Pieczemy ją od kilku lat. To jedna z najlepszych pieczonych karkówek, jakie mieliśmy okazję przyrządzać. I jeść. Na ciepło, na zimno. Do obiadu, na kanapkach, w sałatkach. I w chlebkach pita - z zestawem surówek jako najlepszy domowy kebap! Składniki 1-1,2 kg karkówki 2-3 cebule 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki ketchupu 3-4 łyżki dobrego oleju
OliveandThymePrzywiozłam do Lublina słoneczko;) I wszystko wskazuje na to, że czekają nas upalne dni. W dzbanku już się chłodzi woda z cytryną, na obiad wystarczy mi lekka sałatka, a na deser sernik na zimno. W sezonie truskawkowym nie mogłam się powstrzymać i nie zrobić tego sernika. Więc póki truskawki jeszcze są, łapcie chwilę;) Składniki: 500g twarogu półtłustego 200ml śmietanki
Obiad gotowySkładniki 150 g makaronu penne - pełne ziarno puszka tuńczyka w oleju garść listków szpinaku sól, pieprz szczypta oregano łyżeczka octu jabłkowego cebula kilka suszonych pomidorów Przygotowanie
Gaździnka warzypyszna, szybka i zdrowa propozycja na sałatkę z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą. Dodatkowo ciekawy smak sałatce dodaje zdrowy olej słonecznikowy Green Spoon tłoczony na zimno. Taką sałatkę możecie podać do obiadu lub zjeść np. z ulubionym pełnoziarnistym pieczywem. Spróbujcie. Składniki: 3 większe ogórki kiszone 1/4 czerwonej papryki 1 cm grubego pora (biała część) 3 pełne łyżki kukurydzy zdrowy olej
Słodkie okruszkiDanie typowe dla mięsożerców, soczyste mięsko i do tego smażone rydze i sałatka. W rezultacie pyszny obiad na stole, lubicie steki? Każdy przygotowuje je na swój jedyny i niepowtarzalny sposób aby były pyszne i soczyste. Ja uwielbiam medium czyli średnio krwiste a Wy usmażcie sobie tak jak lubicie. Zapraszam do kuchni. Steki z antrykotu ze smażonymi rydzami. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowanieprzepisie wykorzystana do przygotowania cukinii i cebuli, które pięknie się prezentowały i współgrały smakowo z fasolą szparagową i awokado. To ekspresowe danie może zagrać rolę głowną podczas obiadu lub posłużyć jako sałatka, przystawka. Jest to lekkie, a zarazem bardzo odżywcze danie. Jego składnik - żołta fasolka szparagowa to, podobnie jak bób, znakomite źródło kwasu foliowego . Oprócz tego zawiera dużo błonnika
Jeść, by żyć w zdrowiuDelikatne, syte, aromatyczne, pyszne kotlety w sam raz na obiad. W komplecie z sałatką tworzą duet doskonały. Wszędzie teraz pod dostatkiem cukinii, warto ją wykorzystać do tego dania. W połączeniu z soczewicą, cebulą i dużą ilością koperku tworzy niesamowicie pachnące burgerki. Posmakują każdemu! Składniki na 12 sztuk: 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy 1,5 szklanki startej cukinii 1/2 szklanki mąki
Jeść, by żyć w zdrowiumożna doprawić przyprawami). Kurczaka a la gyros przygotowujemy z tego przepisu (oczywiście mniejszą ilość, na pizze wystarczy nam około 1/2 małej miseczki kawałków kurczaka, resztę podajcie do obiadu lub zużyjcie do sałatki). Gdy ciasto na pizzę wyrośnie kładziemy je na spryskanej oliwą z oliwek blaszce (u mnie 30 cm) i ugniatając ręką rozprowadzamy. Następnie robimy w nim kilka dziurek widelcem
Słodkie okruszkidłonie. Chociaż dni są jeszcze całkiem ciepłe to powoli zaczynamy się domagać ciepłych, aromatycznych przekąsek (wraz z niezliczoną ilością korzennych, rozgrzewających przypraw). I tak zamarzyła mi się sałatka, którą zjadłabym na obiad, do tego aromatyczny ciepły dressing i suszone śliwki (a póki sezon trwa użyjcie świeżych śliwek od LokalnyRolnik.pl ) Do przygotowania 2 porcji sałaty potrzebujemy: – 1 sałatę rzymską (mała
Szybko Tanio SmacznieMakaronu jest bardzo często, bo bardzo lubimy makaron i jadamy go często. W kilkanaście minut można z niego wyczarować pyszne danie. Wystarczy kilka składników i mamy pożywny obiad, ciepłą kolację, kolorową sałatkę albo też zdrowy lunch, który możemy zabrać do pracy w pudełku. Krótko mówiąc - dla każdego coś dobrego, i dla malucha i dla dorosłego. I na słodko
Kulinarne przygody Gatitynaczyniem z podudziami). Pieczemy około 30 min. Około 5 min. przed końcem czasu możemy włączyć termoobieg, gdy chcemy, aby nasze frytki i podudzia były bardziej chrupiące. Gotowy obiad podajemy z ulubioną sałatką
Kuchnia MagdaLenySkładniki: 4 buraki 2 czerwone papryki 1 cebula około 3 łyżek octu jabłkowego łyżeczka cukru sól, pieprz olej roślinny Sposób wykonania: Buraki gotujemy w mundurkach. Cebulę
Qchnia po prostupomysł. Ja swoje roladki upiekłam w worku do pieczenia, dzięki czemu wyszły lekkie, ale i soczyste, idealne dla osób dbających o linię. Dodatkowo podałam je z lekka sałatką i kaszą. Takie obiady lubię najbardziej. W sezonie używam świeżej botwinki, natomiast poza wykorzystuję swoje zapasy z zamrażalki. Od kilku lat nie może zabraknąć jej kilku paczuszek, które wykorzystuję potem
Fabryka pomysłówBlueberry Corner by "jagodzianka" Tak przyrządzona wołowina jest soczysta, delikatna. Pieczony rostbef świetnie nadaje się na obiad, do kanapek, tostów, sałatek, na imieniny, święta … Przeczytaj cały artykuł Post Pieczony rostbef pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerW sezonie na figi koniecznie zróbcie tę sałatkę. Powodem, dla którego warto ją zrobić jest chociażby to, że jest bardzo prosta. Jeżeli natomiast nie jesteście przekonani
Kuchnia Bazylii