Dzisiaj chcielibyśmy podzielić się z Wami dość oryginalnym przepisem. Będzie to kurczak w sosie kokosowym z dodatkiem zielonej fasolki i papryki. Mleczko kokosowe to doskonała alternatywa pospolicie używanego mleka krowiego. Jest ona jednak droższym jego zamiennikiem. Używamy go by nadać naszym potrawą egzotycznego charakteru. Tak też było w naszym przypadku. Do przygotowania (dla 4 osób) tego dania(...)podsmażone mięso z kurczaka i wlewamy zmiksowany sos kokosowy. Dusimy wszystko 10 minut tak aby smaki się połączyły i Gotowe! My podaliśmy to danie z dodatkiem ryżu. Dodatkiem "na wierzch" może też być pokrojony w plasterki banan lub wiórki kokosowe z odrobiną soku cytryny. Smacznego
Wspólne smakisiebie pasowało. Efekt pikantny!!! Składniki dla 4 osób: - 0,5 kg piersi kurczaka (podwójnej) - 0,4 litra mleczka kokosowego - 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą) - 1 duży pomidor - 1 cebula czerwona - 2 lub 3 ząbki czosnku - 2 cytryny - 6 łyżek oleju palmowego dende * - szczypta przyprawy karaibskiej (na zdjęciu obok), dodaliśmy ją gdyż nie mieliśmy świeżej kolendry(...)dusimy 10-15 minut na średnim ogniu. Czas zależny oczywiście od kuchenki. Później odkrywamy przykrywkę i gotujemy przez 5 minut, tak aby sos zgęstniał. Krok 5: gotujemy ryż biały długoziarnisty. A o to i efekt końcowy
Smaki BrazyliiDlaczego na styl marokański? Nie byłam w Maroko, nie znam tej kuchni. Przepis znalazłam w małej książeczce z półeczki kuchennej, lekko zmodyfikowałam. Czy to jest smak
Blondynka Gotujedodaje do akcji Pora na pomidora! i Warzywa psiankowate 2014 . Składniki na 4 słoiki 0,5 l: 1,5 kg pomidorów bez skórek 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 mała papryczka chili kilka młodych marchewek lub 1 duża 3 średniej wielkości cebule 1 ząbek czosnku 125 g kukurydzy z puszki (bez zalewy) 250 g ananasa z puszki(...)wymieszać. Gotować kilka minut, tj. dzięki mące ziemniaczanej sos się zagęści. Przygotowany sos przelać do czysty słoików, zakręcić i pasteryzować 10-15 minut. Powyższy sos podałam z ugotowanym ryżem i podsmażonym mięsem z kurczaka
Ugotowaćfunkcję. Pamiętacie czerwoną kropkę na środku patelni konkurencyjnych firm, która wskazywała, czy patelnia jest nagrzana czy nie? Ballarini ma to w rączce. U nich nazywa się to Thermpoint. Jak zielony to patelnia zimna, można już myć lub rozgrzewać, jak czerwona znaczy , że można smażyć, że nagrzana, ale nagrzanej raczej nie myjemy, bo żadne naczynia nie lubią szoku temperatur. Tu coś(...)aluminium zatopionym w dnie. I co mi to daje? Tak, ostatnio gotowałam barszcz biały i do północy musiałam studzić go na balkonie, zanim włożyłam gar z barszczem do lodówki. Ryż gotowany na sypko i tak się przypalał. A my dzisiaj żyjemy w biegu, ciągle brakuje nam czasu i kto ma czas, żeby czekać godzinami, żeby garnek z zupą
Blondynka GotujeSkładniki: filet z piersi kurczaka lub indyka 0,5 kg zielona papryka 1 szt czerwona papryka 1 szt marchew 2 szt cebula 1 szt pędy bambusa z puszki lub kalarepka 1 szt grzyby mun (suszone lub w zalewie) kilka szt (lub mrożonka typu mieszanka chińska) czosnek 1 ząbek pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma, imbir do smaku olej do smażenia woda(...)sosu i wzmocnić aromat można dodać łyżkę gęstego syropu jabłkowo-gruszkowego) Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1,2 szklanki zimnej wody, wlać do sosu i zagotować aż zgęstnieje. Podawać z ryżem lub makaronem z grochu i fasoli mung (na zdjęciu
głodny alergikposmaku. Zamiast tego harmonijnie komponuje się z innymi przyprawami i oddaje tylko to co najlepsze. Polecam zaryzykować.Składnikimarynata1,5 łyżeczki świeżego posiakanego imbiru2 ząbki czosnku2 łyżeczki garam masala3 ziarna zielonego kardamonu1 łyżeczka kminu rzymskiego1 łyżeczka nasion kolendry1/2 łyżeczki chilli pieprz cayenne1 łyżeczka soli2 łyżeczki płatków migdałów2/3 szklanki jogurtu naturalnegopozostałe składniki1kg mięsa wołowego doduszenia pokrojonego w kostkę "na jeden kęs(...)posiekaną papryczkę chilli (uwaga, bez pestek) i dusić kolejne 5-7 minut. Na koniec dodać śmietanę, doprawić do smaku (sól, cukier) i gotować jeszcze 5 minut.Jak zawsze, podawać z ryżem i/lub indyjskimi chlebkami
W kuchni wieczoremsycylijskie sałatki jest tyle przepisów, ile dobrych kuchareczek w każdym sycyliskim domu. Są to przetwory warzywne, które wykorzystuje się samodzielnie, lub jako dodatek do tzw.panini lub do sałatek z ryżu . Z makrelą atlantycką, z oliwkami... Istnieją dwa sposoby marynowania i konserwowania tych specjałów- albo w zalewie octowej albo w oleju nigdy w oliwie z oliwek, ale pół na pół- oliwa(...)obiera. Im większa tym bardziej „wyrośnięta”. Oto praktyczna rada, którą zdobyłam pracując na Sycylii w jednym z magazynów owocowo-warzywnych.Przy zakupie cukini kierujcie się tym ..ogonkiem. Jeśli jest zielony, prawie „żywy” to cukienia jest świeża ,ale jeśli zaczyna brązowieć, i jest ta końcówka twarda, że nie da się wbić paznokcia, to już jej nie bierzcie.Oleżała się po prostu. -papryka czerwona
Z Kuchni Do Kuchnizwykłej patelni. A co! "Kto bogatemu zabroni" :).Ps. 'zwyczajność patelni' nie ujmuje jej smaku ani aromatu. Szczerze powiedziawszy bardziej smakuje nam wersja gdy do gara wrzucimy ugotowany ryż i wymieszamy. Łatwiej też jest wtedy odgrzać danie. Chińszczyzna najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przeżrą. Trzeba tylko mieszać dokładnie po dnie aby podczas podgrzewania nasze danie(...)będziemy", ale gada? GADA! :) Pozdrawiamy.Reszta naszych przepisów czeka na Was w tym miejscu: "PRZEPISYA gdy talerze będą puste, czas na równie orientalny relaks... Jako miłośniczki herbaty, głównie zielonej, odnalazłyśmy swój raj na ziemi (do którego Was też zapraszamy). W kubku parzy się: "OGRÓD FARAONA"(zielona herbata Sencha, kawałki karmelu, skórka pomarańczowa, daktyle, kwiaty piwonii).Smak... marzenie. Orientalne marzenie
Wypisz Wymalujogień poszło jarmużowe curry - pikantne i rozgrzewające.SKŁADNIKIPasta curry:źdźbło trawy cytrynowej2 szalotki2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kolendry1 łyżeczka kuminuszczypta cynamonuszczypta kardamonu1 łyżeczka brązowego cukru 2 cm korzenia imbiru1 zielona papryczka chilli 1 szklanka świeżej kolendryPłaska łyżeczka soli sok z 1/2 limonkiWoda Szklanka mleka kokosowego Szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula1 mały bakłażan1 mała cukinia4 pomidory malinowe3 liście(...)dodaje pokrojone liście jarmużu. Podduszam jeszcze 3 minuty, zalewam pozostałym mlekiem kokosowym, dodaje sok z limonki. Do sosu wkładam podsmażony paneer. Delikatnie mieszam i ściągam z ognia. Podaję z ryżem albo chlebkiem naan. Smacznego
Magiczna kuchnia DariiPapryczki chili, kolejne warzywka z doniczkowo-tarasowej uprawy doczekały się zbioru. Na jednej roślince dynda ponad 20 czerwonych i zielonych papryczek. Jak na jedną roślinkę to całkiem sporo, ale jak na całe opakowanie wysianych nasionek to dość mizernie :). Z kilku wyhodowanych sadzonek tylko jedna przetrwała dość trudne warunki doniczkowego poletka i osamotnienie z powodu wakacyjnych wyjazdów. Czerwone sopelki zdobiły(...)małym ogniu 25 minut.Dodać świeże pomidory pokrojone w drobną kostkę i gałązki oregano, dusić dalej do miękkości żołądków ok. 10 minut.Podawać z dowolnymi dodatkami (pieczywo, grzanki, ryż, kasze, kopytka, placki
SzczyptaSmaQktórą mielili w lokalnym młynie. Czerstwego chleba nie wyrzucano tylko zjadano jako paximadi (sucharki). Chleb zawierał dużo otrąb, biały chleb spożywano jedynie w czasie świąt i uroczystości. Ponadto jedzono ryż, pszenicę (xinochontros), hilopites (jajeczny makaron), oraz ziemniaki. Warzywa i owoce Należy wybierać warzywa i owoce sezonowe, świeże i pochodzące z lokalnej uprawy, a zjadać je w jak najmniej przetworzonej(...)lokalne ryby, najczęściej były to tłuste małe rybki – sardynki oraz sardele (czyli anchois), cenne ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Rybki smażono na oliwie i podawano z zielonymi warzywami, czasem przygotowywano z nich zupę lub grillowano.W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się spożywanie ryb i owoców morza co najmniej 2 razy w tygodniu, szczególnie tych bogatych w kwasy omega
Chilli Czosnek i Oliwaczterech kątach lub w kącie od wschodniej strony. Dzisiaj, pozostałością tego obyczaju ,jest wkładanie pod obrus siana. Młodzi wróżyli „z siana” o swym przyszłym losie. Źdźbło zielone-powodzenie w miłości .sczerniałe-niepowodzenie .Oczywiście była to tylko zabawa. W tradycji staropolskiej wieczerza składała się u chłopstwa i prostego ludu z pięciu ,siedmiu dań ,u szlachty ,z siedmiu, dziewięciu(...)sami Kaszubi jeszcze przed II wojną światową nie jadali postnej wieczerzy. Kujawiacy najczęściej jedli potrawy z wszelkiego rodzaju kasz (jagieł) . Wielkim przysmakiem dzieci był deser z ryżu polany stopionym masłem z suszonymi ugotowanymi śliwkami ,rodzynkami i cukrem. Na Podlasiu starano się wykorzystać wszystkie płody ziemi . Dla dzieci pieczono maleńkie ciasteczka w kształcie zwierząt ,na pamiątkę
Kulinarny karnet Christopheradyni w zalewie słodko-kwaśnej, jednak spokojnie możecie użyć świeżego warzywa. Curry z dynią kurczakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 małej papryki czerwonej ½ małej papryki zielonej 200 g dyni w zalewie słodko-kwaśnej (do kupienia w Lidlu) lub ewentualnie świeża dynia 1 mała cukinia 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula(...)około 10 minut. Jeśli używamy dyni w zalewie to najlepiej dodać ją dopiero w momencie kiedy doprawiamy curry mlekiem kokosowym, gdyż jest ona już miękka. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Trzymamy na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się trochę zredukuję. Jeśli
Mania GotowaniaBollito misto ,Hiszpanie Cocido ,a Polacy rosół.W każdym kraju występują odmienne warianty użycia mięsa z uboju ,ale sposób wykonania zupy jest identyczny.Rosół wzbogacony dodatkami ziemniaków,makaronu lub ryżu i ugotowanym miesęm jest bardzo pożywny.Gicz jest nie tylko składnikiem rosołu.W kuchni włoskiej pieczona gicz ,czyli ossobuco to prawdziwy rarytas dla smakoszy.Ossobuco znaczy dosłownie kość z dziurką(...)wody5-10 ziarenek pieprzu3-5 ziarenek ziela angielskiego1-2 listki laurowe3-4 goździki1 płaska łyżka solimały seler 3-4 marchewki 1 pietruszka1 por cały z zieloną częścią1 duża cebuladodaję także lubczyk (mam zamrożony z lata)Wykonanie: Mieso umyć i włożyć do garnka z zimną wodą.Doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo małym-pyrkającym- ogniu 2 godziny.Woda powinna tylko" mrugać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!