użyć jako bazy do zupy mrożone mięso z kurczaka na zupę Warto mieć zamrożone 2 duże udka, wraz z włoszczyzną i kilkoma przyprawami świetnie nadadzą się na bazę niemal każdej zupy oliwa z oliwek/olej kokosowy/olej rzepakowy/masło Te tłuszcze powinny być w każdym domu, oliwa z oliwek to baza do sałatek i tłuszcz krótkotrwałego smażenia, olej kokosowy to zdrowy tłuszcz(...)komponowania deserów, ciast i naleśników tortilla Można wypiekać je samemu, ale po co? Wybierzcie placki dobrej jakości i cieszcie się szybkimi daniami z ich wykorzystaniem, kilka warzyw, kawałek kurczaka, ketchup, jogurt i obiad gotowy! pieczarki Warzywo niezbędne w moim domu, używam ich baaaardzo często i niemal do wszystkiego, zapiekane naleśniki, gulasz, jajecznica, zapiekanki, pizza - pieczarki dodadzą smaku wszystkiemu :) pierś
Cooking Monstermożemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie. Ze względu na swój marokański rodowód, kiszone cytryny idealnie nadają się do wszelkich tażinów i gulaszy - na bazie kurczaka, jagnięciny, czy warzyw (np. ciecierzycy). Wykorzystuje się je również do doprawiania kuskusu oraz ryżu. Kiszona cytryna i ryba to idealne zestawienie. Zmiksuj kiszoną cytrynę z oliwą i ziołami(...)dodatkiem do sałatkowych dressingów, nadając im letniego charakteru. Można ją nawet dodać do sosu pesto, hummusu, guacamole czy innego ulubionego dipu. Innym ciekawym pomysłem jest doprawienie kiszoną cytryną sałatek na bazie zbóż (kuskusu, bulguru czy pszenicy farro) lub różnych pilawów. Miąższ kiszonych cytryn oraz zalewa mogą być wykorzystywane do przygotowywania wariacji drinku Krwawa Mary lub innych napojów
Chilli Czosnek i Oliwacoś dobrego do grillowania przygotowałam kiełbasę, piersi z kurczaka i indyka, pstrąga oraz sery – camembert i oscypki. To wszystko podane w towarzystwie surówek, hummusu, żurawiny i jak ktoś miał ochotę oczywiście ketchupu i musztardy ;) Przepis na surówkę z czerwonej kapusty znajdziecie tu —>KLIK. Druga natomiast to modyfikacja sałatki z avocado którą też polecam —>KLIK
Mienta blogOliwki idealna przekąska, która pasuje jako dodatek do sałatek jak i przękąska na wspólny wieczór z ukochana osobą przed telewizją, jak i wielkiej imprezy. 5, Ciasteczka i babeczki, orzeszki fajne do poczęstunku dla niezapowiedzianych gości jak i tych zapowiedzianych. 6. Pasta z czarnych oliwek fajny dodatek do kurczaka 7. Karczochy, które nie wiem jeszcze jak smakują i jestem dalej
pichcisztoWielkanocne podane w mnie tradycyjny sposób. Na talerzu znalazła się sałatka z pora , pasta jajeczna , którą napełniłam kurczaczka i pyszny domowy pasztet.Oczywiście nie mogło zabraknąć pisanek i przypraw poświęconych w koszyczku. Pasztet przygotujecie wg przepisu: Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki
Wielki apetytpikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków zamarynowanych na szybko, w dalekowschodnim stylu. Warto spróbować i się zakochać. Bulgogi to dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny (ale to jest zdecydowanie najsmaczniejsze!) ale i z kurczaka czy wieprzowiny (schabu). W niektórych rejonach Korei podaje(...)blasze lub w woku – bez dodatku tłuszczu – przez około 5-7 minut. Gotowe bulgogi mieszamy z zielonym szczypiorem, rozkładamy porcje na makaron, posypujemy jasnym prażonym sezamem. Podajemy ze schłodzoną sałatką z pikli. Ten przepis to porcja dla dwóch osób. SKŁADNIKI BULGOGI 1 stek wołowy z antrykotu, łaty, o wadze 350-400g ¼ szklanki sosu sojowego+ łyżka wody 2 płaskie łyżeczki
Karo in the Kitchenwynos – do pracy. To fajna alternatywa dla sałatki. Składniki (2 – 4 porcje): 100 g białej kaszy gryczanej 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła 1 mały por (biała część) 1 średnia czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku 100 – 125 g liści świeżego szpinaku 1 pierś z kurczaka (około 250 g) sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek
Moja pasja smakułyżeczki curry czerwona słodka papryka czarny pieprz sól Kurczaka pokroiłam na większe kawałki. Dodałam przyprawy i wymieszałam. Polałam jogurtem,wymieszałam i odstawiłam do lodówki. Nakłuwałam mięso na patyczki do szaszłyków. Smażyłam na grillowej patelni z odrobiną oleju. Po paru chwilach mamy już pyszne szaszłyki. Idealnie pasuje do nich sałatka i sos czosnkowy na bazie jogurtowej. Smacznego
potrawyregionalnePopularna i dobra sałatka gyros z kapustą pekińską sosem kebab -gyros FOLWARK z warstwą chipsów o smaku grillowanych warzyw, na imprezach rodzinnych niezastąpiona, zapraszam do wypróbowania jej w tej nowej wersji! Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej-(u mnie dość duża) 1 podwójny filet z kurczaka 2 łyżki oliwy przyprawa do gyrosa sól do smaku 100 g chipsów o smaku grillowanych
Wanilia i Kardamonjedną grubość). Posypuję z obu stron własną przyprawą do kurczaka i odstawiam na min pół godziny. Na patelni grillowej rozgrzewam łyżkę masła klarowanego i smażę po ok 5 minut z każdej strony. Po obróceniu na drugą stronę smaruję miodem górę i posypuję sezamem. Gotowe udko podałem z ziemniakami i sałatką majową
Mechanik w kuchniProsta, jesienna sałatka. Biała fasola z granatem to idealne połączenie. Miękka i kremowa kontrastuje z chrupiącymi i soczystymi pestki granatu. Do tego żywo zielone blanszowane warzywa oraz dresing podkręcony anchois. Dla mięsożerców z plastrami gęsi (dobrze smakuje też z kaczką i grillowanym kurczakiem), w wersji wegetariańskiej bez gęsi i anchois w dresingu.Czas przygotowania:15 minutPorcje:2 Składniki
SzczyptaSmaQSmak tej sałatki okazał się dla mnie dużym zaskoczeniem... Myslałam, że będzie przypominała sałatkę z kuskusem (klik), ale smakowała zupełnie inaczej:) Nie jest tak syta jak ona, jest za to bardzo... orzeźwiająca. Dokładnie tak bym to ujęła:) Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, to jest to coś dla Was. Ugotowana w bulionie kasza jaglana, do tego rzodkiewka, świeży ogórek, czerwona cebula(...)kolorowa papryka, starty zółty ser, świeża pietruszka i delikatny cytrynowo-musztardowy sos winegret. To propozycja na lekką kolację lub obiad - jeśli podacie ją w towarzystwie np. grillowanej piersi z kurczaka. Mojego serca ta sałtka nie skradła, moim gościom zaś bardzo smakowała. Ocenę pozostawiam Wam:) Może się skusicie?:) Polecam!SKŁADNIKI:1,5 szklanki kaszy jaglanej2,5 szklanki bulionu 4 duże
Słodko-Słony Świat Ilonyoczka, a następnie pokrój w dużą kostkę. Kawałki kurczaka lekko osącz z marynaty i nadziej na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami ananasa i suszonymi śliwkami. Szaszłyki smaż na grillu* przez około 15 minut, co jakiś czas obracając i polewając marynatą podczas pieczenia. Podawaj szaszłyczki na przykład z sałatką tabbouleh. *Możesz również upiec szaszłyki w piekarniku, układając
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSałatka z żurawiną Tą sałatkę jadłam kiedyś na jakiejś imprezie rodzinnej i strasznie mi posmakowała. Stwierdziłam, że wrócę do przepisu na Święta Wielkanocne. Była to potrawa świąteczna, która chyba rozeszła się najszybciej. Robiłam ją z podwójnej ilości składników. Zakupy: - 10 dkg żurawiny - 3 filety z kurczaka - 1 puszka kukurydzy - 1 seler naciowy - 10 dkg słonecznika łuskanego - 1 mały majonez
Tanio smacznie i prostosałatka do solidnego napełnienia żołądków pomiędzy kolejnymi drinkami. :- ) Sałatka z tortellini jest nie tylko sycąca , ale i bardzo smaczna. Ma w składzie produkt y, które tlubi każdy, dlatego też znajduje wielu sympatyków. Bardzo często ją robimy, może i Wam zasmakuje. 1 opakowanie makaronu tortellini z serem 1 filet z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 mała cebula 1 papryka czerwona
Szefowa kuchnipatelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić poporcjowanego i umytego kurczaka. Przysmażyć ze wszystkich stron, podlać winem, dodać posiekane warzywa, pieczarki i przyprawy, dusić pod przykryciem, podlać jeszcze trochę wodą lub rosołem. Kiedy mięso będzie miękkie zestawić z ognia i jeszcze przytrzymać ok 10 min pod przykryciem. Podawać z ziemniakami i sałatką
Gotowanie jest łatwedobra, by ją przygotować. Myślę, że warto zaznaczyć, że sałatka jest najlepsza w dniu przygotowania - kapusta wtedy jest przepysznie chrupiąca, w kolejnych dniach może stracić tą chrupkość i świeżość. Możemy oczywiście przygotować ją w jednym dużym naczyniu lub po prostu rozłożyć do mniejszych miseczek. Smacznego! Składniki: 500 g piersi z kurczaka 4 łyżeczki przyprawy Gyros 4 małe cebule 6 ogórków
psgotujemy