opisujące pochodzenie tradycyjnych duńskich dań, ale wydają mi się one nieco zbyt ciężkie. Dobrze wygląda za to sałatka ziemniaczana ze szparagami i krewetkami, zupa ze szparagów, pęczaku i twarogu, pory gotowane z anchois, pieczona rzepa ze szczawiem i miodem, wątróbka z grilla, czy marynowany śledź. Na deser będzie marmolada mirabelkowa i pudding z chleba z jabłkami, Wszystkie smaki Skandynawii
Ugotowane pozamiatanePyszna, orzeźwiająca, lekka sałatka z fety, arbuza, rukoli i awokado :) Bardzo letnia - spróbujci e - sprawdzi się jako samodzieln e danie lub dodatek do mięs - na przykład z grilla :) SKŁADNIKI ( dla 1 -2 os ób - całość - 29 0 kcal) 150 g obranego arbuza bez pestek 1 garść rukoli ( 2 0 g) 1/2 obranego awokado 30 g sera feta
Moje Kuchenne Rewelacjejako aperitif, ale równie dobrze sprawdzi się rybami , owocami morza, można spróbować do sushi lub lekkich letnich sałatek. Byłoby dobrym uzupełnieniem do pstrąga po bieszczadzku którego jedliśmy kilka dni temu na wzgórzach otaczających bieszczadzkie Lutowiska. Dziś musi wystarczyć „zwykły” pstrąg z grilla – ugrillowany na balkonie. Podsumowując dobre wino w bardzo dobrej cenie ( 19,99 zł ). Drugie wino Château Calet
królestwo garówSmaczna, chrupiąca surówka z młodych warzyw. Idealna do obiadu, mięsa na zimno czy grilla. Składniki: główka sałaty pęczek rzodkiewki 4 ogórki gruntowe 4 łyżki śmietany 12
e-PrzepisyKulinarnePyszna, lekka surówka idealna do obiadu, jako dodatek do wędlin czy na grilla. Składniki: mała cukinia 3 ogórki gruntowe lub jeden długi 6-7 rzodkiewek płaska
e-PrzepisyKulinarneskrapiam dość obficie olejem i posypuję przyprawą. Wmasowuje ją dokładnie i odstawiam w chłodne miejsce. Rozpalam grilla i układam mięso na ruszcie pilnując, aby się nie spaliło obracając je kilkukrotnie w trakcie pieczenia. Gotowe podajemy z ulubionymi sosami, pieczywem, warzywami, sałatki, tzatzykami.... Z tym, z czym lubimy zajadać grillowane mięso
Malinowe PocałunkiSkładniki na sałatkę: garść roszponki 1 cebula podsmażona w talarkach 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki i podsmażony 100 g wędzonego łososia SUEMPOL z szparagami z grilla wiórki sera mozarella świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek Swietnie pasuje do jajek sadzonych :) http://claudittemisscooking.blogspot.com/2014/05/suempol-nagroda.html Smacznego
ClauditteMissCookingZa oknem pogoda nieciekawa. Na grilla nie ma niestety szans. A ja uwielbiam grillowane warzywa jako dodatek do mięsa. Dlatego postanowiłam przygotować sobie grillowana cukinię na
Magiczne Życie Martyczas do lodówki a następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie. Do mięska idealnie komponuje się lekka sałatka z kilku liści lodowej sałaty, garści rukoli, pokrojonych w kostkę (ćwiartkę) pomidorów i czerwonej cebuli, skropiona aromatyzowaną oliwą z oliwek.I chociaż to grill, a skoro grill to głównie piwo, to jednak do tej propozycji polecam lampkę białego, półwytrwanego winka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: 250 g makaronu penne 1 pęczek zielonych szparagów 250 g pomidorków koktajlowych (papryczkowych) 1/2 małej czerwonej cebuli Sos: 1/3 szklanki jogurtu greckiego 1 łyżeczka
Qchnia po prostusklada, ze dzisiejszy " Dzien Czosnku " to tez dobra okazja do rozpoczecia sezonu grillowego. Wszystko za sprawa mojego przepisu na salatke, ktora doskonale pasuje do grilla wlasnie. Jak to juz u mnie bywa zawsze przy okazji weekendowych akcji okazuje sie, ze marnie stoje z czasem. Tym razem jest podobnie. Mimo, ze o akcji czosnkowej wiedzialam juz od dawna to przez swieta(...)godziny, by przeszlo aromatem czosnku i tymianku. Po tym czasie kurczaka pieczemy na grillu lub smazymy na patelni grillowej. Solimy do smaku w czasie pieczenia. W przypadku patelni pamietajmy, ze jej juz nie oliwimy, to mieso jest naterte oliwa. Gotowe miesko podajemy ze salatka brokulowa. Smacznego
Przysmaki Karolkijuż dwa razy, mniej więcej wiem co jest lepszą opcją, więc muszę tę potrawę zrobić ponownie. I właśnie przy okazji spotkania z bratem, robiłam także sałatkę, do której była potrzebna tytułowa shatta. Sałatka była już gotowa, zabrałam się za shattę, nie wczytując się w nią wcześniej. Oczywiście okazało się, że tę „pastę” robi się przez(...)papryk. Lecę z pomocą. Zróbcie shattę. A, i do czego jej użyłam? Póki co do sałatki i jako dodatek do kebaba. Myślę jednak, że znajdzie dużo więcej zastosowań. Ryby, mięsa, warzywa. Wpadł mi w oko np. przepis na oliwki z shattą. No na grilla idealny, zrobię niedługo. Składniki: 250 g czerwonych chili bez szypułek 1 łyżka soli 3 łyżki octu
Kardamonovyopiekany na grillu. Schab opiekać może na grillu elektrycznym ( jak ja ) lub tradycyjnie, na grillu węglowym, na świeżym powietrzu. Sezon grillowy już tuż, tuż ! Grillowany schab sprawdzi się na obiad, jak i na szybką kolację. Zjeść go możesz klasycznie - z ziemniakami, lub z lekką sałatką warzywną. Ja grillowany kotlet schabowy podałam z miodową marchewką, a raczej z marchewkowym makaronem(...)wierzchu ma być cebula. Całość owinąć dobrze folią spożywczą, położyć na półmisku i wstawić na 2 godziny do lodówki. Zamarynowane kotlety grillować przez około 7-8 minut na grillu elektrycznym lub po 5 minut z każdej strony, na grillu węglowym. Jeśli pieczecie kotlety na grillu węglowym połóżcie je na aluminiowej tacy. Smacznego
kolorowotorcikowoLetnia, chrupiąca i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka z mozzarellą, kalarepą i pomidorami z dodatkiem grzanek i sosu czosnkowego to pyszna propozycja na każdą okazję do pracy, na śniadanie czy kolację, może również stanowić ciekawy dodatek do potraw z grilla. składniki na 4 porcje 150 g mixu sałat 10-12 pomidorków papryczkowych lub koktajlowych 1 kalarepa 2 ogórki małosolne(...)sałaty. Obraną kalarepę oraz ogórki małosolne kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy do miski z sałatą i pomidorami. Ser mozzarella kroimy w większą kostkę i dodajemy do pozostałych składników sałatki. Opłukany szczypior z dymki siekamy i łączymy z zawartością miski. Na końcu do sałatki wlewamy wcześniej przygotowany sos i wszystko delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na 15 minut
Smakowite Daniabiblii kuchni libańskiej. Uważam, że sałatka tabbouleh to świetna propozycja na letni lunch do pracy, np. w połączeniu z ugotowaną ciecierzycą czy grillowaną piersią z kurczaka, dzięki czemu będzie bardziej sycąca. Jest prosta, pożywna i bardzo zdrowa (pomyślcie o witaminie C pochodzącej z natki pietruszki!). Tabbouleh sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla. Niektóre receptury proponują, aby przygotować
Chilli Czosnek i Oliwa