ryż - 22970 przepisów (strona:677/1532)

Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 202

mieście ale też było bardzo dobrze – restauracja Los Melizzos . Serwują tradycyjną kuchnię hiszpańską, świeże owoce morza i oczywiście paellę. Zdecydowaliśmy się na wersję z langustynkami i krewetkami. Ryż lekki, aromatyczny, swój kolor zawdzięczał szafranowi - nic dodać, nic ująć. Owoce morze świeże, pachnące morzem. Oczywiście paella serwowana jest w naczyniu, w którym ją przyrządzono. Znajdziecie mnóstwo wersji tej potrawy, nawet

Right Behind The Kitchen
Pomidorowy 'gulasz' z fasoli i pieczarek 273

mięsa żyć nie może, to tutaj zdecydowanie polecam wołowinę albo ulubioną kiełbaskę! :) Jak to z gulaszem bywa, każdy dodatek komponuje się dobrze, niezależnie od tego czy to będzie ryż, kasza czy pajda chleba. Ja osobiście preferuję kaszę (do gulaszu zazwyczaj jęczmienną), mąż jednak pajdę chleba (wrrrrr!) :) 3-4 porcje: * biała fasola- puszka (lub świeża*) * pieczarki- 200 g * marchewka

Kraina Miodem Płynąca
Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym 193

Zapraszam na pyszne jesienne danie obiadowe, czyli schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym. Roladki możemy podać z ryżem lub z którąś z kasz. To idealna propozycja na danie na rodzinny niedzielny obiad, zamiast naszego klasycznego schabowego. Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 4 grube plastry schabu wieprzowego(...)przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż owoce puszą sok. Dodajemy przyprawy, wlewamy wino i dusimy przez 15 minut. Roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem śliwkowym i podajemy z ryżem, ozdabiając wszystko natką pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
KURCZAK W CURRY 365

nich żółtą pastę curry,dodałam imbir, czerwoną paprykę,czosnek i pieprz. Usmażyłam wszystko dodając jeszcze przecier z pomidorów. Jeśli uznacie ,że sosu jest za mało można dodać jeszcze jogurtu. Ryż ugotowałam, dodając do niego kurkumy w celu zabarwienia go na żółty kolor. Danie szybkie ale za to  o fajnym egzotycznym smaku. Polecam! Smacznego

potrawyregionalne
SAŁATKA Z PALUSZKÓW KRABOWYCH 209

Polecam dziś sałatkę z paluszków krabowych. A właściwie z Surimi   czyli  produktu sporządzonego na bazie zmielonego mięsa białych ryb.    Składniki: torebka ryżu 4-6 plastrów świeżego lub z puszki ananasa puszka kukurydzy konserwowej opakowanie surimi z paluszków krabowych  1 jabłko świeży zielony ogórek (opcjonalnie) 200g gęstego jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu  (opcjonalnie) Ugotowałam(...)torebkę ryżu. Gdy wystygł, dodałam pokrojonego ananasa i kukurydzę konserwową.  Pokroiłam na plasterki paluszki krabowe,  dodałam następnie pokrojone w drobną kostkę jabłko. Można dołożyć również zielonego świeżego ogórka. Doprawiłam solą,pieprzem i wymieszałam składniki z dwoma łyżkami majonezu. Zamiast majonezu można użyć gęstego  jogurtu. Sałatka szybka i smaczna! Polecam

potrawyregionalne
ZUPA Z DYNI NA MLEKU 175

Składniki są bardzo proste jak i samo danie... ale w prostocie siła!;) kawałek dyni mleko do wyboru: kaszka manna, k ukurydziana, zacierki, ryż bądź kluseczki kładzione Dynię obrałam, pokroiłam na kawałki i zagotowałam w lekko osolonej wodzie aż zmiękła. Po zagotowaniu odlałam wodę, wlałam mleko i zmiksowałam dynię na papkę. Pogotowałam ją chwilę i właściwie to wszystko ... zupa

potrawyregionalne
FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU 199

faszerowane bakłażany w wersji mięsnej polecam TU . Składniki: 2 szt.bakłażanów 2 szt.średnich cebul 3-4 szt. czosnku puszka pomidorów szklanka pasty pomidorowej 2 torebki naturalnego ryżu  garść natki pietruszki parmezan oregano sól,pieprz Bakłażany umyłam i przekroiłam na pół Usunęłam miąższ Wydrążone połówki posoliłam,polałam oliwką i odstawiłam na 30 minut. Na patelni podgrzałam oliwę(...)dusiłam na niej pokrojoną cebulkę ze startymi ząbkami czosnku. Dodałam pokrojony miąższ z bakłażanów. Posypałam go oregano,pieprzem i solą. Wlałam pomidory i sos pomidorowy. Ugotowałam 2 torebki naturalnego ryżu. Wsypałam je do farszu. Wszystko wymieszałam. Wsypałam pokrojoną natkę pietruszki. Gotowy farsz, nałożyłam do wcześniej przygotowanych bakłażanów. Na wierzch posypałam je parmezanem. Piekłam w piekarniku 35-40 minut w temperaturze

potrawyregionalne
KURCZAK W CURRY W SOSIE JOGURTOWYM Z MANGO 190

połowy cytryny cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki brązowego cukru szklanka jogurtu bałkańskiego łyżeczka pasty curry 3 łyżki sosu sojowego łyżka kurkumy łyżka czerwonej papryki łyżka suszonej kolendry olej ryż Piersi kurczaka pokroiłam na paseczki. Polałam olejem i wsypałam przyprawy. Dodałam jogurt bałkański. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam na minimum 30 minut do lodówki. W czasie gdy mięso

potrawyregionalne
SAŁATKA Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ 277

poprawią kondycję skóry, włosów i paznokci.  Buraki bogate są również w wapń, który jest budulcem kości i zębów, a duża zawartość potasu w buraku pozwala utrzymać w ryzach ciśnienie tętnicze krwi.  B urak jest lekkostrawny, niskokaloryczny i nie wywołuje alergii.  Ma przy tym sporo witamin i składników mineralnych, również tych rzadko występujących w żywości

potrawyregionalne
PIECZONA KACZKA W GLAZURZE ŻURAWINOWO IMBIROWEJ 215

pół papryczki chili świeże gałązki tymianku 1/4 szklanka ciemnego sosu sojowego sok z jednej małej pomarańczy ( je nie dodałam) Do podania : Makaron Chow Mein z mąki pszennej / kluseczki kładzione / ryż Kaczkę umyłam.Odkroiłam z niej tłuste kawałki. Posmarowałam ją oliwą, solą, majerankiem i startym imbirem. Przykryłam i odstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień wstawiłam kaczkę do rozgrzanego

potrawyregionalne
CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI 188

Zapraszam zatem na danie z faszerowaną cukinią w roli głównej. Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane a efekt naprawdę smaczny.  Pasuje na obiad, podana z ryżem,     pure z marchewki i dyni z dodatkiem świeżego imbiru . Składniki: 2 średnie cukinie 500 g mielonego mięsa np. z łopatki lub innego ulubionego 2-3 ząbki czosnku 1 szt. średniej cebuli pomidory(...)starty ser. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Przykryłam cukinie folią aluminiową i piekłam około 15-20 minut. Pod koniec pieczenia włączyłam termoobieg i zdjęłam folię. Podawałam z ryżem i pure z marchewki i dyni z dodatkiem imbiru. Smacznego

potrawyregionalne
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM RYŻEM I KUKURYDZĄ 374

Dziś proponuję szybką i prostą sałatkę z tuńczykiem. Wystarczą tylko cztery składniki. Składniki: 100 g ryżu 1 puszka tuńczyka w oleju 2 garście rodzynek puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki majonezu  2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól świeżo zmielony czarny pieprz Zacznijmy od ugotowania ryżu. W czasie gdy się gotował namoczyłam rodzynki.   Przed dodaniem ich do sałatki-odcisnęłam

potrawyregionalne
Jak ugotować idealny makaron 268

nawet 4 litry jest normalną ilością. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku względnie masywnych makaronów, które podczas gotowania wchłaniają znaczne ilości wody (np. penne). To nie ryż czy kasza, które czasami gotujemy tylko w takiej ilości wody, jaką wchłonie ziarno. Makaron powinien w wodzie względnie swobodnie „pływać”, w innym wypadku rośnie znacznie ryzyko jego sklejania się. Z tego też

Kulinarna Pokusa
Mielone nadziewane serem feta i suszonymi pomidorami 149

Podzielić na 6 części. Rozklepać porcję, położyć plasterek sera i kawałek pomidora, zawinąć dokładnie w mięso, panierować w bułce i smażyć na tłuszczu na wolnym ogniu. Do kotlecików podałam ryż ugotowany z dodatkiem suszonych grzybów i łyżki oliwy

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania