Śledź to król polskiego morza i polskiej kuchni, który od lat niepodzielnie króluje podczas wigilijnej kolacji. Gdy przychodzi grudzień Piotrek jest w swoim żywiole, wtedy zaczyna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyła raczej krajem mało otwartym na wpływy innych kultur, jednak młode pokolenie zaczyna naśladować wiele zwyczajów z innych krajów, nie zapominając jednak o swojej kulturze i zabytkach. W okresie Bożego Narodzenia można nawet zobaczyć przystrojone drzewka i świąteczne dekoracje witryn sklepowych, a przecież jest to zwyczaj bliski kulturze chrześcijańskiej. Japończycy organizują również imprezy tematyczne np. na wzór niemieckiego Octoberfest(...)cafe, Akihabara Kioto – Okonomiyaki: Placek grillowany z kapustą. Kioto – pierożki z mąki ryżowej pokryte pastą miso. Restauracja Ume no Hana. Kioto – pierożek z tofu. Restauracja Ume no Hana. Kioto – sałatka z tofu. Restauracja Ume no Hana. Zobaczcie jeszcze kilka zdjęć: Tokio Tower, widok japońskiej Statuy, piękny krajobraz Prefektura Sago i rzeka w Kioto
Kuchcik gotujeprzygotowaniu, trzeba jedynie pamiętać o smarowaniu jej glazurą co jakiś czas w trakcie pieczenia. Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down(...)Porto i gotuj, aż większość wina odparuje. Dodaj wiśnie, bulion i dżem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji syropu. Podawaj kaczkę z przygotowanym sosem i lekką sałatką. *Porada: Zachowaj wytopiony z kaczki tłuszcz do smażenia przepysznych ziemniaczków lub innych potraw. Przechowuj go w lodówce. Smacznego! English version Christmas Roast Duck with Port and Cherry Sauce (4 servings
karmelowyDzień dobry Kochani, Dzisiaj będzie rzecz o rybach . Wiadomo, nasza Wigilia nie może obejść się bez rybnych potraw. Podobnie jest w krajach śródziemnomorskich. Choć nie zawsze
Chilli Czosnek i OliwaZarówno w tej części jak i w 3 pozostałych starałam się wybrać rzeczy, które po prostu będą przydatne, a nie przez chwilę fajne, a później rzucone
CzarnawisienkaKolejna propozycja na domową wędlinę, która by była smaczna potrzebuje troszkę czasu. Ale spokojnie- do świąt zdążycie :) Składniki: 70 dkg chudej karkówki 1 mała główka czosnku
Kuchnia w czekoladzie800g czerwonych buraków 500ml zakwasu buraczanego 3 spore marchwie 2 pietruszki 1 mały seler 1 nieduży por 1 duża czerwona cebula sól, majeranek kilka ziaren pieprzu
Kuchenna KontrrewolucyaNie wiem, jak Wam, ale mnie hasło "śledź" kojarzy się nie tylko ze świętami, ale także z jesiennymi i zimowymi dniami, kiedy to nasz organizm
Kulinarne przygody GatityDzisiaj zachęcam Was do przygotowania domowego zakwasu buraczanego. Mocno czerwonego, lekko winnego, a zarazem słodkiego w smaku. Idealnego do picia jak i przygotowania czerwonego barszczu
UgotowaćU nas w domu nie kisimy buraków na barszcz Wigilijny, bo zwyczajnie z kiszonych nam nie smakuje, tak jak z tego przepisu. Używam zawsze buraków długich
Gosia gotujepleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką(...)czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe Likier piernikowy Nalewka na Boże Narodzenie Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy
Kulinarne przygody GatityCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!DEKORACJA STOŁU NA ŚWIĘTA Święta, Święta i po ... Świętach! ;-) Czas wolny niestety zawsze mija zbyt szybko, tak to już jest, że
SMYKWKUCHNIPieczeń świąteczna Pyszna i kolorowa rolada schabowa faszerowana mielonym mięsem, żółtym serem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam!
Blog z ApetytemSchab w sosie whisky z suszonymi śliwkami Dziś polecam bardzo smaczny i aromatyczny obiad – kruchy i soczysty schab duszony w sosie z suszonymi śliwkami kalifornijskimi
Blog z Apetytem