Magda Gdy nie mamy ochoty na ciepły obiad, zwłaszcza gdy jest ciepło, lub musimy zjeść obiad w biegu lub najzwyczajniej chcemy wziąć coś dobrego na obiad do pracy, sałatki makarone są w tym momencie niezawodne. Sycące, szybkie i duża miska przygotowanej sałatki załatwi nam sprawę na dwa dni z rzędu, zwłaszcza że przegryziona sałatka na drugi dzień jest jeszcze lepsza
Smaczna StronaZdrowa sałatka z buraków, jabłek i cebuli to smaczna propozycja na dzisiaj. Możemy zajadać ją solo lub może stanowić dodatek do obiadu. Tarty chrzan nadaje sałatce wyrazistości i ostrości, co czyni ją bardzo oryginalną w smaku. składniki na 4 porcje 4 średnie buraki 2 średnie jabłka 1 duża czerwona cebula pęczek koperku 3- 4 łyżeczki tartego chrzanu 4 łyżki
Smakowite Daniabardzo cienko szatkuję. Oliwki można wrzucić do sałatki w całości, ale kroję je na połowy. Wszystko mieszam z 6-7 łyżkami mocnej greckiej oliwy, tak żeby warzywa były nią dokładnie pokryte. Całość zasypuję niepełną garścią listków świeżego oregano, lekko solę i posypuję grubo zmielonym kolorowym pieprzem. Rozkładam porcje na talerze (na obiad dla dwojga to dwie duże, solidne porcje(...)greckiej fety, skrapiam je oliwą, posypuję całość jeszcze raz świeżym oregano. Wszystko wkładam do lodówki na godzinę, dwie – tak żeby sałatka zdążyła przejść aromatem przypraw i siebie samej. W lecie sprawdza się do grilla, w upały – jako cały obiad. Świetny dodatek do greckich szaszłyków z kurczaka, pieczonych na chrupko skrzydełek . Bez sałaty, bez glazury z octu balsamicznego, z prawdziwą twardą
Karo in the KitchenKiedy człowiek się spieszy, powstają czasami bardzo dobre rzeczy! Tą sałatkę zrobiłam z myślą że ma zastąpić mi obiad i lunch – cały dzień spędziłam na działce sadząc i dzieląc byliny, siejąc kwiaty i sprzątając rabaty. Sałatka jest przepyszna, szybka, lekka ale sycąca i jednocześnie bardzo odświeżająca . Bazuje na roślinach strączkowych z puszki i aromatycznych ziołach połączonych pikantnym dressingiem – „górę” sałatki
Karo in the KitchenSałatka ” Tortellini Mazarini „ Jedna z lepszych sałatek jakie znam . Jeśli tortellini ugotujemy sobie wcześniej jej przyrządzenie nie sprawia kłopotu , ani nie zabiera zbyt wiele czasu . Doskonała jako pełnowartościowy posiłek nawet w porze obiadu . Czemu by nie , przecież zawiera tortellini , fasolkę , kiełbaskę kukurydzę ..czyli jak by się zjadło porcję pierożków z surówką " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżySurówka z cykorii dziś na blogu, a bo dawno nie było O ile cykorię zasmakowałam rok temu to małosolne znam od małego. Najlepsze sezonowe! lekko czosnkowe
Zasmakuj Kuchniobróbki cieplnej i kompozycja przypraw dodanych do kalafiora. A najlepsze jest to, że taki kuskus z kalafiora świetnie smakuje i na ciepło – jako dodatek do obiadu, jak i na zimno – np. jako podstawa sałatki. Nie jestem Benjamin’em Button’em – nie robię się młodsza, niestety, ale z każdym mijającym rokiem widzę, z jaką okrutną łatwością robię się szersza. Lubię jeść
Karo in the KitchenUwielbiam je w tej wersji, bo zachowują swój cały smak, aromat, piękny i głęboki kolor. Tak upieczone są podstawą do wielu dań w kuchni. Pieczone buraki
Zasmakuj Kuchnikostkę dodać pokrojony koperek, cukier, ocet winny, pieprz mielony, wsypać sos sałatkowy włoski, wlać olej rzepakowy, wszystko wymieszać - najsmaczniejsza sałatka - surówka, u nas jest i dodatkiem do obiadu i jako samodzielna sałatka podana do tostów na kolację.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSałatka warstwowa Moja propozycja na dzisiejszy dzień – sałatka warstwowa. Do przygotowania sałatki potrzebne nam są kolorowe składniki, aby ładnie wychodziły nam kolorowe warstwy. Sałatka warstwowa
Pomysłowa kuchniawegańskim smalczykiem od marki "Małe szczęścia". Okazał się on jednak niezbyt smaczny, ale o tym w jednym z kolejnych wpisów. Dodatkiem był pomidor posypany mieszanką liofilizowanych ziół. OBIAD ⇨ Łosoś z batatem + sałatka Batata ugotowałam na parze z odrobiną soli himalajskiej. Łososia posypałam także solą oraz świeżo mielonym pieprzem, podsmażyłam z dwóch stron, a następnie dusiłam na patelni. Natomiast sałatka
Zdrowie na języku :PSoczysty, delikatny kurczak z wyczuwalną nutą miodu i cytryny. Idealny z ryżem i lekką sałatką na niedzielny obiad. Jeśli znudził wam się standardowy pieczony kurczak, ten przepis jest dla was ! :) Składniki: 6 ćwiartek kurczaka 2 cytryny - sok płaska łyżeczka mielonego imbiru 5 łyżek miodu (np lipowego) 6 ząbków czosnku 2 papryczki chilli 1/3 szklanki oleju 4 łyżeczki soli dodatkowo
Garnkowe fanaberiekolejne słoiczki tej sałatki, bo większość z niej została już zjedzona i na zimę niewiele zostało. Więc jeśli chcecie to spokojnie kupcie kapustę, buraki i zróbcie pyszną sałatkę, idealną do zimowych obiadów. Przepis sprzedała mi znajoma, po spróbowaniu tej sałatki u niej natychmiast postanowiłam ją zrobić. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkoro otworzyłam paczkę makaronu gryczanego soba oprócz obiadu wyczarowałam także sałatkę. Pyszną, zdrową i pożywną, polecam każdemu bo warto ją przyrządzić. Sałatka warzywna z sobą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWeekend spędzałem w rodzinnym mieście. Tym razem obiadem zajęła się moja mama, a ja zrobiłem sałatkę :) Nie samym parowanym jedzeniem żyję, choć to zdecydowana większość, ale czasem zjem gdzieś coś innego. Lubię od czasu do czasu wsunąć normalne mielone czy schabowego, a także inne dania :D Tak było tym razem do kotletów mielonych i ziemniaków zrobiłem amarantusowo - marchewkową sałatkę
Parowar Faceta