłam foremki o
Blog z Apetytemjesteśmy gotowi zapomnieć dawne żale i zaprosić do domu nieznajomego. Stajemy się współczujący, łagodni i pełni wdzięczności za wszystko, co mamy. Naprawdę rodzi się w nas nowe życie. Boże Narodzenie odbywa się bowiem w naszych sercach - każdego roku." Od tych słów zaczyna się książka i jak sami widzicie skłania do myślenia! Z książki dowiemy się jak świąteczne porządki(...)napoje i smakowite prezenty! Wiele fajnych i pysznie brzmiących przepisów, które mamy ochotę wypróbować - śledzie po żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą! Karp faszerowany, sałatka z boczniakami glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z kluseczkami czy doskonała zupa z łososia z duża ilością koperku! A może wykwintna zupa krewetkowa
Plate of JoyZapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne
Moja Delicjajedynie trzeba go dłużej moczyć w jajecznej masie. Przeważnie przygotowuję wytrawne tosty francuskie. Ale czasami przygotowuję tosty francuskie w wersji na słodko z sokiem pomarańczowym. W okresie zimowym i Bożego Narodzenia można wykorzystać sok ze świeżych pomarańczy, ale w porach roku, gdy pomarańcze nie są tak słodkie lub ich nie ma, można do pomarańczowych tostów francuskich wykorzystać(...)którym możemy zrekompensować najbliższym brak czasu w ciągu tygodnia. W weekend na naszym śniadaniowym stole pojawia się także więcej witamin. W sobotę i niedzielę dużo częściej obecne są: sałatki (27 proc. w weekend i 16 proc. w tygodniu), warzywa (odpowiednio 27 proc. 20 proc.), owoce (22 proc. i 18 proc.) oraz soki (20 proc. i 17 proc.)…” Moje pomarańczowe tosty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMakowa gwiazda świąteczna Pyszne połączenie ciasta drożdżowego i masy makowej. Ciasto jest proste w wykonaniu i bardzo efektowne, a w smaku przepyszne. Polecam!
Blog z ApetytemSękaczek Bardzo efektowne i mega smaczne ciasto, które idealnie wkomponuje się w świąteczne potrawy. Pomysł na ten pyszny wypiek zaczerpnęłam ze strony babeczka.zuzka.pl. Nie wiem skąd
Blog z Apetytem