ryż - 22970 przepisów (strona:679/1532)

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami 187

dzieciństwie moja mama przygotowywała czasem ryż zapiekany z jabłkami. Pamiętam ten smak połączenia jabłek z cynamonem. Ja dziś proponuję nieco inną wersję, będzie to prosta zapiekanka z kaszą jaglaną:  Kasza jaglana zapiekana z jabłkami Składniki: - około 10 jabłek - 1-2 łyżka cukru - 1 łyżka cynamonu - 200g kaszy jaglane (2 torebki) dodatki: - margaryna do wysmarowania formy - śmietana

Kuchnia co dnia
Wieprzowina z warzywami 202

danie jest świeże, lekkie i kolorowe. Składniki (dla 2 głodnych osób) : 30 dag schabu wieprzowego 1 cebula 3 marchewki 1 papryka 1 mała cukinia sos sojowy, pieprz 2 woreczki ryżu kurkuma Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 0,5 łyżki oleju pieprz papryka słodka chilli curry 2 ząbki świeżego czosnku lub czosnek suszony Mięso umyć i pokroić w cienkie paski, włożyć(...)paski. Na rozgrzaną, suchą patelnie wrzucić mięso i smażyć do zarumienienia, dodać warzywa i smażyć, aż zmiękną, ale nadal będą al dente. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem. Podawać z ryżem ugotowanym z kurkumą, która nada mu ładny, żółty kolor

Dobra karma
Sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką 282

osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą. Szynkę pokroić w średnią kostkę. Ogórek obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać ryż, szynkę, ogórek, koperek i natkę pietruszki. Dodać majonez, chrzan i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Włożyć na godzinę lub dłużej do lodówki by smaki się przegryzły

Ala piecze i gotuje
Placki z kabaczka i Ziaren Inków (ryż, quinoa, amarantus, bulgur) 226

stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane). Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.   (*)  Skład: 58% ryż, 15%  quinoa, 15% amarantus, 12% bulgur z łubinu   "Ziarna Inków" znalazłam w swoim boxie, który można zamówić tu ( klik ). Co miesiąc do otrzymania są różne zdrowe produkty

Di gotuje
Małe kalmary faszerowane fetą 176

Pyszne, faszerowane kalmary. Danie nieco pracochłonne, ale warte zrobienia. Jeżeli nie mamy Ouzo, dodajmy do pomidorów bulion i doprawmy sos mielonym anyżkiem. Podawać np z ryżem.  A tutaj inne przepisy na dania z małymi kalmarami Kalmary faszerowane po włosku z grilla Greckie faszerowane ryżem W sosie pomidorowym, z makaronem składniki 600 g oczyszczonych małych kalmarów (ok 20 szt) farsz

Stare Gary
BISZKOPT RYŻOWY BEZGLUTENOWY 120

alergików i osób z problemami trawiennymi. Jest idealnie biała, drobna i neutralna w smaku, najlepiej udaje mąkę pszenną. Mąkę ryżową możecie zrobić samodzielnie, wystarczy, że bardzo drobno zmielicie ryż w młynku lub w Thermomixie. SKŁADNIKI wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 4 jajka 2 żółtka 6 pełnych łyżek drobnego cukru do wypieków (1/2 szklanki) 6 pełnych łyżek mąki ryżowej

cool and minty
KRUCHY SPÓD DO MAZURKA 207

mazurka nie spłyną i zachowa on idealny kształt oraz taką formę, która pozwoli wypełnić ją później nadzieniem.. Jako wypełniacza do wstępnego podpiekania możecie uzyć suchego grochu, fasoli lub ryżu. Kolejną rzeczą na którą warto zwrócić uwagę, to doskonałej jakości masło o jak najwyższej zawartości tłuszczu i bardzo dobre schłodzenie ciasta przed pieczeniem. Po zagniataniu, ciasto powinno przejść fazę odpoczynku(...)ół bez termoobiegu Blachę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Przykrywamy arkuszem folii aluminiowej (błyszczącą stroną na zewnątrz), delikatnie dociskając i zawijając na boki. Wypełniamy suchym grochem, kaszą lub ryżem. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 170°C. Ostrożnie wyjmujemy blachę z ciastem z piekarnika. Zdejmujemy folię z kaszą i ponownie wstawiamy do piekarnika. Spód dopiekamy około

cool and minty
Sentymentalny chleb codzienny z paprykarzem 201

Zakładu PPDiU Gryf, w którym zaczęto ten specjał produkować: Kiedyś nasi technolodzy ze statków-chłodni spróbowali w którymś z afrykańskich portów lokalnego przysmaku czop-czop. Była w tym ryba, ryż i bardzo ostra przyprawa – pima . [źródło: Minist.Rolnictwa i Rozwoju Wsi ] Nazwa paprykarza jest podwójnym kłamstwem , gdyż czerwonego koloru nadaje mu koncentrat pomidorowy a nie papryka . Produkowany jest zaś aktualnie

Grunt to przepis!
SAJGONKI 148

Sajgonki to pyszna przekąska kuchni azjatyckiej, sprzedawane w budkach z dodatkiem ryżu i surówki. Dzisiaj przygotowałam je w domu, są na prawdę pyszne, chrupiące i soczyste w środku(...)głębokim, gorącym oleju smaży partiami sajgonki około 8-10 minut maksymalnie, wyciągamy szczypcami i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu.  Podajemy z ryżem, polanym ostrym sosem i surówką z kapusty. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Dominika Wójciak: Ziarno . Recenzja + KONKURS 141

niezwykle poręczna. Oprawiona w twardą oprawę. Ma 232 strony. Podzielona jest na następujące rozdziały: I Ziarna i nasiona II Proso i kasza jaglana III Siemię lniane IV Chia V Ryż VI Gryka VII Owies VIII Pszenica IX Amarantus X Jęczmień XI Komosa ryżowa Bardzo smakowity podział, prawda ? W ramach wstępu, możecie przeczytać o ziarnach wymienionych w rozdziale. Przeglądając książkę

Moja pasja smaku
Sos słodko-kwaśny z oliwkami 147

Świetnie pasuje do makaronu, ryżu, warzyw, mięs czy grillowanych potraw. Nawet deska serów w towarzystwie takiego sosu będzie smakować lepiej:) Lekko słodki dzięki dodaniu cukru trzcinowego przełamany octem winnym. Do tego czarne oliwki, które nadają mocniejszy aromat i charakter dla sosu. Składniki: 1/2 szklanki pikantnego dobrego ketchupu 1,5 szklanki passaty łyżeczka sosu pikantnego chili - wolicie ostrzejszy smak, dajcie(...)czasu do czasu mieszając. Oliwki pokrój w talarki, tak by powstały kształtne kółeczka. Dodaj na końcu do sosu, wymieszaj. Możesz podawać od razu jako sos do makaronu czy ryżu lub wlać do słoiczków i na zimno wykorzystać jako sos do potraw lub serów. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Deser z chia oraz zakupy internetowe w Frisco.pl 130

szczegółowo opisany więc niczego nie kupimy w ciemno. W sklepie FRISCO.PL   znajdziemy wszystko czego tylko potrzeba nam do domu, od przypraw po przez makarony, ryże, produkty świeże aż do środków czystości. Co najważniejsze taki sklep ma swój wielki atut, na pewno nie kupimy w nim zbędnej rzeczy tak jak to się dzieje podczas normalnych zakupów, tutaj

Gotowanie...to proste !
Risotto ze szparagami i boczkiem 170

Blueberry Corner by "jagodzianka" Risotto to jedna z moich ulubionych włoskich potraw. Kremowy ryż z winną nutką oraz zielone szparagi i wędzony boczek to … Przeczytaj cały artykuł Post Risotto ze szparagami i boczkiem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Gołąbki "sulmierzyckie" - obiad na czas mrozów :) 147

mrozy nie straszne, gdy na talerz wędrują sulmierzyckie gołąbki w wersji dalekiej od light ;) Można podawać samodzielnie, w towarzystwie pieczywa lub innego obiadowego dodatku typu gotowane ziemniaki albo ryż. Smacznego!!! #obiad #kolacja #kapusta #miesomielone #gołąbkisiekane #itbmtt

I tu będę miała takie te
Curry na zmęczenie lub przeganianie lenia 148

wyłącznie na takich obiadach, jakie nie wymagają wielu zabiegów i zbyt długiego czekania. Do takich należy nasza domowa wersja curry. Danie powstaje bardzo szybko. Można je podać z gotowanym ryżem, taka forma pozwoli podać wszystko w pół godziny. Tutaj trochę bardziej czasochłonna wersja, jakoś wykrzesałam z siebie parę iskier, akurat tyle, by wystarczyło na przygotowanie placuszków ciapatek, robię je według(...)Duszę 15 minut. Po tym czasie potrawa jest prawie gotowa. Można ewentualnie dodać sól i pieprz tak  jak lubimy, dorzucam natkę pietruszki pokrojoną średnio, mieszam. Można jeść z ryżem, pieczywem, można odstawić na chwilę, na czas pieczenia ciapatek. Ciasto dzielę na pożądaną liczbę części. Rozwałkowuję cienko, jak na pierogi. Takie placki nie powinny już długo leżeć, wyschną i będą

I tu będę miała takie te

Proponowane wyszukiwania