rodzaju aromatyzowane oliwy - nie kupuję gotowych - robię je sama. Moje ulubione to oliwa z ostrymi papryczkami, oliwa czosnkowa i oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem. Taka oliwa ma szereg zastosowań w naszym domu : do sałatek, pieczywa, makaronów, mięs, zapiekanek, pizzy itd. :) Przygotowanie takiej oliwy jest niezmiernie proste. Wystarczy kilka wyparzonych i osuszonych zamykanych butelek (najlepiej ciemnych), oliwa
Moje Kuchenne RewelacjeTyle warzyw wszędzie, tyle smaków i możliwości! Tyle kolorów! A kiedy zostanie nam troszkę tego i owego do wykorzystania idealna jest ... sałatka! Trochę kaszy, warzyw, dressingu i gotowe :) Smaczne, zdrowe, kolorowe i szybkie - czego można chcieć więcej? Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej, garść zielonej fasolki szparagowej, garść zielonego groszku, garść bobu, 5-6 pomidorków koktajlowych(...)pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki i pokrojone w pół talarki rzodkiewki, na wierzch rozkruszamy twaróg. Natkę, koperek, czosnek i olej rzepakowy miksujemy za pomocą blendera. Uzyskanym dressingiem polewamy sałatkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Plate of Joyprawdę można dodać do niej to, na co każdy ma ochotę i co ma obecnie w lodówce :) Jest pełna witamin, sycąca, zdrowa, kolorowa i smaczna :) Pełnię smaku dodaje jej olej sezamowy Biolevita . Do mojej sałatki użyłam: - 1/3 paczki gotowej mieszanki sałat - mały pomidor - pół opakowania serka wiejskiego 200 g - kilka cebulek marynowanych OLE - kilka oliwek z czosnkiem
Zdrowie na języku :Pkiedy pojawia się hasło danie warstwowe. W takiej wersji są o wiele bardziej fotogeniczne. Wymieszane wyglądają niemalże jednakowo. Czy tylko o sałatki mi chodzi? Oczywiście, że nie! Niech to będą ciasta, muffinki, zapiekanki, napoje, burgery... Niech będzie kolorowo, różnorodnie i smacznie. Może przygotujemy jakieś lekkie danie na wynos i udamy się na majówkę. Albo warstwową sałatkę, która będzie towarzystwem
zadanie-gotowaniebyła bogata w witaminy i minerały. W tedy żadna choroba nie będzie się chciała do Nas zbliżyć. Grecka sałatka jest pełna cennych dla naszego zdrowia witamin, a przy tym niskokaloryczna, kolorowa, lekka....znana i lubiana na całym świecie. Do dressingu dodałam czosnek, który jest bakteriobójczy, wi ę c powinniśmy(...)używać w swojej kuchni szczególnie zimow ą por ą . Sałatka jest doskonała na przystawkę z dodatkiem czosnkowo - maślanej bagietki. Smacznego :-) Składniki: sałata lodowa 3/4 główki, pomidor 1,5 szt, ogórek pół szt, ser feta 15 dag, oliwki czarne pół małego słoika, cebula czerwona pół szt, papryka czerwona pół
kulinarne odsłony patiSzybka, prosta i efektowna sałatka na obiad, kolację, imprezę lub jako lunch do pracy. Soczysty kurczak w towarzystwie aksamitnego awokado i kolorowych warzyw. Całość podana z ulubionym dressingiem mojej Córki - na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Sałatka powstała specjalnie dla niej kilka lat temu, ponieważ Nadia od małego kocha warzywa, kocha wszelkie sałatki, a wcześniej wspomniany dressing
Słodko-Słony Świat IlonyZapraszam Was dzisiaj na sałatkę z grillowanymi warzywami. Prosto, z kilku składników, ale kolorowo i smacznie. Połączyłam makaron, warzywa i twarożek w danie, którym na pewno się najecie :) nikt nie wstanie od stołu głodny, obiecuję :) Trochę pracy jest ze zgrillowaniem małych kawałków warzyw i jak komuś się spieszy, to można cukinię i marchew pokroić wzdłuż(...)dymką posiekać, dodać do twarożku. Przyprawić solą i słodką papryką, dobrze wymieszać. Jeśli ktoś ma ochotę na pikantniejszą wersję, może dodać również odrobinę ostrej papryki. Lubicie sałatki z makaronem
Codzienna kuchnia niecodziennaDzień dobry! Na targowych straganach coraz więcej nowalijek. Świeże rzodkiewki, botwinka, szpinak. Wszystko wygląda tak wiosennie i kolorowo. Nie sposób się oprzeć, prawda? Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam bardzo prosty pomysł na sałatkę czy to na śniadanie czy inny posiłek w ciągu dnia. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćpomidorów, francuskiego ostrego sera pleśniowego owczego - roqueforta (zamiennie można użyć polskiego rokpola lub lazura), szczypiorku oraz wspaniałego świeżego ziołowego dressingu. Można użyć kolorowych pomidorków, zrobić na dużym półmisku i podać na stół czekając na gości. Sałatka jest wyrazista i wspaniała! Pasuje do bagietek, grzanek, tostów, deski serów czy wędlin. Składniki: 2 pomidory 15 g sera pleśniowego roqueforta dressing
Zasmakuj Kuchniszykować ją w przed samym podaniem, gdyż najsmaczniejsza jest ciepła (ale nie gorąca!). Użyłam jarmużu fioletowego, następnym razem wezmę zielony - wydaje mi się delikatniejszy. Sałatka poza tym że smaczna - cieszy oko. Jest bardzo kolorowa, co sprawia, że jemy ją z przyjemnością. inspiracją był przepis z tej strony składniki 1 łyżka oliwy z oliwek 250g batatów (słodkie(...)razem podgrzać. Przełożyć do miski, dodać cebulę, posypać ziarenkami granatu. W małej misce wymieszać sok pomarańczowy i oliwę. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Polać ciepłą sałatkę, wymieszać, posypać kolendrą i natychmiast podawać. Smacznego
Stare GaryDziś zapraszam Was na błyskawiczną sałatkę z oliwkami . Uwielbiam szybkie sałatki i surówki, które doskonale nadają się na przyjęcia, jak i w dni powszednie. Ten pyszny kolorowy dodatek nie tylko cieszy podniebienie, ale też i oczy, a do tego jest naprawdę zdrowy. Do przygotowania takiej sałatki warto wybrać produkty najwyższej jakości. Zachęcam Was do odwiedzin strony Greckie Przysmaki , gdzie znajdziecie
Słodkie okruszkirozpustnych :) MIRUNA NA PARZE NA SAŁATCE Z KASZY PĘCZAK Składniki na rybę: - 250 gramów mrożonej miruny - pół cytryny - kawałek imbiru - pieprz kolorowy - sól Przygotowanie: Do garnka do gotowania na parze wlewamy wodę. Wrzucamy do niej przekrojoną na ćwiartki cytrynę oraz obrany kawałek imbiru. Do nadstawki wkładamy rybę i posypujemy ją świeżo mielonym, kolorowym pieprzem. Gotujemy na parze do wyraźnego(...)ścięcia się i miękkości ryby. Dopiero po tym ją solimy. Składniki na sałatkę: - 100 gramów kaszy pęczak - pęczek szczypiorku - 3 duże połówki suszonych pomidorów - garść kiełków mieszanych - sok z połowy limonki - 1 łyżeczka siekanego świeżego imbiru - 1 łyżeczka sosu rybnego - 1 łyżeczka sosu sojowego - 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie sałatki: Pęczak gotujemy na sypko. Szczypiorek i pomidory siekamy. Wszystkie składniki
Życie zamknięte w smakuSmaczna owocowo-warzywna sałatka w bardzo wiosennych kolorach. Idealna jako lekka przekąska,u mnie przygotowana na podwieczorek. Pomysł na sałatkę podpatrzyłam na blogu PASJA SMAKU
Kolorowa kuchnia ElkiO cennych właściwościach białej rzodkwi już pisałam i polecałam sałatkę z granatem . Dziś proponuję smaczną pełną witamin surówkę,która idealnie pasuje do np do pieczonego kurczaka
Kolorowa kuchnia ElkiSałatka z rzodkwi to doskonała lekka przekąska np na podwieczorek lub kolację. O tej porze roku szczególnie polecana,bo dostarcza naszemu organizmowi dużą dawkę
Kolorowa kuchnia Elki