ryż z kurczakiem - 4804 przepisów (strona:66/321)

PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO- BAZYLIOWYM 392

Młyny Stoisław . Kasza jęczmienna pęczak jest bardzo zdrowa, bogata w wiele wartości odżywczych między innymi w białko, węglowodany czy żelazo.  Można podać również pierś z kurczaka w sosie z ryżem, makaronem czy innym rodzajem kaszy. Składniki: * 3 pojedyncze piersi z kurczaka * oliwa z oliwek do podsmażenia * sól * przyprawa do kurczaka  (użyłam Skworcu) * papryka ostra  (użyłam Skworcu) * odrobina

Zrób to smacznie
Kurczak curry z suszoną śliwką 126

znudził mi się i tak naprawdę to zraziłam się do mięsa z owocami. Myślę, że taki kurczak curry może być również podany jako danie obiadowe np. z ryżem.  Składniki: pierś z kurczaka opakowanie suszonych śliwek (100 gramów) 2 łyżki curry 1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego (u mnie - jogurt) Kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i kroimy w plasterki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
RISOTTO 140

pokrojona w piórka cebulę i lekko zeszklić. Dosypać ryż, wymieszać i zalać bulionem.Od czasu do czasu mieszać i w miarę potrzeby podlewać bulionem, aby ryż nabrał miękkości. Na osobnej patelni podsmażyć przyprawionego kurczaka pokrojonego w kostkę lub paski, razem z pokrojonymi pieczarkami , papryką i wcześniej obgotowanym brokułem. Gdy ryż nabierze odpowiedniej miękkości, łączymy składniki z obu patelni

Kuchnia w opałach
Gołąbki z kurczakiem i szpinakiem 114

rzeżucha  PRZYGOTOWANIE : Na kokosowym oleju podsmażamy mielone z piersi kurczaka, dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem - podduszamy około 10 minut.  Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie, dodajemy do kurczaka ze szpinakiem - mieszamy.  Uzyskany farsz zawijamy w liście kapusty. Gołąbki układamy w naczyniu do gotowania na parze, oprószamy sola i gotujemy przez około godzinę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI 318

puszki ) – 250 ml * czosnek – 3 ząbki * cebula – 1 szt * świeża chili – 1 szt * sól, pieprz, cukier – do smaku * olej DODATKOWO: * makaron / ryż * świeży szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, a po chwili czosnek – przesmażamy. Dodajemy mięso

Ostra na Słodko
Cukinie faszerowane 220

Składniki: 2 średnie cukinie 3/4 szklanki ryżu 30 dkg fileta z kurczaka 1 szklanka odgotowanych grzybów leśnych 1 jajko sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, papryka słodka i ostra, Przygotowanie: … Czytaj dalej Cukinie faszerowane

czarrna od kuchni
R... Risotto dyniowe z białym winem i kurczakiem! 207

rzepakowego 2 kieliszki białego wina wytrawnego1,5 szklanki ryżu do risotto sól, pieprzPrzygotowanie:Bulion: gotujemy bulion z pokrojonym kurczakiem, marchewką i dynią.Risotto:Na patelni na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę oraz pokrojony czosnek.Po kilku minutach dorzucamy nieugotowany ryż do risotto, szklimy go i zalewamy 1 szklanką wina. Gotujemy na średnim ogniu.Gdy wino odparuje, dodajemy kolejny kieliszek.Dolewamy szklankę bulionu(...)bulionu wyławiamy dynię, dodajemy do ryżu. Pieprzymy i solimy do smaku. Zmniejszamy ogień. Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy oliwą. Wykładamy kolejno ryż z dynią, na to pokrojonego, ugotowanego kurczaka (którego lekko pieprzymy), po czym danie posypujemy parmezanem (lub innym serem).Pieczemy w temp. 180'C przez ok. 15min (do momentu zarumienienia się sera). Nie wiem

Kitchens Alphabet
Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym 179

grecką braimi. Charakterystyczne dla Şakşuki jest jednak to, że Turcy jadają ja na zimno.Jednak Wy możecie potraktować ją jako tradycyjne danie obiadowe. Lecho mojej Mamy świetnie smakuje z ryżem i kawałkiem kurczaka i myślę, że również tak można by podać Saksukę. Czy na zimno, czy na ciepło, warto sięgnąć teraz po to danie, szczególnie, że cukinii i bakłażanów na rynku(...)chcesz je podać po turecku, wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Podawaj razem z jogurtem naturalnym zmieszanym z ząbkiem czosnku. Możesz też podać saksukę na ciepło, z ryżem lub ziemniakami i ewentualnie kawałkiem mięsa.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak po chińsku 137

50ml rosołu z kury sól, pieprz do smaku posiekana natka pietruszki do dekoracji Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Mięso, marchew i cukinię  pokroić na cieniutkie paseczki. Cebulę  i paprykę w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę.  Dodać mięso kurczaka i smażyć na dużym ogniu 2 minuty. Odsunąć je do zewnętrznej krawędzi patelni(...)sojowy wymieszać  z łyżeczką wody i mąką kukurydzianą. Wlać na patelnię. Zagotować i trzymać na ogniu przez następną minutę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać  z ryżem ugotowanym na sypko. Całość posypać posiekaną bardzo drobno natką pietruszki

Wiem co jem
Szybki kurczak z warzywami (z mrożonki) 344

drobne mrożone warzywa, np. sałatka meksykańska (typowe warzywa na patelnie są za duże i trudne dłużej się gotuje) filet z kurczaka przyprawa do kurczaka bułka tarta masło/margaryna trochę oleju do smażenia Wykonanie: Gotujemy ryż/kaszę/makaron. W tym czasie wstawiamy też lekko osoloną wodę na warzywa. Kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy na patelni

W kuchni bez szafek
Pieczony kurczak z gruszką i żurawiną 117

170C bez przykrycia, pozostały czas w 180C z grzałką góra-dół, bez przykrycia. Mięsa nie przewracałam, jedynie podlewałam wydzielonym w trakcie pieczenia sosem z marynaty. Smacznego! Kurczaka można podać z puree ziemniaczanym, ryżem lub kaszą jaglaną. Artykuł Pieczony kurczak z gruszką i żurawiną pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Najlepsze przepisy w czerwcu 130

KASZĄ I TWAROGIEM LINK 6. SZYBKA SZARLOTKA Z BEZĄ LINK 7. SAŁATKA ŚNIADANIOWA (białkowo-tłuszczowa) LINK 8. KRUCHE CIASTO Z SEREM I TRUSKAWKAMI LINK 9. SAŁATKA Z RYŻEM, JAJKIEM I KURCZAKIEM LINK 10. PIERNIKOWA SZARLOTKA Z ORZECHAMI LINK Podsumowując, czerwiec był bardzo bogaty w opublikowane desery, szczególnie ciasta. Trochę przepisów już przerobiłam, tylko brakuje czasu, aby na bieżąco to wstawiać

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zapiekanka gołąbkowa na szybko 118

małej główki kapusty pekińskiej 1 pęczek koperku 1 puszka pomidorów krojonych z zalewą 400 g mięsa mielonego z kurczaka 100 g ryżu 500 ml bulionu warzywnego Przygotowanie N Kapustę szatkujemy. Koperek siekamy. Kapustę, koperek, pomidory z zalewą, mięso, bulion, ryż dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy 35 min w temperaturze 200°C . Podajemy z ulubionym pieczywem

R'n'G Kitchen
Kurczak z groszkiem 115

kawałki kurczaka do oleju, szybko podsmażyłem. Dodałem sos. Smażyłem, aż sos lekko zgęstniał. Oddzielnie ugotowałem groszek w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Groszek osączyłem, wymieszałem z kurczakiem. Podałem z ryżem jaśminowym z sosem ryżowym

R'n'G Kitchen
Viet Street Food - prawdziwy Wietnam w Warszawie 184

pysznym sosem, piklami z marchewki i świeżą kolendrą, to był prawdziwy hit! Con Gà Nướng (23zł) -  chrupiący pieczony kurczak z kleistym ryżem i sosem szefa Tapioka z sosem mango - deserowy klasyk, który nigdy nie zawodzi Xôi xoài - kleisty ryż z sosem kokosowym i świeżym mango był rewelacyjny Cafe sua (10 zł) - wietnamska kawa ze skondensowanym mlekiem Zielona jaśminowa

Kulinarne przygody Gatity