Wiosna jest piękna, soczysta i kolorowa. Wszystko wokół kwitnie i można cieszyć się świeżymi kwiatami, szukać wiosennych grzybów i czerpać z natury dużo inspiracji. Dzisiejsza sałatka powstała bardzo spontanicznie, po jednym z leśnych, wiosennych spacerów. Często wracam z lasu z jakimiś skarbami. Grzyby, zioła, jadalne kwiaty - korzystam z darów natury kochając ją i szanując. Wykorzystałam zebrane fiołki, zarówno liście
Smaczna Pyzatakże desery i niezastąpiony kompot z suszonych wędzonych śliwek. Serdecznie Was zapraszam do ich przejrzenia, może znajdziecie tu coś interesującego dla siebie? Jarzynowa sałatka ze śledziem Marynowane śledzie Wigilijna zupa grzybowa Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Łazanki z kapustą i grzybami Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami Keks piernikowy Piernik staropolski dojrzewający Kompot z suszonych wędzonych śliwek
Kulinarne przygody Gatityziemniaków . Zaletą dobrej zapiekanki jest to, że można ją jeść na ciepło i na zimno. Na ogół ziemniaczane zapiekanki przyrządzam z surowych ziemniaków. Urozmaiceniem takiej sałatki może być dodatek innych warzyw, ziół, grzybów czy sera feta. Ziemniaczana zapiekanka powinna być kremowa. Nie żałuję więc masła, śmietany czy mleka. Zapiekanka z ziemniaków to idealna przystawka do mięsa lub ryby. Świetnie pasuje
codojedzeniatakże desery i niezastąpiony kompot z suszonych wędzonych śliwek. Serdecznie Was zapraszam do ich przejrzenia, może znajdziecie tu coś interesującego dla siebie? Jarzynowa sałatka ze śledziem Marynowane śledzie Wigilijna zupa grzybowa Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Łazanki z kapustą i grzybami Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami Keks piernikowy Piernik staropolski dojrzewający Kompot z suszonych wędzonych śliwek
Kulinarne przygody GatityPozdrawiam KK SKŁADNIKI: na farsz: 2 szklanki suszonych grzybów 100g boczku 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej pieprz i sól do smaku 1 łyżka oleju do smażenia na ciasto: 1 kg mącznych ziemniaków 1 jajko 25 dag mąki krupczatki sól do smaku dodatkowo do podania : sos grzybowy lub skwarki z cebulką PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Grzyby(...)nadzienie. Formujemy pyzy o okrągłym lub wrzecionowatym kształcie. Wrzucamy od razu na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy około 10-15 minut. Gotowe pyzy podajemy z sosem grzybowym lub skwareczkami z cebulą i ulubioną sałatką np. z czerwonej kapusty. Smacznego
Moja Książka Kucharskajajka 4 Pieczarki Kilkanaście pomidorów koktajlowych Ser mozzarella 1 kulka Słonecznik łuskany Kostka rosołowa grzybowa Oliwa z oliwek Sól Pieprz czarny Zioła prowansalskie (ilość składników zależy od półmiska na którym będziemy wydawać sałatkę, Mój nie był duży) Sos czosnkowy Jogurt grecki (może być jogurt naturalny) 2 ząbki czosnku Przyprawa Tzatziki Zioła prowansalskie(...)pieprzu czarnego Zabieramy się do przyrządzania sałatki !!! Pracę rozpoczynam od ugotowania jajek na twardo. Kiedy jajka się gotują, obieram pieczarki i kroję je na ćwiartki, następnie wrzucam grzyby na patelnie podlewam wodą i odrobiną oliwy z oliwek. Do pieczarek dodaje trochę kostki rosołowej grzybowej (trzeba uważać, aby nie przesolić), szczyptę pieprzu czarnego
Zdrowo i kolorowoPaździernik to czas grzybowy i są to najczęściej gąski i opieńki. Gąski zielonki albo siwe, oba gatunki są przepyszne. Dziś proponuję sałatkę na którą pomysł dostałam na grupie Grzybiarze na FB. Sałatka jest przepyszna i znika szybko. Polecam na obiad z pajdą chleba z dyni. Sałatka z gąsek zielonek, cebulki i śmietany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePoniżej przepis na klasyczną zupę grzybową w wersji mojego Teścia. A wiadomo, że jak facet gotuje to musi być smaczne :) Wszystkich gotujących zapraszamy do udziału
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTortellini to tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem. Do sałatki można użyć dowolne małe pierożki, czyli mięsne, grzybowe bądź z serem. Jest to idealna przystawka na przyjęcia, która smakuje także dzieciom czy jako przekąska do pracy.Składniki:opakowanie tortellini, np. z szynką2 duże pomidory 1 duży zielony ogórek1 puszka kukurydzykoperek2 ząbki czosnkumajonezsól, pieprzSposób przyrządzenia:Tortellini wrzucamy na wrzątek(...)wrzucamy do miski. Do powyższych składników dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojony koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy majonez (bądź pół na pół z jogurtem naturalnym), a następnie sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej zrobić ją troszkę wcześniej, żeby wszystkie smaki się połączyły, a potem już tylko jeść
upichcicotaczają . Będąc w UK niestety nie mogę cieszyć się nimi tak jak bym chciała. Brakuje mi Naszego Polskiego Lasu, pachnącego :) Dlatego dziś postanowiłam zrobić pyszną sałatkę z duszonymi leśnymi grzybami. SKŁADNIKI: →5 leśnych grzybów (dowolnych) →2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki →1 cebula →sól i pieprz do smaku →3 jajka na twardo →5 ogórków konserwowych →10 dag sera(...)Studzę. Dodaje do miski. Ogórki konserwowe kroję w kostkę. Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę. Dodaję sól i pieprz oraz majonez i jogurt. Mieszam. Polecam pozostawienie pod przykryciem sałatki w lodówce na min 30 min tak by smaki ze sobą się połączyły
Gotowanie PatkiSałatka przygotowana z dodatków do sushi Składniki 3/4 szklanki ryżu 100 g paluszków surimi 1/2 ogórka 1/2 awokado 1/2 puszki grzybów shitake 2 fileciki anchois 1 łyżeczka wasabi 1 łyżka … Czytaj dalej Sałatka a’la sushi
czarrna od kuchniSkładniki: - tortellini grzybowe (ugotować) - 5 grubych plastrów szynki (pokroić w kosteczkę) - czarne oliwki - 4 jajka ugotowane (pokroić w kosteczkę) - puszka kukurydzy - słoik marynowanych prawdziwków (pokroić
SMYKWKUCHNIsmaczne danie obiadowe. Warto skorzystać z wysypu świeżych grzybów, który akurat mamy w lasach i przygotować z nich ciekawe potrawy. Poza sezonem możemy jako farszu do roladek użyć grzybów mrożonych (wcześniej je rozmrażając) lub pieczarek. Składniki: ok 1 kg schabu 1 łyżka masła klarowanego (lub zwykłego) 350g świeżych grzybów leśnych 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli(...)KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Roladki schabowe z farszem grzybowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemczerwonego wina wytrawnego - 4 łyżeczki wina Mirin - 4 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki pasty tamaryndowej bez nasion - 4 łyżki oleju roślinnego - 40 g masła niesolonego - 50 g suszonych grzybów shiitake (kapelusze) Dodatkowo: - kostki lodu - wykałaczki - podprażony na suchej patelni sezam Grzyby shiitake zalewamy zimną wodą i moczymy ok. 60 minut, ja namoczyłam ”na noc”. Następnie dokładnie je płuczemy pod bieżącą(...)miso), w mniejszej ilości w kuchni wietnamskiej, koreańskiej i tajskiej. Charakteryzują się stosunkowo silnym zapachem i smakiem. Cenione za właściwości lecznicze. Można je dodawać do sałatek, zup, risotta, są znakomitym dodatkiem do mięsa. Grzybów shitake nie należy gotować za długo, bo stwardnieją. Przecedzony przez płótno płyn, w którym namaczaliśmy suszone grzyby, można wlać do zupy, sosu albo duszonej potrawki
mojewypiekiinietylko