ziemniaków lub potraw z jajek. Rozmaryn ma bardzo intensywny smak, więc dodawaj go ostrożnie Kurkuma wymieszana z imbirem nadaje potrawom smak charakterystyczny dla kuchni indyjskiej. Świetnie komponuje się z ryżem oraz gulaszami warzywnymi. Kurkumę stosuj ostrożniej, jej smak i aromat nasila się podczas gotowania MIESZANKI ZIÓŁ ZAMIAST SOLI Samodzielnie przygotowane mieszanki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętych szklanych słoiczkach nawet przez
Cztery Fajeryoliwek lub oleje tłoczone na zimno, możemy w łatwy sposób zamknąć w szklanym słoju to co najzdrowsze i najlepsze. Takie ziołowe pesto dodane do jakiegokolwiek dania z makaronu, ryżu czy nawet na zwykłą kanapkę czy omleta, sprawia, że nagle z dobrego dania mamy wybitne danie! Uwielbiam, polecam je jeść na zdrowie! Krewetki w sosie z pesto i pomidorkami to taki
SMYKWKUCHNIMinestrone to zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku i szpinaku. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch (wikipedia). Nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych
Bernika - moj kulinarny pamietniktofu z oleju i dostawiamy na sitko. Podgrzewamy sos aż pojawią się bąbelki, dodajemy podwójnie podsmażone tofu, mieszamy i smażymy przez dosłownie minutę. Podajemy jako dodatek do obiadu np. ryżu, cukinii po koreańsku . Świetnie nadaje się również na imprezowy stół. Dajcie znać w komentarzach, jeśli zrobiliście je w domu Smacznego! Przepis pochodzi od Maangchi . Spodobał Ci się ten przepis
Lamarida.plJeżeli chodzi o grzyby to boczniaki są jednymi z bardziej lekkostrawnych odmian. Koniecznie musicie sprawdzić jak smakują w towarzystwie szpinaku.… Czytaj dalej Boczniak w szpinaku
Pij soki wyciskanekrótkiego procesu obróbki termicznej. Szparagi najlepiej jest łączyć z prostymi składnikami, które nie zabiją ich smaku, a jedynie go wzmocnią lub uwypuklą. Dlatego warto łączyć je z makaronem, ryżem czy kaszą, podawać z kromką pieczywa lub grzanką. Każde proste połączenie spowoduje, że to one będą pełnić główną rolę w daniu. Szparagi lubią masło, oliwę z oliwek, jajko
SMYKWKUCHNIjeść ciągle. Lekka, szybka w przygotowaniu, prosta i pyszna. Dziś przepis na moją ulubioną botwinkę. A gdybyście chcieli spróbować botwinki w innej odsłonie to polecam tę zapiekankę z ryżem i botwinką . Botwinka Składniki: 2 pączki botwinki 3 młode marchewki 2 litry wywaru warzywnego albo mięsnego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5-6 ziemniaków 100 ml kwaśnej
Smaczny zeszytzrobienia siekanych kotletów rybnych wykorzystałam filet z morszczuka, ale może to być również dorsz, mintaj lub miruna. Tak przygotowane siekane kotlety rybne możemy podać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na siekane kotlety rybne: 300 g filetu z morszczuka 1 jajko kawałek czerwonej papryki garść posiekanej zielonej natki pietruszki 1 mała czerwona cebula 2 płaskie
Danka PichciSkładniki: makaron świderki 1 opakowanie, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 1 łyżka, woda 4 litry truskawki świeże 1 kg, cukier puder 6 łyżek, cukier wanilinowy 1
W Mojej Kuchni Lubięolej, łyżką wykładać placki (mają być wysokie, jak kotleciki). Smażyć na rumiano z obu stron, następnie kilka minut (5-7) dusić pod przykryciem na małym ogniu. Podawać z ziemniakami, ryżem, warzywami i ulubioną surówką. Smacznego
Obiad gotowyNa bazie zupy pomidorowej można stworzyć takie smaczne i lekkie danie obiadowe. Do przygotowania wystarczy 45 minut.… Czytaj dalej Pomidorowe risotto z krewetkami
Pij soki wyciskanebardzo często tak właśnie przygotowuję to spaghetti, ale tym razem poszalałam i wzbogaciłam ten sos o warzywa. Ten sos sprawdzi się nie tylko do makaronu, będzie pyszny w ryżem czy też kaszą (jaglaną polecam). To danie polecam na obiad jak i na kolację. Składniki na 4 porcje: 400-500 ml przecieru pomidorowego/passaty 2-3 marchewki 1 czerwona papryka
greenscarfsię lekko zredukuje i nabierze odpowiedniej konsystencji. 8. Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. 9. Doprawiamy do smaku solą i chili. Kurczaka podajemy z białym ryżem. Po wierzchu można posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Prosto z KotłaCiebie kolejną michę pełną zdrowia. Pomysł zaczerpnęliśmy od fitmencook.com . To nasz ulubiony bloger z Nowego Jorku, którego patenty na zdrowe jedzenie już kilka razy wrzucaliśmy na Niedzielnego Kucharza. Zamiast ryżu, tak jak w oryginalnym przepisie, wykorzystaliśmy pęczak. Swoją drogą to bardzo dziwne, że kuchnia anglo-saska jakby nie znała w ogóle kasz: gryczanej, pęczaku, jaglanej. Bardzo rzadko można trafić
Niedzielny kucharz