swojej książce kulinarnej „365 obiadów”, że „kalafior najlepszy jest we wrześniu”. Trudno się z nią zgodzić, bo naszym zdaniem młody, letni kalafior smakuje najlepiej, a szczególnie pyszny jest surowy, maczany w majonezie własnej roboty. Majonez wydobywa z niego słodycz i wspaniały orzechowy smak. Włosi tę słodkość kalafiora lubią jeszcze podkręcić rodzynkami. Wspaniała jest wenecka sałatka z kalafiora z rodzynkami
Niedzielny kucharzprzejemy jej w sałatkach. Postanowiłam ją więc udusić (traci wtedy objętość, ha!) i zrobić z niej zupę. Sama zupa z sałatą jest trochę zbyt lekka i dietetyczna jak dla mnie więc zatopiłam w niej klopsiki z indyka. Całość nadal jest lekka i letnia, ale klopsiki powodują, że jest to już wystarczające danie na obiad. Emilce bardzo posmakowały pulpeciki, kłopot oczywiście
Cooking for Emilyjako dodatek do zapiekanek, sałatek czy też zup. Kiedyś już pokazywałam Wam krem z kukurydzy, dziś zapraszam na jego bogatszą ( i jeszcze lepszą wersję ). Połączenie kukurydzy z czosnkiem porem, cebulką i aromatycznymi przyprawami tworzy danie, któremu nikt się nie oprze. Ja swoją wzbogaciłam jeszcze o makaron – jest tak sycąca, że śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad, a do tego bardzo
Ostra na Słodkowytrawnej i tylko na obiad? ;) Można z nich również przygotować wersję deserową i podać np. z bakaliami, polać syropem czekoladowym lub kremowym sosem waniliowym, oprószyć aromatycznymi przyprawami typu cynamon czy gałka muszkatołowa. Do dzisiejszego, słodkiego wydania wykorzystałam kopytka dyniowe , które zostały podsmażone na klarowanym maśle i polane miodowo-orzechowym dressingiem (podobnym jak w sałatce ze szparagami i bobem
Kraina Miodem Płynącacały rok...Była już sałatka ze szparagami , było sushi ze szparagami , w planach mam jeszcze pizzę. A dziś szparagowe kaszotto-moje danie konkursowe, które przygotowałam na warsztatach "Lubię kaszę". Całe danie jest raczej lekkie, bardzo wiosenne, o delikatnym smaku i kremowej konsystencji. Robi się w mniej niż pół godziny. Dobre na zwykły, codzienny obiad, na romantyczną kolację lub na poczęstowanie
Zawsze głodna!smakowała. Cebula świetnie uzupełnia się z owocami i wbrew przypuszczeniom nie jest dominującym smakiem. Szybki, letni obiad lub lekka kolacja. Składniki: pierś kurczaka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka chili łyżka oliwy sól, pieprz Sałatka: 300 g miąższu arbuza 150 g miąższu melona mała cebula łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy
Pasja SmakuMłode ziemniaki, pesto szparagi, szpinak, jajka i wędzony łosoś to uniwersalne danie na obiad , pyszna kolacja. Uwielbiam takie jedzenie, zdrowe i smaczne. Można je jeść na zimno lub na gorąco. Wędzony na ciepło łosoś nie jest niezastąpiony i jeśli wolicie inną rybę to go ahead! Sama przyrządzam to danie z wędzoną makrelą czy halibutem. Do młodych ziemniaków pasuje każda ryba(...)młodych ziemniaków. Gotowane ze skórką młode ziemniaki smakują o wiele lepiej. Wybieram również jak najmniejsze ziemniaki, bo ładnie się prezentują na talerzu. Szparagi i młody szpinak idealnie pasują do sałatki na ciepło. Taka letnia kolacja często gości na moim stole. Kolacja na 4 osoby Składniki: 600 g młodych ziemniaków 3 jajka 200 g wędzonego na ciepło fileta z łososia
codojedzeniaCzy można przygotować szybą i smaczną kolację, która dodatkowo zostanie na śniadanie następnego dnia? Pewnie, że tak. Najlepszym rozwiązaniem będzie prosta sałatka z kurczakiem, której nie
Związek na patelniJeśli znudziły Wam się klasyczne sałatki typu gyros, jarzynowa i z tuńczykiem, koniecznie przygotujcie tę kolorową sałatkę z brokułem i jajkiem! Jest to bardzo kolorowa, wręcz
PysiaGotuje.plKontynuujemy temat prozdrowotnych obiadów odpowiednich dla niemal każdego, od nietolerujących glutenu aż po wegan. Czarna fasola pełna witamin z grupy B i kwasu foliowego wspaniale syci
Kuchnia PROzdrowotnaprzekonać się na własnej skórze, oczach i języku, czy stolica Niemiec jest taka „jak ją piszą”. Berliński przewodnik nie był w planach – 3 dni, 3 śniadania, 3 obiady – zawsze wydawało mi się to stanowczo za mało na poznanie lokalnej sceny kulinarnej. Trafiłam jednak na miejsca, które mam nadzieję, każdemu bezglutenowemu podróżnikowi umilą pobyt w stolicy naszego zachodniego sąsiada(...)też w domu – frytki z batata (jak dla mnie odrobinę za mało chrupiące, ale dobrze przyprawione), awokado w sezamie (super pomysł!), cytrynowa komosa ryżowa, superfood dressing (cokolwiek to znaczy), sałatka jabłkowo-marchewkowa i sos teriyaki-hibiskus. Bez szału, ale bardzo smacznie… No i na pewno nie wyjdziecie stąd głodni! Na deser miejsca mi już nie wystarczyło, zamiast tego zamówiłam
Fill The Bowlniektórych bardzo dużo musztardy, ale to właśnie ona sprawia, że sałatka nie jest mdła, jeżeli nie lubicie nijakich sałatek zachęcam do wypróbowania tego przepisu, dla mnie jest to sałatka idealna, dla moich domowników również... bo nie mają wyboru... :-)Choć gdyby im nie smakowała to by jej nie jedli, a wciągają olbrzymie ilości...Można ją urozmaicić dodając np. pokrojoną szynkę(...)spód kładę zawsze pietruszkę( w mniejszych kawałkach - najdłużej się gotuje), na to marchew i malutki kawałek selera oraz ziemniaki. Gdy gotuję bez ziemniaków, bo zostały na przykład od obiadu , to wywar z gotowanych warzyw wykorzystuję jako bulion warzywny ( ostatnio pozamrażałam w słoikach. Mam zawsze kilka do wykorzystania gdy potrzebuję bulionu- kupnych nie używam).Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać
Smaczne Zdrowewersje: dla każdego inny rodzaj pieczywa, pamiętajcie 2 kromki chleba żytniego = 3 kromki chleba bezglutenowego. Elementem obowiązkowym dietetycznych posiłków są surówki i sałatki. Wybierz SURÓWKĘ: Wybierz SAŁATKĘ: II Śniadania powinny się składać przede wszystkim z owoców. Wybierz II ŚNIADANIE: Wszystkie zestawy obiadowe maja identyczną wartość kaloryczną, więc możemy je podmieniać. Zasady układania Zestawów Obiadowych(...)wody w ciągu dnia. Jak rozpocząć Dietę 1200 kcal? 1. Wybierz jedno ze Śniadań 300 kcal. 2. Wybierz jedno z II Śniadań 120 kcal. 3. Wybierz jeden z Obiadów 520 kcal. 4. Wybierz jedną z Kolacji 300 kcal. Będę na bieżąco dodawać dietetyczne przepisy potraw, tak aby każdy z was mógł je samodzielnie przygotować. Na wszelkie pytania chętnie odpowiem. Kontakt
IzaGotujeW moim domu powoli czuć zbliżające się święta. Zakwas na barszcz czeka w lodówce, podobnie susz na kompot. Pierogi i uszka pomrożone, a piernik staropolski przełożony
Kuchnia w czekoladzieJesienna pekinka Surówka z kapusty pekińskiej często wita na naszym stole . Jest pyszna w każdej kombinacji a do tego błyskawiczna w wykonaniu . Kiedy nie bardzo wiadomo
Ogrodnik w podróży