Pyszne, mięciutkie i soczyste szaszłyki w miodowo-sojowym sosie z sezamem. Fantastyczne, słodko-pikantne mięso proponuję podać w towarzystwie żółtego ryżu basmati (gotowanego z łyżeczką kurkumy) i grillowanymi warzywami (u nas cukinia, pomidorki cherry i czerwona papryka). Z podanych składników wychodzi 8 małych szaszłyków - dla 4 osób po 2 szaszłyki. Koniecznie wypróbujecie :) SKŁADNIKI 650 g mięsa z udek kurczaka
Moje Kuchenne RewelacjeMiałam w lodówce zapas różnokolorowej papryki. Postanowiłam,że nafaszeruję ją dobrze doprawionym mięsem oraz moim ulubionym i bardzo smacznym ryżem basmati i zapiekę w piekarniku. Dodałam
Słodko-Słony Świat Ilonywoli ostrzejsze sól morska do smaku 1 ł yżka cukru trzcinowego lub brązowego świeża kolendra do przybrania (moim zdaniem nieodzowna) Do podania: ryż basmati - ugotowany jak na opakowaniu lub jako pulao z przyprawami lub warzywami, znajdziecie też na moim blogu (ważne, żeby nie rozgotować!!!) mały kubeczek naturalnego jogurtu, bardzo dobrej jakości lub raita Wykonanie: 1 . Marynata - cebulę kroimy(...)koniec dodajemy cukier i szczyptę soli. Podajemy w szerokich, małych miseczkach, na wierzch nakładamy po łyżce jogurtu i obficie posypujemy świeżą kolendrą; w osobnym naczyniu serwujemy ryż basmati i raitę
Kuchnia Prezydentowejkurczakiem i warzywami - moja wariacja na temat przepisu Ani Starmach :) Ryż, do którego dodałam curry świetnie współgra z kurczakiem i warzywami. SKŁADNIKI (porcja na 4-5 osób) 3 woreczki ryżu (u nas basmati) 3 łyżki curry 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)ogniu przez ok. 8 minut często mieszając. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W dużym naczyniu żaroodpornym mieszamy ryż z marchewką i cebulą. Dodajemy kurczaka i brokuły. Posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika na około 7 minut, by aromaty warzyw i mięsa się połączyły, a ser roztopił. Od razu podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjepaprykę. Zestaw na chwilę z ognia, ostrożnie podlej wodą i duś na małym ogniu kilkanaście minut (aż warzywa będą miękkie, ale też lekko chrupiące). Wrzuć czosnek z imbirem. Dopraw sosem sojowym i wymieszaj. Posyp szczypiorkiem i sezamem. Podawaj ciepłe z ryżem basmati. Źródło: http://www.emaus-rzeszow.pl/ I jeszcze trochę informacji pra ktycznych: jeśli interesują Cię starocie, antyki, itp. – polecam odwiedzenie
Qlinarnie i Qlinarnietyle nam zasmakowała, że obiecałam pokombinować z domową jej wersją. Danie składa się z poszczególnych warstw, które tworzy ryż, podsmażone warzywa, mięso, salsa pomidorowa i ser żółty. Składniki na 4 porcje: 300-400g brązowego ryżu lub basmati (moja porcja ma 50g, z kolei A. -100g) - u mnie brązowy 700g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy meksykańskiej(...)warzywa: 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 cebula sól pieprz 1 łyżka oleju salsa: 2 pomidory ½ czerwonej cebuli sól pieprz odrobina soku z cytryny świeża kolendra lub pietruszka do smaku Dodatki: 2 liście sałaty rzymskiej lub innej ulubionej ½ puszki kukurydzy opcjonalnie 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki - ja pominęłam 2 łyżki startego sera żółtego opcjonalnie prażona cebulka Przygotowanie: Ryż
Fabryka pomysłówpolecam użyć patelni wok, która świetnie się nagrzewa i skraca proces smażenia. Poniższe danie najlepiej smakuje podane w ryżem basmati lub brązowym. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki chińskich warzyw (wagowo 450 g) (papryka, por, kiełki fasoli Mung, groszek zielony, groszek cukrowy, grzyby mun, marchewka) 4-5 łyżek sosu
Ugotowaćlekko na maśle - delikatny, lekko słodki ryż idealnie komponuje się z wyrazistymi warzywami. Zachęcam do zrobienia w domu :) Składniki: 2 nieduże bakłażany lub jeden większy 4 spore pomidory (zimą wystarczy puszka pomidorów) papryczka chili - ilość według upodobań 1 średnia czerwona cebula szklanka ryżu basmati łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól, suszona bazylia Przygotowanie: Cebulę pokroić(...)minut gotować na większym ogniu mieszając od czasu do czasu aby odparować nadmiar wody. Teraz można doprawić (jeśli trzeba) solą i szczyptą suszonego oregano. Ryż opłukać na sicie pod zimną wodą, odstawić do osuszenia. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić ryż i zeszklić go. Zalać dwoma szklankami wody, dodać szczyptę soli, przykryć i gotować na wolnym ogniu
Kulinarne Inspiracjedługich ziarnach. Ryż basmati absorbuje dwukrotnie więcej wody niż jego objętość w postaci suchej. Z tego powodu należy gotować go w dokładnie odmierzonej ilości wody - na małym ogniu, w przykrytym garnku (nie ma potrzeby mieszania) . Wcześniej ryż należy umyć w zimnej wodzie - wymienia się ją tak długo, aż będzie przezroczysta. Następnie ryż moczy się przez(...)warzywami, papają i kurczakiem, ale w wersji bez mięsa byłby równie dobry. Składniki (dla 2-3 osób): 250 g ryżu basmati 1 podwójna pierś kurczaka 1 por 1 czerwona papryka 1/2 cebuli 1/2 papai 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru szczypta kuminu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż przygotować
W SMAKakurat nie macie ich pod ręką, to warto mieć w zamrażalniku kilka opakowań warzywnych mieszanek - brokułów, kalafiora, marchewek, papryki, fasolki - wrzucacie na patelnię, dusicie kilka minut i kolejna porcja warzyw zaliczona :) ryby Jeśli możecie wybierajcie te świeże, ale miejcie też w zapasie jakiś mrożony filet, dodajcie troszkę masła, plaster cytryny, zawińcie w folię aluminiową, włóżcie do piekarnika(...)mogłabym tak wymieniać bez końca. Jeśli nie możecie pić krowiego, to zaopatrzcie się w roślinne np. sojowe lub migdałowe ryż Najlepiej basmati - szybko się gotuje, jest sypki i się nie skleja, do tego kawałek mięsa, dużo warzyw i pyszny obiad gotowy :) bataty/ziemniaki Bataty teraz są w naszej kuchni częstszym gościem niż ziemniaki, są dużo zdrowsze i bogatsze w cenne
Cooking Monsterdodatkowe 1 EUR do zamówienia, jako ryż z dodatkiem przypraw i warzyw. ;) Warto było zainwestować tę kwotę! Zawsze kiedy robię curry, przygotowuję także ten ryż. Warzywno-korzenne pulao Składniki: I Do gotowania ryżu: 1 niecała szklanka ryżu basmati (ok. 200 ml) 2-3 ziarna kardamonu, 2-3 goździki 1 gwiazdka anyżu szczypta czarnuszki(...)przepisie płaską łyżeczkę, stąd intensywny kolor) szczypta ziaren kolendry 1 duża łyżka masła 1 płaska łyżeczka soli Warzywa suszone i kolendrę wrzucić do moździerza i utłuc, ale nie na proszek, tylko tak, żeby pozostawić niewielkie kawałeczki warzyw. Ryż gotuję w następujący sposób: wsypuję do garnka, wrzucam całe przyprawy i wlewam dużo wody, doprowadzam na dużym ogniu do wrzenia
Kuchnia Prezydentowejwarzyw dostępnych jesienią a przy tym proste i szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Dla wygody zamiast garnka używam teflonowej patelni :) Składniki: brokuł bakłażan cukinia papryka czerwona papryka pomarańczowa ryż olej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, oregano Na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulkę. Ryż płuczemy, wrzucamy(...)patelnię do cebulki. Dolewamy trochę wody i zakrywamy pokrywkę na jakieś 10 minut by ryż spęczniał. Pilnujemy by się nie zaczął przypalać. Czas gotowania zależy od rodzaju ryżu. W sklepach dostępne są specjalne okrągłe ziarna do risotto (arborio). Polecam też ryż basmati, który choć nie klei się ale gotuje się kwadrans i jest super pyszny. Zanim ryż
prawdziwe jedzenietrakcie gotowania. Powinien stać się gęsty i błyszczący, a kurczak powinien w tym czasie ugotować się w środku. Gotowe! :) Sos podaję z ryżem basmati, ale możecie spróbować także z kus-kusem czy innymi dodatkami. Jest bardzo aromatyczny, warzywa są idealnie ugotowane, a kurczak soczysty. Szybko i smacznie
Cooking Monsterkuchni Ottolenghiego), a jej książki przekazują nam klucz do jej kuchni i życia. W “Ziarnie”pisze o inteligentnym łączeniu warzyw oraz ziaren, od swojskiego siemienia lnianego i kaszy do po bardziej egzotycznych jak czarny ryż czy basmati. Pierwsze wrażenie z przejrzenia książki, to jej jesienno-zimowa kolorystyka, większość przepisów tez jest jesienna np. sałatka z brukselką, owsianka
Ugotowane pozamiatanekuminu 1/4 – 1/2 łyżeczki soli 200 ml ryżu basmati 50 ml brązowej soczewicy Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Dynię kroimy w niedużą kostkę, papryki w grubą kostkę, a cebule dzielimy na ósemki. Warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Jabłko również kroimy w grubą kostkę skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Warzywa w blasze polewamy olejem, sokiem z cytryny, syropem(...)klonowym, posypujemy przyprawami. Dodajemy jabłko, mieszamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut. Mieszamy co 10 minut. Ryż wsypujemy do 400 ml wrzącej wody, dodajemy soczewice i szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem ok 10 minut. Potem opatulamy kocem i odstawiamy na kolejne 10 minut by ryż doszedł. Gotowe warzywa podajemy z ryżem i soczewicą
Dzieje kuchennej Wiewióry