Popularna sałatka gyros-kebab w wersji odchudzonej, bez majonezu i z makaronem razowym. Nada się świetnie nie tylko na imprezy okolicznościowe, ale również na obiad lub kolację. SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka oliwa 1 miks sałat 180 g 1 czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 1 duży jogurt naturalny 370 g 200 g makaronu fusilli (u mnie pół na pół zwykły(...)solą i pieprzem, wymieszać i przelać do warzyw i sałaty. Dodać również mięso z makaronem i całość delikatnie wymieszać. W razie potrzeby przyprawić. Podawać od razu. Uwagi: Moją sałatkę podawałam udekorowaną kiełkami rzodkiewki. Można podać również kiełki w osobnej miseczce
Passions hobbies lifeTeraz latem kiedy jest ogromny wybór świeżych warzyw , a większość pochodzi z mojego warzywnika warto przygotować taką sałatkę. P otem jesienią czy zimą , gdy nie ma m zbyt wiele czasu by zrobić surówkę sięgn ę po słoik ,otworz ę i dodatek do obiadu jak znalazł. Przepis pochodzi stąd: http://www.mojegotowanie.pl/przepis/salatka-z-ogorkow-i-bialej-kapusty-na-zime Z modyfikowałam ilość warzyw pod swoje(...)wlać do garnka,wsypać cukier i przyprawy,zagotować i wystudzić. Następnie zalać zalewą poszatkowane warzywa,dokładnie wymieszać i zostawić jeszcze na ½ godziny aby się przegryzło. Przygotowane słoiki napełnić sałatką ,zalać resztkami zalewy,która zostanie w misce,szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Z podanej porcji wyszło 14 słoików
Kolorowa kuchnia ElkiDziś zapraszam na bardzo smaczną, szybką w wykonaniu, zimową sałatkę z kapusty, marchwi i papryki. Sałatka bardzo delikatna w smaku, bez dodatku octu, zakwaszona poprzez dodatek jabłek. Doskonała propozycja dla dzieci, ale nie tylko. Lekka słodko-kwaśna, doskonała jako dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki ( na ok. 6 słoików o pojemności 0,5 litra ) - 1 kg białej kapusty(...)chłodne miejsce na 2 godziny. Po tym czasie warzywa wraz z wytworzoną zalewą przekładam do wyprażonych słoików i mocno zakręcam. Pasteryzuję w garnku ok. 20-25 minut. Po ostygnięciu sałatki przenoszę w chłodne miejsce. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródPoza tym stanowią również świetną bazę do innych śledzi – można je wykorzystać do sałatek, koreczków lub innych imprezowych przekąsek. Również świetnie smakują jako dodatek do pieczywa na śniadanie, czy kolację. Czasami również zamiast zwykłych matjasów lubię je dodać do śledzi w śmietanie na obiad , by ich smak był nieco słodko-kwaśny. Śledzie marynowane w occie są delikatniejszą wersją
Kulinarne PrzebojePoza tym stanowią również świetną bazę do innych śledzi – można je wykorzystać do sałatek, koreczków lub innych imprezowych przekąsek. Również świetnie smakują jako dodatek do pieczywa na śniadanie, czy kolację. Czasami również zamiast zwykłych matjasów lubię je dodać do śledzi w śmietanie na obiad , by ich smak był nieco słodko-kwaśny. Śledzie marynowane w occie są delikatniejszą wersją
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko 1 mała cebula sok z cytryny lub kwasek cytrynowy sól pieprz 3 łyżki oliwy lub oleju 1/2
Przepisy kulinarne babci AntoninyKaczka pieczona w ziołach i nadziewana jabłkami, aromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Pieczona na parze jest idealnie miękka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataW tym roku eksperymentalnie wrzuciłam do skrzynki na balkonie nasiona rzodkiewki. Chciałam mieć pod ręką ekologiczne liście, które mogłabym bez obaw dodać do sałatki, chłodnika, zmiksować
Obiad gotowySałatki mają to do siebie, że można spokojnie wymieszać kilka składników, doprawić i zawsze "jakoś" smakują :) Ja tym razem przygotowałam na szybko taką z kolorowym
Kuchnia w czekoladzieMięciutkie żeberka z ziemniakami i cebulką-obiad mistrzów. Danie te jest przygotowane w woku specjalną techniką, aby nie utracić miękkości żeberek, chrupkości ziemniaków i zapachu cebuli
Kuchnia Łukaszazaczerpnięty z książki “ Kuchnia włoska, klasyczne i nowoczesne dania “, występuje tam jako “włoska sałatka paprykowa”, która świetnie komponuje się z grillowanym mięsem lub włoskim chlebem. Podaje się ją jako przystawkę. U mnie warzywa te spełniły rolę dodatku do obiadu, podałam je na ciepło z pieczoną piersią kurczaka i miską sałat z pomidorkami, oliwkami i parmezanem(...)wlewam ocet balsamiczny, wrzucam posiekane anchois oraz oliwki, mieszam, doprawiam pieprzem. Studzę. Gdy warzywa w garnku będą miękkie dorzucam anchois z oliwkami, mieszam, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Sałatkę można udekorować świeżymi listkami bazylii. Smacznego
Zasmakuj KuchniZielenina do obiadu, do kolacji, a często jako samodzielny lunch. Uwielbiam ją w każdej postaci. Moja rodzina wie, że dzień bez zieleniny dniem straconym. Mam kilka swoich niezawodnych zestawów, czyli takich dodatków do zielonej sałaty, które zawsze się sprawdzają i które smakują mi najbardziej. Nawet z dresingiem nie kombinuję gdy przyrządzam taką sałatę w pośpiechu. Jednak czasami pragnę odmiany(...)czyli taki którego nie mam na co dzień. A tym czasem propozycja dla Was, bo może ktoś tak jak ja lubi zielone i zaserwuje rodzinie i gościom taką oto sałatkę. Roszponka z ciecierzycą i pomarańczą składniki dla 4 osób: 1 opakowanie roszponki 2 pomarańcze 40 g migdałów w płatkach pestki granatu z 1/4 owocu 100 g ugotowanej ciecierzycy
Przysmaki Karolkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam brokuła, więc często przyrządzam różne sałatki z jego udziałem. Ta jest szybka i rewelacyjna w smaku, a c hrupiące dodatki nadają jej dodatkowego charakteru. Idealnie sprawdzi się jako przekąska w wersji solo oraz dodatek do lekkiego obiadu. (2 porcje) 150g pomidorków koktajlowych 150g brokuła 1 jajko 1-2 łyżki majonezu(...)sól, czarnuszka (zamiast pieprzu) Różyczki brokuła ugotować na parze. Jajko pokroić na szóstki - bądź ósemki a pomidorki przeciąć na połowę. Całość delikatnie połączyć z majonezem i doprawić do smaku. Sałatkę posypać sezamem, pestkami dyni, orzechami, natką pietruszki, koperkiem oraz rukolą
Di gotujeświętach? Ja bardzo, sama nie wiem co bym jadła.Dzisiaj zrobiłam lunchowo - obiadową sałatkę z gotowanych ziemniaków z masłem, ziołami i koperkiem, do tego dołożyłam plastry wędzonego łososia, ogórka kwaszonego, cebulę czerwoną i sos śmietankowo - majonezowy. Nawet nieźle wyszło. Można ją potraktować jako obiad, bo jest bardzo sycąca. Składniki: 5-7 ziemniaków 180 g wędzonego(...)koperek. Stłuc tłuczkiem. Odczekać ok. 15 do przestygnięcie, następnie dodać plastry łososia, ogórka pokrojonego w krążki oraz cebulę w talarki. Doprawić do smaku.Wymieszać składniki na sos, polać przygotowaną sałatkę.Smacznego
pieprzny smaczekzdrowe , ekologiczne , odżywcze. Modne stają się więc produkty nisko-przetworzone lub naturalne, niewywołujące alergii, bez pustych kalorii, dostarczające szereg związków odżywczych oraz korzystnie wpływające na nasz organizm. Typowy, codzienny obiad polskiej rodziny zmienia się – a co za tym idzie – zmieniają się też produkty, których używamy. Mamy coraz większy i szerszy wybór – zarówno produktów krajowych jak i importowanych(...)tylko weganie – roślinne obiady przygotowują także osoby, które chcą się zdrowo odżywiać, a mięso jedzą okazjonalnie. Gotujemy Przepisy wykorzystujące trendy food powinny być jak one same – przede wszystkim zdrowe, odżywcze i zawierające wyłącznie składniki jak najmniej przetworzone. W żywieniowe trendy wpisują się więc wszelkie smoothie owocowo-warzywne, lunchboxy – wypełnione zdrowymi sałatkami na bazie kasz, desery bez mąki
Poezja smaku