sałata - 10652 przepisów (strona:430/711)

Roladki drobiowe z fetą i szpinakiem 179

Takie i inne roladki w formie zimnej przekąski często serwuję moim gościom na uroczystościach rodzinnych. Układam półmisek z różnymi roladkami,galaretką z kurczaka,dorzucę jakąś wędlinkę,ozdabiam warzywami np sałatą,rzodkiewką,pomidorem czy ogórkiem i gotowe. Tak skomponowany półmisek będzie smakowitą ozdobą każdego stołu

Kolorowa kuchnia Elki
Paella w wersji wegetariańskiej (Paella vegetariana) 177

dodajemy ryż i szafran. Całość dokładnie mieszamy. Paellę możemy posypać posiekaną natką pietruszki. **** PREPARAZIONE Fate lessare il riso in abbondante acqua salata. Nel frattempo preparate le verdure. Tagliate la cipolla a velo, i carciofi a spicchi e i peperoni a cubetti. Fate soffriggere nell'olio la cipolla affettata a velo

La grande e la piccola cuoca
Sery z francuskich Alp 211

dużych kręgach, ważących ok. 30 kg. Jak i z czym jeść sery? We Francji sery podaje się na zakończenie posiłków. Stawia się je na stół z owocami, orzechami, zieloną sałatą i bagietką. Na półmisku powinno się znaleźć 3–5 rodzajów serów. Jedzenie zaczynamy od gatunków łagodnych, kończymy na ostrych. Osobiście nie jestem przywiązana do tego rytuału i zdecydowanie sery wolę

gutfut
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 288

zdarza... no to gratulacje. Ja jestem tylko człowiekiem i czasami nie odmawiam sobie takiego jedzenia. Mój ulubiony hamburger składa się z: podpieczona bułka pasta z suszonych pomidorów mix ulubionych sałat stek Sokołów z roztopionym na wierzchu serem cheddar lub mozzarella 2 plasterki boczku przesmażonego na suchej patelni na chrupko plasterek pomidora kawałek ogórka konserwowego prażona cebulka jalapeno  ketchup

Cooking Monster
Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy 248

smaku Krem do tortu: 100 g serka twarogowego (użyłam jogurtowego Almette) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka tartego chrzanu Przybranie tortu: kawior wędzony łosoś świeży ogórek koperek sałata Przygotowanie: Z kromek chleba wykroić równe kółka. Robiłam to za pomocą wykrawacza do pierogów. Z podanych składników przygotować nadzienia do przełożenia kolejnych warstw tortu. Składniki poszczególnych warstw trzeba drobno posiekać

Codziennik Kuchenny
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 207

przepisy: Gravlax a la tuńczyk               Sałatka śledziowa z burakami Łosoś w galarecie                    Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami Sałatka lwowska                      Gravlax - marynowany łosoś Najlepsze śledzie z cebulą       Kotleciki

Codziennik Kuchenny
Burrito z wołowiną, fasolą i papryką 194

lekko pikantnych potraw). Farsz powstał z chudego mięsa wołowego z dodatkiem fasoli, papryki, kukurydzy i sosu pomidorowego, jest przepyszny i bardzo sycący. Burrito podaje się z dodatkami łagodnymi (śmietana, sałata, pomidory, zioła) lub pikantnymi papryczkami, tabasco, sosem bbq. Moi ulubionym dodatkiem jest papryczka jalapeno, która po nagryzieniu sprawia, że łzy cisną się do oczu. Tortille podgrzewa się, wypełnia ciepłym farszem

Codziennik Kuchenny
Pieczony łosoś w posypce z curry 194

aromatycznej mieszanki curry z młynka.  Tak upieczonego łososia można podać w towarzystwie ryżu lub kuskusu z gotowanymi warzywami na zwykły obiad. Bardzo dobrze smakuje również w towarzystwie mieszanki sałat z sosem winegret. Łosoś przed pieczeniem Składniki: filet łososia ze skórą mieszanka curry (używam curry z młynka Kotanyi) 1-2 szczypty soli kawałek cytryny (do skropienia sokiem  łososia

Codziennik Kuchenny
KURCZAK W POMIDORACH Z CHORIZO I DYNIĄ 263

duszone w sosie pomidorowym, z dodatkami w postaci pikantnej kiełbaski chorizo, kalafiora i dyni. Doprawione mieloną kolendrą, szczyptą szafranu i nasionami kopru włoskiego.  Najlepiej smakują z ryżem i sałatą z jogurtem lub tłuczonymi ziemniaczkami i mizerią. Danie jest rozgrzewające i bardzo sycące. Może stanowić dobry sposób na przemycenie niejadkom porcji warzyw. Zarówno kalafior jak i dynia  podczas gotowania

cool and minty
Timballo z fasolką szparagową (Timballo di fagiolini) 181

parmezanem i orzeszkami pinii.  Timballo pieczemy w piekarniku nagrzanym do  180 °C przez około 20-25 minut. **** PREPARAZIONE Spuntate i fagiolini, lavateli e sbollentateli in acqua bollente salata per circa 5 minuti, poi scolateli bene. In una ciotola sbattete le uova con la panna. Aggiungete il parmigiano grattugiato, la farina, il sale, il pepe e un pizzico

La grande e la piccola cuoca
Delikatna sałatka z płatkami róż i eksandowaną quinoą 203

neutralnym w smaku olejem ze smaczliwki ;) (awokado), aby nie zgubić naturalnego smaku kwiatów. Oczywiście wszystko posypane lekką ekspandowaną quinoą :) Składniki: 3 łyżki ekspandowanej białej quinoy listki z wewnętrznej części sałaty lodowej (jasnozielone i chrupiące) 2 garście płatków róż płatki kwiatu słonecznika kwiaty aksamitki wąskolistnej 1 łyżka wody różanej 2 łyżki oleju z awokado Wykonanie: Młode listki i kwiaty wrzucamy

Quinoa Raz!
Lunchbox #2 - dwa sposoby na pysznego kurczaka do pracy 194

wody. Studzimy.   Ryż gotujemy do miękkości. Cebulkę podsmażamy. Dodajemy do niej ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.   Jako dodatek przygotowałam sałatkę z sałaty, pomidorków koktajlowych, papryki i szczypiorku z sosem koperkowo-ziołowym.   Kurczaka i ananasa można ponabijać na patyczki do szaszłyków lub włożyć luzem do pojemnika, co kto woli ;) Ryż może być

Czerwona Porzeczka
Burgery z szynki 203

kilka godzi, ja odstawiłam na całą noc. Wspaniale przeszły papryką i octem winnym. Na rozgrzanym oleju smaż lekko spłaszczone burgery. Odsącz na papierowym ręczniku. Teraz tylko bułka, dodatki, np.: sałata, rukola, grillowany pomidor, krążki cebuli, papryka, ogórek świeży lub kiszony, sos jogurtowy, ajwar, ketchup, na co tylko masz ochotę;) Na bogato

Zasmakuj Kuchni
Ulubieńcy września 122

mikrofalówki. Jest to  najprostszy i najszybszy wegański deser jaki jadłam.  W tym miesiącu miałam obsesje na punkcie kanapek z tostowanym pieczywem, hummusem, suszonymi pomidorami, sałatą i sosem BBQ. Polecam spróbować taką kombinacje :) Kolejnym ulubieńcem są domowe pomidory suszone, które robiłam na przełomie sierpnia i września. W tym miesiącu jadłam je ze wszystkim

wegujemy