W tym roku eksperymentalnie wrzuciłam do skrzynki na balkonie nasiona rzodkiewki. Chciałam mieć pod ręką ekologiczne liście, które mogłabym bez obaw dodać do sałatki, chłodnika, zmiksować
Obiad gotowySałatki mają to do siebie, że można spokojnie wymieszać kilka składników, doprawić i zawsze "jakoś" smakują :) Ja tym razem przygotowałam na szybko taką z kolorowym
Kuchnia w czekoladzieMięciutkie żeberka z ziemniakami i cebulką-obiad mistrzów. Danie te jest przygotowane w woku specjalną techniką, aby nie utracić miękkości żeberek, chrupkości ziemniaków i zapachu cebuli
Kuchnia Łukaszazaczerpnięty z książki “ Kuchnia włoska, klasyczne i nowoczesne dania “, występuje tam jako “włoska sałatka paprykowa”, która świetnie komponuje się z grillowanym mięsem lub włoskim chlebem. Podaje się ją jako przystawkę. U mnie warzywa te spełniły rolę dodatku do obiadu, podałam je na ciepło z pieczoną piersią kurczaka i miską sałat z pomidorkami, oliwkami i parmezanem(...)wlewam ocet balsamiczny, wrzucam posiekane anchois oraz oliwki, mieszam, doprawiam pieprzem. Studzę. Gdy warzywa w garnku będą miękkie dorzucam anchois z oliwkami, mieszam, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Sałatkę można udekorować świeżymi listkami bazylii. Smacznego
Zasmakuj KuchniZielenina do obiadu, do kolacji, a często jako samodzielny lunch. Uwielbiam ją w każdej postaci. Moja rodzina wie, że dzień bez zieleniny dniem straconym. Mam kilka swoich niezawodnych zestawów, czyli takich dodatków do zielonej sałaty, które zawsze się sprawdzają i które smakują mi najbardziej. Nawet z dresingiem nie kombinuję gdy przyrządzam taką sałatę w pośpiechu. Jednak czasami pragnę odmiany(...)czyli taki którego nie mam na co dzień. A tym czasem propozycja dla Was, bo może ktoś tak jak ja lubi zielone i zaserwuje rodzinie i gościom taką oto sałatkę. Roszponka z ciecierzycą i pomarańczą składniki dla 4 osób: 1 opakowanie roszponki 2 pomarańcze 40 g migdałów w płatkach pestki granatu z 1/4 owocu 100 g ugotowanej ciecierzycy
Przysmaki Karolkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam brokuła, więc często przyrządzam różne sałatki z jego udziałem. Ta jest szybka i rewelacyjna w smaku, a c hrupiące dodatki nadają jej dodatkowego charakteru. Idealnie sprawdzi się jako przekąska w wersji solo oraz dodatek do lekkiego obiadu. (2 porcje) 150g pomidorków koktajlowych 150g brokuła 1 jajko 1-2 łyżki majonezu(...)sól, czarnuszka (zamiast pieprzu) Różyczki brokuła ugotować na parze. Jajko pokroić na szóstki - bądź ósemki a pomidorki przeciąć na połowę. Całość delikatnie połączyć z majonezem i doprawić do smaku. Sałatkę posypać sezamem, pestkami dyni, orzechami, natką pietruszki, koperkiem oraz rukolą
Di gotujeświętach? Ja bardzo, sama nie wiem co bym jadła.Dzisiaj zrobiłam lunchowo - obiadową sałatkę z gotowanych ziemniaków z masłem, ziołami i koperkiem, do tego dołożyłam plastry wędzonego łososia, ogórka kwaszonego, cebulę czerwoną i sos śmietankowo - majonezowy. Nawet nieźle wyszło. Można ją potraktować jako obiad, bo jest bardzo sycąca. Składniki: 5-7 ziemniaków 180 g wędzonego(...)koperek. Stłuc tłuczkiem. Odczekać ok. 15 do przestygnięcie, następnie dodać plastry łososia, ogórka pokrojonego w krążki oraz cebulę w talarki. Doprawić do smaku.Wymieszać składniki na sos, polać przygotowaną sałatkę.Smacznego
pieprzny smaczekzdrowe , ekologiczne , odżywcze. Modne stają się więc produkty nisko-przetworzone lub naturalne, niewywołujące alergii, bez pustych kalorii, dostarczające szereg związków odżywczych oraz korzystnie wpływające na nasz organizm. Typowy, codzienny obiad polskiej rodziny zmienia się – a co za tym idzie – zmieniają się też produkty, których używamy. Mamy coraz większy i szerszy wybór – zarówno produktów krajowych jak i importowanych(...)tylko weganie – roślinne obiady przygotowują także osoby, które chcą się zdrowo odżywiać, a mięso jedzą okazjonalnie. Gotujemy Przepisy wykorzystujące trendy food powinny być jak one same – przede wszystkim zdrowe, odżywcze i zawierające wyłącznie składniki jak najmniej przetworzone. W żywieniowe trendy wpisują się więc wszelkie smoothie owocowo-warzywne, lunchboxy – wypełnione zdrowymi sałatkami na bazie kasz, desery bez mąki
Poezja smakuLekka a zarazem sycąca sałatka z grillowanym kurczakiem, szparagami i parmezanem. Sos z odrobiną mięty który świetnie podkreśla smak warzyw i mięsa. Sprawdzi się na letni obiad, kolację czy jako przystawka na różnego rodzaju spotkania towarzyskie 1 porcja ok. 130 gram piersi z kurczaka 5/6 szparagów 5 pomidorków koktajlowych 2 garście mix sałat ( u mnie lodowa, masłowa,rukola) Parmezan
Andzia Pichciobiad polecam... Kotleciki mielone smażone na patelni grillowej i zapieczone z boczkiem, który tworzy chrupiącą skorupkę. Do tego puree ziemniaczane i pyszna sałatka z ogórka i rzodkiewki. Składniki na 2 porcje: - kotlety: 300g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 6 plasterków boczku wędzonego parzonego 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku przyprawa do mielonego sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki
Alutka-Gotujesezamem, natką pietruszki lub kolendrą i pałaszować same lub z chrupiącymi warzywami: ogórkiem czy rzodkiewka, udając, że to sałatka. Oczywiście możecie bardziej pokombinować, np. z kaszą gryczaną czy z dzikim ryżem będą smakować wyśmienicie i mogą być podane jako pełnowartościowy obiad! ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje 500 g boczniaków 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu z agawy
Food SquareDziś klasyka, bo jest to danie które w moim domu robiło się odkąd pamiętam i nigdy mi się nie znudziło. Nawet teraz robię je bardzo często
karmelowysmażyć ostatnią partię ciasta. Z tej proporcji składników zawsze wychodzi mi 36 placków z jabłkami. Większość zjadamy na obiad, ale zawsze kilka zostaje – jedzone na zimno są równie delikatne, mięciutkie i po prostu pyszne! Podajcie je z odrobiną cukru pudru, sałatką owocową, albo z bitą śmietaną i sezonowymi owocami. Ja bardzo lubię je też z gęstą, kwaśną, minimalnie osłodzoną
Karo in the Kitchenwiosna już zawita na dobre :-) Zeszły tydzień dla mnie był ciężki, czasu mało, nie miałam sił na wymyślanie obiadów. Skorzystałam z kilku przepisów koleżanek. Te pyszne podudzia po marokańsku znalazłam tutaj . Wyszły pyszne, do tego u mnie kasza orkiszowa i sałatka z roszponki i pomidorków koktajlowych. Polecam, bo danie pyszne. Życzę Wam miłego poniedziałku :-) Składniki: 1 kg pałek (podudzi
kruche babeczkiDziś przedstawiam danie, które w mojej rodzinie robi się odkąd pamiętam. Zapewne wielu osobom jest znane, jednak jak już doświadczenie mnie nauczyło, czasami coś co dla
karmelowy