idzie kolejne wpisy na bloga. Sezon rozpoczynam od surówki, która co prawda została wchłonięta w pieleszach domowych, ale jestem przekonana, że będzie idealna na grilla. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini (lub 1 lodowa) 4 ogórki konserwowe 2 marchewki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Sałatę kroimy
Kardamonovyidzie kolejne wpisy na bloga. Sezon rozpoczynam od surówki, która co prawda została wchłonięta w pieleszach domowych, ale jestem przekonana, że będzie idealna na grilla. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini (lub 1 lodowa) 4 ogórki konserwowe 2 marchewki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Sałatę kroimy
Kardamonovypomidorkami koktajlowymi i mixem tegorocznych sałat prosto z mojego ogródka :) Podobną sałatką kiedyś wyzbyłam się niechęci do wątróbki. Sok malinowy naprawdę genialnie tu pasuje. Polecam :) Składniki : mix sałat (u mnie rukola i lodowa odmiany Królowa lata) kilkanaście liści kolendry (z ogonkami) 4 wątróbki indycze ewentualnie : łyżka mąki 6 sporych pomidorków koktajlowych mała czerwona cebula pieprz olej łyżka keczupu łyżka soku
Weekendy w domu i ogrodzieSezon szparagowy w pełni, więc nadszedł czas na jakąś dobrą sałatkę. Uwielbiam połączenie warzyw i owoców, dlatego powstała taka oto ciekawa i smaczna wiosenna wariacja. Składniki Mix sałat (u mnie własna masłowa, lodowa i dębowa) 2 średnie ogórki 1/2 mango Pomidorki koktajlowe 1/2 opakowania sera typu feta Główki z jednego pęczka szparag 4 jaja ugotowane na twardo Dresing 2 łyżki(...)minuty. Wkładamy do miski z wodą i lodem aby natychmiast je ostudzić. Ogórki i mango kroimy w paski, jajko w ćwiartki, a pomidorki na pół. 2 Na talerzu układamy sałatę, a na nią wszystkie pokrojone składniki. 3 Z wyżej podanych składników przygotowujemy dresing i polewamy całość. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisygrillową i grillować mięsko z obu stron. Odłożyć na talerz do przestudzenia. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i również odłożyć do przestudzenia. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, u mnie masłowa i krucha lodowa. Małe truskawki przekroić na pół, ser sałatkowy pokroić w małą kostkę, piers kurczaka pokroić w paski lub kostkę. Pokrojone składniki ułożyć na sałacie. Całość skropić olejem rydzowym
Monia miesza i gotujeintensywnym smaku. Całości dopełniają kawałki podprażonych orzechów oraz smażone ziemniaczane kosteczki. Polecam:) około 4-5 średniej wielkości ziemniaków po 1 małej papryce: czerwonej, zielonej i żółtej 1 sałata (strzępiasta, rzymska lub ew. lodowa) 1 ząbek czosnku 4 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki bulionu 1 łyżka miodu 6 filecików anchovies/anchois 1 cebula 5 łyżek oliwy garść orzechów włoskich sól, pieprz Ziemniaki(...)kilka chwil na suchej patelni. Oczyszczone i pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w dość cienkie paseczki. Cebulę kroimy w piórka. W misce mieszamy opłukaną i porwaną na mniejsze kawałki sałatę, paprykę oraz cebulę. W garnuszku ucieramy ocet oraz bulion i miód. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz fileciki anchois. Całość miksujemy na gładką masę. Dolewamy 3 łyżki oliwy i miksujemy
Smaki Na Talerzusól himalajska - 1/3 kolby kukurydzy (lub z mrożonki) - kilka liści sałaty ( u mnie rzymska i lodowa) - ½ małej marchewki - kawałek awokado - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - ocet balsamiczny *Polecam spróbować specjalnej odmiany kulinarnej przeznaczonej do pieczenia, dostępnej np. w tesco ;) Wykonanie: - Nagrać piekarnik do 220 0 C - Ziemniaki przekroić wzdłuż na pół, a następnie jeszcze raz wzdłuż na dwie części (przy(...)czym na blaszkę dorzucić ziarna kukurydzy - Piec przez kolejne 20 minut, po czym widelcem sprawdzić, czy z łatwością przechodzi przez środek ziemniaka (pamiętajcie, ziemniaków nie można spożywać niedopieczonych) - Sałatę umyć, posiekać w paski, ułożyć na talerzu - Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnej tarce na sałatkę - Awokado posiekać w kostkę, rozsypać na sałacie - Przyprawić octem balsamicznym i oliwą - Upieczone ziemniaki wyłożyć koło
Wegańska kuchnia orientalnaprzygotowania potrzebujemy:Proste słoiki o poj. 400-500 ml z pokrywkami, które ułatwią nam wkładanie składników i ich wyciąganie na talerz.Składniki podstawowe na sałatki:– sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki– twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy(...)najcięższe składniki (np. pomidory, ogórki, rzodkiewka, seler) lub „mokre” składniki (np. suszone pomidory w oliwie, oliwki, marynowaną cebulkę), następnie lżejsze i delikatniejsze składniki, a na samej górze zawsze umieszczamy sałatę!– jeśli zabieramy sałatkę do pracy/szkoły można na dno słoików wlać sos sałatkowy na bazie jogurtu i majonezu, ale ja przygotowuję sałatki bez sosu, w osobnym naczyniu zabieram
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajka30 dag pieczarek1 cebulasuszony majeranek, tymianek, rozmarynsól, pieprz1 łyżka mąkioliwa do smażenia1 jajko do posmarowaniaSkładniki na sałatkę:kilka pomidorków koktajlowychbiały serek śmietankowykilka rzodkiewekopakowanie sałaty mix ( rzymska, roszponka, rukola, lodowa)składniki na winegret:łyżka octu winnego albo soku z cytryny(...)Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wszystko pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Potem uchwyt do koszyczka przyczepiamy do podstawy, możemy pomoc sobie wykałaczkami. Do środka dajemy mieszankę sałat oraz ulubione warzywa i serek. Ja swoje warzywa wycięłam w kształcie kwiatków. Składniki na sos łączymy ze sobą. Całość polewamy winegretem. składniki na kruche ciastowyrobione ciasto schładzamy
Bon Appetit Małgorzatybezalkoholowy z pianką na wierzchu! Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 2 słodkie i soczyste pomarańcze 1 marchew 2 garście mieszanki sałat, u mnie rukola, radicchio i lodowa cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy jogurt. Owoce i warzywa obieramy ze skóry, dzielimy na mniejsze części i dodajemy do jogurtu razem
Moja smaczna kuchniaktóra dostarczy nam zarówno odpowiednich wartości odżywczych jak i bogatych doznań smakowych. Oto prosta propozycja na szybkie oczyszczenie organizmu: Składniki (na jedną osobę): 4-5 liści salaty lodowej bądź garść gotowej mieszanki sałat 1 średni pomidor 1/3 ogórka zielonego 2-3 plastry sera żółtego 1/2 kęska piwnego (lub jedna wędzona pałka z kurczaka) 1-2 plastry czerwonej papryki dressing ziołowy
Kuchnia po mojemukryje się mnóstwo połączonych smaków. Dodatki muszą być zatem jak najprostsze w smaku. Proponuję zestaw tego, co znajdziemy w przydomowym ogródku o tej porze roku. Składniki : sałata (u mnie Królowa lata, typ s. lodowej) kilka sporych liści mięty garść kopru garść liści botwinki olej rzepakowy ocet winny Warzywa porządnie opłukać i osuszyć. Sałatę, miętę i botwinkę porwać na mniejsze kawałki
Weekendy w domu i ogrodziekolację obowiązkowo musi znaleźć się sałatka! Pod rękę wpadła mi zapomniana puszka tuńczyka i oto co wyczarowałam ;) Składniki dla 2 osób: 1 x puszka tuńczyka garść sałaty (w lodówce została nam tylko lodowa) 1 x pomidor 1/2 papryki 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera feta 2 jajka ugotowane na twardo 1/3 paczki gotowanych warzyw (brokuły&kalafior) sos winegret* bagietka *przepis(...)wielkości, u mnie było to ok. 9 minut 2. Do jeszcze niewrzącej wody, osolonej wody wrzucić mrożone warzywa, zostawić ok. 5min od zagotowania, aby były chrupiące 2. Rozdzielić sałaty na talerze, dodać: pomidory, ogórki, paprykę, odcedzone warzywa, pokrojoną w kostkę fetę, jajka w ćwiartkach oraz tuńczyka 3. Delikatnie popieprzyć 4. Polać sosem Voilà! Pyszna i pożywna sałatka, idealnie nadająca się
Kitchens Alphabettęsknoty za wiosną kupiłam całą masę różnych sałat, a to rukolę, roszponkę, rzymską mini, lodową i masłową. Do kompletu wzięłam do kosza sporą rzodkiew - biały sopel. No i taka właśnie surówka z tymże sopelkiem była na obiad... Wiosenna surówka z sałat 3 rodzaje sałat kawałek rzodkiwki biały sopel oliwa sok z cytryny płynny miód
Gotuj Sam!CUKINIĄ Składniki: (na 2 porcje) makaron typu wstążki 1/2 małej cukinii 1/2 brokuła garść mrożonego groszku Hortex 1 łyżka oliwy zielone pesto: garść zielonej sałaty np. roszponki lub 2 liście lodowej garść szpinaku typu baby 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy go w lekko osolonej wodzie(...)wodą. Cukinię myjemy i temperujemy temperówką do warzyw robiąc cukiniowy "makaron". Cukinię smażymy przez chwilę na rozgrzanej 1 łyżce oliwy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. zielone pesto: Sałatę oraz szpinak myjemy, a następnie wkładamy do blendera. Dodajemy obrany ząbek czosnku oraz oliwę,szczyptę soli i pieprzu oraz połowę wody pozostawionej po gotowaniu brokuła i groszku. Całość miksujemy blenderem
Bon appetit mon amie