WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3 Składniki sałatki: 1/3 sałaty lodowej, 4 łyżki kukurydzy, 1/2 większej cebuli czerwonej, 80-100 g fety. Składniki na sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany, sos czosnkowy Cezar. Przygotowanie: Sałatę myję, osuszam i siekam. Kukurydzę osączam z zalewy, cebulę drobno siekam, fetę kroję
JejKuchniakomponują się z serami i figami. Sałatka z figami, orzechami laskowymi i grana padano / 1 porcja Składniki: 1 świeża figa 4 garście mieszanki sałat, u mnie rukola, radicchio i sałata lodowa 1 garść orzechów włoskich 2 łyżki płatków grana padano 2 łyzki oleju rzepakowego lub dobrej jakości oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki miodu wielokwiatowego Przygotowanie: Sałaty rozkładamy na talerzu
Moja smaczna kuchniaSkładniki: * sałata lodowa * zielona papryka * żółta papryka * puszka kukurydzy * oliwki zielone (150 g) * ogórek wężowy * 2 pęczki szczypiorku * słoiczek cebulki konserwowej * sos sałatkowy (najlepiej grecki) Sposób przyrządzania: Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki. Papryki kroimy w podłużne paski, kukurydzę odsączamy. Oliwki przekrawamy na pół. Ogórek myjemy i kroimy w półplasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Sos przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki
Pobite gary BarbarySezon na truskawki w mojej kuchni otwarty :) Rozpoczynam od trochę zmienionej klasyki, czyli truskawkami z balsamico i pieprzem. Dodałam mozzarellę, by było bardziej pożywnie. Składniki : 3 liście sałaty lodowej kilka liści mięty omszonej 2 rzodkiewki kulka mozzarelli 14 truskawek łyżka balsamico lub 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oleju lnianego grubo mielony pieprz Sałatę dobrze opłukać, porwać na kawałki
Weekendy w domu i ogrodziecoś konkretnego. Otwieram lodówkę, patrzę, a tam polskie już truskawki, gorgonzola, sałata i mandarynki w syropie...działam zatem! Czego użyłem? -kilka truskawek, umytych i na połówki przekrojonych -miks sałat: lodowa, rukola, cykoria, strzępiasta -cebula czerwona w drobne wiórki posiekana -awokado w drobną kostkę pokrojone -dwie kromki pieczywa żytniego -gorgonzola -plaster cheddara Komponujemy sałatkę: na sałacie układamy awokado, cebulę i truskawki
BaRepasSkładniki: sałata lodowa kilka krewetek czerwona cebula kilka zielonych oliwek szczypiorek pomidorki koktailowe Sos: 3 -4 łyżki oleju kilka kropel cytryny pół ząbka czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę rozdrobnić, umyć w zimnej wodzie ( dokładnie osuszyć ). Pomidorki przekroić na pół, cebulę cienko posiekać w piórka. Oliwki pokroić w plasterki. Wszystko wymieszać w misce, dodać posiekany szczypiorek i sos.............. Smacznego
Gaździnka warzyProdukty potrzebne: ogórek 1/4Sztuki papryka 1/2Sztuki pomidory 1/2Sztuki sałata lodowa 1/2Sztuki pierś z kurczaka 300gram cebula czerwona 1/2Sztuki Sposób przygotowania: 1. Do garnka wkładamy mięso zalewamy wodą i gotujemy do czasu ugotowania kurczaka. 2. Sałatę kroimy na mniejsze części lub rwiemy, ogórka na pół i w talarki cebule tak samo w talarki , pomidora
pichcisztoStałych bywalców mojej Jadłodajni poniższe zestawienie z pewnością nie zaskoczy, wszak to jedne z ulubionych składników:)Smacznego! Sałatka z suszonym pomidorem i serem pleśniowym Składniki: sałata lodowa słoiczek suszonych pomidorów w zalewie (ok. 200 g) ser pleśniowy (125 gram) 1 średnia czerwona cebula garść ziaren słonecznika 1 łyżeczka suszonej bazylii (opcjonalnie) Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Pomidory
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNajlepiej przygotować ją w dużej misce, wymieszać i dopiero wówczas nakładać na talerze. Rodzaje i ilości sałat są oczywiście dowolne, ja podaję tylko przykładowe, preferowane przez moją rodzinkę.Składniki:- sałata lodowa- roszponka (2-3 garście)- ruccola (2-3 garście)- 2-4 pomidory (zależne od wielkości)- kawałek sera z niebieską pleśnią typu Lazur (ok.80-100g)Sos do sałaty:- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Smaczne Zdrowemaślanki z dodatkiem malin i sałaty rzymskiej. Super orzeźwiający, w sam raz, gdy brakuje nam energii. Koktajl malinowy z sałatą rzymską / 2 porcje Składniki: 500 ml maślanki naturalnej 200-250 g malin kilka wewnętrznych i jasnych listków z sałaty rzymskiej, plus 2 do dekoracji (opcjonalnie może być sałata lodowa lub masłowa) Przygotowanie: W kielichu blendera umieszczamy umyte
Moja smaczna kuchniasałatka do mięsnych dań, na grilla, można również podać na różne uroczystości lub niedzielny obiad. 4 porcje 10 minut czas przygotowania Składniki: · 1 sałata lodowa · 2 pomidory · 1 czerwona papryka · 3 ogórki konserwowe(...)Sól · 1 łyżka ziół prowansalskich · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Sałatę myjemy, następnie rwiemy na małe kawałki. 2. Pomidory, ogórki paprykę kroimy w małą kostkę. 3. Oliwę mieszamy z koprem, ziołami, solą oraz pieprzem. 4. Wszystkie składniki razem mieszamy
Kulinarna Chwiladokładnym umyciem składników. Wystarczy kupić dowolny miks sałat, który dostaniemy praktycznie w każdym markecie, polskie, świeże truskawki oraz ser feta. Ja użyłem miksu sałat, w którym znajduje się sałata lodowa, frisse, escarola, radicchio. Oczywiście możecie wybrać inny. Gorąco polecam spróbowanie tej sałatki, póki trwa sezon na truskawki. Składniki 40 g sera feta w kosteczkach Garść sałat (najlepiej gotowy
Programista w kuchniKolejna z surówek przygotowywanych na szybko. Kilka ciachnięć i gotowe. Składniki 1/2 główki sałaty lodowej 6 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka wężowego 1 pęczek szczypiorku 1 marchew 3 łyżki oleju 1 łyżka słodkiej musztardy 1 łyżka słodkiej śmietany 18% pieprz Przygotowanie Sałatę szatkujemy. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Ogórek kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na wiórki. Szczypiorek siekamy. Olej, musztardę, śmietanę
R'n'G Kitchendokładnym umyciem składników. Wystarczy kupić dowolny miks sałat, który dostaniemy praktycznie w każdym markecie, polskie, świeże truskawki oraz ser feta. Ja użyłem miksu sałat, w którym znajduje się sałata lodowa, frisse, escarola, radicchio. Oczywiście możecie wybrać inny. Gorąco polecam spróbowanie tej sałatki, póki trwa sezon na truskawki. Składniki 40 g sera feta w kosteczkach Garść sałat (najlepiej gotowy
Programista w kuchniSAŁATKA NA LATO Sałata lodowa pomidor oliwki zielone szczypiorek marchewka kiełki jajka ugotowane na pół-twardo sok z cytryny oliwa z oliwek sól pieprz biały Na dno talerza rwiemy sałatę a nią kolejne warzywa, pomidor w dużą kostkę, marchew zetrzeć na grubej tarce, oliwki przekroić, ułożyć przekrojone jajka i posypać obficie szczypiorkiem, obłożyć kiełkami, skropić cytryną, oliwą, posypać pieprzem
harrisa