zarówno chińska jak i japońska. Zawsze w restauracjach, programach kulinarnych czy po prostu w filmach widać jest, że dania kuchni wschodu podawane są każde w oddzielnej malutkiej miseczce - jedynie ryż - podstawa żywieniowa - zasługuje na większa misę lub talerz. Strasznie mi się podoba taki sposób podawania do stołu - to wygląda tak przejrzyście - każdy je ile tyle ile ma ochotę - tworzy
sierotka maRysia w kuchnipomidorowego i odstawiamy. Do sosu pomidorowego dolewamy pół litra wody i wrzucamy resztę warzyw. Dusimy często mieszając. Gdy marchewka zmięknie według przepisu powinniśmy dodać szklankę wody i 600 g ryżu ale ja z czystego lenistwa zamiast ryżu wrzuciłam kuskus - nie dolewałam już dodatkowej wody tylko pozwoliłam mu napęcznieć w soku z warzyw. Wyszło naprawdę pysznie! Smacznego
sierotka maRysia w kuchnigotujemy potrawkę na średnim ogniu ok 30 minut. Gdy kurczak będzie miękki dodajemy do niego mleczko kokosowe. Gotowe!!! Kurczaka podałam z kaszą kuskus ale równie wybornie będzie smakował z ryżem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnigładkie ciasto zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, następnie wyklejamy nim foremkę i przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy groch (może być ryż, kasza) - obciążamy je aby nie urosło w trakcie pieczenia. Tak przygotowany spód na tarte wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (200 stopni) aż przyrumienią się brzegi. Wtedy zdejmujemy papier
sierotka maRysia w kuchniminimum 30 minut, następnie wyklejamy nim dużą formę (ok 24 cm) lub kilka małych (ok 7 sztuk) i przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy groch (może być ryż, kasza) - obciążamy aby nie urosło w trakcie pieczenia. Tak przygotowany spód na tarte wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (200 stopni) aż przyrumienią się brzegi. Wtedy zdejmujemy papier z grochem
sierotka maRysia w kuchniroli... O tak, było zimne. Podsumowując? Wyszedłem zły i po części oszukany. Bo jak można oczekiwać zadowolenia od klientów za obiad rzędu 40 zł (a nie brałem dodatków typu ryż) za porcję wielkości kaszki dla niemowlaka? Nie dość, że wielkością danią zostałem wręcz porażony (w szczególności ilością mięsa w daniu mięsnym) to jeszcze zaszokowany ile przychodzi szaremu człowiekowi zapłacić
Right Behind The Kitchenmieście ale też było bardzo dobrze – restauracja Los Melizzos . Serwują tradycyjną kuchnię hiszpańską, świeże owoce morza i oczywiście paellę. Zdecydowaliśmy się na wersję z langustynkami i krewetkami. Ryż lekki, aromatyczny, swój kolor zawdzięczał szafranowi - nic dodać, nic ująć. Owoce morze świeże, pachnące morzem. Oczywiście paella serwowana jest w naczyniu, w którym ją przyrządzono. Znajdziecie mnóstwo wersji tej potrawy, nawet
Right Behind The Kitchenmięsa żyć nie może, to tutaj zdecydowanie polecam wołowinę albo ulubioną kiełbaskę! :) Jak to z gulaszem bywa, każdy dodatek komponuje się dobrze, niezależnie od tego czy to będzie ryż, kasza czy pajda chleba. Ja osobiście preferuję kaszę (do gulaszu zazwyczaj jęczmienną), mąż jednak pajdę chleba (wrrrrr!) :) 3-4 porcje: * biała fasola- puszka (lub świeża*) * pieczarki- 200 g * marchewka
Kraina Miodem PłynącaZapraszam na pyszne jesienne danie obiadowe, czyli schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym. Roladki możemy podać z ryżem lub z którąś z kasz. To idealna propozycja na danie na rodzinny niedzielny obiad, zamiast naszego klasycznego schabowego. Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 4 grube plastry schabu wieprzowego(...)przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż owoce puszą sok. Dodajemy przyprawy, wlewamy wino i dusimy przez 15 minut. Roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem śliwkowym i podajemy z ryżem, ozdabiając wszystko natką pietruszki
Kulinarne przygody Gatitynich żółtą pastę curry,dodałam imbir, czerwoną paprykę,czosnek i pieprz. Usmażyłam wszystko dodając jeszcze przecier z pomidorów. Jeśli uznacie ,że sosu jest za mało można dodać jeszcze jogurtu. Ryż ugotowałam, dodając do niego kurkumy w celu zabarwienia go na żółty kolor. Danie szybkie ale za to o fajnym egzotycznym smaku. Polecam! Smacznego
potrawyregionalnePolecam dziś sałatkę z paluszków krabowych. A właściwie z Surimi czyli produktu sporządzonego na bazie zmielonego mięsa białych ryb. Składniki: torebka ryżu 4-6 plastrów świeżego lub z puszki ananasa puszka kukurydzy konserwowej opakowanie surimi z paluszków krabowych 1 jabłko świeży zielony ogórek (opcjonalnie) 200g gęstego jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie) Ugotowałam(...)torebkę ryżu. Gdy wystygł, dodałam pokrojonego ananasa i kukurydzę konserwową. Pokroiłam na plasterki paluszki krabowe, dodałam następnie pokrojone w drobną kostkę jabłko. Można dołożyć również zielonego świeżego ogórka. Doprawiłam solą,pieprzem i wymieszałam składniki z dwoma łyżkami majonezu. Zamiast majonezu można użyć gęstego jogurtu. Sałatka szybka i smaczna! Polecam
potrawyregionalneSkładniki są bardzo proste jak i samo danie... ale w prostocie siła!;) kawałek dyni mleko do wyboru: kaszka manna, k ukurydziana, zacierki, ryż bądź kluseczki kładzione Dynię obrałam, pokroiłam na kawałki i zagotowałam w lekko osolonej wodzie aż zmiękła. Po zagotowaniu odlałam wodę, wlałam mleko i zmiksowałam dynię na papkę. Pogotowałam ją chwilę i właściwie to wszystko ... zupa
potrawyregionalnefaszerowane bakłażany w wersji mięsnej polecam TU . Składniki: 2 szt.bakłażanów 2 szt.średnich cebul 3-4 szt. czosnku puszka pomidorów szklanka pasty pomidorowej 2 torebki naturalnego ryżu garść natki pietruszki parmezan oregano sól,pieprz Bakłażany umyłam i przekroiłam na pół Usunęłam miąższ Wydrążone połówki posoliłam,polałam oliwką i odstawiłam na 30 minut. Na patelni podgrzałam oliwę(...)dusiłam na niej pokrojoną cebulkę ze startymi ząbkami czosnku. Dodałam pokrojony miąższ z bakłażanów. Posypałam go oregano,pieprzem i solą. Wlałam pomidory i sos pomidorowy. Ugotowałam 2 torebki naturalnego ryżu. Wsypałam je do farszu. Wszystko wymieszałam. Wsypałam pokrojoną natkę pietruszki. Gotowy farsz, nałożyłam do wcześniej przygotowanych bakłażanów. Na wierzch posypałam je parmezanem. Piekłam w piekarniku 35-40 minut w temperaturze
potrawyregionalne