ryż zielony - 500 przepisów (strona:26/34)

Zupa gulaszowa z wolnowaru 233

wołowiny bez kości ( u mnie Kark - Sokołów) 50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 świeże papryki żółte lub zielone lub czerwone 400 g puszka pokrojonych pomidorów 4 ząbki czosnku 1 marchewka 1 duża pietruszka 600 g ziemniaków najlepiej czerwonych 1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka 1 łyżka kminku sól(...)gotować przez 10 godzin. Po ugotowaniu przyprawić solą i pieprzem, jeżeli trzeba - rozrzedzić bulionem. Podawać z białym pieczywem, posypane natką. Można dodać drobny makaron w kształcie ryżu - dodaję makaron osobno ugotowany. Smacznego

Stare Gary
Feijoada, feijoada, feijoada.... 182

soli.Opcjonalnie. Możemy dodać również pół kilo kopyta wołu (słynne mocoto) pokrojonego w kawałki.Niestety w Polsce ciężko jest kupić tą część wołu, chyba że mamy znajomego rzeźnika.Bierzemy paprykę zieloną, paprykę czerwoną, 2 cebule, 2 łyżki kuminu.Wszystko miksujemy.Teraz czas na obsmażenie i gotowanie. Potrzebujemy jak największego garnka, którego dno przykrywamy olejem. Czekamy aż olej się rozgrzeje i wkładamy przygotowane(...)skrojoną w plastry kiełbasę. Gotujemy dodatkowe 40 minut na tej samej mocy kuchenki. Fasola i mięso powinny być miękkie. Feijoadę możemy podawać samą lub z ugotowanym ryżem białym i farinhą. Wskazówka Brasileiro zanim dosypiemy farinhy do feijoady odczekajmy, aż potrawa ostygnie lekko. Jeśli mamy ostrą przyprawę (tu odsyłamy do naszego przepisu) również dodajmy kilka kropel

Smaki Brazylii
Kurczak w sosie kokosowym. 171

Dzisiaj chcielibyśmy podzielić się z Wami dość oryginalnym przepisem. Będzie to kurczak w sosie kokosowym z dodatkiem zielonej fasolki i papryki.  Mleczko kokosowe to doskonała alternatywa pospolicie używanego mleka krowiego. Jest ona jednak droższym jego zamiennikiem.  Używamy go by nadać naszym potrawą egzotycznego charakteru.  Tak też było w naszym przypadku. Do przygotowania (dla 4 osób) tego dania(...)podsmażone mięso z kurczaka  i  wlewamy zmiksowany sos kokosowy.  Dusimy wszystko 10 minut tak aby smaki się połączyły i Gotowe! My podaliśmy to danie z dodatkiem ryżu.  Dodatkiem "na wierzch"  może też być pokrojony w plasterki banan lub wiórki kokosowe z odrobiną soku cytryny.  Smacznego

Wspólne smaki
Moqueca de frango czyli brazylijska potrawka z kurczaka. 313

siebie pasowało. Efekt pikantny!!! Składniki dla 4 osób: - 0,5 kg piersi kurczaka (podwójnej) - 0,4 litra mleczka kokosowego - 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą) - 1 duży pomidor - 1 cebula czerwona - 2 lub 3 ząbki czosnku - 2 cytryny - 6 łyżek oleju palmowego dende * - szczypta przyprawy karaibskiej (na zdjęciu obok), dodaliśmy ją gdyż nie mieliśmy świeżej kolendry(...)dusimy 10-15 minut na średnim ogniu. Czas zależny oczywiście od kuchenki.  Później odkrywamy przykrywkę i gotujemy przez 5 minut, tak aby sos zgęstniał. Krok 5:  gotujemy ryż biały długoziarnisty. A o to i efekt końcowy

Smaki Brazylii
Sałatka na styl marokański z kaszą kus kus i tuńczykiem 398

Dlaczego na styl marokański? Nie byłam w Maroko, nie znam tej kuchni. Przepis znalazłam w małej książeczce z półeczki kuchennej, lekko zmodyfikowałam. Czy to jest smak

Blondynka Gotuje
Sos słodko-kwaśny (do słoików) 161

dodaje do akcji Pora na pomidora!  i Warzywa psiankowate 2014 . Składniki na 4 słoiki 0,5 l: 1,5 kg pomidorów bez skórek 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 mała papryczka chili kilka młodych marchewek lub 1 duża 3 średniej wielkości cebule 1 ząbek czosnku 125 g kukurydzy z puszki (bez zalewy) 250 g ananasa z puszki(...)wymieszać. Gotować kilka minut, tj. dzięki mące ziemniaczanej sos się zagęści. Przygotowany sos przelać do czysty słoików, zakręcić i pasteryzować 10-15 minut.   Powyższy sos podałam z ugotowanym ryżem i podsmażonym mięsem z kurczaka

Ugotować
Stalowym Widelcem po Patelni 213

funkcję. Pamiętacie czerwoną kropkę na środku patelni konkurencyjnych firm, która wskazywała, czy patelnia jest nagrzana czy nie? Ballarini ma to w rączce. U nich nazywa się to Thermpoint. Jak zielony to patelnia zimna, można już myć lub rozgrzewać, jak czerwona znaczy , że można smażyć, że nagrzana, ale nagrzanej raczej nie myjemy, bo żadne naczynia nie lubią szoku temperatur. Tu coś(...)aluminium zatopionym w dnie. I co mi to daje? Tak, ostatnio gotowałam barszcz biały i do północy musiałam studzić go na balkonie, zanim włożyłam gar z barszczem do lodówki. Ryż gotowany na sypko i tak się przypalał. A my dzisiaj żyjemy w biegu, ciągle brakuje nam czasu i kto ma czas, żeby czekać godzinami, żeby garnek z zupą

Blondynka Gotuje
Sos chiński z kurczakiem (bez glutenu, jajek i mleka) 447

Składniki: filet z piersi kurczaka lub indyka 0,5 kg zielona papryka 1 szt czerwona papryka 1 szt marchew 2 szt cebula 1 szt pędy bambusa z puszki lub kalarepka 1 szt grzyby mun (suszone lub w zalewie) kilka szt (lub mrożonka typu mieszanka chińska) czosnek 1 ząbek pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma, imbir do smaku olej do smażenia woda(...)sosu i wzmocnić aromat można dodać łyżkę gęstego syropu jabłkowo-gruszkowego) Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1,2 szklanki zimnej wody, wlać do sosu i zagotować aż zgęstnieje. Podawać z ryżem lub makaronem z grochu i fasoli mung (na zdjęciu

głodny alergik
Korma z wołowiną 211

posmaku. Zamiast tego harmonijnie komponuje się z innymi przyprawami i oddaje tylko to co najlepsze. Polecam zaryzykować.Składnikimarynata1,5 łyżeczki świeżego posiakanego imbiru2 ząbki czosnku2 łyżeczki garam masala3 ziarna zielonego kardamonu1 łyżeczka kminu rzymskiego1 łyżeczka nasion kolendry1/2 łyżeczki chilli pieprz cayenne1 łyżeczka soli2 łyżeczki płatków migdałów2/3 szklanki jogurtu naturalnegopozostałe składniki1kg mięsa wołowego doduszenia pokrojonego w kostkę "na jeden kęs(...)posiekaną papryczkę chilli (uwaga, bez pestek) i dusić kolejne 5-7 minut. Na koniec dodać śmietanę, doprawić do smaku (sól, cukier) i gotować jeszcze 5 minut.Jak zawsze, podawać z ryżem i/lub indyjskimi chlebkami

W kuchni wieczorem
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 302

sycylijskie sałatki jest tyle przepisów, ile dobrych kuchareczek w każdym sycyliskim domu. Są to przetwory warzywne, które wykorzystuje się samodzielnie, lub jako dodatek do tzw.panini lub do sałatek z ryżu . Z makrelą atlantycką, z oliwkami... Istnieją dwa sposoby marynowania i konserwowania tych specjałów- albo w zalewie octowej albo w oleju nigdy w oliwie z oliwek, ale pół na pół- oliwa(...)obiera. Im większa tym bardziej „wyrośnięta”. Oto praktyczna rada, którą zdobyłam pracując na Sycylii w jednym z magazynów owocowo-warzywnych.Przy zakupie cukini kierujcie się tym ..ogonkiem. Jeśli jest zielony, prawie „żywy” to cukienia jest świeża ,ale jeśli zaczyna brązowieć, i jest ta końcówka twarda, że nie da się wbić paznokcia, to już jej nie bierzcie.Oleżała się po prostu. -papryka czerwona

Z Kuchni Do Kuchni
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 165

zwykłej patelni. A co! "Kto bogatemu zabroni" :).Ps. 'zwyczajność patelni' nie ujmuje jej smaku ani aromatu. Szczerze powiedziawszy bardziej smakuje nam wersja gdy do gara wrzucimy ugotowany ryż i wymieszamy. Łatwiej też jest wtedy odgrzać danie. Chińszczyzna najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przeżrą. Trzeba tylko mieszać dokładnie po dnie aby podczas podgrzewania nasze danie(...)będziemy", ale gada? GADA! :) Pozdrawiamy.Reszta naszych przepisów czeka na Was w tym miejscu: "PRZEPISYA gdy talerze będą puste, czas na równie orientalny relaks... Jako miłośniczki herbaty, głównie zielonej, odnalazłyśmy swój raj na ziemi (do którego Was też zapraszamy). W kubku parzy się: "OGRÓD FARAONA"(zielona herbata Sencha, kawałki karmelu, skórka pomarańczowa, daktyle, kwiaty piwonii).Smak... marzenie. Orientalne marzenie

Wypisz Wymaluj
Rozgrzewające curry warzywne z jarmużem i serem paneer (panir) / Warming vegetable curry with kale and cheese paneer (Panir) 113

ogień poszło jarmużowe curry - pikantne i rozgrzewające.SKŁADNIKIPasta curry:źdźbło trawy cytrynowej2 szalotki2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kolendry1 łyżeczka kuminuszczypta cynamonuszczypta kardamonu1 łyżeczka brązowego cukru 2 cm korzenia imbiru1 zielona papryczka chilli 1 szklanka świeżej kolendryPłaska łyżeczka soli sok z 1/2 limonkiWoda Szklanka mleka kokosowego Szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula1 mały bakłażan1 mała cukinia4 pomidory malinowe3 liście(...)dodaje pokrojone liście jarmużu. Podduszam jeszcze 3 minuty, zalewam pozostałym mlekiem kokosowym, dodaje sok z limonki. Do sosu wkładam podsmażony paneer. Delikatnie mieszam i ściągam z ognia. Podaję z ryżem albo chlebkiem naan. Smacznego

Magiczna kuchnia Darii
Żołądki kurczaka gotowane w pikantnym sosie pomidorowym 249

Papryczki chili, kolejne warzywka z doniczkowo-tarasowej uprawy doczekały się zbioru. Na jednej roślince dynda ponad 20 czerwonych i zielonych papryczek. Jak na jedną roślinkę to całkiem sporo, ale jak na całe opakowanie wysianych nasionek to dość mizernie :). Z kilku wyhodowanych sadzonek tylko jedna przetrwała dość trudne warunki doniczkowego poletka i osamotnienie z powodu wakacyjnych wyjazdów. Czerwone sopelki zdobiły(...)małym ogniu 25 minut.Dodać świeże pomidory pokrojone w drobną kostkę i gałązki oregano, dusić dalej do miękkości żołądków ok. 10 minut.Podawać z dowolnymi dodatkami (pieczywo, grzanki, ryż, kasze, kopytka, placki

SzczyptaSmaQ
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 246

którą mielili w lokalnym młynie. Czerstwego chleba nie wyrzucano tylko zjadano jako paximadi (sucharki). Chleb zawierał dużo otrąb, biały chleb spożywano jedynie w czasie świąt i uroczystości. Ponadto jedzono ryż, pszenicę (xinochontros), hilopites (jajeczny makaron), oraz ziemniaki. Warzywa i owoce Należy wybierać warzywa i owoce sezonowe, świeże i pochodzące z lokalnej uprawy, a zjadać je w jak najmniej przetworzonej(...)lokalne ryby, najczęściej były to tłuste małe rybki – sardynki oraz sardele (czyli anchois), cenne ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Rybki smażono na oliwie i podawano z zielonymi warzywami, czasem przygotowywano z nich zupę lub grillowano.W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się spożywanie ryb i owoców morza co najmniej 2 razy w tygodniu, szczególnie tych bogatych w kwasy omega

Chilli Czosnek i Oliwa
Wigilia , starodawne zwyczaje… 217

czterech kątach lub w kącie od wschodniej strony.  Dzisiaj, pozostałością tego obyczaju ,jest wkładanie  pod obrus siana. Młodzi wróżyli  „z siana” o swym przyszłym losie. Źdźbło zielone-powodzenie w miłości .sczerniałe-niepowodzenie .Oczywiście była to tylko zabawa. W tradycji staropolskiej wieczerza składała się u chłopstwa i prostego ludu z pięciu ,siedmiu dań ,u szlachty ,z siedmiu, dziewięciu(...)sami Kaszubi jeszcze przed  II wojną światową nie jadali postnej wieczerzy.  Kujawiacy najczęściej jedli potrawy z wszelkiego rodzaju kasz (jagieł) . Wielkim przysmakiem dzieci był deser z ryżu polany stopionym masłem z suszonymi  ugotowanymi śliwkami  ,rodzynkami i cukrem. Na Podlasiu starano się wykorzystać wszystkie płody ziemi .  Dla dzieci pieczono maleńkie ciasteczka w kształcie zwierząt ,na pamiątkę

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania